Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Legea invatarii concept, model si maxime - Conceptul de invatare

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micLegea invatarii

concept, model si maxime

Cind l-am ascultat prima data predind, mi-am spus: „Vreau sa studiez cu omul asta!' Se numea Howard G. Hendricks. M-am dus la seminar ca sa invat tot ce puteam de la acest profesor deosebit. Doream sa invat nu doar ce preda, ci si cum preda, in cei patru ani de facultate, l-am ascultat mai mult de 350 de ore si, dupa fiecare curs, studentii plecau instruiti, provocati si cu un pas mai aproape de Dumnezeu. in ultimul an de facultate, am inceput sa ma intreb daca Profu 'stia ce inseamna cuvintul plictisitor.
Dupa cei patru ani de zile cit i-am studiat modul de predare, mi-am dat seama ca respecta un tipar de baza. Cu trei minute inainte de inceperea orei, piciorul lui drept incepea sa se legene sub catedra veche de stejar. Exact in clipa in care minutarul arata ora exacta, isi ridica degetul aratator de la mina dreapta adresindu-se celor prezenti: „Doamnelor si domnilor' si continua cu o introducere atit de interesanta, incit o notam cu totii. Dupa trei sau patru minute, spunea prima gluma. Dupa opt sau zece minute de la inceperea cursului, se ridica de la catedra si desena un grafic sau o schema pe tabla „alba'. Mai intii scria cu albastru, intotdeauna. Apoi scria cu violet. Si intotdeauna sublinia cu o linie ondulata ca sa scoata ceva in evidenta. Ritmul sau era inconfundabil. Si dadea rezultate — intrebati-1 pe oricare dintre miile de oameni care i-au fost studenti.

in timpul ultimului meu an de seminar, m-am hotarit sa-1 supun pe dr. Hendricks unui test. Voiam sa vad cum ar reactiona acest maestru daca unul dintre studentii sai nu ar fi fost atent la ora — indiferent de motiv. M-am asezat in spatele salii, in coltul din dreapta, linga singura fereastra, si m-am pg 19  hotarit sa ma uit toata ora pe fereastra. Fiindca in clasa nu erau decit treisprezece studenti, avea sa ma observe, cu siguranta. Mi-am luat ceasul si am inceput sa-1 cronometrez. Ce va face cind va vedea ca nu-mi poate capta atentia?

Asa cum ma asteptam, a inceput in forta, ca de obicei, cu o introducere remarcabila. Desi mina a inceput sa-mi tremure, m-am silit sa nu notez nimic. Vedeam pe sub sprincene ca observase lipsa mea de interes. A incalcat traditia spunind o gluma in primul minut — cu totul in afara subiectului. Daca as fi ris la gluma lui, si-ar fi dat imediat seama ca il ascultam, asa ca mi-am dus discret mina la gura si am continuat sa ma uit pe fereastra.

Dupa cele doua minute de pasuire, s-a ridicat de pe scaun si a inceput sa deseneze pe tabla — mult prea devreme. A observat din nou ca nu-mi luam notite si s-a oprit chiar in mijlocul desenului, fara sa-1 mai termine.

A pus carioca jos indreptindu-se spre capatul salii pentru a ma studia indeaproape, incercind cu disperare sa-mi atraga privirea. Am inceput sa ma nelinistesc, iar timpul trecea. Eram hotarit sa nu-1 bag in seama.

in cele din urma, si-a dat drumul. Venea aproape in salturi pe culoar, strigind:

—  Wilkinson, la ce te tot uiti pe fereastra aia? Cu o privire spasita, m-am intors si am spus:

—  La nimic, domnule profesor. Va rog sa ma scuzati.

M-am uitat la ceas. Nu trecusera decit 3 minute si 37 de secunde! De necrezut. Toleranta lui la neatentia unui student se limita la 217 secunde.

Cu acea experienta remarcabila inca proaspata in minte, am participat la urmatoarea ora tinuta de un alt profesor. Ce contrast! O parte a salii era plina de studenti care niciodata nu au fost atenti la ce spunea, ci isi faceau temele la o alta materie. Totusi, profesorul respectiv nu parea deloc deranjat; el s-a intors, pur si simplu, spre cei care stateau in cealalta parte, adresindu-li-se. Gindul lui era: Nu ma priveste daca nu vreti sa invatati.

Cit de diferite erau modurile de a gindi ale celor doi profesori — si ce contrast in gradul de receptivitate al studentilor. Un profesor nu putea tolera lipsa de interes a studentului fata de ceea ce preda nici citeva secunde, in timp ce altuia parea sa nu-i pese intregul semestru!

Care ar fi fost reactia ta, la sfidarea unui student care se uita pe geam? Ti-ar fi pasat? Ar fi continuat ceasul sa ticaie?

Ca profesor, dr. Hendricks se considera responsabil daca studentul invata. Din contra, al doilea profesor credea ca datoria lui era doar sa parcurga materia, fara sa tina cont daca studentii ramineau cu ceva sau nu.

Conceptul de invatare

Ce exemplu extraordinar pentru esenta Legii invatarii. Dr. Hendricks considera ca, in calitate de profesor, era raspunzator daca eu invat sau nu. Se simtea responsabil pentru invatarea mea si, daca tot nu invatam, facea tot ce putea — schimba planul lectiei, schimba stilul, spunea glume, fugea cit era coridorul de lung pentru a ma cistiga.

Din contra, mentalitatea celuilalt profesor se limita doar la a parcurge materia, indiferent daca invata cineva sau nu.

Aceasta atitudine fundamentala este esenta Celor sapte legi ale invatarii. intr-un fel, toate legile sunt ca un sir de dominouri; primul le controleaza pe toate celelalte.

Fiecare maestru pe care-1 cunosc are aceasta mentalitate si considera ca este responsabilitatea lui sa-1 stirneasca pe student sa invete.

Dar stiti care este mentalitatea de astazi privind predicarea si predarea? S-a produs o disociere tragica — profesorii s-au departat de studentii lor si au redefinit predarea ca ceea ce spune profesorul, mai degraba decit ceea ce invata studentul.

Profesorii au redefinit predarea ca „discursul coerent al unui adult in fata unei clase de studenti pasivi'. Ei considera ca principala lor responsabilitate este de a parcurge materia intr-un mod organizat.

Ceea ce cred ei despre predare este ceea ce fac in timp ce predau — se concentreaza asupra propriei persoane. Multi profesori isi parcurg materia si parasesc sala de curs crezind ca au predat. Dar, daca le-ai da studentilor un test fulger, vei vedea ca au retinut foarte putin. A desparti procesul de predare de cel al invatarii este complet gresit, fiind radacina multor erori educationale.

Dr. Hendricks si-a format o mentalitate revolutionara. El considera ca predarea nu este ceea ce face el, ci ceea ce fac studentii. Atentia sa nu este indreptata asupra lui insusi, ci asupra studentilor. Cind studentul care se uita pe geam nu invata, dr. Hendricks si-a dat seama ca nu mai putea preda. Din acest motiv, s-a oprit din parcurgerea materiei si a venit fuga de-a lungul culoarului!

Va dati seama ca viata voastra si viata studentilor vostri ar fi diferita, daca ati vedea lucrurile ca si dr. Hendricks?

Mai mult decit atit, ce are de spus Dumnezeu despre aceasta chestiune a predarii? Oare am abandonat perspectiva lui Dumnezeu si instructiunile date invatatorilor?

Pretutindeni in calatoriile mele i-am intrebat pe oameni cum ar defini responsabilitatile profesorului. Iar ei imi raspundeau mereu acelasi lucru: „a preda notiuni', „a parcurge materia' sau „a respecta planul lectiei'. Miezul acestor definitii este orice altceva, dar nu invatarea studentului!

Credem, intr-un fel, ca predarea inseamna a vorbi. Daca intru in clasa si imi parcurg planul lectiei, daca va fac sa rideti de citeva ori si voi va luati notite sau intrebati ceva, atunci se cheama ca v-am predat. Nu, aceasta nu este predare. Predarea cu adevarat biblica nu se implineste daca studentii nu ramin cu ceva. Daca ei nu au invatat, atunci eu nu am predat.

Ce spune Biblia prin „a preda' si ce spune prin „a invata'? Dumnezeu desparte predarea de invatare? Sa ne uitam la doua versete din Deuteronom, versete foarte asemanatoare, dar fiecare concentrindu-se asupra altui aspect. Unul se refera la predare, iar celalalt la invatare.

Moise a chemat pe tot Israelul, si i-a zis: «Asculta, Israele, asculta legile si poruncile pe cari vi le spun astazi in auzul vostru. invatati-le, si impliniti-le cu scumpatate» (Deuteronom 5:1).

Ce inseamna a invata?

Acum, Israele, asculta legile si poruncile pe cari va invat sa le paziti, impliniti-le, pentru ca sa traiti, si sa intrati in stapinirea tarii pe care v-o da Domnul, Dumnezeul parintilor vostri (Deuteronom 4:1).

Ce inseamna a predai Ce legatura exista intre aceste doua concepte — predare si invatare? Sunt ele, intr-adevar, separate, asa cum am ajuns noi sa credem?

Pentru a intelege mai bine sensul deplin al acestor cuvinte, sa analizam termenii folositi in ebraica. Cuvintul a invata din 5:1 este ….. iar a preda din 4:1 este……. Daca eliminam prefixul si sufixul de la a invata, ramine doar radacina ebraica a cuvintului ….. Cind inlaturam prefixul si sufixul cuvintului a preda, ramine doar radacina ebraica ….

Va vine sa credeti? Este acelasi cuvint! In ebraica, acelasi cuvint are sensul de „a invata' si „a preda'. Va dati seama cit este de important acest lucru? Nu putem separa invatarea de predare. Ele sunt unite, sunt una. intr-un fel sau altul, activitatea profesorului si cea a studentului trebuie sa fie legate fara posibilitatea de a le desparti.

Mai exista un element ascuns in cuvintul ebraic pentru predare si invatare. Radacina cuvintului are sensul de „a invata', dar, prin modificare si transpunere intr-o alta radacina Piei, intelesul se schimba in „a preda'.

Potrivit gramaticii ebraice, intelesul fundamental al lui Piei este de „a fi profund preocupat si interesat de actiunea indicata de radacina'. Care este radacina? „A invata'. De aceea, a preda inseamna a fi preocupat si interesat de procesul de invatare a studentului. El mai inseamna si „a indemna', „a-i stirni pe altii sa faca ceva' si „a indeplini neabatut o anumita actiune'.

Observati ca notiunea biblica se opune notiunii obisnuite? Biblia spune ca predarea inseamna „a stirni pe cineva sa invete'. Aceasta este esenta Legii invatarii. Nu mai putem considera predarea doar ca pe o activitate a profesorului in fata clasei. Predarea are de-a face cu schimbarea pe care o determina profesorul in student. Cum poti sti daca esti un profesor bun? Prin ceea ce invata studentii tai.

De aceea, dr. Hendricks s-a oprit din ceea ce facea si a alergat pe culoar pentru a discuta cu mine. Stia ca nu preda, din moment ce eu nu invatam.

Va puteti inchipui ce s-ar intimpla in scolile din intreaga tara, daca profesorii s-ar intoarce la mostenirea lor de drept? Daca ar merge pe culoare nu cu notite si planuri de lectii, ci alaturi de studentii lor? Daca s-ar hotari sa implineasca porunca biblica de „a-i stirni pe altii sa invete'? Faptul acesta ar pricinui o adevarata revolutie. invatarea ar prinde din nou aripi, disciplina ar fi asigurata, iar studentilor ar incepe sa le placa studiul, in loc sa urasca scoala. Pg 23

Legea invatarii este ilustrata prin aceasta diagrama. in casuta din stinga avem „lectorul' sau „cel care comunica', in casuta din centru este „ subiectul' sau „ continutul', iar in cea din dreapta „ studentul' sau „ clasa '.

Cele doua sageti mai mici ale modelului reprezinta actiunile profesorului sau ale studentului. De obicei, profesorul se concentreaza asupra subiectului — „ tine prelegerea ' si rosteste „ cuvinte ' — in vreme ce studentul „ asculta ' si „noteaza' respectivele cuvinte. Observati elementul care este centrul atentiei fiecarei parti — este procesul de parcurgere a materiei. Adesea, in predare lipseste invatarea. Studentii sunt liberi sa se gindeasca la orice, cit timp creioanele lor scriu, si nu de putine ori aluneca in „abisulpasivitatii'.

Mentalitatea corecta cere profesorului sa-si mute atentia de la subiectul prelegerii sale la student. Acest proces este reprezentat de sageata de jos, orientata dinspre profesor spre student, pe care sunt scrise cuvintele „a stirni la invatare '.

Unul dintre cele mai remarcabile citate pe care l-am intilnit vreodata reda vorbele unui tata frustrat, de la oras, despre esecul dramatic al sistemului educational de a o determina pe fiica lui sa invete:

Voi, profesorii, monopolizati invatamintul asa cum fac si cei de la compania de telefoane. N-am putut sa aleg scoala pentru fiica mea. N-am putut sa o trimit decit la o scoala gratuita.

Si ea nu invata nimic.

Voi, directorul si profesorii, sunteti raspunzatori de faptul ca fata mea nu invata. Si ce se intimpla cind voi gresiti, cind toti imi neglijeaza copilul? Nimic. Nimeni nu este admonestat. Nimanui nu i se intimpla nimic cu exceptia copilului meu.

Ce tragic dar cit de adevarat! Cartea Cele sapte legi ale invatarii este scrisa pentru a va da posibilitatea sa infirmati aceste cuvinte prin actiunile voastre, pentru a preda atit de eficient, incit nimanui sa nu-i treaca prin cap sa se uite plictisit pe geam.

Maximele invatarii

Aceasta sectiune, „Maxime', continua sa dezvolte notiunea fundamentala prezentata in sectiunile „Concept' si „Model'. Pentru a va inlesni intelegerea, „ideea formidabila' luata in discutie e analizata din mai multe unghiuri si perspective. O maxima inseamna afirmarea pe scurt a unui principiu general sau a unui adevar si, ca urmare, fiecare maxima ce va fi prezentata reflecta un aspect diferit al „stirnirii la invatare'. La sfirsitul acestei sectiuni, ar trebui sa va fie mai clar ce inseamna „a stirni pe cineva sa invete'. Cu cit veti intelege mai bine acest lucru, cu atit va va fi mai usor sa aplicati acest adevar in timpul

Maxima 1: Responsabilitatea profesorilor este de a-i stirni pe studenti sa invete.

Parea o ocazie unica de a face un experiment. Era primul an, prima zi si prima ora in care am predat la colegiu. Abia imi incepusem cariera si nu eram cunoscut. Studentii mei nu stiau la ce sa se astepte.

Ora a inceput, iar eu m-am pregatit sa predau asa cum mi-au predat si mie cei mai multi dintre profesorii mei. Ma refer la planul traditional, cu principalele lui puncte si subpuncte

1.     Christianity Today, 10 aprilie 1981, p. 47.

Pg 25

Studentii isi luau notite plini de rivna. Dupa vreo douazeci si cinci de minute, m-am adresat clasei ce ma urmarise cu atita atentie: „Va rog sa inchideti caietele; a sosit timpul sa dam un test'. Aproape c-am auzit cind li s-a oprit inima-n loc — deodata, tuturor. Erau boboci si aceasta era prima lor ora de curs. Cind am anuntat testul — chiar in prima zi — li s-a intunecat in fata ochilor. in cele din urma, tacerea de mormint a fost intrerupta de o fata curajoasa din ultimul rind:

—  Dar, domnule, nici n-am apucat sa studiem ce ne-ati predat.

—  Stiu, dar totusi sa vedem cum va descurcati, am spus eu.

Nu le-am dat nici o explicatie pentru ca aceasta ar fi daunat experimentului meu. A urmat un fosnet de caiete in timp ce-si cautau foi; apoi s-a facut liniste. Am pus intrebari din ceea ce „predasem' timp de douazeci si cinci de minute.

N-a putut raspunde nimeni la intrebari in afara de doi dintre ei. Extraordinar. Atmosfera era apasatoare si puteam citi in privirile care se plimbau cu minie prin clasa — „Ma transfer de la cursul lui!'

Atunci fata din ultimul rind a ridicat din nou mina. Era evident ca era obisnuita sa ia numai note de zece.

—  Nu se poate sa ne dati note pe testele astea! protesta ea.

—  De ce nu?

—  Nu-i cinstit. Nici n-am avut timp sa invatam!

—  Cum ai raspuns la test?

—  Saizeci la suta, spuse ea privind in jos.

—  Cine sunt eu? am intrebat.

—  Profesorul.

—  Si ce trebuie sa faca profesorul? Sa predea la clasa, nu? M-am oprit si am zimbit. Daca eu sunt profesorul si trebuie sa va invat materia ca sa o cunoasteti, cum m-am descurcat pina acum? Ce nota mi-ati da?

Fetele lor tradau raspunsul.

— Domnisoara, daca rezultatul dumneavoastra la test ar arata eficienta cu care v-am predat azi, ce nota mi-ati da?

Acum nu mai respira nimeni. Fata ar fi vrut din tot sufletul sa-mi raspunda, dar nu stia daca s-ar fi cuvenit. Asa ca i-am spus:

— Nota ta este nota mea. Ceea ce ai invatat sau n-ai invatat depinde de cum m-am descurcat eu ca profesor. Asa ca reusita ta de 60% ma oglindeste pe
mine ca profesor care nu a reusit sa-si faca meseria. Nu am reusit sa va fac sa invatati. Dati-mi un 2!Clasa era naucita.

Mi-am scos haina, mi-am largit nodul de la cravata si am continuat:

— De ce platiti universitatii pentru a va educa si nu va asteptati sa-mi fac meseria? Cum se poate ca eu „sa predau' treizeci de minute si nimeni sa nu
invete nimic? Credeam ca slujba mea e sa va ajut sa ajungeti la invatare!

Voiau sa ma aprobe. Unii voiau sa aplaude — incepea sa se lumineze.

— De acum inainte, cind veniti la acest curs, eu voi fi responsabil deinvatarea voastra. Daca veti veni cu mintea deschisa — si cu inima tot asa —,
atunci eu imi voi indeplini rolul ca profesor, si anume acela de a le umple.

Le-am predat urmatoarele douazeci de minute. Le-am predat pina au invatat materia. Apoi i-am testat si toti, cu exceptia a doi dintre ei, au luat 10. Facindu-le un semn cu ochiul, le-am spus ca nu putem lua in considerare primul test pentru ca n-as fi dorit o dovada scrisa atit de acuzatoare privind modul meu prost de predare. Ah, bucuriile predarii la colegiu!

De cite ori n-am stat, eu si tu, la o lectie de o ora, luind constiincios notite, dupa care ne intilneam cu cineva pe hol care ne intreba ce am invatat — si nu ne puteam aminti nimic! Oare Biblia ar recunoaste acest fel de invatare? Daca nu suntem atenti, acest „abis al pasivitatii' ne poate inghiti in viitoarea sa.

Puteti sesiza importanta deosebita a acestui mod de a defini lucrurile, si anume ca profesorul este cel raspunzatori Evident, responsabilitatea studentilor este sa invete materia insa profesorul este cel responsabil sa-i stirneasca sa o cunoasca.

in mare masura, ultimele citeva generatii de profesori au fost educate sa creada ca nu ei sunt cei raspunzatori, ci studentii insisi. Orice incercare de a asocia progresele studentului cu eficienta profesorului ar degenera imediat intr-un conflict de proportiile unui Al Treilea Razboi Mondial.

Este acest mod de abordare cu totul inedit sau e doar uitat? N-am renuntat noi, din pacate, la ceea ce era, in general, atit de clar? De exemplu, care credeti ca este definitia pe care o da dictionarul pentru cuvintul a predai Sunteti pregatiti sa suportati un soc? Dictionarul explica termenul a preda prin „a stirni pe cineva sa cunoasca un subiect'! Prin urmare, daca studentii nu au fost „stirniti sa cunoasca subiectul', persoana care le-a predat poate fi considerata un profesor bun? Poate ca multi dintre profesorii de azi sunt iresponsabili, deoarece ei nu se mai considera raspunzatori de invatarea studentilor.

Esenta cartii Cele sapte legi ale invatarii este asumarea totala de catre profesor a responsabilitatii de a face tot ce-i sta in puteri pentru a-1 stirni pe student sa invete.

Cu ani in urma, discutam cu fiul meu despre predare si l-am intrebat daca a fost pus vreodata in situatia de a invata ceva de mai multe ori — un lucru pe care ar fi trebuit sa-1 fi invatat, dar nu a facut-o.

Pg 27

A ris si a spus:

—   Da! La gramatica. Stii cit am tocit la limba engleza, tata? Si tot n-o inteleg.

—   Dave, am spus, aceasta materie nu ti-a fost predata niciodata.

—   Ce vrei sa spui?

—   Daca n-ai invatat-o, atunci profesoara ta nu ti-a predat-o.

—   Ba da. Am studiat gramatica saptamini in sir.

—   Dave, v-a predat pina cind ati invatat?

—   Nu, tata. Spunea ca trebuie sa trecem mai departe.

—   Mai erau si alti elevi din clasa care nu au invatat-o?

—   Foarte multi, rise el. Cei mai multi dintre prietenii mei au patit la fel. Dar trebuia sa parcurgem manualul.

Acum intelegeti, nu? Profesoara de gramatica a fiului meu credea ca trebuie sa parcurga manualul, in loc sa-i invete pe studenti. Legea aceasta spune ca profesoara nu a predat cu adevarat, pentru ca nu i-a facut pe studenti sa invete.

Sustinem raspicat ca profesorul este raspunzator, insa responsabilitatea lui trebuie coroborata cu responsabilitatea altora: a studentilor, a parintilor acestora, a altor persoane interesate si a societatii, in general. Profesorul nu este singurul raspunzator pentru studenti, insa la el ne referim in aceasta carte.

O data ce oamenii inteleg aceasta lege, devin din ce in ce mai responsabili. S-a intimplat de multe ori, cind am predat cursul acesta in diverse locuri din lume. Profesorul isi da seama: „Este responsabilitatea mea.' Atunci totul se schimba, pentru ca, asumindu-ne raspunderea de drept dupa voia lui Dumnezeu, invatarea prinde viata.

intr-o seara, la cina, fiul meu ne-a anuntat ca la matematica va avea o medie proasta. Cind am cerut amanunte, mi-a spus politicos:

— Tata, notele astea la matematica nu sunt din vina mea. Profesorul este plictisitor, iar ora e groaznica. Ar trebui sa participe la cursul despre cele sapte
legi, pentru ca nu ne stirneste pe nici unul dintre noi sa invatam!

Sotia mea s-a uitat la mine cu o privire care zicea: „Ce ii inveti pe copiii nostri?' si mi-am dat seama ca trebuie sa gasesc ceva imediat.

—   Ei bine, fiule, uiti de Legea Studentului, i-am spus.

—   Ce? Despre asta n-ai vorbit niciodata la conferinta!

Stiu. O creez chiar acum pentru tine si pentru toti cei ce ar incerca sa fie la fel de creativi ca tine. Legea Studentului afirma ca studentul e dator sa invete indiferent de competenta profesorului. Vezi tu, Dave, cind esti profesor, trebuie sa predai ca si cind ai fi suta la suta responsabil, iar cind esti student, trebuie sa inveti ca si cind ai fi suta la suta responsabil.

Va asigur ca lui David nu i-a placut, dar sotia mea a fost incintata.

—  Dar bine, atunci cine-i raspunzator pentru asta, tata, eu sau profesorul?

—  Bravo! Te-ai prins, Dave! Amindoi sunteti suta la suta responsabili. Si, apropo, fiule, te consider suta la suta responsabil pentru acest curs!

(Comentariile lui Dave mi-au adus aminte de o afirmatie a lui Joseph Bayly: „Sa nu permiti niciodata ca scoala sa se amestece in educatia copilului tau!')

Fostul secretar de stat in probleme de educatie, Shirley M. Hufstedler, a avut dreptate cind a spus: „Secretul succesului ca profesor consta in a-ti accepta responsabilitatea pentru succesul sau esecul fiecarui student in parte. Acei profesori care isi asuma responsabilitatea pentru succesele si esecurile studentilor lor formeaza studenti cu performante deosebite.'

Bunica mea a avut dreptate atunci cind mi-a spus, cu multi ani in urma, intr-un moment de frustrare: „Tinere, eu nu-ti predau, de-acum eu te invat.'

Maxima 2: Profesorii vor fi raspunzatori in fata lui Dumnezeu pentru influenta pe care au avut-o.

Corespondentul deplinei responsabilitatii este raspunderea. Cind cineva ne incredinteaza un anumit proiect, de obicei, trebuie sa raspundem de performantele noastre.

Cuvintul lui Dumnezeu ne arata in mod clar ca fiecare dintre noi va da socoteala in fata lui Dumnezeu pentru modul in care am implinit poruncile primite.

Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecata al lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul pe care-1 va fi facut cind traia in trup (2 Corinteni 5:10).

Va veni o Zi a Judecatii. Dumnezeu nu numai ca ne va cere socoteala pentru motivatiile, cuvintele, faptele si credinta noastra, dar El ne-a spus ca pe umerii unora dintre noi atirna o responsabilitate mai mare, de care vom da socoteala. in mod repetat, Biblia le aminteste liderilor de seriozitatea responsabilitatii lor si de faptul ca vor raspunde de toate lucrurile care le-au fost lasate in grija.

2.            U.S. News & World Report, 8 septembrie 1980, p. 48.

3.            „l'm going to learn you, young man', in original.

Fratii mei, sa nu fiti multi invatatori, caci stiti ca vom primi o judecata mai aspra (Iacov3:l).

Iacov spune limpede: invatatorii vor avea parte de o judecata mai severa din partea lui Dumnezeu datorita responsabilitatii lor mai mari. Dumnezeu ne va cere socoteala nu numai pentru modul in care traim, ci si pentru felul cum predam. Vom fi judecati mai sever datorita rolului nostru de invatatori.

Ascultati de mai marii vostri, si fiti-le supusi, caci ei privegheaza asupra sufletelor voastre, ca unii care au sa dea socoteala de ele; pentru ca sa poata face lucrul acesta cu bucurie, nu suspinind, caci asa ceva nu v-ar fi de nici un folos (Evrei 13:17).

Si scriitorul Epistolei catre Evrei spune ca aceia care se afla in pozitii de autoritate vor da socoteala. Acest lucru fiind adevarat, autorul ii incurajeaza pe credinciosii aflati sub ocrotirea liderilor sa li se supuna si sa-i respecte, ajutindu-i sa-si indeplineasca mai usor responsabilitatea. Din verset reiese faptul ca nu numai invatatorii vor fi trasi la raspundere, ci, intr-un fel, si studentii.

Maxima aceasta are citeva implicatii practice. inainte de toate, singurul motiv pentru care Dumnezeu ne poate cere socoteala noua, invatatorilor, este acela ca avem o responsabilitate pe umeri! in al doilea rind, Dumnezeu priveste activitatea si responsabilitatea predarii ca fiind extrem de importante. Nu permiteti ca lipsa de respect a societatii noastre fata de cadrele didactice sa va faca sa acordati mai putina cinste meseriei voastre. in al treilea rind, lasati ca ideea accentuata in Evrei 13:17 sa va schimbe viata. Retineti ca profesorii „privegheaza asupra sufletelor', si nu doar asupra notelor!

In sfirsit, exista clase si exista studenti care va vor supara. Trebuie sa va dati seama ca asemenea clase si persoane fac parte din sfera predarii. insusi Marele invatator a avut ascultatori precum saducheii, fariseii si Sinedriul, care l-au atacat nu numai invatatura, ci chiar reputatia si, in cele din urma, si viata Sa. Nu va formati ideea gresita ca, daca va place sa predati si aveti motive corecte, totul va fi minunat ca din senin. S-ar putea sa nu fie asa! Dumnezeu n-a promis niciodata ca o sa va dea o clasa care sa reactioneze intotdeauna pozitiv fata de voi si fata de materia pe care o predati.

Formulati-va clar asteptarile. Predati cind sunteti fericiti si cind aveti necazuri. Predati pentru ca Dumnezeu v-a chemat la aceasta. Predati pentru rezultate bune la testul de vineri si pentru propria voastra nota la Testul' Final.

Maxima 3: Responsabilitatea le revine profesorilor, deoarece ei stabilesc subiectul, aleg stilul si controleaza vorbitorul.

Desi nu pare intotdeauna sa fie asa, profesorul conduce in mare masura procesul de predare-invatare. Dumnezeu ne cere socoteala din cauza acestei influente. Sa luam in considerare lucrurile asupra carora profesorul isi exercita controlul.

1.      Control deplin asupra subiectului. Profesorul poate controla fiecare cuvint pe care-1 rosteste. Daca doreste sa schimbe subiectul oricind si din orice motiv, o poate face. Daca vrea sa dea un exemplu, poate. Daca vrea sa aprofundeze un anumit subiect, iar pe altul sa-1 atinga in treacat, poate s-o faca. Daca doreste sa faca o gluma pentru a trezi o clasa plictisita, poate si asta.

2.      Control deplin asupra stilului. Profesorul isi poate controla, de asemenea, discursul si metoda. Daca vrea sa vorbeasca in soapta sau sa strige, sa stea linistit sau sa sara, sa aplaude sau sa stea cu bratele incrucisate, totul depinde de el. Tot asa, el poate folosi grupuri mici, un curs, o discutie, o tabla, o dezbatere, un film sau o schita. Dr. Hendricks si-a schimbat stilul de mai multe ori in timpul celor 3 minute si 37 de secunde numai pentru a ma determina sa invat.

3.  Control deplin asupra vorbitorului. De asemenea, profesorul detine controlul total asupra lui insusi. Poate veni imbracat asa cum doreste, de la o tinuta formala, la una sport — sau chiar mascat, daca vrea. Poate veni devreme si pleca tirziu. Poate discuta cu studentii sau ii poate tine la distanta. Poate sta jos, in picioare sau se poate plimba prin clasa. Profesorul are controlul total asupra vorbitorului.

Ati observat ca profesorul controleaza in foarte mare masura aproape toate elementele procesului de predare-invatare? Este uimitor sa te gindesti la incredibila putere si libertate de miscare a profesorului (cu anumite limite, desigur).

Profesorul controleaza fiecare element important al procesului de predare-invatare cu exceptia unuia singur — studentul! Daca profesorul trebuie sa-1 stirneasca pe student sa invete, si totusi nu-1 poate controla, atunci cum functioneaza aceasta lege?

Profesorul il ajuta pe student sa invete prin folosirea corecta si potrivita a subiectului, a stilului si a modalitatii de exprimare. Aceste trei elemente detin puterea coplesitoare de a-1 stirni pe student sa invete.

Stiti ce face un profesor eficace? Stie cum sa controleze aceste trei elemente. Profesorii incompetenti nu stiu

Astfel de situatii au loc in fiecare zi in salile de clasa din intreaga tara. Cu putin timp in urma, fiica mea mi-a povestit despre una din orele ei care este „un adevarat dezastru, tata — elevii vorbesc tot timpul, arunca prin clasa cu tot felul de lucruri si nu invata nimic'. Dupa o saptamina, profesorul lor (si folosesc acest termen cu parere de rau) s-a imbolnavit si a fost inlocuit de altcineva. Lui Jennifer nu i-a venit sa creada ca s-au schimbat asa lucrurile. in trei minute nu si-a mai recunoscut colegii. Nu vorbea nimeni — toti invatau si erau chiar captivati de subiect, pentru prima oara in acel semestru.

Atunci Jennifer a spus un lucru pe care n-am sa-1 uit niciodata: „Tata, stiu ca nu e frumos, dar sper ca profesorul meu sa nu se faca bine prea curind.'

Cu totii ne putem regasi in aceasta situatie, nu-i asa? E trist pentru ca nu trebuie sa fie asa.

Aproape pot garanta ca profesorul lor trasese demult concluzia ca lipsa de ordine la ora nu i se datora lui — elevii erau de nestapinit. Adevarul e ca cel nestapinit era el, deoarece nu stia sa abordeze subiectul, sa-si aleaga stilul si sa se exprime.

Stiti care este singura deosebire dintre cele doua experiente ale fiicei mele? Observati elementele neschimbate:

Aceeasi scoala

Acelasi subiect

Aceeasi zi a saptaminii

Aceiasi colegi

Aceleasi obiective ale lectiei

Dar care a fost deosebirea? Trebuie sa fi fost profesorul, nu? Da, dar ce stim despre profesor?

Nu culoarea parului

Nu inaltimeaNu greutatea

Nu modul de a se imbraca

Nu personalitatea

Nu masina lui

Atunci ce?

Singura deosebire a constat in faptul ca profesorul eficace stia cum sa-i stirneasca pe elevi sa invete adaptind nevoilor clasei ceea ce spune, ceea ce face si modul in care o face.

Maestrii ating un asemenea nivel de intelegere a procesului de predare-invatare, incit recunosc imediat problema care impiedica invatarea, ca apoi sa aplice solutia corespunzatoare.

Prea adesea profesorii se spala pe mini spunind „cu clasa asta nu se poate lucra' cind, de fapt, problema o constituie profesorul! Primul pas inspre rezolvarea acestei probleme atit de des intilnita este identificarea ei. O data ce problema este cunoscuta, gasirea solutiei corecte si aplicarea ei este mult mai usoara. (Metoda invatarii — care va fi prezentata in capitolul urmator — explica modul in care poate fi identificata problema si gasita solutia corespunzatoare.)

Maxima 4: Profesorii ar trebui sa-si evalueze propriul succes in functie de succesul studentilor.

Sa presupunem ca sunteti director si ca intervievati doi candidati pentru postul de profesor de stiinte exacte, la liceu. Pe care dintre cei doi i-ati alege?

Candidatul A. Femeie, patruzeci si opt de ani, casatorita, trei copii mari, studii postuniversitare in stiinte exacte, douazeci de ani de experienta la catedra, a publicat numeroase articole in reviste si ziare, a activat in diferite comisii administrative, isi pregateste doctoratul, are doua hobbyuri: gradinaritul si cultivarea orhideelor cu care participa la concursuri.

Candidatul B. Barbat, douazeci si cinci de ani, necasatorit, are o pisica pe nume Whiskers, licentiat in stiinte exacte, trei ani de experienta la catedra, fara articole sau carti publicate, a activat intr-un comitet care se ocupa de terenuri si constructii, are intentia de a incepe studiile postuniversitare in urmatorii doi ani, hobbyuri: schiul nautic si voluntariatul la o gradina zoologica din apropiere.

Trebuie sa luati o decizie. Pe care l-ati angaja?

Si de credeti, si de nu, adevarul e ca nu aveti cum sa stiti. Daca definitia predarii este „a stirni pe cineva sa invete', atunci nici una dintre informatiile de mai sus nu ma ajuta sa stabilesc reala abilitate de a preda a candidatilor.

Nu sexul

Nu virsta

Nu starea civila

Nu titlurile obtinute

Nu articolele publicate

Nu comisiile in care au activat

Nu hobby-urile

Nici macar anii de experienta 

Desigur, recomandarile lor sunt relevante si importante. Dar nici una dintre ele, nu ne spun nimic despre eficienta lor la clasa pentru ca toate se concentreaza asupra profesorului, nu asupra a ceea ce poate face el in vietile studentilor, Ambii candidati ar putea fi profesori slabi sau remarcabili.

    Singurul fapt care, indiscutabil, dovedeste competenta profesorilor care candideaza este performanta scolara atinsa de elevii lor la sfirsitul anului in comparatie cu inceputul anului.

Dupa ce am predat aceasta Lege a invatarii la o conferinta, un om de afaceri bine imbracat, cam de cincizeci de ani, a urcat repede pe podium. Se vedea ca-1 preocupa ceva.

— Dupa toti anii acestia petrecuti in afaceri, m-am hotarit sa-mi termin studiile si sa-mi iau licenta in administrarea afacerilor, a spus el. Insa de curind mi s-a intimplat un lucru care m-a deranjat foarte tare. Trebuia sa frecventez un curs de statistica, iar profesoara era.sefa intregului program de studii. Abia asteptam sa studiez.cu aceasta profesoara vestita — dar stiti ce ne-a spus la primul curs? Ca acest curs este atit de greu, incit mai mult de 70 la suta dintre noi nu vor lua examenul! La inceput, am fost foarte impresionat. Mi-am spus: ce profesoara buna insa acum imi dau seama ca lucrurile stau pe dos — nu-i o profesoara asa de grozava, deoarece numai 30 la suta din studentii ei trec examenul!

- Concluzia omului de afaceri era corecta. Se prea poate ca profesoara aceea sa aiba calitati de lider, sa fie o femeie desteapta si un autor remarcabil, dar competenta ei ca profesoara este discutabila. Nu uitati niciodata ca profesorii ii provoaca pe studenti sa invete materia, dar marii profesori provoaca un mare numar de studenti sa invete o mare parte din materie.

Noi nu numai ca angajam oameni dupa criterii gresite, dar ii si rasplatim si-i avansam pe baza lor. Care dintre urmatorii doi profesori ar obtine ornai larga, recunoastere, promovare si rasplata financiara? Acesti doi profesori predau acelasi obiect unor studenti de aceeasi virsta, cu aceleasi preocupari, de la aceeasi scoala:

Profesorul A isi da gradul II, in vreme ce, la examenul de aptitudini, studentii profesorului B au rezultate mai bune cu 2.5% decit studentii celuilalt profesor.

2. Profesorul A publica trei articole intr-o revista de specialitate, in vreme ce studentii profesorului B cistiga trei premii importante la concursul national, la materia respectiva.

3. Profesorul A activeaza in comitetul local de educatie; in vreme ce studentii profesorului B au la sfirsit o medie mai mare.

4. Profesorul A primeste majoritatea voturilor corpului profesoral pentru premiul „Profesorul Anului'; in schimb, profesorul B este al, cincisprezecelea pe lista. Profesorul B primeste majoritatea voturilor elevilor pentru premiul „Profesorul Anului', in vreme ce profesorul A este al cincisprezecelea pe lista.

Filozofia abordata in aceasta carte este ca, desi activitatile, comisiile si titlurile au o importanta de necontestat, testul cel mai important al eficacitatii profesorului este performanta scolara a studentului.

Uneori chiar lucrurile pe care le promovam noi pot scadea eficienta in procesul predarii. Cind eram in ultimul an, circula o gluma printre studenti: cu cit erau mai multe titluri in fata numelui profesorului, cu atit eficienta lui in predare era mai scazuta. Acumularea de cunostinte nu-1 face in mod necesar mai bun ca dascal. Desi nu este o traditie, ar fi interesant sa testam performanta studentului inainte si dupa ce profesorul primeste un nou titlu.

Sa nu ma intelegeti gresit. Sunt cu totul in favoarea perfectionarii continue si-i incurajez mereu pe altii sa studieze mai departe. Eu insumi asist la cursuri, urmaresc casete video si audio, citesc carti si frecventez seminarii. Dar intotdeauna atentia trebuie sa cada asupra rezultatului acestor activitati educationale, nu pe acumularea lor.

Ceea ce face studentul conteaza, nu ceea ce face profesorul. Daca studentul a reusit, atunci a reusit si profesorul.

Maxima  5:  Profesorii  influenteaza mai  mult prin caracterul si daruirea lor, decit prin mesaj.

Aceasta maxima compara impactul pe care il are „cine este profesorul'?: (caracter si daruire) cu impactul a „ceea ce spune profesorul' (comunicare). Caracterul profesorului are intotdeauna o influenta mai mare decit mesajul.

Ginditi-va la vremea studentiei voastre. Alegeti doi sau trei dintre; profesorii preferati. Sunt sigur ca alegerea voastra s-a bazat mai mult pe ceea ce ati crezut despre ei, ca persoana, mai degraba decit despre prelegerile lor.

Stravechile proverbe — „Fa cum zice popa, nu fa cum face popa' si „Una
zice, alta face' — sunt adevarate. Cind cuvintele si faptele sunt puse fata in.
fata, faptele sunt intotdeauna mai puternice.

Din nefericire, lumea si Biserica sustin deseori ca ceea ce conteaza sunt cuvintele. Recent, un diacon al unei biserici mi-a spus ca grupul diaconilor tocmai votase sa-1 mentina in functie pe pastorul bisericii, un barbat care urma sa divorteze de sotia sa pentru a se recasatori cu o alta femeie, si ea casatorita, din aceeasi comunitate!

L-am intrebat cum poate biserica lui sa calce in mod atit de flagrant principiile Scripturii.

— O, zise el, pastorul nostru este un predicator atit de minunat, ca nu vrem sa-1 pierdem. in afara de asta, o biserica mai mare dintr-un alt stat i-a oferit postul de pastor senior. Probabil ca va trebui sa-i crestem salariul ca sa ramina la noi, dar aproape toata lumea este de acord, in afara de citiva conservatori capsomani.

Se poate ca acel pastor sa pacatuiasca atit de evident, destramind familia lui si pe cea a altei femei, si sa fie un predicator extraordinar?

Da, cred ca se poate.

Unii dintre „cei mai mari' invatatori si predicatori ai lumii se opun in mod vadit lui Hristos. Multi din cei ce predica de la cele mai mari amvoane din tara noastra nu mai cred in doctrinele nasterii din Fecioara, inspiratiei divine a Bibliei, invierii lui Hristos sau chiar in divinitatea Sa. Totusi, calitatile lor de oratori si puterea lor de convingere sunt remarcabile. Cuvintele lor ne pot emotiona pina la lacrimi. insa a-i impresiona pe altii nu este sinonim cu a avea incuviintarea lui Dumnezeu, nici binecuvintarea Sa.

Gresim foarte tare cind credem ca mina lui Dumnezeu este peste un barbat sau o femeie numai pentru ca preda cu eficienta, ii indruma pe altii din punct de vedere spiritual sau chiar predica cu putere. Mina Domnului nu poate fi peste un om care respinge divinitatea lui Hristos; Biblia il numeste „dusman al Evangheliei'.

Cind acea biserica a ales sa-si pastreze pastorul, ea a adoptat public o pozitie in favoarea pacatului si impotriva Mintuitorului. Necredinciosii vor huli inca o data cauza lui Hristos pentru ca, pina si ei, pot identifica o incalcare sfidatoare a moralei.

Dar ce putem spune despre predicile pline de putere ale pastorului? Intoarceti-va peste cinci ani si veti vedea roadele semintei plantate acum. Puteti vedea deja ca pe poarta e scris I-Cabod. Am vazut acest lucru intimplindu-se de prea multe ori, fara exceptie. Principiile lui Dumnezeu

,Nu mai e slava', 1 Samuel4:21,n.trad.

pentru lucrare au fost intotdeauna aceleasi: intii caracterul, apoi mesajul. Din acest motiv sunt atit de clare epistolele 1 Timotei si Tit — viata celui ce comunica trebuie sa fie in armonie cu mesajul inainte de a-1 rosti.

De fapt, intotdeauna caracterul va controla continutul — in cele din urma. Cind Duhul lui Dumnezeu este inabusit, iar pacatul este lasat sa domneasca liber, nu numai ca Duhul nu va fi prezent in invatatura, dar curind nu va mai fi nici Scriptura. invatatorul sau predicatorul va incepe sa modifice continutul pentru a se potrivi cu stilul sau de viata. Ma cutremur cind ma gindesc la acel pastorul, la noua lui sotie si la cei sase diaconi care vor da socoteala in fata altei Curti pentru parodia pe care au jucat-o.

Cind ii rog pe adulti sa mentioneze care profesor i-a influentat cel mai mult, este ales intotdeauna cel cu caracterul si atitudinea nobile. De obicei, respectivii profesori nu erau nici cei mai superficiali, nici cei mai severi, insa ceva din persoana lor stirnea respect si admiratie. Noi, studentii lor, ne doream sa putem fi intr-o zi ca si ei.

Fie ca studentii vostri sa doreasca sa fie ca profesorul lor!

Maxima 6: Profesorii exista pentru a-i sluji pe studenti.

Oricui ii place sa mearga la un restaurant bun, unde sa aiba parte de o cina delicioasa si o servire ireprosabila. Cum ati reactiona daca, la restaurantul preferat, ati cere apa, iar chelnerita v-ar spune:

— Ia-ti singur! Ce, esti infirm? Doar nu sunt servitoarea ta!

Ati pleca repede de acolo, gindindu-va ca servirea a fost mai proasta ca oricind. Probabil ca nu v-ati mai intoarce niciodata.

De fapt, o considerati pe chelnerita servitoarea voastra. O parte din cit platiti este pentru disponibilitatea ei de a va servi — aceasta este slujba ei. Daca, totusi, ati merge la un picnic dupa vreo doua zile si ati vedea-o pe aceeasi chelnerita si ati ruga-o sa va aduca niste apa, ce credeti ca ar raspunde? Rolurile pe care ni le asumam in anumite situatii influenteaza comportamentul pe care-1 consideram potrivit.

Sa analizam acum rolul de profesor. Cine din clasa are datoria de a servi apa, a umple din nou farfuria si a intreba oamenii daca ar mai dori ceva? Din nefericire, multi dintre noi, cei ce avem profesia de invatatori sau predicatori, am uitat ca suntem slujitori. Multe clase se confrunta cu o situatie grava de „inversare a rolurilor' — dupa toate aparentele, studentul a devenit slujitorul. Profesorii au uitat ca ei exista pentru a implini nevoile studentilor, nu pe ale lor insisi.

De ce problema aceasta este atit de usor de observat intr-un restaurant, dar atitdegreu de recunoscut la clasa?

imi aduc aminte cind a trebuit sa vorbesc pentru prima data in fata unui public numeros, cu multi ani in urma. Inima imi batea grabita, genunchii imi tremurau, palmele imi erau ude de transpiratie si ma rugam cu disperare lui Dumnezeu sa ma ajute chiar in acel moment prin A Doua Sa Venire. Pe scena, linga mine, statea un vorbitor binecunoscut si instruit. in timp ce cintam imnul, chiar inainte sa iau cuvintul, m-am intors spre el si i-am spus: ;    — Sunt atit de emotionat! Nu stiu daca voi putea vorbi.

Fara sa clipeasca, marele orator mi-a spus:

— Bruce, nu mai fi atita de mindru si nu te mai gindi atita la tine.

Nu era ce mi-as fi dorit sa aud chiar inainte de a lua cuvintul. Asa ca l-am intrebat;

—  Ce vreti sa spuneti?

—  Esti prea preocupat de persoana ta. de cum te vei descurca si de ce vor crede oamenii despre tine — de aceea esti atit de emotionat. Daca ti-ai muta atentia de la tine, la oamenii din fata ta si ai incepe sa te gindesti cum ai putea raspunde nevoilor lor, nu nevoilor tale, n-ai mai fi asa emotionat. Vezi tu, numai cind esti preocupat de tine in loc sa fii atent la ceilalti, devii asa de agitat. Cind ne intereseaza sa slujim publicul, Dumnezeu ne poate folosi.

Apoi a zimbit si a continuat sa cinte imnul ca si cum nu s-ar fi intimplat nimic. Iar eu mi-am indreptat gindul la Dumnezeu pentru a opera in mine corectia necesara si am decis sa nu ma mai gindesc la nevoile mele, ci la publicul meu. Si in mintea mea a inceput sa se faca ordine si am simtit ca ma pot concentra din nou.

A-ti sluji studentii e ca si a-ti iubi copiii. Deseori facem pentru copiii nostri ceva ce credem ca le arata dragostea ce le-o purtam, dar ei nu vad asa lucrurile. La fel, eu cred ca profesorii incearca de multe ori sa-si slujeasca studentii, dar ei nu simt acest lucru. Poate se intimpla asa pentru ca profesorii, fara voie, fac lucruri care comunica exact opusul intentiilor lor.

Pe parcursul acestei carti, va voi prezenta mai multe modalitati de slujire eficace a studentilor vostri — modalitati pe care ei le vor recunoaste si le vor aprecia. in Legea Asteptarii veti afla cai practice de a le comunica dragostea voastra studentilor. in Legea Nevoii veti afla secretele pe care le-a aplicat Hristos pentru a-Si motiva ucenicii sa accepte invatatura Sa. in Legea Memorarii vor fi expuse citeva abordari de exceptie care va vor permite „sa predati rapid' materia.

Toate cele sapte legi ale invatarii se concentreaza asupra acestui subiect Cum poate profesorul sa-1 slujeasca pe student in sala de curs in adevaratulsens al cuvintuhii? Pe masura ce veti incepe sa intelegeti aceste legi isi sa- le aplicati, veti vedea ca motivatia va lua.locul frustrarii. Vaveti familiariza cu o gama variata de deprinderi usor de transmis, care vor putea.fi aplicate; oricarui subiect pe care-1 predati si oricarui student, indiferent de virsja. Cum putem sa afirmam asemenea lucruri? Deoarece aceste principii sunt universale, ca si legea gravitatiei, iar cind.le.aplicam, studentii nostri se simt slujiti.:

Alaturati-va grupului mic de profesori care intra in clasa cu hotarirea clara si scopul neclintit de a-si sluji studentii din toata inima, cu tot cugetul si tot
sufletul.        

Maxima 7: Aplicind legile invatarii si predarii, putem deveni profesori remarcabili.

La o scoala generala din Dallas era un post vacant de profesor pentru,care au condidat mai multe persoane. in sfirsit, s-a facut preselectia, raminind doi

candidati.

Primul predase timp de treizeci si cinci de ani; celalalt,,o femeie, era abia in al doilea an de predare. Profesorul cu experienta si cu toate recomandarile posibile era sigur ca va obtine postul. Dar, la sfirsitul saptaminii, a fost aleasa tinara femeie.

Barbatul mai in virsta era livid. A navalit in timpul sedintei consiliului profesoral cerind explicatii, de ce nu fusese angajat — la urma urmei, el era cel care avea treizeci si cinci de ani de experienta. Administratorul, intelept, a asteptat o clipa si apoi a raspuns:

— Domnule, este adevarat ca dumneavoastra predati de treizeci si cinci de ani, dar n-am putut vedea nici o imbunatatire a stilului dumneavoastra de predare de-a lungul anilor. Dupa cum vad, aveti un singur an de experienta repetat de treizeci si cinci de ori!

in ciuda zicalei populare ca adevaratii profesori se nasc cu acest talent, eu cred ca nu se nasc asa, ci se perfectioneaza continuu! A crede ca oamenii se nasc mari profesori este la fel de lipsit de logica precum a crede ca ei se nasc mari oameni de stiinta. Desigur, capacitatile innascute difera de la om la om, dar majoritatea celor ce obtin succese in domeniile lor o fac in urma unui efort constant si indelungat.

Abandonati si cealalta conceptie falsa, ca succesul se obtine prin pasi gigantici de perfectionare. Adevarata eficienta se cistiga pe parcursul multor
ani de practica, cu pasi marunti.                    

in fiecare an vedem, in cadrul organizatiei Walk Thru The Bible, dovada: palpabila a acestui adevar. Avem obiceiul de a intocmi anual lista primilor zece instructori WTB. De fiecare data, avem cel putin o surpriza. intr-un an, am avut niste discutii aprinse cu decanul facultatii noastre despre unul dintre cel mai putin pregatiti instructori ai nostri. Avem un standard ridicat al calitatii in seminarul din facultatea noastra, si de aceea eu am continuat sa-1 conving pe decan sa renunte la respectivul cadru didactic. in cele din urma, mi-a zis:

— Da-i omului acestuia sansa de a se mai specializa inca un an. Daca n-o va face, eu voi fi primul care va vota demiterea lui.

L-am intrebat de ce sprijinea un profesor cu rezultate slabe si mi-a spus:

— Omul asta munceste mai mult decit oricine de la facultatea WTB pentru a se perfectiona. Urmareste casete video cu cei mai buni profesori, isi
roaga sotia si prietenii sa-1 testeze constant, ma intreaba intotdeauna cemetode sa foloseasca pentru a-si imbunatati activitatea. Cred ca o poate face,
iar el isi doreste acest lucru din tot sufletul.

in urmatorul an, cind s-au facut evaluarile pentru desemnarea primilor zece, cine credeti ca a fost inclus pe lista? Acelasi om pe care eram gata sa-1 concediez in anul precedent. Avea el acele calitati innascute care sa-1 propulseze intre primii zece? Nu. Cei mai buni sunt rareori cei inzestrati de la natura, ci, mai degraba, aceia putini care au dorinta aprinsa de a-si dezvolta calitatile date de Dumnezeu pentru a-si atinge potentialul maxim.

Semnificatie

Esenta Legii invatarii este cuprinsa in aceste cuvinte:

a stirnipe cineva sa invete'.

Profesorul ar trebui sa accepte responsabilitatea

de a-i stirni pe studenti sa invete.

Concluzie

Dupa cum v-ati dat deja seama, Legea invatarii este temelia pe care sunt zidite toate celelalte legi: profesorul are responsabilitatea de a-1 stirni pe student sa invete.

Acest simt al daruirii de sine si responsabilitatii i-a insotit dintotdeauna pe unii profesori — dar asemenea oameni sunt rari. Altii ajung la aceasta daruire m mijlocul dificultatilor si chiar al traumelor, iar lucrul acesta le schimba

pentru totdeauna inima si studentii. Pentru altii, din nefericire, aceasta daruire nu-si gaseste poarta de intrare in inimile sau casele lor si, in acest caz, nu sufera numai ei, ci si discipolii lor.

Ca profesor pentru profesori, am ajuns sa-i pretuiesc pe aceia care si-au propus sa-si asume aceasta responsabilitate din toata inima, in special pe cei ce au trebuit sa treaca prin foc pentru a si-o dezvolta. Din toate istoriile unor asemenea pelerinaje, o prefer, neindoielnic, pe cea a lui Teddy Stallard.

Era clar ca Teddy Stallard se numara printre „cei mai slab pregatiti'. Nu-1 interesa scoala. Purta haine demodate, botite; nu se pieptana niciodata. Era un copil cu o fata lipsita de expresivitate — cu privirea goala. Cind domnisoara Thompson vorbea cu el, raspunsurile lui Teddy erau intotdeauna monosilabice. Neatragator, nehotarit si distant, era o fiinta care cu greu ar putea placea cuiva. Desi profesoara sustinea ca-i iubea la fel pe toti copiii din clasa, in adincul sufletului ei nu era in intregime sincera.

De cite ori corecta lucrarile lui Teddy, simtea un fel de placere perversa de a pune X-uri linga raspunsurile gresite, iar cind punea nota proasta in partea de sus a testului, o facea intotdeauna cu zel. Ar fi trebuit sa stie lectia; avea dosarul lui Teddy si stia despre el mai multe decit voia sa accepte. in dosar scria:

Clasa intii: Teddy promite mult prin munca si atitudinea sa, dar are o situatie familiala dificila.

Clasa a doua: Teddy poate avea rezultate mai bune. Mama lui e grav bolnava. Nu prea este ajutat acasa.

Clasa a treia: Teddy este un baiat bun, dar prea serios. invata greu. Mama lui a murit anul acesta.

Clasa a patra: Teddy este foarte lent, dar se poarta frumos. Tatal nu este interesat de evolutia copilului.

De Craciun, baietii si fetele din clasa domnisoarei Thompson i-au adus cadouri. I le-au pus pe catedra si s-au ingramadit in jurul ei ca s-o urmareasca cind le deschide. Printre cadouri era unul de la Teddy Stallard. A fost surprinsa ca ii adusese un cadou. Darul lui Teddy era invelit in hirtie maro si lipit cu banda scotch. Pe hirtie erau scrise cuvintele simple: „Pentru Domnisoara Thompson, de la Teddy'. Cind a deschis cadoul, dinauntru a cazut o bratara de diamante false, de prost gust, cu jumatate din pietre cazute si o sticla de parfum ieftin.

Ceilalti baieti si fete au inceput sa chicoteasca si sa zimbeasca, wazind darurile lui Teddy, insa cel putin domnisoara Thompson a ayut destula inspiratie sa-i linisteasca punindu-si imediat bratara pe mina si putin parfum pe incheietura miinii. Ridicind mina pentru ca ceilalti copii sa poata mirosi, a spus:

Nu-i asa ca e un parfum placut?

Iar copiii, copiindu-si profesoara, au aprobat iute.

La sfirsitul zilei, dupa ce s-au terminat orele si ceilalti copii au plecat, Teddy a zabovit o vreme. S-a apropiat incet de catedra si a spus:

Domnisoara Thompson domnisoara Thompson, mirositi exact ca
mama mea si va sta foarte bine cu bratara ei. Ma bucur ca v-a placut cadoul meu.

Dupa ce a plecat Teddy, domnisoara Thompson a ingenuncheat si L-a rugat pe Dumnezeu s-o ierte.

A doua zi, cind copiii au venit la scoala, au fost intimpinati de o alta profesoara. Domnisoara Thompson era cu totul alta persoana. Nu mai era o simpla profesoara; devenise un reprezentant al lui Dumnezeu. Era acum o persoana hotarita sa-i iubeasca pe copii si sa faca pentru ei lucruri care sa dainuiasca. I-a ajutat pe toti copiii, dar mai ales pe cei mai slabi la invatatura si indeosebi pe Teddy Stallard.

La sfirsitul anului scolar, Teddy facuse progrese impresionante. ii ajunsese din urma pe majoritatea elevilor, intrecindu-i pe unii dintre ei.

N-a mai auzit nimic despre Teddy mult timp. Apoi, intr-o zi, a primit un bilet:

Draga domnisoara Thompson,

Am vrut sa aflati prima. Voi absolvi al doilea din clasa mea.

Cu dragoste,

Teddy Stallard

Dupa alti patru ani, a mai primit o scrisoare:

Draga domnisoara Thompson,

Tocmai am aflat ca voi termina primul din grupa. Am vrut sa fiti prima care sa stie. Nu e usor la universitate, dar imi place.

Cu dragoste,

Teddy Stallard

Si dupa inca patru ani:

Draga domnisoara Thompson,

incepind de astazi sunt Theodore Stallard, Doctor in medicina. Ce spuneti de asta? Am vrut sa fiti prima care afla. Ma insor luna viitoare, mai exact pe 27. Vreau sa veniti si sa stati acolo unde ar sta mama daca ar trai. Sunteti singura familie pe care o am acum; tata a murit anul trecut.

Cu dragoste, Teddy Stallard

Domnisoara Thompson s-a dus la nunta lui si a stat unde ar fi stat mama lui Teddy. Merita sa stea acolo; facuse pentru Teddy ceva ce el nu va uita niciodata.'1

Ce puteti oferi voi in dar, colegii mei profesori? in loc sa daruiti ceva ce poate fi cumparat cu bani, riscati dind ceva care sa dainuiasca mult timp dupa voi. Fiti extravagant de generosi. Daruiti celor din clasa voastra singurul lucru pe care-1 puteti darui — pe voi insiva. Tuturor. Daruiti-va atit de mult pe voi insiva, incit sa-i motivati sa invete in adevaratul sens al cuvintului, iar ei sa va invite la nunta lor, pentru ca asa este normal.

Inrebari pentru discutii

Cine credeti ca a fost cel mai bun profesor al vostru? Numiti trei caracteristici esentiale care au facut ca acea persoana sa va placa. Cit de importanta a fost hotarirea sa de „a va stirni sa invatati'? Ce credeti ca s-ar fi intimplat daca ar fi renuntat la acea hotarire?

2. Cum credeti ca ar defini predarea un profesor de nivel mediu azi? Daca ati locui pe alta planeta si ati avea misiunea de a descoperi ce se intimpla in cladirile pe care pamintenii le numesc „scoli publice' si ati vizita, fara a fi vazut, niste clase a V-a, a IX-a si a Xl-a, ce i-ati scrie superiorului dumneavoastra? Nu uitati ca nu ati mai vazut niciodata o scoala, asa ca, pentru a da un raspuns bun, nu va trebui sa ginditi in limitele normelor.

5.     Anthony Campolo, Who Switched the Price Tags'?, Word Books. Waco, Texas, 1986, p. 69-72.

3. Ati fost rugati de primul ministru sa concepeti un sistem nou de angajare, perfectionare si retribuire a profesorilor. Singura cerinta este ca, in urmatorii trei ani, elevii/studentii sa fie primii in lume la capitolul instruire. V-a dat puteri nelimitate si un buget nelimitat; puteti lua orice hotarire care nu va fi contestata decit de rezultate. Singura lui conditie este ca structura respectiva sa fie guvernata de cel mult sapte principii. Ce principii veti alege?

Imaginati-va pentru o clipa ca sunteti profesor. Cit de mult loc ocupa, in conceptul vostru, responsabilitatea de a-i stirni pe studenti sa invete? Sa spunem ca as avea o bagheta fermecata si v-as ajuta sa aveti aceasta atitudine. Dupa o saptamina de predare, cum ar descrie studentii vostri diferenta dintre ce „ati fost' si ce „sunteti'? Pe care portret le-ati prefera, dintre cele doua, si de ce?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1174
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site