Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DESIGNUL GRUPURILOR SI ORGANIZATIILOR

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micDESIGNUL GRUPURILOR SI ORGANIZATIILOR

Designul grupului.

Nevoia si pericolul grupului. Indivizii ca si organizatiile au nevoie de grupuri. Indivizii se folosesc de grup (1) pentru a fi ajutati sa realizeze anumite obiective personale care pot fi diferite de cele ale grupului sau de ale organizatiei; (2) pentru a‑si satisface nevoia de afiliere; (3) pentru a‑si forma o imagine de sine, relatiile cu altii ajutandu‑i sa se autodefineasca; (4) pentru a realiza o activitate impreuna cu altii.Organizatiile folosesc grupurile (1) pentru ca alocarea unor sarcini de munca implica priceperi si responsabilitati care depasesc posibilitatile unui singur individ; (2) pentru mangementul si controlul muncii; (3) pentru a rezolva probleme si a lua decizii; (4) pentru comunicarea informatiei; (5) pentru intarirea implicarii angajatilor; (6) pentru negociere si rezolvarea conflictelor; (7) pentru investigarea activitatii anterioare etc.

Grupurile pot avea consecinte negative, uneori grave: (1) grupurile pot fi folosite de catre indivizi sau organizatie pentru a disipa sau a indeparta cu totul responsabilitatea; (2) comitetele sunt o cale buna de 'recunoastere' a problemelor, dar nu la fel de buna pentru rezolvarea problemelor; ele pot accepta importanta unei probleme dar ii pot intarzia solutionarea; (3) grupul poate anihila calitatile unui individ si poate sustine un altul, fara calitati; (4) grupurile pot fi constituite intr‑un scop inadecvat: poate fi alcatuit un comitet care sa imbunatateasca activitatea altor doua comitete; (5) grupurile pot fi rau conduse, pot avea proceduri ineficiente, pot contine oameni nepotriviti scopului sau sarcinii sau prea multi oameni; (6) pot avea prea putina putere si de aceea pot tinde catre puterea negativa.

Constituirea echipei: Sindromul Apolo versus diversitatea rolurilor. Varietate personala si compatibilitate. Managementul stadiilor incipiente ale maturizarii grupului. Recunoasterea presiunilor mediului organizational. Rolul liderului in atragerea atentiei asupra obiectivelor, sarcinilor si performantelor grupului. Relatiile cu alte grupuri. Locul de desfasurare a activitatii dezvoltarea unui grup social, in situatii organizationale.

Organizarea activitatii si sustinerea grupului

Procesele sau functiile organizationale la nivelul grupului pot fi clasificate in doua categorii: functii legate de activitatea grupului si functii legate de sustinerea grupului.

Organizarea activitatii: structurarea, cautarea informatiei, diagnoza, formularea opiniilor sau generarea ideilor, evaluarea si directionarea deciziei.

Sustinerea grupului.

Controlul motivatiei activitatilor de grup. Natura si calitatea grupurilor ca reflectare a valorilor (scopuri, convingerile etc.) recompensate, intentionat sau neintentionat, de acea organizatie.

Designul structurii organizationaleTipuri de structura: Panza de paianjen. Structura functionala ierarhica. Structura organica, descentralizata. Structura matriceala. Substructuri antreprenoriale interne. Structura ca raspuns la presiuni contradictorii.

Presiunile pentru uniformitate si sursele lor: Costurile reduse ale produselor si procedurilor standardizate Necesitatea relatiilor Necesitatea unui control de proces Necesitatea controlului central Necesitatea produselor standardizate Necesitatea specializarii

Cerintele pentru diversitate: Diversitatea regionala. Diversitatea de piata. Diversitatea produselor. Diversitatea tehnologica. Diversitatea scopurilor. Nevoia de control de jos in sus. Nevoia experimentarii.

Descentralizarea ca recunoastere a nevoilor de diversitate.

Fazele cresterii unei organizatii: Trecerea de la uniformitate la diversitate. Implementarea structurii. Distributia puterii.

Adecvarea structurii la cultura. Importanta si definirea clara a sarcinii si a scopului ei. Posibile distorsiuni ale scopului noilor structuri. Grupul de referinta si perceptia noilor functiuni. Integrarea scopului noii structuri cu functiunea particulara a fiecarui membru.

Designul relatiilor interorganizationale.

Exercitii

Alegeti o activitate destul de complexa dintr-o organizatie cunoscuta, in care sunt implicate mai multe persoane si grupuri.

Notati momentele si modul in care interactioneaza persoanele pentru a-si indeplini activitatea curenta.

Repetati de cateva ori observarea si notarea acelorasi interactiuni.

Examinati organigrama in punctele care se refera la grupurile observate.

Raspundeti in scris la intrebarea: Ce rol are structura organizationala in activitatea persoanelor si grupurilor observate?Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1017
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved