Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tulburarea de Personalitate Schizoida

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Tulburarea de Personalitate Schizoida

(1) nici nu doreste, nici nu se bucura de relatii stranse, inclusiv de faptul de a fi membru al unei familii

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va este indiferent [Va este indiferent] daca aveti sau

nu relatii stranse cu altii. Vorbiti-mi despre asta. (Dar in ceea ce priveste familia dvs?)

Comentariu: Lipsa dorintei sincere de a avea relatii reprezinta elementul esential al Tulburarii de Personalitate Schizoida si ceea ce o diferentiaza de Tulburarea de Personalitate Evitanta, in cazul careia lipsa relatiilor sociale ale persoanei este legata de anxietatea sociala excesiva a acesteia.

(2) alege aproape intotdeauna activitati solitare

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca preferati aproape intotdeauna [Preferati aproape intotdeauna] sa faceti lucrurile de unul/a singur/a decat impreuna cu altii. (Acest lucru este valabil atat la serviciu cat si in timpul liber?)

Comentariu: Datorita faptului ca persoanele cu aceasta tulburare au o dorinta scazuta de a avea relatii, ele vor alege aproape intotdeauna activitati solitare in detrimentul celor care implica alti oameni. Aceasta preferinta trebuie sa fie pervaziva si sa vizeze atat activitatile profesionale cat si pe cele din timpul liber.

(3) are putin sau nu are nici un interes in a avea experiente sexuale cu alta persoana

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca ati putea fi multumit/a [Ati putea fi multumit/a] fara a avea vreodata relatii sexuale. Vorbiti-mi despre asta. (Intotdeauna ati avut un interes scazut pentru sex?)

Comentariu: Lipsa dorintei de a avea experiente sexuale cu o alta persoana trebuie sa fi fost prezenta incepand cu adolescenta si nu trebuie sa fie motivata de teama de a fi respins/a.

(4) ii plac putine sau nu ii plac nici un fel de activitati

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca exista foarte putine lucruri [Exista foarte putine lucruri] care va fac cu adevarat placere. Vorbiti-mi despre asta. (Dar in ceea ce priveste activitati fizice, cum ar fi a lua o masa buna sau a face dragoste?)Comentariu: Cu toate ca unele persoane care prezinta aceasta tulburare pot gasi placere in activitati intelectuale solitare (de ex., colectionarea timbrelor, rezolvarea de probleme de matematica), ele nu au capacitatea de a se bucura de activitati interpersonale sau experiente senzoriale (de ex., mancat, sex).

(5) lipsa prietenilor sau confidentilor apropiati, altii decat rudele de gradul I

[A FOST DEJA EVALUAT IN CADRUL ITEMULUI 8 PENTRU TULBUAREA DE PERSONALITATE SCHIZOTIPALA]

(6) pare a fi indiferent/a la criticile sau laudele altora

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca va este indiferent [Va este indiferent] ce cred oamenii despre dumneavoastra. Cum va simtiti cand ceilalti va lauda sau va critica?

Comentariu: Persoanele cu aceasta trasatura au un interes redus pentru relatii cu ceilalti si, prin urmare, nu le pasa ce cred altii despre ei.

(7) prezinta raceala emotionala, detasare sau afectivitate plata

Intrebarea intervievatorului: Ati spus ca ati observat ca [Ati observat ca] nimic nu va face foarte fericit/a sau foarte trist/a. Vorbiti-mi despre asta.

Comentariu: Comportamentul direct observabil sta la baza evaluarii acestui item. Persoanele cu aceasta trasatura isi exteriorizeaza foarte rar emotiile, vorbesc monoton, fara inflexiuni si au o expresivitate faciala redusa. Intervievatorul trebuie sa se asigure ca acesta este felul obisnuit de a fi al persoanei (fie prin intrebari directe sau pe baza informatiilor de la altii)    si ca afectivitatea redusa nu se datoreaza dispozitiei depresive si nu este efectul medicatiei (de ex., neuroleptice).Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 768
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site