Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


TESTUL DE ASOCIERE VERBALA

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micTestul de asociere verbala

Testul de asociere verbala a fost elaborat de Jung. A constituit una din primele tehnici de studiu obiectiv din psihologie. A aparut la inceputul sec,XX (1905) si este rezultatul eforturilor depuse de Jung si de asistentul sau Ricklin la clinica de psihiatrie din Elvetia. Aceasta tehnica se bazeaza pe reactia spontana a subiectului la anumite cuvinte-stimul sau indicatori care se citesc de pe o lista.Contextul in care a aparut - Simptomul principal al schizofreniei-este scindarea mintala = mintea subiectului s-ar fragmenta in 2 sau mai multe subcomponente independente una de acealalta si adesea contrarii,astfel incat subiectul ajunge sa faca si sa spuna niste cuvinte incooerente,bizare.

Jung Daca afla ceva despre istoria individului,aceste discursuri au un anumit sens,ca si comportamentele lor bizare. Jung spunea ca cercetarile sale au stat sub semnul unei intrebari obsesive:ce se petrece de fapt inlauntrul bolnavului mintal? Spre deosebire de majoritatea psihiatrilor dinaintea sau din vremea sa,era extrem de atent la ceea ce spuneau si faceau efectiv pacientii sai schizofrenici,fiind capabil sa demonstreze ca maniile,halucinatiile si actele lor nu erau simple "sminteli",ci se dovedeau pline de semnificatie psihologica. A descoperit,de pilda ,ca o batrana care isi petrecuse cei cincizeci de ani de recluziune la un spital de boli mintale mimand un fel de impunsaturi,de parca ar fi cusut pantofi,fusese parasita inainte de a se imbolnavi de iubitul ei-care,asa cum s-a dovedit in cele din urma,era de meserie cizmar. Desi credea ca fenomenele psihotice sunt asociate cu prezenta unei toxine biochimice in fluxul sanguin al pacientului,Jung a ajuns totusi la concluzia ca schizofrenia ar putea fi inteleasa in termeni psihanalitici ca o "inversiune a libidoului"- libidoul fiind retras din lumea exterioara a creatiei,si investit in lumea interioara,a creatiei de mituri,a imaginatiei si viselor. Schizofrenicul,sustinea el,este un visator intr-o lume treaza. De la exemplul femeii care mima acele impunsaturi s-a ajuns la ideea de complex.

Notiunea de complex=un nucleu de imagini sau de idei incarcate afectiv,adesea de emotii-si care se declanseaza sau se consteleaza atunci cand subiectul se confrunta cu o situatie care ii aduce aminte o idee sau o imagine a acelui complex.

Se-ul nostru este dominat de ideile si afectele acelui complexÊreactionam dezadaptativ.

La indivizii cu embroza,complexele se poarta ca niste subEuri care ajung sa domine viata individului si ii perturba adaptarea.

In schizofrenie,complexul ajunge chiar sa desfiinteze aproape complet Eul rational si capata autonomie cvasi-totala.

Tulburari de personalitate multipla - forme de isterie Exemplu:

Complexul de inferioritate-se manifesta de oricate ori subiectul trece prin anumite situatii de esec. Complexul se reprima si nu dispare total. Diferenta dintre un nevrotic si o persoana normala tine de intensitatea in care se manifesta complexul de inferioritate. Exemplu: La schizofrenici-apare negatia("Eu nu sunt nimic") sau idei megalomanice(" Eu sunt Napoleon").

Complexul patern. La baieti - o atitudine rebela sau revolta impotriva oricarei forme de autoritate.In varianta pozitiva - fata incearca sa se identifice cu anumite valori,comportamente sau atitudini de tip masculin sau se simt atrase de parteneri mult mai in varsta.

Freud : Nu exista decat un singur complex: Complexul Oedip.

La testul de asociere verbala - schizofrenicii asociau cu niste cuvinte cu totul bizare,ilogice,uneori chiar inventau cuvinteÊJung putea astfel sa studieze cat de deteriorata era mintea lor.A mai observat ca la unele cuvinte de pe lista subiectul se dovedea incapabil sa reactioneze, sa raspunda:se bloca,se rosea si spunea ca nu ii vine nimic in minte. Coreland aceste blocaje cu alte date despre subiectiÊacele cuvinte care produceau blocaje se refereau intotdeauna la anumite probleme,conflicte,cu alte cuvinte,la complexe.

Exemplu: Cuvantul "tata"(la pacientii cu complexul patern) provoca reactii ciudate.

Scopul tehnicii de asociere verbala

  1. Sa evalueze nivelul de deteriorare mintala
  2. Sa vada care sunt complexele individului

Cum functioneaza testul?

Jung. Un cuvant=un obiect,o situatie sau un eveniment condensat intr-o eticheta verbala.

Atunci cand prezinti subiectului cuvintele respective si il pui sa raspunda la el,este ca si cum l-ai intreba: Ce crezi despre situatia asta sau cum te-ai descurca in situatia asta?" . Daca acel cuvant nu induce nici p problema subiectului,el poate face o asociere logica. Daca subiectii reactioneaza atipic ,ciudat la un anumit cuvant( se blocheaza,intarzie raspunsul,transpira sau se agita),inseamna ca obiectul desemnat de acel cuvant reprezinta o problema sau o sursa de emotii negative a subiectuluiÊI-a atins o zona sensibila a vietii lui,i-a atins un complex.

D. Raport - aceasta tehnica face apel la memorie si atentie. Subiectul trebuie sa caute in memoria lui de L.D. ca sa gaseasca un cuvant,un raspuns care sa se potriveasca cat mai bine cu stimulul.Dar,in momentul in care memoria este influentata de sistemul afectiv-motivational,daca inductorul a trezit o emotie,lantul de cautari din memorie,fie se scurtcircuiteaza,fie se prelungeste intr-un mod nedefinitÊsubiectul ajunge sa raspunda complet aiurea,printr-un cuvant care nu are nici o legatura cu stimulul.

Materialul utilizat

Tehnica lui Jung - 100 cuvinte-stimul.

La seminar o sa lucram cu o alta varianta     a testului. Lista de cuvinte contine doar 60 de stimuli,59 substantive;un verb.

Acesti stimuli sunt alesi dupa anumite criterii - Categorii traumatice sau categorii de complex:

  1. Familie
  2. Moralitate -dependenta,toxicomanie,alcoolism
  3. Analitate - relatia cu banii;valorile materiale in general;curatenia excesiva;zgarcenie.
  4. Agresivitate - conflicte    sau probleme legate de instinctele a gresive( fie ca le reprima sau ii fac probleme in viata activa);
  5. Fobiile - sarpe ;
  6. Sexulaitate - probleme    legate de viata sexuala;

Tehnica asocierii de cuvinte reprezinta una din precursorii testului detectorului de minciuni.

Procedura de aplicare

O foaie de protocol

Un cronometru - pentru    a masura timpul de reactie.

Avem 3 faze de aplicare a testului:

Ø      faza de asociere libera

Instructaj : "O sa va citesc niste cuvinte,unul cate unul si o sa va rog sa raspundeti cat mai repede cu putinta la fiecare cu primul cuvant care va vine in minte".

Observatii :

Reactii sau comportamente non-vervale mai neobisnuite.

Testul nu trebuie aplicat in graba. Cronometrul sa se porneasca imediat ce examinatorul incepe sa rosteasca raspunsul.

Daca subiectul nu poate reactiona la un cuvant timp de 30 secunde,se considera blocaj si se trece la urmatorul stimul.

Daca subiectul se gandeste prea mult(nu raspunde spontan),examinatorul,dupa al 10-lea stimul constant,il roaga pe subiect sa raspunda cat mai repede fara sa se gandeasca.

Ø      faza de reproducere.

Instructaj : "O sa-ti mai citesc inca o data cuvantul-stimul si o sa te rog sa-ti aduci aminte la fiecare cu acel cuvant cu care ai raspuns la prima proba".

Acesta sarcina are legatura tot cu complexele subiectului si se bazeaza pe ideea ca oamenii tind sa uite mai usor ideile sau experientele neplacute,le refuleaza. Nu mai este nevoie de cronometru.daca subiectul isi aduce aminte raspunsul se adauga un "+" in dreptul stimulului; daca nu isi aduce aminte,se noteaza cu "- ".Daca are o reproducere eronata- se noteaza noul cuvant.

Ø      faza de ancheta.

Ancheta se face vis-a-vis de acele perechi stimul-raspuns la care s-au semnalat niste perturbari asociative,adica atunci cand au aparut niste indici de complex.

Instructaj: Am vazut ca la acest cuvant ati avut o ezitare sau v-ati inrosit. Ati putea sa imi spuneti de ce ? sau,in cazul asocierilor ilogice - Ce legatura vedeti intre stimul si raspunsul pe care l-ati dat?

Ancheta este cea mai delicata parte.Ea presupune niste aspecte pe care subiectul nu vrea sa le scoata in evidenta. De aceea,subiectii sunt rezistenti,spunand ca nu-si aduc aminte ce au raspuns.Êrelatia sa fie cat mai relaxanta pentru ei.

Exemplu:

La stimulul "petrecere"→"colt".Explicatia: In copilarie ,individul era des pedepsit de tata(atunci cand dorea sa se duca la o petrecere,era pedepsit,fiind pus la colt)ÊSentimentul de izolare sociala.

La stimulul "dragoste"→"perete"ÊSentimentul de lipsa de afectivitate,atitudinea individului fata de ceea ce inseamna erotism.

La stimulul "penis"→"strut"Êlungimea unui gat de strut.

Ca sa poata sa faca ancheta,examinatorul trebuie sa fie atent chiar pe parcursul desfasurarii intregului test unde apar reactii perturbate,sa faca un semn in dreapta stimulului respectiv.

Ce sunt reactiile perturbate sau indicatorii de complex?

Reactia perturbata=semnaleaza o tona intima a subiectului.

O reactie(asociere) normala se caracterizeaza prin:

Raspunsul la stimul sa se afle intr-un raport logic-conceptual cu stimulul,sau sa se plaseze intr-un context usor de sesizat cu stimulul. Exemplu: Lampa→lumina; Mobila→scaun;Masa→ scaun.

Raspunsul trebuie sa fie un substantiv(neutru emotional),adica nu adjective,nu exclamatii sau verbe sau substantive personalizate. Exemplu:Durere→mama.

Un singur cuvant trebuie sa fie raspunsul si nu mai multe cuvinte

Timpul de reactie sa fie mediu,in functie de media timpului de reactie a l subiectului.

Nu este de asteptat sa apara comportamente mai neobisnuite

Orice reactie care incalca cel putin unul din criteriile de mai sus este considerata o reactie perturbata sau un indicator de complex.

Indicatorii de complexe

Blocajul asociativ = absenta raspunsului. Este o forma extrema care arata ca subiectul a fost "paralizat" de stimulul prezentat.

Raspunsurile distante = acele raspunsuri care nu pastreaza o legatura fireasca,logica aparenta cu stimului.Aceste raspunsuri apar pe fundalul aparitiei unui sir de reprezentariÊpentru a masca o reactie origianala.

Un timp de reactie mare = subiectului i-a trebuit ceva timp sa-si revina ca sa se adapteze la situatia de fata.

Reproduceri eronate sau absente = atunci cand subiectul nu isi poate aduce aminte nimic,subiectul incearca sa refuleze raspunsurile.

Raspunsurile egocentrice = raspunsuri care explicit sau implicit fac trimitere la propria persoana.

Exemplu: "Sinucidere"→"Eu"; "mama"→" a mea"ÊSubiectul uita pentru moment ca se afla in fata unei situatii de testare.

Perseverarea unui raspuns = acelasi raspuns sa apara de cel putin trei ori in protocol la stimuli diferiti.

Raspunsurile-definitie = acele raspunsuri pe care individul incearca sa le defineasca.Exemplu: "tata"="capul familiei"; Mar=un copac,un fruct;actul sexual= o activitate;masa=o mobila,etc.

Daca se acumuleaza aceste raspunsuriÊsubiectul se raporteaza la sarcina ca la o proba de cunostinte scolareÊincearca sa arate ca stie ce inseamna intelesul acelor cuvinteÊpersoane care au un deficit de inteligenta sau se simt inferioare din punct de vedere al inteligentei.

Raspunsuri-predicat = acele raspunsuri care exprima in mod direct o emotie sau o atitudine fata de stimul. Exemplu: Floare→frumoasa;Bani→e bine;pian→oribilÊo reactie des intalnita dar daca se acumuleaza,subiectul se simte dator sa exprime/afiseze o emotie in fata examinatoruluiÊTendinte histrionice(demonstrative,teatrale,caracteristice istericilor).

Cum se face interpretarea propriu-zisa

Scopul : Sa intelegi care ar fi acele zone sensibile sau problematice ale subiectilor.

Te uiti la acele perechi de stimuli-reactie perturbate ca sa vezi din ce categorie traumatica fac parte. Exemplu : Daca reactiile perturbate se refera la "dragoste","sani", "penis"ÊProbleme legate de sexualitate; o persoana care reactioneaza puternic la "portofel","bani","taxe"ÊProbleme financiare;Daca este o persoana care reactioneaza puternic la "bautura","sfarc", "gura"ÊAlcoolism.

Daca la "femeie"→nimicÊsentiment de autodevalorizare.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6061
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved