Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


VOINTA, O PUTERE IGNORATA

Psihologie psihiatrie+ Font mai mare | - Font mai micVOINTA, O PUTERE IGNORATA

In mod paradoxal, omul secolului XXI, care si-a construit inlocuitori in mai toate activitatile desfasurate de predecesorii sai din secolele anterioare, este mai departe decit acestia in a-si manifesta plenar potentialitatile.

Existenta permanenta a unei masini sau a unor dispozitive capabile sa execute o anumita activitate, la aceeasi parametri timp indelungat, fara a fi confruntate cu slabiciuni de moment, a determinat reducerea cerintelor ce trebuiau indeplinite de factorul uman, fiind suficient a se insusi modul de manipulare al comenzilor. Si intrucit numai asimilarea cit mai completa a notiunilor si deprinderilor in utilizarea unor cit mai multe alternative tehnice avea influenta asupra bugetului financiar personal, toate celelalte activitati au pierdut in intensitate sau chiar au fost abandonate. Consecinta fireasca a unei asemenea atitudini a fost unidirectionarea, precum si pierderea interesului pentru orice activitate ce nu avea o concretizare imediata a rezultatelor. In timp, fiind antrenate mase tot mai numareoase de indivizi, aceasta viziune deformata a cotidianului a devenit o normalitate acceptata si asimilata. Rutina individuala a devenit repede rutina colectiva, reducindu-se tot mai mult bazele de raportare constituite de cei care nu s-au abandonat perfectului angrenaj al modernei noastre societati imperfecte. Ba mai mult, dupa un timp, cei din afara angrenajului au fost etichetati ca exceptii bizare, nefiind inrolati in rind cu lumea.S-a ajuns astfel la o situatie nefireasca in care necesitatile individului sunt hotarite de convenientele sociale. Demnitatea umana este sablonata, iar tot ceea ce este in afara acestui sablon devine ridicol.

Teama de acest ridicol aparent genereaza primele compromisuri, care modeleaza in timp personalitatea dupa schemele comune, indepartind orice posibila neconcordanta si odata cu aceasta, 'ridicolul'.

In extrema opusa se afla cei care urmaresc sa obtina ridicolul in toate actiunile lor, trimbitindu-si nonconformismul convinsi fiind ca aceasta este ultima moda. Cum intotdeauna extremele s-au dovedit a fi solutii neviabile, si in aceasta situatie calea de mijloc ofera posibilitatile reusitei.

Un prim pas in aceasta directie, nu este nicidecum a te opune curentului ci a iesi, chiar si pentru citeva clipe, in afara lui pentru a-l contempla. Starea minunata, necunoscuta pina acum, ne va determina sa repetam experienta, perfectionind-o. Indepartind grijile zilnice, care pina acum ne acaparau complet, vom putea fi numai cu noi, cu posibilitatile si neputintele noastre. Odata identificate si acceptate, vor disparea proiectiile acestor carente dirijate de ego in persoanele din anturajul nostru, influentind totodata benefic relatiile noastre cu acestea. Jocul acesta al ego-ului, adeseori ignorat, de proiectie a imperfectiunilor sale in ceilalti, determina o stare nereala de permanent conflict cu cei din jur, falsificind aberant realitatea, generind stress-uri care macina individul. Acceptarea acestor slabiciuni nu inseamna insa si tolerarea lor; acceptarea este utila pentru amorsarea procesului de reconvertire a lor. Sustinerea continuitatii procesului amintit este realizata de vointa.

Ca orice calitate a fintei umane in manifestare, vointa capata contur prin exercitare. Asadar puterea vointei se mareste continuu prin exercitiu, prin antrenament, fiind fara limite. Totul devine accesibil atunci cind stii ce si cum sa vrei.

Ca orice alt antremanent si pentru intarirea vointei se incepe cu actiuni moderate, care nu solicita un efort deosebit. Important este sa se execute actiunea aleasa cotidian, chiar daca pentru aceasta va trebui sa se renunte la unele comoditati. Repetind-o de un numar suficient de ori, se va remarca o micsorare a efortului depus pentru detasarea de obisnuintele noastre inutile precum si o proportionala amplificare a increderii in fortele proprii.

Pasul urmator vizeaza alegerea acelor actiuni pe care stim ca ne este mai dificil sa le realizam. Cu rabdare, le vom executa in fiecare zi, cu convingerea ferma ca vom reusi. Increderea in fortele proprii fiind deja trezita, se va amplifica repede, cu fiecare actiune realizata. Intarindu-ne suficient vointa, vom putea sa eliminam pe rind fiecare slabiciune. Intotdeauna aceasta eliminare se va realiza progresiv, cu diferente aparent neglijabile de la o zi la alta pentru a evita aparitia unui sentiment de autopedepsire care, la rindul lui genereaza o stare negativa de frustrare.

De obicei, aparitia slabiciunilor este asigurata de simturile necontrolate, iar prejudecatile se supun curentelor de opinie la moda. Eliminarea slabiciunilor nu presupune nicidecum eliminarea simturilor ci 'domesticirea' lor. Simturile slobode sunt precum caii naravasi care pot duce trasura in praoastie, dar stapiniti de mina unui vizitiu priceput se incadreaza pe drumul cel sigur care duce trasura la destinatie. Aceasta domesticire a simturilor se poate realiza numai prin angrenarea vointei. Pentru eliminarea unei obisnuinte negative este esential sa se cultive exact opusul ei. Vointa ne ajuta sa raminem imuni la influentele exterioare inertiale. Nemaifiind alimentata, obisnuinta negativa se va ofili.

Dupa primul succes, timpul de transformare al celorlalte imperfectiuni in opusul lor, se reduce simtitor, efortul fiind contrabalansat de efectele pozitive ce nu intirzie sa apara. Rezonanta cu energiile pozitive, benefice, constant mentinuta prin puterea vointei, determina estomparea, si mai apoi disparitia, focarelor de comuniune cu energiile cu frecvente joase, perturbatoare, intretinute de obisnuintele negative. Cind din aura energetica a individului s-au eliminat ultimile urme ale imperfectiunii, frecventa dominanta este atit de elevata, incit tentatia nu mai poate exista.

Puterea vointei se dovedeste a fi utila si in continuare pentru progresul spiritual al fiintei umane. Dobindind controlul asupra ifluentelor astrale inferioare, nemaifiind supusa limitelor generate de satisfacerea capriciilor simturilor, fiinta se orienteaza catre Sine, catre esenta, matindu-si orizontul cunoasterii.

Iata deci ca puterea vointei este nelimitata, determinind evolutia spirituala cind este exercitata sau involutia cind este ignorata.

Cunoscutul medium american, Edgar Cayce, in una din revelatiile sale, ne-a transmis urmatoarele: 'Vointa este factorul cel mai important, caci ea poate domina oricare alt factor, cu conditia sa fie pusa in acord cu programul de viata, intelegeti? Caci nici o influenta ereditara, nici o presiune a mediului inconjurator, nimic nu este mai puternic decit VOINTA!'Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 902
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved