Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Aplicatii ale tehnologiei si tehnicii informatice in educatia si integrarea sociala

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micAplicatii ale tehnologiei si tehnicii informatice in educatia si integrarea socialaInformatica a revolutionat nu doar lumea tehnologica ci si alte domenii dovedindu-se un domeniu bogat in deschideri si conexiuni interdisciplinare. Progresul tehnologic rapid a facut ca si sistemul educational sa se modernizeze si sa se adapteze acestor noi cerinte prin implementarea tehnologiei informatice si tehnologiei multimedia in sfera educationala. Problemele pe care le ridica implementarea unui astfel de proiect sau aplicarea lui pe un grup de subiecti intampina dificultati nu doar de ordin material ci si de ordin aplicativ ( ma refer aici la necesitatea unor specialisti in manuirea materialelor care la randul lor trebuie vizati de o comisie metodica care sa ateste eficacitatea programului). Programul multimedia trebuie sa respecte inalte cerinte si o calitate educationala.

Fiecare program creat trebuie cercetat si testat de profesionalisti in domeniul educatiei, parinti si copii asa ca durata acestui proiect se intinde in timp. Softul trebuie sa respecte cerintele de Entertainment. Insusirea abilitatilor se face progresiv pe nivele si segmente respectand nevoile individuale ale copilului. Intreucat in crearea softurilor se va avea in vedere programa pentru scolile speciale la fiecare materii plun un surplus de cunostinte munca ne este desigur usurata. Deci programele se vor adresa unui grup specific de varsta

Sistemele pe care vor putea rula astfel de aplicatii nu trebuie sa fie nici prea lente pentru ca accesarea informatiei sa nu fie intarziata de aceea consideram ca sitemul trebuie sa corespunda urmatoarelor caracteristici.

PC 586 - minim

HDD - 540 M minim

8 MRAM - minim

CDROM - 4x minim

Monitor 256 - colorVGA

Sistem de operare Win 95

Windows - compatible sound card

Windows - compatible mouse

2 Speaker active

Pe langa necesitatea crearii infrastructurii tehnologice (folosirea aplicatiilor multimedia necesita instalarea unor component hard si soft pentru a face posibila rularea aplicatiilor), se impune si o reorganizare a intregului sistem educational deoarece tehnologia multimedia (noul mediu de comunicare si invatare) ofera noi posibilitati ce depasesc capacitatile vechii structuri educationale. Reorganizarea intregului sistem educational prin introducerea tehnologiei multimedia inseamna o schimbare de mentalitate, schimbare ce a luat amploare si la noi in tara dupa anii revolutiei si aceasta deoarece accesibilitatea acestei tehnologii presupune din ce in ce mai putine costuri financiare si din ce in ce mai multa posibilitate de informare.

In istorie au existat multe incercari de a reforma sistemul de invatamant aducandu-i-se acestuia imbunatatiri. De exemplu Comenius a propus un sistem care sa faca invatatul atractiv ; sa nu mai fie ceva plictisitor si obositor. A formulat in acest sens principii de predare care au revolutionat, modernizat si adaptat sistemului educational si care sunt valabile si astazi. Metodele sale de predare sistematica, printre care si folosirea auxiliarelor vizuale, se aplica si astazi in toata lumea. "A preda bine - afirma Comenius - inseamna a-l face pe elev sa invete repede si temeinic si sa-i placa sa invete". " Tot ceea ce nu are sens nu poate fi nici inteles, nici apreciat si, prin urmare, nu poate fi memorat". "Cand lipsesc detaliile este aproape imposibil sa intelegi sau sa evaluezi un lucru si este la fel de imposibil sa retii acel lucru[1]."

"Dezvoltarea in anii 80 a hipertextului si hipermedia a permis o mai mare flexibilitate a accesului si navigarii in spatiul informational. Anii 90 au transformat computerele personale in (A) statii de lucru multimedia, facand posibila implementarea contextelor de invatare prin multimedia. Aplicatiile multimedia in sfera invatarii par sa fie nelimitate si extrem de profitabile pentru educatie in general. Unul dintre elementele cheie implicat aici este imaginatie. Este vorba atat despre imaginatia celui care concepe programele, cat si despre imaginatia utilizatorului. Aplicatii precum simularea, jocurile electronice, realitatea virtuala vin sa sublinieze importanta imaginatiei"[2].

Simularea s-a dovedit extrem de utila in foarte multe domenii si discipline, facilitand invatarea. In cazul simularii pasive utilizatorul observa doar, fara a participa. Absenta interactiunii poate fi frustranta, limitand utilitatea cognitiva si angajamentul motivational.

Implicarea utilizatorului in simulare ofera avantaje atat la nivel cognitive cat si la nivelul satisfactiei. Gratie programelor existente, studentii de la facultatea de litere pot simula o vizita in New York, plimbandu-se pe strazi, auzind discutii in engleza, luand contact cu cultura engleza. Studentii la drept pot participa la investigarea si procesul unei crime, in calitate de avocati, avand sarcina de a intervieva martorii, a pregati si pleda cazul la proces, intr-un timp determinat."Cel mai greu de elaborat sunt simularile in stiintele sociale. Fidelitatea in simulare este o provocare continua pentru designerii multimedia"[3].

La randul lor, jocurile electronice, ca parte a culturii populare a copiilor, pot fi extrem de utile in invatare deoarece ofera un mediu atractiv si motivant, si incorporeaza in acelasi timp sarcini specifice pentru diverse discipline.

"Cea mai promitatoare si spectaculoasa realizare a specialistilor multimedia este insa realitatea virtuala. Ea permite utilizatorului sa patrunda in interiorul simularii si sa participe intens si activ. Deocamdata realitatea virtuala este folosita cu succes in vederea achizitionarii unor abilitati fizice complexe cum ar fi de exemplu in domeniul chirurgiei."[4]

Avantajul deosebit al utilizarii realitatii virtuale consta in faptul ca ofera posibilitatea simularii lumii reale si a manipularii ei in moduri reale, fara pericolele, inconvenientele sau costurile aferente unei actiuni reale.

Conferintele prin telefon, ca si cele computerizate, conecteaza oameni proveniti din spatii culturale diferite pentru a schimba informatii cu privire la un anumit subiect, iar bibliotecile electronice favorizeaza accesul rapid la informatii.

Utilitatea acestor aplicatii multimedia in domeniul educational este de necontestat. Exista insa si aspecte controversate privind impactul noi tehnologii asupra individului si societatii.

De asemenea tehnologia multimedia se face simtita, tot mai mult si in sistemul educatiei speciale. Sunt foarte importante calculatoarele alaturi de alte instrumente care permit o mai buna comunicare intre elevi. Fiecare elev are un ritm individual, prin intermediul calculatorului ii ajutam sa se elibereze de presiunea muncii de grup, a concurentei intre elevi, sau a unui ritm impus de altii. In acest sens unii dintre acesti elevi au nevoie de un program mai lent iar aceasta este posibil cu ajutorul calculatorului. Calculatorul atrage privirea elevului care ramane fixata pe ecran si nu poate fi atrasa de ceilalti elevi din clasa.

Computerul permite chiar celor cu handicap mai grav sa se exprime cu ajutorul jocurilor, a culorilor, figurilor. Doi ochi care urmaresc culorile, figurile, ne introduc in comunicarea extraverbala.

Multimedia si aplicabilitatea acesteia in sfera educatie reprezinta o noua calea de acces spre cunostinte (informatii) din diferite domenii.

Organizarea procesului didactic multimedia nu este inca, din pacate, un obicei intalnit in scolile noastre de masa (ce sa mai vorbim de sistemul special de educatie) dar odata cu recunoasterea faptului ca tehnologia multimedia este capabila sa trezeasca la elevi: curiozitate, succes, motivatii, interese, dorinta de invatare, placerea de a cunoaste - vom asista cu siguranta la o modernizare a sistemului educational la fel ca alte tari ce au experimentat aceasta tehnologie si au demonstrat prin rezultate depasirea multor dificultati de predare-invatare.Extrase din revista Awake nr.8 mai 1999

Informatiiele sunt preluate dintr-un articol nepublicat prezentat la o sesiune de comunicari stiintifice de drd.Cristina Cabulea

Informatiiele sunt preluate dintr-un articol nepublicat prezentat la o sesiune de comunicari stiintifice de drd.Cristina Cabulea

idem

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 895
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved