Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MOTIVATIE SI PERFORMANTA. OPTIMUM MOTIVATIONAL

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
MOTIVATIE SI PERFORMANTA. OPTIMUM MOTIVATIONAL
Motivatia nu trebuie considerata si interpretata doar ca un scop in sine, ci pusa in slujba obtinerii unor performante inalte. Performanta este un nivel superior de indeplinire a scopului.

Din perspectiva diferitelor forme de activitati umane (joc, invatare, munca, creatie), ceea ce intereseaza este valoarea motivatiei si eficienta ei propulsativa.

In acest context, problema relatiei dintre motivatie si performanta are nu doar o importanta teoretica, ci si una practica.

Relatia dintre intensitatea motivatiei si nivelul performantei depinde de complexitatea sarcinii pe care subiectul o are de indeplinit (care poate fi o sarcina de invatare, de munca sau de creatie).

Cercetarile psihologice au aratat ca in sarcinile simple (repetitive, de rutina, cu componente automatizate si cu putine alternative pentru solutionare) nivelul performantei creste pe masura ce creste intensitatea motivatiei. In sarcinile complexe insa, cresterea intensitatii motivatiei se asociaza cu cresterea performantei pana la un punct, dupa care aceasta din urma scade.

Aceasta se intampla deoarece in cazul sarcinilor simple exista unul, maxim doua raspunsuri corecte si diferentierea lor se face cu usurinta, nefiind influentata negativ de cresterea impulsului motivational.

In cazul sarcinilor complexe, prezenta mai multor alternative de actiune ingreuneaza actiunea impulsului motivational; cresterea in intensitate a acestuia este defavorabila discernamantului si evaluarilor critice.

In acelasi timp, eficienta activitatilor depinde si de relatia dintre intensitatea motivatiei si gradul de dificultate al sarcinii cu care se confrunta individul.

Cu cat intre marimea intensitatii motivatiei si gradul de dificultate al sarcinii exista o mai mare corespondenta si adecvare, cu atat eficienta activitatii va fi mai bine asigurata.

In acest context a aparut in psihologie ideea optimului motivational si necesitatea stabilirii unei intensitati optime a motivatiei care sa permita obtinerea unor performante inalte, cat mai apropiate de cele asteptate.

Aceasta este exprimata de catre Legea Yerkes Dodson stabilita la inceputul secolului 20.

In obtinerea optimumului motivational se pot intalni doua situatii:

a) cand dificultatea sarcinii este perceputa (apreciata) corect de catre subiect

In acest caz optimum motivational inseamna relatia de corespondenta, chiar de echivalenta intre marimile celor doua variabile.

Daca dificultatea sarcinii este mare, inseamna ca este nevoie de o intensitate mare a motivatiei pentru indeplinirea ei; daca marimea sarcinii este medie, o motivatie de intensitate medie este suficienta pentru solutionarea ei etc.

b) cand dificultatea sarcinii este perceputa (apreciata) incorect de catre subiectIn acest caz, ne confruntam cu doua situatii tipice: fie cu subaprecierea semnificatiei sau dificultatii sarcinii, fie cu supraaprecierea ei.

In nici una dintre situatii subiectul nu va fi capabil sa-si mobilizeze energiile si eforturile corespunzatoare indeplinirii sarcinii.

In primul caz el va fi submotivat si va actiona in conditiile unui deficit energetic, ceea ce va duce in final la nerealizarea sarcinii. In al doilea caz el va fi supramotivat si va actiona in conditiile unui surplus de energie, care l-ar putea dezorganiza, stresa, sau i-ar putea cheltui energia chiar inainte de a se confrunta cu sarcina.

Optimumul motivational se poate obtine prin actiunea asupra celor doua variabile care sunt in relatie: obisnuirea indivizilor sa aprecieze cat mai corect dificultatea sarcinii (prin atragerea atentiei asupra importantei ei, prin sublinierea momentelor ei mai dificile, etc.), sau prin manipularea intensitatii motivatiei, in sensul cresterii sau a scaderii ei.

Aceasta presupune o usoara reechilibrare intre intensitatea motivatiei si dificultatea sarcinii.

De exemplu, daca dificultatea este medie, dar este apreciata (incorect) ca fiind mare, atunci o intensitate medie a motivatiei este suficienta pentru realizarea ei (deci o usoara submotivare). Daca dificultatea sarcinii este medie, dar este considerata (tot incorect) ca fiind mica, o intensitate medie a motivatiei se obtine printr-o usoara supramotivare.

Un coeficient important in obtinerea performantei este nivelul de aspiratie.

Nivelul de aspiratie este stimulul motivational care conduce spre realizarea de progrese si autodepasiri evidente. El este cel care masoara dorinta de a atinge nu orice performanta intr-o activitate data, ci performante cat mai inalte, care sa insemne nu doar o simpla realizare a personalitatii, ci si o autodepasire a posibilitatilor ei.

Alegerea nivelului de aspiratie trebuie facuta in raport cu posibilitatile si aptitudinile subiectului; discrepanta prea mare dintre capacitati si aspiratii poate fi periculoasa pentru performanta (poate produce demotivarea persoanei, deceptii, regres, etc.).

De aceea, pentru ca nivelul de aspiratie sa aiba un efect pozitiv pentru obtinerea performantei este bine ca acesta sa fie ales cu putin peste posibilitatile de moment ale persoanei.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 13062
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site