Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Conduita reprezentantilor organelor de control in relatiile cu contribuabilii

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micRecomandari privind:

Conduita

reprezentantilor organelor de control in relatiile cu contribuabilii persoane fizice si juridice
De la bun inceput trebuie spus ca toate aceste strategii si metode se vor aplica in mod gradual, selectiv si cu discernamint, in functie de specificul situatiei si al respectivilor contribuabili.

„Motanul care tropaie nu prinde soareci”: ca atare nu faceti mare tam-tam in timpul controlului, fiti politicos, nu faceti afirmatii gratuite (jigniri, acuzatii, aprecieri nefondate, amenintari, etc.) chiar daca au o anumita acoperire, nu incercati sa intimidati contribuabilul, deoarece:

a.       astfel incalcati cerinta deontologica de obiectivitate, de politete si respect al contribuabilului si principiul legal (si de bun-simt) al prezumtiei de nevinovatie, putind fi acuzat de idei preconcepute, de prejudecati si de premeditare a pedepsirii contribuabilului indiferent de realitatea existenta in fapt; acest lucru poate duce la recuzarea de catre contribuabil a reprezentantilor organului respectiv de control, pentru ca lipsa de obiectivitate si de buna-credinta se poate simti, se poate observa imediat si este o dovada evidenta atit de slabiciune, cit si de lipsa de profesionalism;

b.      tensionati si blocati in mod inutil si contraproductiv pentru dv. relatiile cu contribuabilul si acesta nu va mai coopera, nu se va mai deschide catre dv., nu va mai prezenta toate documentele, etc.;

c.       in timpul controlului veti descoperi oricum destule deficiente, asa ca nu trebuie sa incercati sa le scoateti la iveala prin forta si de la inceput.

Faceti contribuabilul sa coboare garda, sa-si slabeasca vigilenta: rugati-l sa coopereze pentru ca doriti sa-l ajutati, nu ati venit sa taiati capete, va grabiti deoarece aveti sarcini mai importante de serviciu, aceasta actiune de control este una suplimentara, neplacuta, si vreti s-o incheiati cit mai repede, etc.

Nu pareti expert, pentru ca acest lucru sperie si blocheaza contribuabilul; puneti intrebari multe, chiar aparent fara legatura cu subiectul, cereti precizari suplimentare, deoarece aceste lucruri prin acumulare descumpanesc si slabesc rezistenta propinentului.

Nu fiti zelosi, absurzi, fanatici, rautaciosi, nu va manifestati vizibil bucuria, satisfactia cind descoperiti deficiente; nu dati impresia ridicola si neadevarata ca aveti un interes personal in a-l „infunda” pe contribuabil; comportati-va firesc, omeneste, ca un functionar umil care doreste sa ajute contribuabilul, iar cind gaseste deficiente, nu se bucura de necazul altuia, ci pur si simplu „asta descopera - asta consemneaza” in documentele de constatare pe care le incheie cu ocazia controlului.

Indepliniti cu calm si rabdare, fara sa va aratati jignit sau iritat, toate formalitatile de inceput ale controlului: prezentati-va, legitimati-va, aratati care este tematica de control, conform imputernicirii, permiteti contribuabilului sa va inscrie datele de identificare si celelalte informatii conform legii in registrul unic de control ca sa nu para ca aveti ceva de ascuns, informati contribuabilul asupra perioadei aproximative a actiunii si stabiliti de comun acord cu contribuabilul locul si modalitatea de desfasurare a controlului.

In general nu va enervati si indiferent de ceea ce veti descoperi sau de conduita contribuabilului, nu luati lucrurile ca pe un afront personal, pentru ca nu este cazul.

Informati contribuabilul ca ati venit in urma unor delatiuni, carora ati fost obligat sa le dati curs, conform legii; intrebati-l pe contribuabil pe cine banuieste si ce stie despre el, deoarece putini oameni se pot abtine sa nu spuna tot ce stiu rau despre un prezumtiv delator, ceea ce este inca o data in favoarea dv. (va imbogateste bagajul de cunostinte profesionale si despre natura umana); cereti-i sa faca acest lucru in scris, argumentind aceasta prin slaba dv. memorie si necesitatea unei informari scrise in vederea declansarii cercetarilor, dar in realitate aveti nevoie de asa ceva pentru a-l responsabiliza, pentru a va asigura ca nu minte sau exagereaza la nervi.

Veniti pregatit, „blindat” cu toate prevederile legale aplicabile (cu un laptop PC, ori pe un CD, ori cu posibilitate de acces la o baza de date pe Internet), nu apelati la contribuabil sa va puna la dispozitie aceste legi, deoarece:

a.       faceti impresie proasta, este o dovada de neprofesionalism;

b.      va poate insela, va poate dezinforma si manipula;c.       oricum nu este obligat sa va puna el la dispozitie reglementarile legale respective;

d.      in lipsa lor, actul dv. de control poate avea grave vicii de forma si / de fond, ceea ce il va face atacabil si anulabil.

Nu va deplasati singur in actiunile de control, pentru ca:

a.       este ilegal;

b.      nu sunteti credibil in constatarile dv.;

c.       deveniti vulnerabil (chiar fizic).

Fiti in perfecta armonie si intelegere cu colegii din echipa de control, fiti solidari si nu va lasati dezbinati de manevrele contribuabilului, dar mimati indecizia si chiar divergenta de opinii, dezbinarea, ca sa vedeti cum reactioneaza; stabiliti-va rolurile de „baiat bun” si de „baiat rau” si interpretati-le alternativ in timpul controlului ca sa-l derutati si sa-i distrugeti apararea.

Anuntati actiunile de control si stabiliti cu contribuabilii data precisa a inceperii acestora; astfel veti dovedi buna-credinta, veti avea mai multa credibilitate, legitimitate si autoritate in descoperirea si penalizarea deficientelor.

Faceti intotdeauna prima vizita la un contribuabil doar pentru cunoastere reciproca, aratati-va disponibilitatea pentru o indrumare initiala, de inceput de activitate, ca si pentru o relatie buna, normala, de colaborare cu acesta, fie el persoana fizica sau juridica, ca sa nu pareti conflictual, pornit pe rele, ahtiat dupa amenzi, inrait si obsedat de pedepsirea oamenilor, cu orice pret – aceasta atitudine binevoitoare denota un inalt profesionalism si va va deschide perspective extraordinare de colaborare cu contribuabilul respectiv.

Nu cereti nimic in beneficiul personal de la contribuabil in timpul actiunii de control (conditii prea confortabile de lucru, tratatii cu mincare sau bautura, folosirea telefoanelor, faxurilor, copiatoarelor, calculatoarelor, etc.), lucrati serios si intens in timpul programului stabilit, nu consumati in mod inutil timpul celui controlat, acest lucru facindu-l pe contribuabil sa va respecte si sa coopereze mai bine cu dv.

Veniti in control cit mai bine informat despre istoricul si domeniul de activitate al firmei (data infiintarii, asociati, administratori, sedii principale si secundare, activitati, clienti importanti, rezultate, eventuale evenimente mediatizate, etc.) si interesati-va de perspectivele acesteia.

Preluati de la inceput si mentineti initiativa, conduceti actiunea cu tact, discretie si pricepere; fiti „mina de otel in minusa de catifea”, nu invers.

Nu cereti sa vorbiti neaparat cu „patronul” de la inceput; „multumiti-va” cu managerii si specialistii firmei, care stau in fata si mimeaza responsabilitatea si autoritatea, dar care nu au putere de decizie si nici ultimul cuvint; ei fac ce le spune patronul (asociatul majoritar), pe care il informeaza in permanenta si care oricum va aparea la discutii cind se complica lucrurile sau la final, cind va trebui redactat actul de control.

Nu permiteti participarea la sau imixtiunea in, actiunea de control a persoanelor neavenite, incompetente, fara atributiuni in activitatea contribuabilului si problematica de control (sotii, amante, copii, mame, tati, frati, surori, cumnati, prieteni, vecini, ciini, etc.) si chiar a personalului de specialitate, daca devine recalcitrant.

Acolo unde lucrurile principale par in regula, fiti chitibusar, legati-va de maruntisuri, explicind aceasta atitudine prin necesitatea respectarii tuturor cerintelor legale (de forma si de fond), ca o dovada de seriozitate si profesionalism din partea contribuabilului si fata de acesta.Aveti insa grija sa nu va concentrati in mod excesiv pe deficiente minore, care poate v-au fost „plantate” si scoase in fata in mod intentionat ca sa le descoperiti, sa va consume timpul si sa va abata atentia de la deficientele cu adevarat majore, grave.

Controlati mai cu atentie pe cei care nu au fost controlati o perioada mai indelungata de timp (cel putin de institutia dv.) si incercati sa aflati de ce.

Repuneti in discutie si verificati mai cu atentie solutiile „personalizate” (valabile numai pentru el, nu si pentru alti contribuabili aflati in situatii identice, avind chiar obligatia asigurarii confidentialitatii despre aceasta) primite de contribuabil de la organul pe care il reprezentati sau de la alte institutii, cerind explicatii in toate cazurile, chiar daca lucrurile par evidente.

Cereti precizari mai multe si avertizati (informati, nu amenintati) contribuabilul ca veti recurge si la alte metode de control si verificare a operatiunilor si documentelor dubioase (control incrucisat, sesizarea altor organe, etc.), fapt ce-l va face sa spuna in final adevarul.

Pentru anumite situatii mai complicate, mai incilcite, mai neclare si mai controversate aparute in timpul controlului, cereti contribuabilului precizari in scris (un fel de nota explicativa), aratindu-i ca aceasta este in favoarea lui, pentru intelegerea si clarificarea situatiei; evident ca aceasta este mai ales in favoarea dv., ajutindu-va sa intelegeti, sa reflectati si cu colegii asupra ei si constituind in acelasi timp si o valoroasa proba olografa in caz de litigiu.

Nu va lasati intimidati de „relatiile” sus-puse pe care spun ca le au, deoarece astazi, in plina perioada de lupta impotriva coruptiei, de emancipare si de integrare in structurile europene si euroatlantice, oamenii responsabili se implica tot mai putin in rezolvarea unor situatii dubioase pentru oricine.

Folositi argumente pertinente si dovezi palpabile, dar si informatiile cu caracter personal pe care le detineti despre respectivul contribuabil, ca sa-i mai temperati ofensiva, agresivitatea si tendinta de autovictimizare, de „baiat bun, dar fara noroc”, ca toate relele i se intimpla numai lui (cu variante si la feminin, dupa caz), etc.

Instiintati in scris si celelalte organe de control despre deficientele descoperite, care sunt in competenta lor, in baza:

a.       principiului profesional, legal, moral, civic, etic, deontologic, etc. conform caruia reprezentantul unui organ de control nu poate trece indiferent pe linga o ilegalitate de care ia cunostinta, oriunde ar avea loc aceasta, facindu-se ca nu o vede;

b.      intelegerilor (protocoalelor) dintre autoritatile, institutiile si organele de control privind valorificarea in comun a constatarilor acestora.

Urmariti in timp evolutia contribuabilului respectiv, si in special modul cum a inteles sa remedieze deficientele mai vechi in termenele acordate de dv.

Prezentele recomandari se completeaza cu normele legale, deontologice si tehnice profesionale de control, specifice fiecarei institutii si forme de control in parte (exemple: Codul etic al inspectorului de control fiscal, Carta drepturilor si obligatiilor contribuabililor pe timpul desfasurarii inspectiei fiscale, etc.)

Marian Covlea      7 noiembrie 2005


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 585
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site