Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


„ Inventariati avantajele si dezavantajele utilizarii interviului de grup focalizat in implementarea si evaluarea unor programe sociale”

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
„ Inventariati avantajele si dezavantajele utilizarii interviului de grup focalizat in implementarea si evaluarea unor programe sociale”.

Avantajele utilizarii interviului de grup focalizat in implementarea si evaluarea unor programe sociale sunt:
Ghidul de interviu este organizat cu mare atentie astfel ca nimic sa nu fie in plus, iar timpul participantilor sa nu fie irosit;

Selectia persoanelor, invitarea persoanelor se face pe baza unor criterii (esantionare), acestora li se explica tema, li se dau indicatii si li se propune locul si ora desdfasurarii;

Desfasurarea de face in stil reuniune, avand avantajul ca este confortabila;

Organizarea este stricta si bine pusa la punct: participanti – moderator plus asistent (ia notite); impactul altor persoane, se inregistreaza audio – se explica motivul; se prezinta toata lumea, se expun regulile; se formuleaza prima intrebare (de spart gheata) si se raspunde in ordinea stabilita de moderator; moderatorul da cuvantul celor care vor sa intervina suplimentar, avand grija ca nimeni sa nu fie exclus si nimeni sa nu domine grupul; la finalul unei teme, moderatorul formuleaza un rezumat, sau o sinteza; se trece la tema urmatoare, etc.

Motivarea participantilor;

Notitele sunt esentiale pentru un prim raport;

transcrierea facuta imediat dupa interviu elimina pierderile;

poate aborda si teme foarte sensibile – grupuri mici (mai mult timp, mai usoara gestiunea grupurilor)

poate aborda si teme foarte generale – grupuri mariEvaluarea unor programe sociale pe baza interviului de grup poate cuprinde examinarea unor componente speciale ale acestui program. Componenta unui program poate fi un sub-program, o abordare specifica de instruire a personalului, o practica profesionala, o interventie de sanatate sau o strategie de management, de exemplu. Evaluarea unei componente examineaza masura in care au fost atinse scopurile acesteia (aceste scopuri sunt un subset de scopuri generale ale programului social) in care componenta contribuie la succesul sau esecul programului, in general.

Evaluarile pot servi in multe feluri si pot furniza date critice pentru luarea deciziei in toate fazele elaborarii si implementarii programului. Desi unii oameni au sentimentul ca evaluarea este o activitate impotriva programului, daca este facuta bine, ea este in realitate in favoarea lui. Este important sa constatam prin interviu ca evaluarea este un proces, nu un singur lucru. Atunci cand este bine facuta, evaluarea poate sa ajute la informarea managerilor cu privire la progresul programului, poate servi la clarificarea scopurilor si a obiectivelor, poate oferi informatii importante cu privire la ceea ce merge bine si la ceea ce merge prost si de ce.

Dezavantajele interviului de grup se pot enumera astfel:

Gradul de prestabilire al intrebarilor este stabilita doar de moderator si nu de catre grup, acest fapt poate ingradi initiativa acestora;

La fel si controlul grupului de catre moderator, care poate exprimarea libera.

Alegerile de genul: tipul de subiecti cu care se comunica usor sau cu care se comunica mai greu este hotarat pe baza unor informatii sumare;

Dinamica grupului cu probleme cere mai mult control si un efort deosebit al moderatorului;

participantii impulsivi cer un grad relativ ridicat de control care da un sentiment de securitate majoritatii participantilor.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1069
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site