Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


ANTROPOLOGIA HOLOCAUSTULUI

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai mic
ANTROPOLOGIA HOLOCAUSTULUI

Cuvantul HOLOCAUST era folosit in sec -XVII – pentru a defini moartea violenta a unui nr de oameni mare,dar se putea referi si la dezastre sau catastrofe.
Din anii 1950 utilizarea a fost restransa si folosita azi doar ca referire la masacrarea evreilor de catre nazisti ,in ajunul celui de al-II- lea razboi mondial.

Termenul german obijnuit pentru exterminare in perioada nazista era ‘’endiosung der judenfrage’’(solutia finala a problemei evreiesti).

Atrocitatile regimurilor naziste nu s-au limitat numai la evrei.

Include ucidera a aproximativ o jumatate de million de romi,mii de prizonieri de razboi sovietici,persoane trimise la munca fortata,persoane cu handicap,cetateni polonezi,opozanti religiosi,prelati romano-catolici.

Tinind cont de toate victimele persecutilor nazistilor,nr de morti creste considerabil,estimarile plaseaza un total intre 9 si 11 milioane.Persecutia si genocidul au fost indeplinite in etape.Legislatia de eliminare a evreilor din societatea civila a fost promovata cu multi ani inainte de razboi.Fiecare ramura a aparatului administratiei statului a fost inplicata in legistica asasinatelor in masa,transformand Germania nazista in ceea ce un istoric a denumit “ un stat genocidar”.

SAUL FRIEDLANDER scria ca ;’’Nici un grup social,nici o comunitate religioasa,nici o institutie academica sau profesionala nu si-a declarat solidaritatea cu evrei.

FRIEDLANDER argumenteaza ca aceasta face holocaustul sa fie deosebit,deoarece politicile anti-evreiesti au putut sa se desfasoare fara interventia unor forte potrivnice de felul celor care apar in mod obijnuit in societatile avansate ,cum ar fi ;industria,bisericile si alte culte religioase sau grupuri de presiune si de interese.

Motivatia de baza a Holocaustului a fost pur ideologica,inradacinata intr-o lume existenta numai in imaginatia nazista unde ,unei conspirati evreiesti internationale de a controla lumea I se pune o misiune “ariana paralela’’.

Nici un genocid de pana acum nu fusese bazat atat de complet pe mituri,halucinatii,pe o ideologie abstracta,nepragmatica care a fost apoi pusa in aplicare prin mijloace foarte rationale si pragmatice.

Uciderea a fost efectuata sistematic in toate teritorile ocupate de nazisti,in ceea ce acum sunt 35 de state europene diferite ,a fost concentrate mai ales in Europa de est si centrala,unde in 1939 se aflau peste 7 milioane de evrei.Aproximativ 5 milioane in Polonia si peste 1 milion in Uniunea Sovietica.Sute de mii au murit in Olanda,Franta,Belgia,Iugoslavia si Grecia.

O alta trasatura distincta a fost efectuarea la scara larga a experientelor medicale pe detinuti,efectuate in lagarele de concentrare de la AUSCHWITZ,NATZWEILER.

Cel mai celebru medic a fost Josef Mengele care a lucrat la AUSCHWITZ

Printre experientele sala se numara punerea subiectilor in camere sub presiune,testarea de medicamente ,inghetarea lor,tentative de schimbare a culori ochilor prin injectarea unor chimicale ,diverse amputari si operati brutale.II placea sa lucreze cu copii romi.Le dadea dulciuri si jucari pentru ai duce personal la camera de gazare.

Vera Alexander o fosta detinuta evreica la Auschiwitz a avut grija de peste 50 perechi de gemeni romi.Isi aminteste in mod special de o pereche ,Guido si Ina care aveau cam 4 ani.Intr-o zi Mengele i-a luat,cand s-au intors erau intr-o stare jalnica,fusesera cusuti unul de altul ,spate in spate ca niste siamezi.Ranile erau infectate si curgea puroi,tipau zi si noapte.Apoi parinti au facut rost de morfina si i-au omorat pentru a scapa de suferinta.

Aproximativ 3 milioane de cetateni polonezi non-evrei au murit in timpul operatilor speciale ale Germaniei naziste.

Dupa Michael BERENBANM intre 2 milioane si 3milioane prizonieri sovietici au murit din cauza malnutritiei ,maltratarilor sau executilor.Deoarece romi sunt un popor cu o cultura bazata pe istoria orala se stie mai putine lucruri despre soarta lor.Numarul mortilor a fost de cel putin 130.000 mil.Persoanele cu handicap fizic si mintal au fost ucisi pentru a mentine “puritatea genetica’’Intre 1938-1941 au fost ucisi intre 80.000-100.000 bolnavi si 5000 copii si 15.000 de homosexuali de nationalitate germana au murit in lagare de concentrare (bunul simt al poporului) a devenit principiul normative legal de baza.In fiecare ghetou,tren de deportare in fiecare lagar de exterminare vointa de rezistenta a fost puternica si a luat multe forme… lupta cu putinele arme acte individuale de sfidare si protest ,curajul de a obtine hrana si apa sub amenintarea morti,superioritatea de a refuza germanilor satisfactia de a vedea panica si disperarea evreilor.

In mai 1943-1944 lagarele de exterminare au functionat la putere maxima ucigand sute de mi de oameni.

La Ausihiwitz pana la 6.000 de oameni erau gazati zilnic.Pana la sfarsitul lui 1944 ‘’solutia finala’’ fusese derulata in proportie de 90%

Primul lagar a fost descoperit pe 23 iulie 1944 si a fost eliberat pe 27 ian.

buchenwald de americani pe 11aprilie Beren-Beljeen.””

Am auzit o voce strigand repetat aceleasi cuvinte in engleza si germana ‘’alo.alo,sunteti liberi,suntem soldati britanici si am venit sa va eliberam. Cuvintele astea le aud in urechi si acum.(HADASSAN ROSENSALF,DETINUT)

BIBLIOGRAFIE;

EXTRAS DIN ARHIVA DE MEMORI A HOLOCAUSTULUI DIN SUA.(PAG 122-175)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 450
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site