Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Psihologie Organizationala – test grila

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic



Psihologie Organizationala – test grila




MULTIPLE CHOICE

1.

Comportamentul organizational este rezultatul actiunii de tip sistemic dintre:

1. individ

2. institutie

grup

4. ideologie

organizatie

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: E

2.

Comportamentul organizational este functional si eficient daca include procese de:

a.

inductie si deductie

b.

adaptare si invatare

c.

educatie si cultura

d.

acaparare si declarare

e.

apropiere si departare

ANS: B

3. Deoarece comportamentul organizational include mai multe tipuri de componente puse in joc functie de situatie, acesta are un caracter:

a.

secvential

b.

adaptativ

c.

normativ

d.

prescriptiv

e.

eclectic

ANS: A

4. Deoarece comportamentul organizational se raporteaza in mod continuu la scopurile organizatiei, nivelul de performanta atins si responsabilitatea pozitiei ocupate, acesta are un caracter:

a.

secvential

b.

adaptativ

c.

normativ

d.

prescriptiv

e.

eclectic

ANS: B

5. Deoarece comportamentul organizational presupune o particularizare a structurii formale a fiecarei organizatii, acesta are un substrat:

a.

secvential si delimitat

b.

adaptativ si reciproc

c.

normativ si prescriptibil

d.

responsabil si singular

e.

eclectic si dinamic

ANS: C

6. Totalitatea actiunilor conforme pozitiei ocupate de individ in organizatie constituie comportamentul organizational de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: A

7. Ansamblul actiunilor dezvoltate ca raspuns la cerintele neprevazute aparute in cadrul organizatiilor constituie comportamentul organizational de tip

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: B

8. Rezultatul interactiunile umane din cadrul organizatiilor care au are rolul de a satisface nevoi individuale sau sociale constituie comportamentul organizational de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: C

9. Comportamentul organizational determinat de normele organizatiei si de prescriptiile profesiei, avand ca scop realizarea sarcinilor si obiectivelor organizatiei este de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: A

10. Comportamentul organizational care nu exclude aderarea la normele organizatiei si cuprinde acele actiuni ce nu sunt prescrise de organizatia formala, dar nici nu sunt respinse de aceasta este cel de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: B

11. Comportamentul organizational care poate intari efectele celorlalte tipuri sau sa le concureze si sa intre in competitie cu acestea este cel de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: C

12. Comportamentul organizational care poate determina direct sau indirect obtinerea de performante superioare sau, dimpotriva, descresterea performantelor individuale si / sau de grup, sau chiar eludarea completa a regulilor formale este cel de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: C

13. Eficienta organizatiei este determinata de comportamentul de tip:

a.

formal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: A

14. Comportamentul organizational care il completeaza si in sustine pe cel formal este cel de tip:

a.

reformal

b.

neformal

c.

informal

d.

inchis

e.

descris

ANS: B

15. Procesul prin care individul invata noi roluri (statusuri) structurate de altii     in interiorul organizatiei, precum si valorile, procedurile si cultura organizationala poarta denumirea de:

a.

somatizare

b.

socializare organizationala

c.

aderenta sociala

d.

integrare

e.

deindividualizare

ANS: B

16. Din perspectiva raporturilor intre individ si organizatie, socializarea organizationala este un proces de:

a.

frecare

b.

fictiune

c.

frictiune

d.

fuziune

e.

fragmentare

ANS: D

17. In cadrul socializarii organizationale, relatia dintre individ si organizatie este una de:

a.

relaxare

b.

recunoastere

c.

reciprocitate

d.

retroconversie

e.

retribuire

ANS: C

Metodele de socializare organizationala a individului cuprind:

1. invatarea lucrului in grup;

2. asimilarea si cunoasterea valorilor proprii organizatiei;

3. pedeapsa si amenintarea cu pedeapsa;

4. asimilarea regulilor, procedurilor si normelor organizatiei;

5. socializarea primara.

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

Printre metodelele de socializare organizationala a individului se include si aceea care are ca efect dezvoltarea relatiilor sociale, relatiilor de munca, a aptitudinilor si cunostintelor necesare noii activitati. Este vorba despre:

a.

invatarea lucrului in grup

b.

asimilarea si cunoasterea valorilor proprii organizatiei

c.

pedeapsa si amenintarea cu pedeapsa

d.

asimilarea regulilor, procedurilor si normelor organizatiei

e.

socializarea primara

ANS: D

Exista urmatoarele tipuri principale de reactii individuale la procesele de socializare organizationala:

1. Rebeliunea

2. Conformismul

3. Contagiunea

4. Individualismul regresiv

5. Individualismul creativ

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

Un tip de reactie individuala la procesele de socializare organizationala presupune respingerea in totalitate de catre individ a normelor, valorilor si procedurilor organizatiei. Este vorba despre tipul de reactie cunoscut sub denumirea de:

a.

Rebeliune

b.

Conformism

c.

Contagiune   

d.

Individualism regresiv

e.

Individualism creativ

ANS: A

Un tip de reactie individuala la procesele de socializare organizationala presupune acceptarea in totalitate a normelor si valorilor organizatiei. Este vorba despre tipul de reactie cunoscut sub denumirea de:

a.

Rebeliune

b.

Conformism

c.

Contagiune   

d.

Individualism regresiv

e.

Individualism creativ

ANS: B

Un tip de reactie individuala la procesele de socializare organizationala presupune acceptarea de catre individ a normelor de baza ale organizatiei, (transpunandu-le in modalitati de actiune proprii), iar eforturile de personalizare sunt directionate spre acele norme si valori considerate relevante. Este vorba despre tipul de reactie cunoscut sub denumirea de:

a.

Rebeliune

b.

Conformism

c.

Contagiune   

d.

Individualism regresiv

e.

Individualism creativ

ANS: E

24. O “functie de conducere” inseamna un nivel (punct) in piramida:

a.

prescrisa

b.

politica   

c.

puterii   

d.

personala

e.

periferica

ANS: C

25. Conceptul de conducere este utilizat in stransa legatura cu cel de:

a.

prescriere

b.

politete   

c.

putere

d.

personalizare

e.

periferizare

ANS: C

26. Definirea puterii drept “relatia ce permite unui individ sa modifice comportamentul altui individ” apartine lui:

a.

J.P. Papin

b.

J.P. Poidou

c.

J.M. Le Pen

d.

K. Lewin

e.

R. Bales

ANS: B

27. “Relatia care permite unui individ sa modifice comportamentul altui individ” este cunoscuta sub denumirea de:

a.

perpetuare

b.

putere

c.

prescriere

d.

dictatura

e.

consemnare

ANS: B

28. Spre deosebire de o relatie de schimb intre doua persoane, relatia de conducere si cea de putere sunt:

a.

necunoscute

b.

neconventionale

c.



necirculare

d.

nesimetrice

e.

netributare

ANS: D

29. Spre deosebire de o relatie de schimb intre doua persoane, relatia de conducere si cea de putere sunt:

a.

antisociale

b.

antidivergente

c.

antisimetrice

d.

antinomice

e.

anterioare organizatiei

ANS: C

30. Spre deosebire de o relatie de schimb intre doua persoane, relatia de conducere si cea de putere sunt:

a.

antisociale

b.

antidivergente

c.

antisimetrice

d.

antinomice

e.

anterioare organizatiei

ANS: C

31.

Abordarea economica a fenomenului conducerii pune accentul pe:

a.

relatiile umane satisfacatoare

b.

existenta nevoii de exprimare

c.

existenta nevoii de realizare in viata profesionala

d.

venitul realizat

e.

produsul intern brut

ANS: D

32.

In conformitate cu modelul propus de Fayol, una dintre activitatile principale consta in a studia si a intocmi proiecte. Este vorba despre:

a.

a prevedea

b.

a decide si / sau a realiza

c.

a conduce oamenii

d.

a coordona

e.

a controla

ANS: A

33.

In conformitate cu modelul propus de Fayol, una dintre activitatile principale consta in a face alegeri, optiuni. Este vorba despre:

a.

a prevedea

b.

a decide si / sau a realiza

c.

a conduce oamenii

d.

a coordona

e.

a controla

ANS: B

34.

In conformitate cu modelul propus de Fayol, una dintre activitatile principale consta in a da dispozitii, ordine. Este vorba despre:

a.

a prevedea

b.

a decide si / sau a realiza

c.

a conduce oamenii

d.

a coordona

e.

a controla

ANS: C

35.

In conformitate cu modelul propus de Fayol, una dintre activitatile principale consta in a comunica, a face sinteze. Este vorba despre:

a.

a prevedea

b.

a decide si / sau a realiza

c.

a conduce oamenii

d.

a coordona

e.

a controla

ANS: D

36.

In conformitate cu modelul propus de Fayol, una dintre activitatile principale consta in a compara obiectivele si rezultatele obtinute. Este vorba despre:

a.

a prevedea

b.

a decide si / sau a realiza

c.

a conduce oamenii

d.

a coordona

e.

a controla

ANS: E

37. Orice persoana care indeplineste din punct de vedere formal sau isi asuma in mod spontan (in cadrul unui grup) functia de conducere poarta denumirea de:

a.

lider

b.

literat

c.

moderator

d.

animator

e.

coordonator

ANS: A

38. Una dintre ipostazele conducerii este de data mai recenta si este legata de psihologia sociala.. Este vorba despre:

a.

seful institutional

b.

liderul sociometric

c.

persoana centrala in grup

d.

liderul ca persoana cea mai influenta in grup

e.

lider informal

ANS: D

39. In cadrul uneia dintre ipostazele conducerii liderul constituie exemplul demn de urmat si devine punctul de referinta, etalonul pentru grup.

Este vorba despre:

a.

seful institutional

b.

liderul sociometric

c.

persoana centrala in grup

d.

liderul ca persoana cea mai influenta in grup

e.

lider informal

ANS: C

40. In cadrul uneia dintre ipostazele conducerii liderul este echivalat cu acea persoana capabila sa aplice cele mai adecvate strategii de influenta sociala

Este vorba despre:

a.

seful institutional

b.

liderul sociometric

c.

persoana centrala in grup

d.

liderul ca persoana cea mai influenta in grup

e.

lider informal

ANS: D

41.

In cazurile in care seful institutional nu este la inaltime, acesta este secondat de un “contra-model”, o persoana care prin activitatea sa compenseaza calitatile deficitare ale sefului insitutional.

Este vorba despre:

a.

liderul impus

b.

liderul sociometric

c.

persoana centrala in grup

d.

liderul ca persoana cea mai influenta in grup

e.

liderul informal

ANS: E

O lista nominala a trasaturile specifice necesare eficientei in orice situatie de conducere include:

1. inteligenta

2. interiorizarea

3. initiativa

4. siguranta de sine   

5. stima de sine

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: B

O trasatura specifica necesara eficientei in orice situatie de conducere se manifestata prin capacitatea de a percepe nevoia de actiune si de a actiona independent. Este vorba despre:

1. inteligenta

2. interiorizarea

3. initiativa

4. siguranta de sine   

5. stima de sine

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

O trasatura specifica necesara eficientei in orice situatie de conducere implica incredere si autoevaluare (rezonabil ridicata) a competentei si pozitiei sociale, ca si un nivel de aspiratie ridicat. Este vorba despre:

1. inteligenta

2. interiorizarea

3. initiativa

4. siguranta de sine

5. stima de sine

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

45. Complexul specific de valori, credinte conducatoare, reprezentari, intelesuri, cai de gandire impartasite de membrii unei organizatii poarta denumirea de:

a.

socializare

b.

socializare organizationala

c.

cultura organizationala

d.

axiologie aplicata

e.

cultura institutionala

ANS: C

46.

Trasaturile care individualizeaza organizatia din punctul de vedere al culturii organizationale includ:

1. simbolurile alese sa reprezinte organizatia;

2. comportamentele membrilor;

3. modalitati de abordare a problemelor si/sau oamenilor care intra in contact cu organizatia;

4. valorile promovate in mod implicit sau explicit;

5. obiceiurile si procedurile de operare ale organizatiei.

Va rugam sa indicati varianta de raspuns care include cele mai multe trasaturi, enumerate in mod corect!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

47.

Trasaturile care individualizeaza organizatia din punctul de vedere al culturii organizationale includ:

1. simbolurile alese sa reprezinte organizatia;

2. comportamentele membrilor;

3. modalitati de abordare a institutiilor;

4. valorile promovate in mod implicit sau explicit;

5. obiceiurile si procedurile de operare ale organizatiei.

Va rugam sa indicati varianta de raspuns care include cele mai multe trasaturi, enumerate in mod corect!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

48.

Trasaturile care individualizeaza organizatia din punctul de vedere al culturii organizationale includ:

1. simbolurile alese sa reprezinte organizatia;

2. comportamentele membrilor;

3. modalitati de abordare a institutiilor;

4. valorile promovate in mod implicit sau explicit;

5. obiceiurile si procedurile de dizolvare ale organizatiei.

Va rugam sa indicati varianta de raspuns care include cele mai multe trasaturi, enumerate in mod corect!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

49.

In cadrul unei organizatii pot exista urmatoarele niveluri ale culturii organizationale:

1. invizibil

2. inferior

3. vizibil

4. superior

5. deductibil

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: B

50.

Nivelul vizibil al culturii organizationale include urmatoarele categorii de produse:

1. fizice

2. contemporane

3. comportamentale

4. comparabile

5. verbale

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: B

51.

O categorie de produse care tine de nivelul vizibil al culturii organizationale reuneste elementele forte ale organizatiei. Este vorba despre produsele:

a.

fizice

b.

contemporane

c.

comportamentale

d.

comparabile

e.

verbale

ANS: A

52. O categorie de produse care tine de nivelul vizibil al culturii organizationale asigura vehicularea unor mesaje referitoare la valorile companiei. Este vorba despre produsele:

a.

fizice

b.

contemporane

c.

comportamentale

d.

comparabile

e.

verbale

ANS: E

53. O categorie de produse care tine de nivelul vizibil al culturii organizationale cuprind ritualuri si ceremonii a caror desfasurare permite companiei sa-si afirme identitatea, oferind tuturor membrilor sai sentimentul apartenentei la grup. Este vorba despre produsele:

a.



fizice

b.

contemporane

c.

comportamentale

d.

comparabile

e.

verbale

ANS: C

54. Un nivel al culturii organizationale este concretizat in valorile, capacitatile organizatiei, cunostintele, motivatia membrilor, satisfactia salariatilor organizatiei Este vorba despre nivelul:

a.

ireductibil    

b.

inferior   

c.

invizibil

d.

ireconciliabil

e.

imuabil

ANS: C

55. Demersul de descoperire a culturii unei organizatii presupune analizarea catorva domenii esentiale din interiorul organizatiei, si anume:

normele comportamentale;

2. normele legale;

normele procedurale;

4. cutumele organizatiei;   

5. normele judetene

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

56. Elementele de continuitate care promoveaza cultura organizatiei sunt:

normele comportamentale;

elementele de identificare;

normele procedurale;

4. cutumele organizatiei;   

pastrarea misiunii organizatiei.

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: E

57. Un mecanism de transmitere catre noii veniti a culturii organizatiei este dat de procedurile decizionale stabile si perpetuarea unei maniere constante de abordare si solutionare a:

a.

paradoxurilor instituite

b.

paralelismelor

c.

precipitarilor

d.

problemelor

e.

programarilor

ANS: D

58. Schimbarea culturii organizationale se produce atunci cand organizatia trece printr-un proces de:

a.

redevenire

b.

repornire

c.

restructurare

d.

reabilitare

e.

reluare

ANS: C

59.

Printre elementele care atrag dupa ele schimbari in cultura organizationala se includ si:

1. inlocuirea unui numar semnificativ de angajati;

2. stabilirea unui nou sistem de recompensare si/sau mustrare;

3. schimbarea procesului managerial;

4. redefinirea relatiilor ierarhice;

5. initierea unor noi forme de comunicare.

Va rugam sa indicati varianta de raspuns care include cele mai multe elemente, enumerate in mod corect!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

60.

Printre elementele care atrag dupa ele schimbari in cultura organizationala se includ si:

1. inlocuirea unui numar semnificativ de angajati;

2. respectarea vechiului sistem de recompensare si/sau mustrare;

3. schimbarea procesului managerial;

4. redefinirea relatiilor ierarhice;

5. initierea unor noi forme de comunicare.

Va rugam sa indicati varianta de raspuns care include cele mai multe elemente, enumerate in mod corect!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

61.

Printre elementele care atrag dupa ele schimbari in cultura organizationala se includ si:

1. inlocuirea unui numar nesemnificativ de angajati;

2. schimbarea vechiului sistem de recompensare si/sau mustrare;

3. schimbarea procesului managerial;

4. redefinirea relatiilor ierarhice;

5. initierea unor noi forme de comunicare.

Va rugam sa indicati varianta de raspuns care include cele mai multe elemente, enumerate in mod corect!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: E

62. Un tip de cultura organizationala este caracterizat prin faptul ca personalul organizatiei este in masura sa se mobilizeze usor in vederea realizarii obiectivelor propuse. Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

a puterii

d.

de sarcini

e.

de persoane

ANS: B

63. Un tip de cultura organizationala presupune mobilizarea redusa a salariatilor pentru cresterea adaptabilitatii si realizarea obiectivelor organizatiei. Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

a puterii

d.

de sarcini

e.

de persoane

ANS: A

64. Un tip de cultura organizationala este construita in jurul personalitatii centrale a managerului. Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

a puterii

d.

de sarcini

e.

de persoane

ANS: C

65. Un tip de cultura organizationala construita in jurul personalitatii centrale a managerului. Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

de roluri

d.

de club

e.

de persoane

ANS: D

66. Un tip de cultura organizationala este caracteristica organizatiilor birocratice Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

de roluri

d.

de club

e.

de persoane

ANS: C

67. Un tip de cultura organizationala este specifica unor medii puternic profesionalizate si axata pe delegarea realizarii proiectelor concrete unor echipe de lucru. Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

de roluri

d.

de sarcini

e.

de persoane

ANS: D

68. In cadrul unui tip de cultura organizationala personalul de executie are o pondere deosebita, iar managerii au doar rolul de a facilita si coordona activitatea. Este vorba despre cultura organizationala:

a.

a regresului

b.

a progresului

c.

de roluri

d.

de sarcini

e.

de persoane

ANS: E

69. Managementul este o activitate specific umana, aparuta odata cu inceputul desfasurarii unor activitati in cadrul unor:

a.

grupuri de primate

b.

multimi

c.

grupuri organizate

d.

retele

e.

grupuri incipiente

ANS: C

70. Managementul este o activitate:

a.

specific euro-asiatica

b.

nespecific umana

c.

specifica primatelor

d.

specific umana

e.

specifica organizatiilor legal contituite

ANS: D

71. La ora actuala, termenul de management are urmatoarele semnificatii:

1. produs;

2. proces;

3. factor de decizie;

4. stiinta;

5. arta figurativa.

Va rugam sa indicati varianta corecta de raspuns, cea care contine toate semnificatiile actuale ale termenului de management!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

72. Stiinta care are ca obiect de studiu relatiile care iau nastere in procesul de management al unei organizatii poarta denumirea de:

a.

management

b.

managementul organizatiei

c.

managementul productiei

d.

managementul resurselor umane

e.

stiinta conducerii

ANS: B

73. Functiile managementului reprezinta un ansamblu de actiuni relativ:

a.

incongruente

b.

incoererente

c.

independente

d.

interstatale

e.

intersectate

ANS: C

74. Prima identificare a functiilor managementului a fost realizata de catre:

a.

K.Lewin

b.

F. Taylor

c.

M.Weber

d.

H. Fayol

e.

E. Mayo

ANS: D

75. In conceptia lui Henry Fayol, conducerea trebuia sa exercite urmatoarele functii :

1. previziunea;

2. organizarea;

3. comanda;

4. coordonarea;

5. controlul.

Va rugam sa indicati raspunsul corect, cel care contine cele mai multe functii manageriale, asa cum au fost descrise acestea de catre Fayol!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: E

76. Studiile recente atesta urmatoarele functii ale managementului:

1. previziunea;

2. organizarea;

3. comanda;

4. coordonarea;

5. control-reglare

Va rugam sa indicati raspunsul corect, cel care contine cele mai multe functii manageriale, asa cum sunt concepute acestea la ora actuala!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

77. In conceptia lui Henry Fayol, conducerea trebuia sa exercite urmatoarele functii :

1. previziunea;

2. organizarea;

3. comanda;

4. antrenarea;

5. controlul.

Va rugam sa indicati raspunsul corect, cel care contine cele mai multe functii manageriale, asa cum au fost descrise acestea de catre Fayol!

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

78. Studiile recente atesta urmatoarele functii ale managementului:

1. previziunea;

2. organizarea;

3. coordonare;

4. antrenarea;

5. control-reglare.

Va rugam sa indicati raspunsul corect, cel care contine cele mai multe functii manageriale, asa cum sunt concepute acestea la ora actuala!

a.

b.

c.



d.

e.

ANS: E

79. O functie manageriala cuprinde ansamblul actiunilor prin care se stabilesc obiectivele organizatiei. Este vorba despre:

a.

previziune

b.

organizare

c.

comanda

d.

antrenare

e.

control

ANS: A

80. O functie manageriala este compusa din ansamblul actiunilor prin care se constituie sistemul de conducere al organizatiei, sistemul condus si sistemul legaturilor dintre acestea. Este vorba despre:

a.

previziune

b.

organizare

c.

comanda

d.

antrenare

e.

control

ANS: B

81. O functie manageriala consta din ansamblul actiunilor prin care un manager mentine armonia intre oamenii pe care ii conduce si deciziile care trebuie duse la indeplinire intr-un mediu ce se afla intr-o continua schimbare. Este vorba despre functia de:

a.

previziune

b.

organizare

c.

cooordonare

d.

antrenare

e.

control

ANS: C

82. O functie manageriala consta din ansamblul actiunilor prin care un manager influenteaza activitatea colaboratorilor sai (subordonatii) in vederea atingerii obiectivelor stabilite, prin satisfacerea nevoilor care ii motiveaza. Este vorba despre functia de:

a.

previziune

b.

organizare

c.

coordonare

d.

antrenare

e.

control

ANS: D

83. O functie manageriala pune in miscare cadrul organizatoric proiectat si aduce corectiile necesare ca urmare a disfunctionalitatilor aparute. Este vorba despre functia de:

a.

previziune

b.

organizare

c.

coordonare

d.

antrenare

e.

control-reglare

ANS: C

84. Diferitele instrumente prin care se concretizeaza la nivelul unei organizatii functia de previziune (strategia; tactica; politica; planul si programul) au elemente comune, cum ar fi:

1. obiectivele;

2. modalitatile de actiune;

3. gradul de detaliere;

4. rigurozitatea in fundamentare;

5. resursele necesare pentru concretizarea lor.

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: E

85. Diferitele instrumente prin care se concretizeaza la nivelul unei organizatii functia de previziune (strategia; tactica; politica; planul si programul) se diferentiaza prin:

1. obiectivele;

2. modalitatile de actiune;

3. gradul de detaliere;

4. rigurozitatea in fundamentare;

5. orizontul de timp.

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

86. Componenta fundamentala a antrenarii (ca functie a managementului) poarta denumirea de:

a.

leadership

b.

coaching

c.

supervizare

d.

initiere

e.

socializare

ANS: A

87. Cercetarile asupra liderului s-au dezvoltat in special in cadrul psihologiei organizational-manageriale cu referire la:

a.

leadership

b.

coaching

c.

supervizare

d.

initiere

e.

socializare

ANS: A

88. Influenta pe care anumiti indivizi o exercita asupra atingerii obiectivelor altora, intr-un context organizational poarta denumirea de:

a.

leadership

b.

coaching

c.

supervizare

d.

initiere

e.

socializare

ANS: A

89. Capacitatea manageriala, potentialul activ (manifest) al managerului poarta denumirea de:

a.

comanda

b.

coaching

c.

supervizare

d.

leadership

e.

organizare

ANS: D

90. Functia de control-reglare include urmatoarele elemente care vizeaza controlul:

1. evaluarea operativa si postoperativa a rezultatelor apartinand organizatiei, componentelor acesteia, precum si a fiecarui salariat;

2. identificarea abaterilor de la obiectivele, normele, normativele si standardele stabilite initial (prin comparare cu realizarile propuse);

3. actiunile prin care un manager influenteaza activitatea colaboratorilor sai (subordonatii) in vederea atingerii obiectivelor stabilite, prin satisfacerea nevoilor care ii motiveaza;

4. identificarea cauzelor care au generat abaterile;

5. adoptarea de masuri care sa asigure eliminarea abaterilor si mentinerea echilibrului dinamic al organizatiei.

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

91. Ansamblul actiunilor intreprinse de manager in vederea mentinerii stabilitatii organizatiei (vazuta ca sistem), adica a capacitatii acesteia de a-si realiza obiectivele poarta denumirea de:

a.

recunoastere

b.

reglare

c.

retrocedare

d.

reconfirmare

e.

rectificare

ANS: B

92. Reglarea are la baza mecanismul:

a.

conexiunii directe

b.

feed-back-ului

c.

feed-forward-ului

d.

atentiei

e.

perpetuum mobile

ANS: B

93. Reglarea are la baza mecanismul:

a.

conexiunii directe

b.

conexiunii aleatorii

c.

feed-forward-ului

d.

conexiunii inverse

e.

perpetuum mobile

ANS: D

94. Definitia de tip metaforic conform careia 'Liderul este un om care este in stare sa puna pe altii sa faca ce nu vor, si sa le placa' apartine fostului presedinte american:

a.

Nixon

b.

Carter

c.

Reagan

d.

Truman

e.

Roosvelt

ANS: D

95. Unul dintre miturile despre leadership afirma faptul ca a fi lider inseamna a manipula, a controla, a forta pe ceilalti sa te asculte. Este vorba despre mitul redat prin formularea:

a.

“A conduce inseamna a controla”

b.

Liderii se nasc, nu apar ca urmare a activitatii 

c.

Exista o formula ideala a leadershipului

d.

“Leadershipul este raspunsul la toate problemele”

ANS: A

96. Unul dintre miturile despre leadership afirma faptul ca acesta provine din caracteristici innascute, iar factorii situationali conteaza prea putin. Este vorba despre mitul redat prin formularea:

a.

“A conduce inseamna a controla”

b.

Liderii se nasc, nu apar ca urmare a activitatii 

c.

Exista o formula ideala a leadershipului

d.

“Leadershipul este raspunsul la toate problemele”

ANS: B

97. Unul dintre miturile despre leadership afirma faptul ca liderul determina aproape exclusiv destinul unui grup. Este vorba despre mitul redat prin formularea:

a.

“A conduce inseamna a controla”

b.

Liderii se nasc, nu apar ca urmare a activitatii 

c.

Exista o formula ideala a leadershipului

d.

“Leadershipul este raspunsul la toate problemele”

ANS: D

98. Din punct de vedere interactional, leadership-ul este un proces:

1. reciproc;

2. redundant;

3. tranzactional

4. cotat la bursa;

5. transformational

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

99. Una dintre trasaturile-cheie ale leadershipului (definit in maniera interactionala) se refera la faptul ca orice aspect precum cadrul de actiune, membrii grupului sau liderul poate influenta sau poate fi influentat de orice alta variabila a sistemului. Cu alte cuvinte, leadershipul este un proces:

1. reciproc;

2. redundant;

3. tranzactional

4. cotat la bursa;

5. transformational

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: A

100. Una dintre trasaturile-cheie ale leadershipului (definit in maniera interactionala) se refera la faptul ca relatia lider/membru este o forma de schimb social. Cu alte cuvinte, leadershipul este un proces:

1. reciproc;

2. redundant;

3. tranzactional

4. cotat la bursa;

5. transformational

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

101. Una dintre trasaturile-cheie ale leadershipului (definit in maniera interactionala) se refera la faptul ca liderii si membrii grupului isi comercializeaza timpul si energia in schimbul unor beneficii materiale si sociale. Cu alte cuvinte, leadershipul este un proces:

1. reciproc;

2. redundant;

3. tranzactional

4. cotat la bursa;

5. transformational

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C

102. Una dintre trasaturile-cheie ale leadershipului (definit in maniera interactionala) se refera la faptul ca acesta este caracterizat printr-o influenta legitima, nu prin putere absoluta. Cu alte cuvinte, leadershipul este un proces:

1. reciproc;

2. redundant;

3. tranzactional

4. de cooperare;

5. transformational

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: D

103. Una dintre trasaturile-cheie ale leadershipului (definit in maniera interactionala) se refera la faptul ca acesta organizeaza si motiveaza incercarile membrilor grupului de a atinge scopurile individuale si de grup. Cu alte cuvinte, leadershipul este un proces:

1. reciproc;

2. de urmarire a scopurilor;

3. tranzactional

4. de cooperare;

5. transformational

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: B

104. Comportamentele care constituie leadershipul (definit in maniera comportamentala) se impart in urmatoarele categorii:

1. de lucru;

2. de urmarire;

3. de relatie;

4. de concurenta;

5. de respectare

a.

b.

c.

d.

e.

ANS: C






Politica de confidentialitate



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2266
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site