Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


SURSE AUTORIZATE PENTRU INFORMAREA ADOLESCENTILOR PRIVIND VIATA SEXUALA

Psihologie psihiatrie


SURSE AUTORIZATE PENTRU INFORMAREA ADOLESCENTILOR PRIVIND VIATA SEXUALA

1 Terminologie

De-a lungul timpului sexologia a fost definita in moduri diferite, in functie de atitudinea pe care societatea a avut-o fata de aceasta problema. De aceea se poate vorbi despre o dimensiune „istorica”     a modului de a interpreta si defini sexualitatea si sexologia. Stiinta sexualitatii are ca obiect ansamblul de fapte biologice si, in special umane, in raport direct cu notiunea de „sex”, motiv pentru care trebuie avute in vedere doua aspecte si anume:

a) notiunea de sex, ce desemneaza o conformatie particulara a fiintelor vii, care ii asigura un rol special in actul de procreatie, sau ansamblul de caractere fizice, intelectuale sau morale ce-i disting unul de altul, pe barbat de femeie;

b) notiunea de sexualitate, care desemneaza ansamblul de fapte biologice in raport cu procreatia si procesele preparatorii ale procrearii, considerate nu numai in afara individului, ci chiar si in el insusi.

Rezulta astfel ca sexologia este un domeniu in care-si dau intalnire discipline diferite dupa cum urmeaza:

biologia, care analizeaza aspectele pur anatomice, fiziologice si genetice ale particularitatilor fiecarui sex in parte, precum si diferentele intre sexe;

medicina, care analizeaza aspecte morfo-fiziologice normale si patologice ale sexualitatii (neurologie, endocrinologie, ginecologie, obstetrica), aspectele patologice pure si tratamentul acestora;

psihologia, care studiaza comportamentul sexual, motivatiile lui, sentimentele erotice si pulsiunile sexuale, corelatiile psihosexuale.

Astazi sexualitatea este acceptata cu cele trei valente ale sale: reproducere, placere, relationare.

Adolescenta este o perioada de criza si vulnerabilitate, ce comporta transformari corporale (anatomice, fiziologice), psiho-afective (in sensul achizitionarii dragostei si sexualitatii), familiale, sociale. Transformarile bio-psiho-sociale din perioada adolescentei fac ca, adesea, adolescentul sa fie derutat, expus influentelor negative. La varsta adolescentei se dezvolta atentia, curiozitatea, imaginatia, influenta imitativa intre tineri si spiritul de generatie. Grupul de referinta, de protectie reprezinta principala sursa de informare pe care adolescentul o ia in considerare, chiar daca multe din ideile vehiculate sunt eronate. Rolul mediului familial se micsoreaza brusc. Influenta nefasta a grupului poate determina debutul precoce in viata sexuala, inainte de deplina maturizare bio-psihica, din simpla curiozitate de a experimenta ceva nou. Decizia sexuala este psihologica, morala, religioasa, sociala.

Precocitatea in relatiile sexuale sporeste vulnerabilitatea adolescentului generand adesea deceptii, afectarea carierei, scaderea preocuparii pentru performantele scolare, scaderea atasamentului fata de valorile traditionale si familiare.

Definiri de concepte- sanatate sexuala, excitatie sexuala, masturbare, pedofilie,     pornografie, planificare familiala.

Sanatatea sexuala este integrarea somatica, emotionala, intelectuala si a aspectelor sociale in existenta sexuala pentru o dezvoltare pozitiva, acestea intensificand personalitatea, comunicarea si dragostea. (OMS, 1974)

Scopul educatiei sexuale este tocmai promovarea sanatatii sexuale.

Excitatia sexuala. Adevarata sexualitate, cu deplinul ei potential de voluptate si serioase consecinte, se manifesta incepand cu anii adolescentei, cand, ceasul biologic uman da primele semne ca a sosit vremea pentru inmultirea speciei. Adolescentii, ca si adultii, simt acest semnal sub forma unei tensiuni corporale denumita excitatie sexuala, care cere satisfacere prin comportament concret: contact sexual, masturbare, sau prin echivalentul inconstient – polutii nocturne.

Excitatia sexuala poate fi indusa de stimuli psihici, fizici, sau cel mai adesea de combinatia lor. Erectia poate apare spontan, in timpul somnului, fara ca cel ce doarme sa fie constient de aceasta. La inceputul pubertatii, polutiile nocturne apar fara a avea la origine vise erotice si dispar dupa ejaculare, de care baiatul ia cunostinta abia dimineata, la vederea asternutului ud.

Masturbarea (Onanismul). Se considera ca masturbarea precede pubertatea, unii apreciind ca placerea sexuala ar putea fi prezenta chiar din primul an de viata (S. Freud: sexualitate orala - in timpul suptului, la sanul mamei; anala - legata de placerea de a-si controla sfincterele; falica - rezultata din constientizarea sexului). Totusi, adevarata constientizare a semnificatiei sexualitatii devine posibila la varsta adolescentei. Initial, copiii pot practica masturbatia fara pudoare. Ulterior, datorita interdictiilor, actele masturbatorii nu sunt abandonate, ci trec in clandestinitate. Apriga critica a masturbarii, mai ales a celor ce o practicau in exces si carora li se atrbuiau tot felul de maladii (anemie, scadere ponderala, orbire, sau chiar nebunie) s-a dovedit eronata, bolile mentionate aveau cu siguranta o alta cauza. “Vechiul testament” stigmatizeaza purtarea lui Onan, reprosandu-i ca nu a ascultat porunca lui Dumnezeu de a avea urmasi cu vaduva fratelui sau. Masturbarea nu este un indiciu al unei tulburari emotionale sau mintale, dar simtamantul vinovatiei si rusinii poate aparea datorita educatiei sau indoctrinarii religioase si poate duce la tulburari anxioase si de comportament. Sentimentul vinovatiei este mai periculos pentru sanatatea morala a adolescentului decat masturbatia. Onanismul, considerat pana nu demult izvorul tuturor relelor, cauza oboselii, lenei, rezultatelor scazute la invatatura, este astazi apreciat ca fenomen normal, care nu numai ca nu dauneaza dar chiar ajuta la descarcarea tensiunilor sexuale, cunoasterea de sine (anatomica si functionala) iar la fete s-a dovedit util in inducerea si recunoasterea orgasmului.

Institutii abilitate sa ofere informatii adolescentilor privind viata sexuala

Dezvoltarea psihosexuala este un proces de durata, dependent de factori genetici, hormonali, psihoafectivi, educationali, etnici, sociali.

In domeniul sexualitatii, individul invata prin observare, imitare si identificare cu un model etalon (parental, social), din experienta altora sau din date mediatizate (prin generalizare si discriminare), prin incercari repetate (motivate prin dragoste, comunicare, placere sau prin alte ratiuni). Invatarea se extinde pe tot parcursul existentei, subiectul confruntandu-se mereu cu noi realitati la care trebuie sa se adapteze: casatorie, parentalitate, sexualitate extraconjugala, separare, decesul unuia dintre parteneri.

In copilarie, principalele mesaje eficiente pentru invatare provin de la parinti, frati mai mari, rude apropiate, rolul copiilor de aceeasi varsta manifestandu-se doar in cadrul jocurilor. In adolescenta, rolul familiei diminua considerabil, in favoarea influentei grupului de egali.

Determinismul genetic asupra comportamentului feminin indeamna la monogamie si fidelitate. Femeile cauta calitate si doresc stabilitate sexuala, deci un partener puternic, impreuna cu care sa-si poata creste in cele mai bune conditii urmasii. Fetele se lasa mai putin influentate de hormoni si mai intens afectate de educatie si de mediul in care traiesc. Dominate de elementul emotional si relational, preocupate de aspecte romantice, ele stabilesc intai o relatie afectiva si doar apoi se gandesc la sex. Discrete, autocritice, mai cerebrale decat barbatii, dar uneori melancolice, depresive, ele pot concepe sexualitatea ca un mod de a uita de singuratate, ca modalitate de comunicare, sau pur fenomen emotional - “sexualitate relationala” Femeile fac o puternica corelatie intre activitatea sexuala si dragoste. Componenta afectiva primeaza si astfel, “femeia ofera adesea sex pentru dragoste, in timp ce barbatul ofera dragoste pentru sex ”.


In timp ce fetele sunt atrase de calitati afective sau sociale, impresionate fiind de indicatori de clasa sociala superioara: succes financiar sau putere, baietii sunt fascinati initial de detalii fizice. Poligamia masculina are determinism genetic, scopul fiind acelasi, procreerea. Insetati de sex, interesati de procurarea placerii, doritori de variatie, barbatii se lauda cu numarul lor mare de cuceriri, sexul fiind o modalitate de rezolvare a necesitatilor fiziologice. Mai putin interesati de afectivitatea investita, mai mult sub impulsul medular al erectiei decat cerebral al constiintei, ei stabilesc intai relatii sexuale si apoi afective, considerand ca de virilitatea lor depinde respectul de sine.

Idealul sexual individual, imaginea inchipuita, ceea ce asteapta individul de la partener, performantele dorite pot fi neconcordante cu realitatea, conflictul dintre sperante (expectante) si starea de fapt explica adesea insatisfactiile.

La adolescenti erotismul este dezvoltat, dar ceva mai inhibat si stapinit voluntar, afectivitatea este in curs de maturizare, conduita sexuala este inca impregnata de neliniste si anxietate. Tinarul, fiziologic si sexual matur, isi organizeaza si reglementeaza responsabilitati privind viata sexuala. Conduita sexuala devine complexa, caci poate sa intervina intimitatea. Sarcina se suprapune de multe ori cu perioada adolescentei, la fel de traumatizanta pentru adolescente ca si pentru familiile lor. Absenta informatiei, teama de consultatie, necunoasterea existentei centrelor de planificare familiara, iresponsabilitatea, frica de folosire a contraceptivelor reprezinta factori de prezentare tardiva a adolescentei la medic, primul consult facandu-se cel mai devreme dupa luna a sasea de sarcina. Metodele moderne de contraceptie sunt inca putin cunoscute, predomina informatii gresite despre ele (mai ales teama de cancer), adresabilitatea pentru contraceptie inregistrand o pondere redusa fata de cea pentru avort.

Maternitatea la adolescente are consecinte psihologice si sociale, pentru tinerele mame si nou nascuti acestea fiind adesea dramatice. Sarcinile nedorite declanseaza depresie si anxietate. Situatia nou nascutului in astfel de context, este dramatica, el fiind supus abandonului, infiat de bunici, neglijat.

Pentru toate motivele de mai sus, pregatirea pentru viata sexuala isi propune sa il ajute pe adolescent sa-si formeze ideea de relatie intima, aptitudinea de a intra intr-o relatie, capacitatea de a refuza cat si increderea de a merge la medic.

Cand sa incep viata sexuala? Este o intrebare la care fiecare persoana are propriul raspuns. Insa acest raspuns trebuie sa se formeze in mod constient, dupa parcurgerea a citiva pasi decizionali:

Din ce motive doresc o relatie sexuala?

Este aceasta dorinta mea, sau pot identifica presiuni care se fac asupra mea in aceasta directie?

Vreau sa impresionez sau sa fac cuiva pe plac? - nu este un motiv bun.

Este acest comportament in concordanta cu valorile si credintele mele personale?

Mai pot astepta? Pot spune Nu?

Este o alegere despre care voi putea vorbi si parintilor mei?

Ce implica o astfel de hotarire, exista urmari si care sunt acestea?

A incepe viata sexuala este un act ce solicita deplina maturitate. O astfel de decizie este corecta numai atunci cand se face in mod constient, dupa o buna analiza anterioara. Si aici intervine rolul scolii prin intermediul tuturor factorilor posibil a fi implicati in realizarea educatiei sexuale: medici specialisti- ginecologi, reprezentanti ai Autoritatii pentru Sanatatea Publica, O.N.G.-uri.

Decizia de a avea o relatie sexuala are consecinte pentru sanatatea unei persoane:

sanatate fizica

o Corpul meu este pregatit pentru asta?

o Ce inseamna pentru mine si corpul meu o sarcina?

o Cum voi putea sa ma protejez de imbolnaviri?

sanatate mentala Sunt suficient de informat? (anatomie, nastere, BTS)

sanatate emotionala

o Ce simt fata de celalalt?

o Exista si alte cai de a exprima ceea ce simt?

o Care sunt sentimentele care ma determina sa imi doresc o relatie sexuala?

sanatate psihologica

o Exista vreun conflict intre optiunea de a avea raport sexual si sistemul meu de valori?

o Care sunt consecintele in cazul in care comportamentul meu contravine sistemului meu de valori?

sanatate sociala

o Felul in care decizia luata modifica relatiile cu membrii familiei, cu ceilalti prieteni.

o Care sunt factorii care provoaca modificari in acest sens?

sanatate aptitudinala, vocationala

o Ce pretuieste mai mult pentru mine: eu sau ceilalti?

o Voi avea mai mult succes asa?

o Cat conteaza pentru mine reputatia pe care o am?

o Voi apartine mai mult grupului de prieteni pe care intr-adevar ii admir?

o Merita prietenul meu / grupul acest sacrificiu? V

o Voi fi intr-adevar acceptat / exclus din grup?

Oportunitatea introducerii ca disciplina de invatamant optionala/obligatorie. Surse de informatii privind viata sexuala

Educatia sexuala face parte din viata cotidiana a omului.

Dar ce este educati sexuala? Si de cine poate fi     predata?

Educatie sexuala este un termen larg, folosit pentru a descrie educatia despre anatomia sexuala umana, reproducerea sexuala, relatiile sexuale si alte aspecte ale comportamentului sexual uman. Principalii transmitatori a educatiei sexuale sunt parintii, programele scolare si campaniile de sanatate publica. Educatia referitoare la reproducere descrie, in mod tipic, crearea si dezvoltarea biologica a unei fiinte umane, de la conceptia si dezvoltarea embrionului si a fetusului, pana la nastere. Sunt incluse adesea si subiecte legate de infectiile transmisibile pe cale sexuala si de modalitatile de evitare a acestora, dar si de metodele de control ale nasterilor.

Din cauza dezvoltarii rapide a societatii, este indicat, ca orice profesor, indiferent de specialitatea avuta, sa cunoasca din punct de vedere metodic si educatia sexuala. Desi educatia sexuala face parte din programa multor scoli, aceasta ramane o problema controversata, in special cu privire la varsta la care copiii ar trebui sa inceapa sa primeasca o astfel de educatie, si la cantitatea de informatii care sa fie dezvaluite si la temele avand legatura cu sexualitatea si comportamentul, cum ar fi etica sexuala.

Educatia sexuala este o activitate de informare privind viata sexuala, sub aspectele urmatoare

afirmarea propriei orientari sexuale si respectarea opiniei celorlalti

actul sexual normal si patologic, contraceptia, placerea sexuala, autoerotismul, abuzul sexual, rezistenta la presiunea de a fi implicat prematur intr-un contact sexual

elemente de comportament sexual: instinct sexual si exacerbarea lui la pubertate

fiziologia aparatului de reproducere, responsabilitatea sexuala, prevenirea sarcinilor;

riscul raportului sexual precoce din punct de vedere medical si social

minoritati sexuale, deviatii sexuale si implicatiile medico-legale ale acestora

prevenirea maladiilor /bolilor cu transmitere sexuala (MTS /BTS) – inclusiv SIDA

consultatia sexuala si particularitatile ei - teama ca parintii sa nu afle de inceperea activitatii sexuale si de folosirea contraceptivelor, frica de controlul ginecologic

contraceptie prin reteaua guvernamentala de planning


Educatia sexuala include informatii multiple menite a facilita cunoasterea de sine, stabilirea de relatii, prietenia, dragostea si valorile morale.

Mesajele importante de transmis in cadrul educatiei sexuale:

indivizii si societatea au de castigat cind copiii pot discuta cu adultii despre sexualitate

sexualitatea implica aspecte fizice, etice, spirituale, psihologice, emotionale

fiecare persoana are demnitate si trebuie s-o respectam

toti copiii trebuie sa fie ingrijiti cu dragoste

inceperea pematura a vietii sexuale comporta riscuri

abstinenta, retinerea de la contactul sexual este cea mai eficienta metoda pentru prevenirea sarcinii si infectarii cu BTS/HIV.

Cine are nevoie de educatie sexuala? Toata lumea, dar mai ales adolescentii.

Adolescenta este o perioada de criza si vulnerabilitate, ce comporta transformari corporale (anatomice, fiziologice), psiho-afective (in sensul achizitionarii dragostei si sexualitatii), familiale, sociale. Transformarile bio-psiho-sociale din perioada adolescentei fac ca, adesea, adolescentul sa fie derutat, expus influentelor negative.

La varsta adolescentei se dezvolta atentia, curiozitatea, imaginatia, influenta imitativa intre tineri si spiritul de generatie. Grupul de referinta, de protectie reprezinta principala sursa de informare pe care adolescentul o ia in considerare, chiar daca multe din ideile vehiculate sunt eronate. Rolul mediului familial se micsoreaza brusc.

Influenta nefasta a grupului poate determina debutul precoce in viata sexuala, inainte de deplina maturizare bio-psihica, din simpla curiozitate de a experimenta ceva nou. Decizia sexuala este psihologica, morala, religioasa, sociala.

“ In timp ce copiii, tinerii sunt bombardati cu tot felul de informatii, de cele mai multe ori gresite despre sex, noi ne mai intrebam daca este necesar sau corect sa se introduca sau nu lectii de educatie sexuala in scoli.” (M. C. Cory)

Factorii determinanti ai debutului precoce in activitatea sexuala sunt:

dezvoltarea biologica mai rapida sub aspect sexual caracteristica ultimelor decenii (maturizarea trupului inaintea maturizarii psihice);

lipsa de suport afectiv in familiile dezorganizate, cu nivel educational scazut;

aspiratii modeste in relatie cu cariera profesionala, nivel socio-economic precar;

atitudinea permisiva fata de sex a familiei si societatii.

Educatia sexuala nu trebuie sa se marginalizeze doar la o ampla informare de nivel: anatomic, igienic, fizic, logic, dar trebuie corelata cu valori morale, sociale, educative. La educarea sexuala trebuie sa participe urmatorii factori:

familia, care este prima sursa de informare (trebuie sa accentueze importanta sexualitatii in viata umana). Este important ca familia sa nu utilizeze explicatii fanteziste si tolitarismul in educatie, ci sa implice sinceritatea si cunoasterea.

scoala este cea care va continua educatia sexuala, sistematic incluzind cunostinte din domeniul fiziologic, prihologic, social. Dar si aici se intilnesc retineri din partea pedagogilor.

presa din care face parte televiziunea, ziarele, revistele. Acestea au o mare putere in educarea sexuala, care de multe ori, este prezentata in mod pervers. Este necesar de a crea, in ajutorul educarii sexuale, filme tematice, emisiuni specializate, emisiuni cu experti in domeniu, etc.

mediul ambiant, este un factor, care are cea mai mare greutate in educarea sexuala a individului. Exista riscul, ca mediu ambiant, sa informeze gresit, ceea ce cere din partea societatii a mare atentie si sprijin.

A incepe viata sexuala este un act ce solicita deplina maturitate. O astfel de decizie este corecta numai atunci cand se face in mod constient, dupa o buna analiza anterioara. Concluzie: este nevoie in egala masura de ratiune si simtire!Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 836
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site