Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DEZVOLTAREA SOCIOLOGIEI CA STIINTA

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micDEZVOLTAREA SOCIOLOGIEI CA STIINTA

I.          DEZVOLTAREA SOCIALA CA STIINTA


Sociologia stiintifica s-a dezvoltat sub influenta bunului simt si are la baza urmatoarele principii:

a)     principiul realismului - lumea externa exista independent de noi, de observatia si simturile noastre.

b)    principiul determinismului si regularitatii - relatiile din lumea inconjuratoare se produc in mod necesar si in temeiul cauza - efect.

c)     principiul rationalitatii si cunoasterii - lumea externa poate fi inteleasa si cunoscuta prin observatii obiective si pe cai logice.

Din toate aceste principii putem concluziona :

Specialistii in sociologie trebuie sa se orienteze in maniera stiintifica asupra unor probleme sociale concrete.

Specialistii in sociologie trebuie sa accepte idea ca problemele de cercetat sunt fapte sociale si reale, dar cel care cerceteaza este membru al unei comunitati, grup si beneficiaza de anumite relatii sociale si actiunilor sale.

Sectoarele vietii sociale se intrepatrund, se determina reciproc si se coreleaza sistemic. De aceea este recomandat ca in analiza societatii sa avem in vedere fenomenul social total. Sociologul Marcel Mauss afirma ca cercetarea sociologica este eficienta numai in cazul in care are in vedere fenomenul social, integrat in totalitatea fenomenelor sociale .

II. VOCATIA SOCIOLOGIEI - vizeaza sectoarele sociale, toate laturile societatii, realizand sinteze, pornind de la fapte sociale, deci sociologia este stiinta societatii in general.

Specificul sociologiei este dat de faptul ca analizeaza fenomenul, procesul, care nu se regasesc la nivel individual si care exista la nivelul grupului .

Sociologul si filosoful Petre Andrei afirma despre sociologie, despre obiectul acesteia, ca se regaseste in diferite moduri deosebite in fiecare stiinta sociala particulara, iar Harry Sthal afirma despre sociologie ca este stiinta despre viata laolalta a oamenilor, ea ingloband diverse domenii ca: economia, psihologia, etica, stiinta, juridicul, etc.

O vocatie speciala a sociologiei este aceea de a fi o disciplina sintetica si integralista, deoarece, pornind de la anumite fenomene sociale (juridice, economice, etnografice), le depaseste si, treptat, isi largeste punctul de vedere, avand o abordare superioara.

Sociologia este de mai multe tipuri:

economica

juridica

religioasa

a deviantei

a delicventei, iar toate acestea reunite duc la SOCIOLOGIA

GENERALA propriu-zisa, care studiaza fenomenul social in totalitatea sa. Sociologul Traian Rotaru vedea sociologia ca pe un cumul al stiintelor umaniste.

DECI: Sociologia este stiinta regularitatilor, contrastelor socialului sau este stiinta despre societate, in ansamblul ei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1133
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved