Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tulburarea de Personalitate Antisociala

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
EMOTIILE SI / SAU COLECTIA DE TIMBRE
PSIHOLOGIE SI PSEUDOPSIHOLOGIE
MEMORIA
REPREZENTAREA - Definirea si caracterizarea generali a reprezentarii
CULTURA ORGANIZAIONALA
EUL SI PERSONALITATEA IN CONCEPTIA PSIHANALISTILOR DISIDENTI
Personalitatea - Structura personalitatii
CARACTERUL SAU LATURA RELATIONAL-VALORICA A PERSONALITATII
Test psihologic
Psihologia Varstelor an I sem. I – Test grila


Tulburarea de Personalitate Antisociala   

Criteriul B: Individul are cel putin 18 aniConventia DSM-IV este ca diagnosticul de Tulburare de Personalitate Antisociala nu poate fi pus persoanelor mai tinere de 18 ani. In cazul adolescentilor cu comportament antisocial se recomanda considerarea diagnosticului de Tulburare de Conduita.

Criteriul C: Proba unei Tulburari de Conduita inainte de 15 ani

Textul DSM care expliciteaza acest criteriu indica necesitatea manifestarii unor „simptome de Tulburare de Conduita inainte de varsta de 15 ani” (American Psychiatric Associaion, 1994, p. 584), fara a oferi o specificare clara a numarului acestora. SCID-II operationalizeaza acest criteriu prin solicitarea a cel putin doua simptome. Utilizarea formularii „simptome” sugereaza faptul ca este vorba de mai mult de unul, in timp ce prezenta a 3 ar insemna atingerea pragului pentru Tulburarea de Conduita. Acest prag este in mod clar mai ridicat decat cel intentionat de catre Child Disorders Work Group (Grupul de lucru pentru tulburarile copilului) al DSM-IV, care a schimbat in mod intentionat criteriul din DSM-III-R pentru a elimina necesitatea unui istoric de Tulburare de Conduita in copilarie.

(1) (Inainte de varsta de 15 ani) a tiranizat, amenintat sau intimidat adesea pe altii

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani], aveati obiceiul sa ii agresati sau sa ii amenintati pe ceilalti copii. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Amenintarea trebuie sa vizeze ranirea fizica si nu doar retragerea prieteniei.

(2) (Inainte de varsta de 15 ani) a initiat adesea batai

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] aveati obiceiul sa sariti primul la bataie. Cat de des?

Comentariu: Acest item se coteaza cu “3” numai daca exista dovada faptului ca persoana a initiat batai si nu a foar doar atrasa in acestea.

(Inainte de varsta de 15 ani) a facut uz de o arma care poate cauza o vatamare corporala serioasa altora (de ex., bata, caramida, sticla sparta, cutit, arma de foc)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati ranit sau amenintat pe cineva cu o arma, cum ar fi o bata, caramida, sticla sparta, cutit sau arma de foc. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Utilizarea oricarui tip de arma implica o evaluare cu „3” – mergand de la folosirea acesteia in timpul unei incaierari la utilizarea pentru a ameninta, intimida, jefui sau agresa sexual pe cineva.

(4) (Inainte de 15 ani) a fost crud fizic cu alti oameni

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati torturat in mod intentionat pe cineva sau i-ati produs durere ori suferinta fizica. Ce ati facut?

Comentariu: Acest item se refera la torturarea sau producerea de durere sau suferinta altora, in afara de ranirea care survine in cursul unei batai. Sunt incluse aici si situatiile in care nu se produce ranire fizica efectiva ( de ex., inchiderea unui copil in dulap).

(5) (Inainte de varsta de 15 ani) a fost crud fizic cu animalele

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati chinuit sau ranit animale in mod intentionat. Ce ati facut?

Comentariu: “Cruzimea” implica producerea intentionata de durere si suferinta unui animal.

(Inainte de varsta de 15 ani) a furat cu confruntare cu victima (de ex., banditism, furt din posete, estorcare, atac cu mana armata)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati jefuit, furat sau luat cu forta ceva de la cineva, amenintand persoana respectiva. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Acest item presupune confruntara fata in fata, mergand de la amenintari verbale pana la violenta efectiva.(7) (Inainte de varsta de 15 ani) a fortat pe cineva la activitate sexuala

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati obligat pe cineva sa aiba relatii sexuale cu dumneavoastra, sa se dezbrace in fata

dumneavoastra sau sa va atinga in maniera sexuala. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Acest item se refera la orice activitate sexuala fortata, incluzand violul, obligarea cuiva sa atinga persoana in maniera sexuala, sa se dezbrace sau sa asiste la un act sexual.

(Inainte de varsta de 15 ani) s-a angajat intentionat in incendieri cu intentia de a cauza un prejudiciu serios

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati provocat incendii. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Elementul critic este intentia mai degraba decat faptul ca incendiul a provocat sau nu pagube serioase.

(9) (Inainte de varsta de 15 ani) a distrus deliberat    proprietatea altora (altfel decat prin incendiere)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati distrus in mod intentionat lucruri care nu va apartineau. Ce anume ati facut?

Comentariu: Acest item se refera la vandalizarea proprietatii cu intentia de a distruge mai degraba decat ca o forma de autoexprimare (scrierea de graffiti pe un perete nu intra in aceasta categorie, dar spargerea geamurilor, murdarirea unei case, aruncarea de gunoaie in rezervorul unei masini sau spargerea rotilor – da). Incendierea este exclusa de aici deoarece ea este evaluata in itemul anterior

(10) (Inainte de varsta de 15 ani) a intrat prin efractie in casa, dependintele sau autoturismul cuiva

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati intrat prin efractie in case sau cladiri sau ati spart masini. Vorbiti-mi despre asta.

(11) (Inainte de varsta de 15 ani) a mintit adesea pentru a obtine bunuri sau favoruri ori pentru a evita anumite obligatii (adica, “i-a fraierit” pe altii)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] obisnuiati sa mintiti mult sau sa ii „duceti pe altii de nas”. In legatura cu ce minteati?

Comentariu: Aceasta intrebare se refera la minciuna manipulativa. Ea nu vizeaza utilizarea minciunii din alte motive, cum ar fi evitarea unei pedepse severe, a punerii altcuiva intr-o situatie neplacuta sau tinerea la distanta a parintilor.

(Inainte de varsta de 15 ani) a furat lucruri de valoare mare fara confruntare cu victima (de ex., furt din magazine, dar fara efractie, plastografie)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] obisnuiati sa furati uneori din magazine sau sa falsificati semnatura altora. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Acest item nu include furtul unor obiecte fara valoare (de ex. bomboane) sau falsificarea semnaturii cuiva in alt scop decat furtul.

(Inainte de varsta de 15 ani)a fugit de acasa (noaptea) de cel putin doua ori in perioada in care a locuit in casa parinteasca sau a substitutului parental (sau o data fara a reveni acasa o lunga perioada de timp)

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 15 ani [Inainte de varsta de 15 ani] ati fugit de acasa fara sa va intoarceti peste noapte. Acest lucru s-a intamplat mai mult de o data? (Cu cine locuiati in perioada respectiva?)

(14) (Inainte de varsta de 13 ani) a lipsit adesea de acasa noaptea, in ciuda interdictiei parintilor

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 13 ani [Inainte de varsta de 13 ani] obisnuiati sa ramaneti afara pana foarte tarziu, mult peste ora la care ar fi trebuit sa fiti acasa. Cat de des?

(15) (Inainte de varsta de 13 ani) a chiulit adesea de la scoala

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca inainte de varsta de 13 ani [Inainte de varsta de 13 ani] obisnuiati sa chiuliti des de la scoala. Cat de des?


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 897
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site