Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


INITIEREA SEXUALA SI SEXUALITATEA PREMARITALA

Sociologie


INITIEREA SEXUALA SI SEXUALITATEA PREMARITALA

Cercetatorii contemporani semnaleaza in prezent o tendinta in comportamentul de initiere sexuala a adolescentilor, constand in separarea sexului de dragoste. Rezultatul il reprezinta angajarea in relatii sexuale precoce si libertine, lipsite de suport afectiv. Aceasta tendinta are trei consecinte: aparitia sexului ca sport, a sexului ca distractie si a sexului fara nici un fel de implicatii emotionale. Consecintele acestor modalitati comportamentale: nelegitimitatea nasterilor, aparitia sarcinilor nedorite, cresterea numarului de avorturi terapeutice, raspandirea bolilor venerice, SIDA.

Civilizatia sfarsitului de secol XX a ridicat la un nivel superior atitudinea fata de sexualitate. Un studiu efectuat de C.L. Neagu in 1993 pe un lot de 176 de adolescenti (96 de fete : 80 de baieti) a constatat ca, desi 46% dintre ei si-au inceput viata sexuala in jurul varstei de 16 ani, relatiile sexuale au fost sporadice si au fost urmate imediat dupa consumarea "debutului" de perioade de abstinenta totala sau relativa.

Fetele considera in majoritate ca restrictiva atitudinea parentala, pe cand baietii resimt in mod frustrant absenta unui spatiu psihologic si locativ care sa le asigure autonomia vietii intime.

Nivelul de maturitate psihosexuala inclina oarecum in favoarea baietilor, fetele avand intr-o mai mare masura neclaritati privind comportamentul de sex-rol, dificultati sau lacune informationale. Totusi, la ambele sexe se releva un comportament de amanare sau de evitare a debutului in viata sexuala, ca reflex al atitudinii de dezaprobare a parintilor si cadrelor didactice.

Ce spera si ce asteapta adolescentii de la initierea sexuala? Confirmarea maturitatii psiho-sexuale, cresterea increderii in sine, eliminarea anxietati si a culpabilitatii generate de trezirea dorintei afectiv-sexuale (la fete) sau de eliberarea tensiunilor sexuale (la baieti).

Cat priveste comportamentul relational in care se desfasoara initierea sexuala, la fete predomina ideea de stabilitate, la baieti cea de instabilitate.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari:
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved