Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Fumatul - Ce patesc? Efectele fumatului

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Home

 • Ce patesc?
 • Legislatia
 • Fumatul pasiv - Realitati
 • Motive și Sfaturi
 • Confesiuni și Interviuri
 • Statistici oficiale
 • Poster EUrespir
 • FeedbackRomana

English

Ce patesc? Efectele fumatului

Impotenta

Fumatul distruge viata sexuala! Impotenta sau disfunctia erectila este incapacitatea repetata de a avea sau a mentine o erectie. In Romania, prevalenta disfunctiei erectile este de 25% in populatia generala, ceea ce inseamna ca unul din patru barbati sufera de impotenta. Studii realizate de Action on Smoking and Health (ASH) si British Medical Association (BMA) arata ca fumatul creste riscul impotentei cu 50%, risc care poate fi chiar mai mare in cazul asocierii fumatului cu factori de stress. In cadrul veteranilor din Vietnam s-a demonstrat ca a existat un risc cu 80% mai mare de aparitie a imptentei in cazul fumatorilor decat in cazul nefumatorilor.

Pe langa impotenta, printre problemele cauzate in mod direct de fumat se numara reducerea volumului de ejaculare, micsorarea numarului de spermatozoizi ejaculati precum si aparitia unor forme anormale si a unei mobilitati reduse a spermatozoizilor. Cu toate acestea, cercetarile realizate de MORI pentru ASH au aratat ca 88% dintre fumatori nu cunosc riscurile de natura sexuala la care se expun.

Etichetele de pe pachetele de tigari ar trebui sa avertizeze consumatorii asupra riscului impotentei. O noua directiva a Uniunii Europene o va inlocui in curand pe cea existenta (89/622/EEC) care contine specificatii asupra avertismentelor actuale de pe pachetele de tigari si reclamele asociate acestora. Tigarile vandute in Tailanda au acum mentionate avertismente asupra riscurilor impotentei cauzate de fumat iar ideea este aprig disputata in Hong Kong. Noua directiva va impune urmatoarele avertismente: Warning: Smoking Causes Male Sexual Impotente, Warning: Smoking Damages Sperm, Warning: Smoking May Damage Your Sex-Life.

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante nocive organismului printre care monoxidul de carbon, nicotina si 1,3-butadiena. Ele sunt responsabile pentru 40.300 de decese premature anual in Marea Britanie si peste 1,2 milioane numai in Europa. Distrugerea arterelor si a venelor care vascularizeaza penisul este doar o manifestare a distrugerii sistemului circulator. Mai mult, hipertensivii, bolnavii de inima sau artrita care fumeaza sunt condamnati la impotenta definita.

Fumatul este devastator pentru sanatatea sexuala. Avand in vedere ca doua dintre cele trei efecte secundare ale fumatului sunt cauzate de nicotina, un fumator are sanse ca odata cu renuntarea la fumat sa aiba parte de imbunatatiri semnificative ale disfuntiilor erectile.

Parerile specialistilor:

Fumatul nu reduce numai speranta de viata ci si calitatea vietii. Fumatorii impotenti sufera de obicei in tacere cu constiinta incarcata de faptul ca totul ar fi putut fi prevenit. ( David. J. Ralph BSc Ms FRCS (Urol) / Institute of Urology / University College, London )

Este evident faptul ca fumatorii sunt predispusi la impotenta. Acest lucru este un rezultat al actiunii substantelor din fumul de tigara asupra capilarelor sangvine dar si al actiunii directe asupra musculaturii penisului. ( Roger Kirby / Consultant Urologist / St. George's Hospital, London )

Tabagismul are efecte dramatice imediate si de lunga durata asupra erectiei. Renuntarea la fumat conduce adesea la imbunatatiri substantiale. Este surprinzator ca impotenta nu este citata mai des ca factor motivator pentru a renunta la fumat. ( Alain Gregoire: ABC Of Sexual Health / British Medical Journal )

Infertilitatea

Fumatul produce infertilitate atat la femei cat si la barbati!

La barbati, infertilitatea se datoreaza efectelor nicotinei asupra aparatului circulator, ceea ce provoaca, pe langa impotenta, reducerea volumului de ejaculare, micsorarea numarului de spermatozoizi ejaculati precum si aparitia unor forme anormale si a unei mobilitati reduse a spermatozizilor.

Declinul inteligentei

Cercetarile efectuate de Institutul de psihiatrie din Londra indica faptul ca fumatul este asociat cu declinul inteligentei. Studiul a examinat mai mult de 650 de oameni de 65 de ani si peste, pentru a determina puterea lor intelectuala si a inregistrat obiceiurile lor legate de fumat. Cercetatorii au demonstrat ca fumatorii au probleme mai mari decat nefumatorii sau decat fostii fumatori. Fumatul este un factor ce contribuie la bolile cardio-vasculare si arteroscleroza, ingusteaza arterele si astfel reduce alimentarea cu sange a creierului. Aceasta poate explica declinul inteligentei. Acest studiu este unul din lunga serie de cercetari ce demonstreaza impactul negativ pe care fumatul il are asupra sanatatii si starii de bine a oamenilor. Cu toate celelalte distrugeri provocate de fumat incluzand bolile cardio-vasculare, cancerul, emfizemul si altele, declinul inteligentei se adauga la lista de probleme de sanatate pe care fumatorii si le cauzeaza singuri.

Noi consideram asemenea studii ca pe o chemare la renuntarea la acest obicei si acceptarea unui ajutor profesionist pentru a fi siguri ca aceasta se intampla. ( Dr. Kathleen Kuntaraf / Traducere si adaptare dr. Gily Ionescu )

Fragilitatea imunitara

Fumatul afecteaza sistemul imunitar pe mai multe cai:

 1. Leucocitoza (creste numarul globulelor albe).
 2. Limfocitoza (creste numarul limfocitelor).
 3. Modificarea echilibrului dintre diferite sub-seturi de limfocite.
 4. Scaderea numarului celulelor Natural Killer (NK) care au un rol important in apararea organismului impotriva cancerului.
 5. Scaderea numarului celulelor Langhans (importante componente ale sistemului imunitar la nivelul epiteliului colului uterin) - motiv pentru care fumatul contribuie la aparitia displaziei colului.

Gripa

Fumatorii sufera de gripa de trei ori mai mult decat nefumatorii! Acest lucru este cauzat si de fragilitatea imunitara generata de fumat.

Cariile

Fumatorii au de trei ori mai multe carii decat nefumatorii datorita placii dentare care duce la dezvoltarea bacterilor si apoi la carierea dintilor! ( Dr. Kathleen Kuntaraf / Traducere si adaptare dr. Gily Ionescu )

Gingivita

Gingivita este o inflamatie a gingiilor datorata unei slabe igiene orale asociate fumatului. Fumatorii pasivi pierd dinti de trei ori mai frecvent decat nefumatorii! ( Dr. Kathleen Kuntaraf / Traducere si adaptare dr. Gily Ionescu )

Helena

Halena fumatorului se refera la mirosul neplacut pe care il exhala si pe care nici o apa de gura sau pasta de dinti nu reuseste sa o indeparteze. Exista un proverb care spune: 'Saruta un nefumator si vei simti diferenta! Din pacate mirosul, acesta se imprima si pielii si chiar daca nu esti fumator te afecteaza puternic. Chiar crezi ca partenerul/partenera vrea pe cineva care miroase ingrozitor? Ia atitudine si schimba-ti calitatea vietii, e dreptul tau!


Legile in vigoare

Fumatul nu este permis in institutii publice centrale si locale, institutii sau unitati economice, de alimentatie publica, de turism, comerciale, de invatamant, medico-sanitare, culturale, de educatie, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari si aeroporturi, de stat si private, spatiile inchise de la locul de munca sau alte spatii prevazute de lege, cu exceptia spatiilor delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.

Legislatia in alte tari

Austria

Fumatul este interzis la locul de munca in camere in care se afla fumatori si nefumatori, daca nefumatorilor nu li se poate oferi o protectie adecvata prin ventilatie. Fumatul este interzis in cladirile guvernamentale, institutiile educationale si cinematografe.

Belgia

In 1976 fumatul a fost interzis in transportul public. Fumatul este interzis in numeroase locuri publice si limitat in baruri si restaurante. In restaurante este obligatorie instalarea sistemelor de ventilatie si a unor dispozitive de filtrare a fumului.

Danemarca

Exista unele restrictii privind fumatul in locurile publice dar nu si in baruri, restaurante, cluburi, hoteluri, cinematografe sau restaurante.

Finlanda

Restrictiile privind fumatul la locul de munca au fost voluntare pana in martie 1995, cand reformularea legii privind controlul asupra tutunului a interzis fumatul in toate cladirile publice. Legile ofera angajatorilor doua posibilitati: fie interzic cu strictete fumatul, fie permit fumatul in camere special amenajate cu sisteme de ventilatie separate si cu o presiune mai scazutaa aerului decat in cladirile in care nu se fumeaza.

Legea privind interzicerea fumatului la locul de munca duce la scaderea numarului persoanelor fumatoare. Un studiu recent arata ca introducerea in martie 1995 in Finlanda a unei legi privind fumatul la locul de munca a dus la scaderea semnificativa a fumatului. Cercetatori de la Institutul Finlandez de Igiena Muncii au descoperit ca incidenta fumatului a scazut de la 29,6% la 25,0%, fiind semnificativa atat pentru barbati cat si pentru femei. Numarul mediu de tigarete fumate zilnic a scazut de la 19 la 16 si, de asemenea, a scazut si poluarea cu nicotinaa aerului la locurile de muncadin industrie si din mediile oficiale. Sindicatele finlandeze au adaugat ca o recenta inasprire a legislatiei privind fumatul in restaurante si cafenele a dus la scaderea remarcabila a expunerii la fumul de tutun din mediul inconjurator la locul de munca a zeci de mii de angajati din industria de catering.

Franta

Fumatul este interzis la locul de munca, cu exceptia birourilor particulare. In baruri si restaurante exista restrictii privind fumatul.

Germania

In Germania exista regulamente care protejeaza angajatii nefumatori, dar acestea nu includ restaurantele si barurile. Germania inaspreste regulile privind fumatul la locul de munca. Cabinetul federal al Germaniei a aprobat regulamentul ce restrictioneaza fumatul la locul de munca, ceea ce va duce la imbunatatirea semnificativa a drepturilor nefumatorilor, conform Ministerului Federal al Sanatatii. La aproximativ doua saptamani dupa publicarea oficiala vor intra in vigoare noile regulamente, iar angajatorii vor fi obligati sa ia masurile necesare pentru a asigura angajatilor nefumatori un mediu de lucru in care sanu fie expusi la fumul de tutun daunator. Regulamentul nu va include si restaurantele, barurile si alte cateva localuri deschise publicului. Pana in ultima jumatate a anilor 1990, Germania nu avea regulamente impotriva fumatului la locul de munca. In acea perioada a fost aprobat un regulament vag formulat, care a fost dificil de impus. Ca rezultat, fumatul ramane permis in numeroase birouri, ceea ce se va schimba odata cu adoptarea noilor reguli.

Grecia

Fumatul in public este interzis in numeroase locuri. In cafenele, baruri si restaurante trebuie sa existe spatii destinate nefumatorilor. Natiunea cu cel mai mare numar de fumatori din Europa, Grecia a schimbat regulamentul privind fumatul in public. Au fost impuse reguli stricte ce interzic fumatul in numeroase locuri publice.

Irlanda

Incepand din ianuarie 2004, locurile de munca din Irlanda, inclusiv localurile si restaurantele, au la dispozitie un an pentru a introduce reguli privind interzicerea fumatului. In Irlanda se va interzice fumatul la locul de munca. Ministrul sanatatii, Micheal Martin a anuntat aceasta hotarare odata cu prezentarea unui raport despre efectele fumatului pasiv la locul de munca. De asemenea, a oferit detalii despre planurile de introducere a unor noi regulamente stricte anti-tutun ce vor interzice cu desavarsire fumatul la toate locurile de munca. Acestea au intrat in vigoare la inceputul anului 2004. Raportul, elaborat de un grup de experti din partea Departamentului pentru controlul asupra tutunului (Office of Tobacco Control) si a Autoritatilor pentru Sanatate si Siguranta (Health and Safety Authority), solicita interzicerea desavarsita a fumatului la locul de munca, inclusiv in localuri si restaurante. Raportul sustine fara echivoc ca expunerea la fumul de tutun din mediul inconjurator reprezinta un factor de risc important pentru cancer precum si pentru alte probleme grave de sanatate.

Olanda

Fumatul este interzis in locurile publice. In 2002 un judecator a decis ca interdictia include si facilitatile amenajate pentru furnizarea proviziilor din cladirile subventionate. De asemenea, conform unei noi legi ce a fost introdusa in ianuarie 2004, fiecare companie trebuie sa asigure angajatilor sai un mediu de lucru fara expunere la fum de tutun. In aceasta hotarare sunt incluse si barurile si restaurantele. Un judecator extinde interzicerea fumatului la facilitatile amenajate pentru furnizarea proviziilor din cladirile publice.

Pentru prima data in Olanda un judecator a hotarat ca fumatul poate fi interzis in cladirile subventionate cu facilitati amenajate pentru catering, cum sunt teatrele, muzeele, bibliotecile si piscinele. Acesta a fost rezultatul unei plangeri ridicate de asociatia nefumatorilor CAN impotriva unui centru cultural din Oudewater cu o cantina adiacenta.In formularea verdictului, judecatorul a declarat ca interzicerea fumatului in locurile publice specificate prin legislatia in vigoare se aplica si institutiilor subventionate din fonduri publice.

Facilitatile amenajate pentru catering din aceste cladiri intrasi ele sub incidenta acestei legi. Conform hotararii judecatoresti, centrul cultural De Klepper din Oudewater trebuie sa introduca in termen de trei luni o interdictie privind fumatul. Pentru institutiile subventionate si cladirile cu baruri sau cu alte facilitati amenajate pentru furnizarea proviziilor, verdictul judecatorului poate avea consecinte pe termen lung. M. de Witte, un avocat din Amersfoort ce reprezintafumatorii cu reclamatii impotriva industriei tutunului, asteapta sa rezolve mai multe cazuri similare. De exemplu, orice persoana care actioneaza in judecata o piscina publica ce include si un bar cu loc pentru fumat are succesul garantat.

Norvegia

Fumatul in locurile publice este interzis din ianuarie 2004. Interdictia include si restaurantele si barurile, pentru a proteja chelnerii si persoanele care servesc masa. Norvegia are deja una dintre cele mai stricte politici anti-fumat din lume, iar fumatul in locurile publice, la locul de muncasau in transportul public a fost interzis inca din 1988. Potrivit guvernului, principalul motiv ce se aflain spatele acestei restrictii il reprezintaprotectia personalului si a oaspetilor. Inainte de introducerea interdictiei, barurile si restaurantele din Norvegia trebuiau sa aiba zone separate pentru nefumatori.

Norvegia este deja una dintre societatile cu cele mai stricte reguli privind fumatul din Europa, cu interzicerea fumatului in toate birourile si cladirile publice.In momentul actual, in baruri, restaurante, cafenele si hoteluri exista zone special amenajate pentru fumatori, desi guvernul sustine ca 30% din autoritatile locale nu efectueaza inspectii regulate ale acestor cladiri. Propunerea a fost avansata ca urmare a unor presiuni insistente venite din partea sindicatelor lucratorilor din restaurante, care sustin ca incidenta cancerului pulmonar in randul membrilor sai este mai crescutadecat in alte profesii, datorita fumatului pasiv. In general, conform declaratiei ministrului sanatatii, in fiecare an in Norvegia se inregistreazaintre 300 si 500 decese datorate fumatului pasiv.

Italia

Pana recent, fumatul era interzis in majoritatea locurilor publice, dar nu si in restaurante si baruri. Guvernul a anuntat recent ca cei ce vor ignora restrictiile privind fumatul in locuri ca cinematografe, spitale, birouri, scoli, autobuze si aeroporturi risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 25 si 250. Politia italiana aplica legea anti-fumat.

In Italia, politia a raspandit anunturi pentru a impune o noua lege care interzice fumatul in locurile publice, inclusiv in baruri si restaurante. Echipe speciale de politie au emis sute de amenzi fumatorilor. Conform noilor prevederi ce vor intra in vigoare din acest an, contravenientii vor plati amenzi in valoare de pana la 250. Amenzile pot fi de doua ori mai mari dacase fumeaza in prezenta unei femei insarcinate sau a unui copil. Proprietarii de restaurante si baruri vor plati amenzi de pana la 3000 daca nu vor reusi sa impuna respectarea noii legi


Realitati Fumatul pasiv

Beneficiile unei case fara tigari

Petrecem mai mult timp in casele noastre decat oriunde altundeva. Existenta elementelor cancerigene din fumul de tigara provoaca boli grave atat noua cat si copiilor nostri. Acestia sunt cei mai afectati deoarece corpurile lor sunt inca intr-o perioada de dezvoltare. Expunerea la aceste substante cancerigene ii pun pe copii in pericol de a contracta boli respiratorii extrem de severe ce pot sa ii marcheze pe viata sau sa le afecteze cresterea normala a plamanilor.

Sistemele de aerisire din case nu pot filtra atat de bine aerul imbacsit de fumul de tigara. Suflatul fumului departe de copii, fumatul intr-o alta camera sau deschiderea ferestrelor poate reduce expunerea la toxine dar nu ii va proteja de pericolele unei boli de care ei nu sunt vinovati.

Cel mai mare beneficiu este desigur acela ca bolile provocate de fumatul pasiv te vor ocoli desigur combinate cu o grija deosebita in a alege locurile unde sa iti petreci timpul liber.

 1. In casa ta va mirosi mult mai bine.
 2. Mancarea va avea un gust mai bun.
 3. Vei petrece mai putin timp, energie si bani pentru a inlatura efectele fumului de tigara asupra perdelelor, peretilor si a mobilierului din casa.
 4. Vei cheltui mai putini bani pe medicamente si spray-uri pentru a ameliora suferintele provocate de fumul de tigara.
 5. Chiar si animalele de casa se vor simti mult mai bine respirand un aer mai curat.

Beneficiile unui loc de munca fara fum de tigara

Pentru angajati

Acum exista o lege care te protejeaza in acest sens! Conform legii 349/6 iunie 2002, fumatul este interzis in locurile publice, deci si la locul tau de munca! Fumatul este permis doar in spatii special amenajate cu instalatii de aer conditionat care sa nu permita intrarea aerului viciat la locul tau de munca. Cere patronului tau sa respecte legea!

 1. Un loc de munca fara tutun ajuta la crearea unui mediu de lucru sanatos si sigur.
 2. Eficienta personala precum si sanatatea colectivului se va imbunatati vizibil.
 3. Incheierea unei afaceri se va face mult mai usor intr-un spatiu curat si aerisit.
 4. Pentru angajatori - creati locuri de munca sanatoase si sigure.
 5. Costurile directe pentru sanatate se vor reduce semnificativ.
 6. Costurile se vor reduce atunci cand fumul, chibriturile, chistoacele si scrumul de tigara vor disparea.
 7. Echipamentul de birou, mobilierul, perdelele vor avea o durata de viata mult mai mare.
 8. Riscul unui incendiu este mult mai scazut.
 9. Problema cu fumul de tigara este ca ajunge peste tot. A separa fumatorii de nefumatorii din aceeasi camera poate reduce nivelul de fum in locurile unde nu se fumeaza dar aceasta nu este destul. Filtrarea aerului, aerisirea sau sistemele de epurare pot reduce dar nu pot preveni expunerea celorlalti la fumul de tigara. Trebuie sa fim siguri ca nefumatorii traiesc si lucreaza intr-un mediu fara fum prin asigurarea si crearea unor locuri publice 'libere de tutun'.

Realitati

 1. In fiecare zi mai mult de 3000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si astfel fac primul lor pas pentru a deveni un fumator regulat. O treime dintre acestia vor muri datorita bolilor provocate de fumat.
 2. 40% dintre adolescentii care fumeaza regulat au incercat cel putin o data sa renunte.
 3. Fumatul este o boala a copiilor. 89% dintre oamenii care incearca pentru prima data o tigara o incearca pina la varsta de 18 ani.
 4. 90% dintre noii fumatori sunt copii si adolescenti. Acesti noi fumatori ii inlocuiesc pe cei care s-au lasat sau au murit prematur din cauza bolilor provocate de fumat. Tinerii sunt incurajati sa fumeze prima tigara de catre reclamele si promotiile organizate de companiile producatoare de tigari, de prietenii lor, de preturile mici precum si de posibilitatea de a le procura foarte usor, unii comercianti ignorind reglementarile in vigoare.
 5. Nicotina provoaca dependenta - de fapt riscul de a deveni dependent este de unul la trei sau unul la doi in timp ce riscul de deveni dependent de cocaina administrata intravenos este de unu la patru! Mai mult de 80% dintre tinerii care fmeaza un pachet sau mai mult pe zi recunosc nevoia sau dependenta lor de tigari.
 6. 42% dintre cei care fumeaza pana la trei tigari pe zi vor deveni fumatori regulati.
 7. 70% dintre adolescenti declara ca daca ar putea sa aleaga inca o data ar alege sa nu fumeze.
 8. In SUA, 1 din 5 oameni moare din cauza fumatului.
 9. Mai mult de 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor provocate de fumat adica mai mult decat cele provocate de alcool, heroina, crime, sinucideri, accidente de masina si SIDA la un loc.
 10. Tinerii nu inteleg sau subestimeaza dependenta produsa de nicotina. Dintre cei care credeau ca peste cinci ani vor renunta la fumat 73% inca mai fumau dupa sase ani!
 11. Cel putin 4,5 milioane de copii avand varste intre 12-17 ani fumeaza!

Mai mult de jumatate dintre fumatori incep sa fumeze inainte de 14 ani iar 90% incep pana la implinirea varstei de 19 ani. Tutunul si fumul de tigara fac hainele si parul sa miroasa urat. Mirosul gurii este inrautatit si facut si mai dezagreabil prin folosirea tutunului.

Interventia chirurgicala pentru cancerul gurii va poate deforma pe viata infatisarea. Evita ziarele si revistele care fac reclama la diferite marci de tigari. Prietenii adevarati nu te vor indemna sa fumezi. De asemenea, nu folosi nici un produs promotional al companiilor producatoare de tigari: pungi, brelocuri, tricouri, bandane etc.Fa-ti prieteni, dezvoltati aptitudinile sportive, fii independent - nu dependent, ajuta-i pe altii!


Motive & Sfaturi

e din care fumez

 1. Ma relaxeaza!
  • Ceea ce te relaxeaza de fapt nu e fumatul ci actiunea de a respira profund.
  • Acelasi efect il obtii daca doar inspiri adanc si apoi expiri, incercand sa scoti tot aerul din plamani (exercitii de relaxare contin asemeanea indicatii).
  • Efectele secundare sunt nocive, relaxarea este un punct bun printre sute de alte puncte rele.
  • Cauta alte metode de a te relaxa - plimbare, sport etc.
  • Cand tu de fapt crezi ca te relaxezi, inima ta iese din ritmul normal si bate mai repede, iar asta in loc sa te relaxeze te oboseste.
  • Asa fac si parintii / rudele / profesorii mei!
 2. Imi asigura apartenenta la un grup.
  • Este adevarat.
  • Daca nu esti acceptat doar pentru ca nu fumezi inseamna ca prioritatile lor in a-si alege amicii sunt total aiurea (chiar vrei niste prieteni asa de superficiali?)
  • Poti gasi numeroase alte metode care iti asigura popularitatea intr-un grup, poti fi optimist, poti sa oferi o mana de ajutor celor ce au nevoie sau poti pur si simplu sa te bucuri de viata, asta e mult mai important decat orice tigara, orice trabuc.
  • Nu exista un singur grup cool pe fata planetei sunt in liceu multi oameni pe care nu ii cunosti cand iesi fara sa fumezi pentru simplul motiv ca ei stau in clasa, sau in afara zonei in care se fumeaza. Iti dai seama cat timp pierzi cu aceeasi oameni, zi de zi? E un timp pe care l-ai putea folosi pentru a iti face noi prieteni, din grupuri diferite.
 3. E greu sa ma las de fumat!
  • Dependenta de activitate, de actiunea de a fuma este legat de o gramada de actiuni pe care le faci zilnic (cand esti nervos fumezi, cand esti suparat fumezi, cand esti emotionat fumezi, cand iesi in oras fumezi), toate sunt legate intre ele si creierul cere sa fumezi cand faci asa ceva ( a devenit un obicei ).
  • Stim cu totii, cel mai cool lucru legat de fumat e gestul acela atat de nepasator cu care un fumator isi aprinde tigara, gustul nu conteaza (eu cand fumam in liceu nu puteam face diferenta intre diferitele tipuri de tigari). Exista alte gesturi mult mai interesante, mai seducatoare (pentru fete, mana prin par, pentru baieti aruncatul si prinsul din zbor al unei mingi sau o mana neglijent agatata de nasturele gecii).
  • Totul tine de vointa: Daca renunti la tigari, arati ca esti superior imaturilor de varsta ta si ca deja ai o doza de autocontrol pe care o poti utiliza pentru a iti face viata mai frumoasa, mai buna si mai plina de bucurie.
  • Sfat: Schimba obiceiurile asociate cu fumatul - daca fumezi in pauza la chiosc, evita pentru un timp sa te mai duci acolo, de asemenea, in primele saptamani in care te-ai lasat nu frecventa cercuri de fumatori, sau daca te intalnesti cu prieteni fumatori roaga-i sa nu fumeze in prezenta ta te poate tenta - evita locurile cu mult fum, macar la inceput si totodata, mesteca guma sau tine-ti gura ocupata cu ceva (sarutul ar fi o idee, crezi ca poti sa iti saruti prietenul/prietena 10 minute cat tine o pauza?

Pentru fete

Ei acum sa trecem la partile specifice. Esti o domnisoara 'la moda', cu prieten si masina. Ti-a luat prietenul un parfum de marca de ziua ta, frumos, special si foarte foarte scump. Te dai cu el, ca sa-i arati cat de mult il apreciezi si cat de mult ti-a placut si dorind sa-i faci si tu un cadou de multumire mergi cu prietenele la mall sa-i alegi ceva. Si simti nevoia de o tigara, asa ca o fumezi. Si inca una Si ii gasesti ceva superb si te duci la el si-i zambesti, ii zici cat de mult ti-a placut cadoul, cat il apreciezi. El sta, se uita, dar parca nu prea e asa entuziast ca tine parca. De ce? E simplu, s-a dus mirosul de parfum fin de pe tine, in schimb se apropie de el un miros greu de nicotina. Saracul nu mai intelege ce ti-a placut tie asa mult la parfumul lui, cand spre el nu vine miros de parfum, ci de altceva.

Sau, sa zicem ca tocmai ti-ai luat o rochie de seara noua, e superba, iti place la nebunie, si mergi la o petrecere si fumezi si fumeaza toti din jurul tau. Cand te intorci acasa, brusc descoperi ca rochia ta cea noua si frumoasa are un miros respingator. Din pacate fumul din haine iese foarte greu, asa ca s-ar putea fie sa trebuiasca sa mergi la curatatoria chimica care costa mult, fie s-o lasi pe balcon, la aer (daca e iarna e superb), si sa astepti vreo saptamana, doua, tre. Si daca astea toate par prea multa bataie de cap, cred ca ai sa fii nevoita sa-ti iei o rochie noua; nasol nu ?

Fumatul, in special la fete, este inca privit cu ochi rai - un sondaj de opinie realizat in Marea Britanie a indicat faptul ca peste 70% din baietii cu varste intre 14 si 20 de ani prefera o fata care sa nu fumeze. Motivele? Nimic mai usor de inteles: o fata care fumeaza ii face rau persoanei de langa ea (si englezii constientizeaza acest fapt foarte bine), o fata care fumeaza nu se poate bucura de o plimbare in aer liber sau de un urcus pe munte deoarece nu are conditie fizica si deoarece simte nevoia, pe la jumatatea drumului, sa se opreasca si sa strice momentul romantic anuntand ca vrea o tigara, sau sa traga un fum. O fata care fumeaza pierde din feminitatea pe care baietii o apreciaza atat de mult, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o fumatoare are sanse mult mai mici de a fi considerata fata buna, de incredere, pe care sa o prezinti parintilor deci, fetelor, data viitoare cand va aprindeti o tigara ganditi-va ca prin asta nu demonstrati ca sunteti rebele ci doar ca sunteti prea lipsite de vointa ca sa renuntati.Pentru baieti

Esti cool, fumezi pentru ca asa te incadrezi in gasca, in grup sau chiar conduci si esti lider de opinie. Si cele mai frumoase fete roiesc in jurul tau. Dar de la un timp incoace observi ca numai fetele care fumeaza se mai apropie de tine restul te ocolesc, sunt politicoase, zambesc dar atat.

Si te intrebi de ce. E simplu, foarte simplu. Motivele principale ar fi ca: mirosi urat, dintii devin mai putin albi, cand tii fata de mana sau cand o strangi in brate ea nu te simte pe tine, ci mai curand tigara pe care tocmai ai fumat-o. De asemenea, prietena vrea probabil sa va sarutati in public, sa-i arati cat o iubesti, si din pacate de fiecare data cand se apropie de tine e respinsa de miros si de riscul de a isi impregna hainele cu mirosul banal de tutun.

Poate esti tu cel mai frumos, si cel mai spiritual, dar prefera sa nu aiba zilnic ochii rosii de la fumat, si sa poata sa mai poarte hainele si a doua oara. Si apoi sarutul tau are gust amar, innecacios, care poate fi de-a dreptul neplacut atunci cand ea tocmai a terminat de mestecat o guma cu gust dulce sau un covrig luat de la chiosc.

Mai este si faptul ca brusc realizezi ca nu prea mai ai energie sa fugi si sa arati in forma. Si toate astea pentru ca ai cam fumat cu colegii in ultimul timp pe teren. Si brusc apar problemele
Confesiuni & Interviuri

Confesiunile unui fumator

In proportie de peste 99% un articol al unui fumator este ultimul lucru pe care va asteptati sa il intalniti pe un sit impotriva fumatului pasiv. Da, sunt fumator inrait si nu am in plan sa ma las daca se poate niciodata. Motivul pentru care scriu aceste randuri e insa unul simplu: sunt constient de ceea ce fac, sunt singurul in masura sa iau decizii care ma privesc si nimeni nu poate sa imi impuna ce sa fac cu viata mea. Dar, daca eu am aceste drepturi, nu ar fi corect sa le ofer acelasi lucru si celorlalti?

Practic, cand fumez, mai ales intr-un bar, ii oblig pe cei de la masa de langa mine sa fumeze si ei inca mai periculos decat este fumatul pentru mine este pentru ei. Chiar daca nu ii cunosc, nu vad de ce as rapi acelor oameni dreptul fundamental la viata, la sanatate? Imi place fiecare tigara pe care o aprind dar imi dau seama ca fiecare fum scos pe nas afecteaza persoane care imi sunt dragi prieteni, iubite, parinti. Cand imi aprind in parc tigara, invit atatia copii sa fumeze si ei, sa isi faca rau. Persoanele de langa mine vor muri mai repede de cancer decat mine, si eu nu vreau sa ii vad suferind.

Din aceste motive eu sustin, in mod paradoxal, acest proiect. Ar trebui sa avem cu totii drepturi egale, sa putem sa impartim acelasi aer dulce de munte fara sa suportam fumul de tigara care ne rapeste din bucurie si din sanatate. Nu ma voi lasa, voi fuma in continuare pentru ca nu e momentul sa ma las. dar daca intr-o zi voi decide sa renunt, imi doresc sa gasesc cat mai multi oameni care sa gandeasca ca mine si ca cei care au organizat acest proiect.


Statistici

Priveste aceste statistici, vrei ca prietenii si familia ta sa creeze urmatoarea statistica? Doresti chiar tu sa fii subiectul unui asemenea studiu din cauza colegilor care fumeaza in jurul tau? Fumatul pasiv ucide, informeaza-te si ia atitudine! Nu mai fi o victima, fii un lider! Lupta pentru drepturile tale! O viata ai, folosete-o!

Statistici din Romania

Programul European de Studiu pentru Alcool si Droguri (ESPAD) - condus de Institutul pentru Managementul Serviciilor de Sanatate si the County Departments for Health Promotion and Health Education.

ESPAD - 2004

 • 64% dintre cei sub 16 ani fumeaza inregistrandu-se o crestere de 11% fata de studiul din 1999 simultan cu scaderea varstei de debut a fumatului
 • 32% dintre elevi au fumat prima tigara inainte de 14 ani
 • doar 13% cred ca fumatul din cand in cand este daunator dar cred in proportie de peste 75% ca fumatul de 1-2 pachete pe zi aduse cu sine riscuri pentru sanatate.
 • 72% din populatia avand varsta intre 14-60 ani au afirmat ca au receptat reclame la tigari

ESPAD - 1999

Dintre 2.394 de elevi in clasa a IX-a de liceu (aproximativ 16 ani):

 • 57,1% au fumat
 • 13,6% au inceput sa fumeze de la 11 ani sau mai putin
 • 54% au inceput sa fumeze pana la varsta de 15 ani
 • 17% fumeaza zilnic
 • doar 33,3% dintre baieti si 49,1% dintre fete au reusit sa ramana departe de tutun pana la 16 ani

Ministerul Sanatatii - martie 2004

 • in Romania mor anual de cancer peste 40.000 de persoane
 • numarul pacientilor cu cancer aflati in evidenta era, la 31 decembrie 2003 de 320.000 de bolnavi, fata de 290.000 in 2001. Aceasta inseamna o crestere de 10,35% in doi ani de zile
 • numai in 2003 au fost inregistrate un numar de 58.261 cazuri noi de cancer
 • 1950 miliarde de lei vor fi alocati anul acesta de catre Ministerul Sanatatii pentru tratarea bolnavilor de cancer, costul mediu al tratamentului pe an pentru un pacient fiind de 25 milioane de lei

Raportul Starea de Sanatate a Populatiei din Romania (2000) al Institutului National de Statistica

 • 47,5% dintre fumatori au inceput sa fumeze intre 15-19 ani
 • 33,8% dintre fumatori au inceput sa fumeze intre 20-24 ani

In grupa de varsta 15-24 de ani:

 • 18,8% dintre barbati fumau
 • 8,8% dintre femei fumau
 • 10,4% au inceput sa fumeze inainte de 15 ani
 • 71,4% au inceput sa fumeze intre 15 si 19 ani

Studiul SSRR99 - 1999

 • 39% dintre femei fumau fumatoare (in timp ce in 1989 procentul era doar de 11%)
 • 72% dintre barbati au declarat fumatul, 54% dintre ei apreciindu-se ca fumatori activi

Ministerul Sanatatii - 1994

 • 15% dintre femei fumau
 • 47% dintre barbati fumau
 • 36% din total s-au declarat fumatori

In comparatie cu anul 1993, in 1999 s-a inregistrat o crestere cu 35% la populatia feminina in grupa de varsta 15-49 cel mai mult inregistrandu-se la grupa de varsta 15-24 - cu 50%.

Autoritatea Nationale pentru Protectia Consumatorilor - 2003

 • 65% dintre agentii economici nu respecta prevederile legale la comercializarea produselor din tutun in unitatile de vanzare cu amanuntul

Printre abaterile constatate se numara comercializarea si expunerea spre vanzare a tigaretelor in incinta unitatilor de invatamant preuniversitar, in locurile de cazare pentru elevi in curtile acestor imobile, precum si pe trotuarele sau pe aleile de acces in aceste unitati si vanzarea tigaretelor la bucata, precum si neafisarea interzicerii vanzarii produselor din tutun tinerilor sub 18 ani.

Consumul de tutun in randul medicilor - 1999

 • 43,2% dintre medici sunt fumatori
 • 16,6% au renuntat la fumat
 • 62,6% dintre medicii specialisti fumau
 • 60,5% dintre barbati si 40% dintre femeile pneumolog fumeaza
 • 27% dintre medicii de familie (40% dintre barbati, 19% dintre femei) fumau
 • 19% dintre medicii de familie erau fumatori pasivi
 • 45,8% dintre chirurgi (31,8% permanenti, 14% ocazionali) fumau
 • 15,9% au renuntat la fumat
 • 21,9% dintre farmacisti fumau
 • 10,7% au renuntat la fumat
 • 8,9% erau fumatori pasiviPoster campanie EUrespir

Posterul campaniei antifumat in locurile publice, EUrespir a devenit campania lunii a 'Institutul de Cercetare Media' (Media Research Institution) ce permite consultarea diferitelor campanii de comunicare organizate in tarile Uniunii Europene pe tema luptei impotriva fumatului. Baza lor de date contine materiale ce au ca subiect prevenirea fumatului si renuntarea la fumat sau care ofera informatii despre fumatul pasiv. detalii

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 310
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved