Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


GRUPUL SOCIAL

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micGRUPUL SOCIAL

Un grup este alcatuit din doua sau maimulte persoane care interactioneaza pe baza unei structuri sociale si isi recunosc mutual dependenta. Putem vorbi in a acest context de grupuri mici sau mari sau de grupuri formale si informale. In absolut toate din aceste forme membrii acestei structuri sociale au statusuri specifice, roluri si norme si isi simt mutual dependenta.Distingem doua caracteristici de baza ale grupului in raport cu a colectivitate de oameni: nu este o aglomeratie de oameni care temporar se afle impreuna intr-o anumita locatie si nu este nici o categorie care se defineste ca o colectivitate de oameni care au in comun anumite caracteristici.Grupul este acela in care se comunica, care se ghideaza dupa norme si reguli specifice. Specificitatea majora este solidaritatea si coeziunea si au ca scop integrarea in societate.

Caracteristicile grupului mic. Grupul mic se poate defini ca acel grup format din doua persoane pana la zece maxim.Fiecare membru al grupului este obligat sa aiba opinii si sa contribuie la luarea deciziilor si la rezolvarea de probleme. Coeziunea este o caracteristica principala a grupului. ea este definita in principal de modul in care membrii grupului simt ca sunt atrasi de grup. In grup se dezvolta adevarate retele de comunicare si paternuri specifice in functie de ataractiile care se ezvolta intre membrii grupului. Controlul social exercitat la nivelul grupului mic este mult mai puternic pentru fiecare membru in parte. Grupul poate sanctiona usor nonconformitatea si poate elimina usor din grup pe cei care nu se conformeaza regulilor si valorilor grupului. Luare deciziilor in grupul mic este un proces planificat si este in principal axat pe experientele personale ale mebrilor grupului. In principal se cauta consensulsi acesta are la baza o politica bine stabilita si reguli foarte clar exprimate.

Grupul primar si grupul secundar. Grupul primar este caracterizat de intimitate si interactiune fata in fata a membrilot grupului (Cooley ). Aceste grupuri reprezinta cat mai complet experienta de viata a grupului. Putem vedea familia ca si grup primar, grupul de adolescenti si grupul de prieteni adulti. Grupul primar trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici pentru a se defini astfel:

1.relatie intime si personale

2.comunicare fata in fata

3.permanenta

4.o puternica loialitate si sentimente

5. grupul sa fie mic

6.informalitate

7.luare de decizii in mod traditional si nonrational

Grupul secundar apare in contrast cu cel primar si se caracterizeaza prin relatii formale ,este mare,si legaturile sunt impersonale. Grupl secundar este de natura rationala si contractuala. Interactiunile sunt temporare, anonime si formale.

Grupul primar

Grupul secundar

marime

Mic

mare

relatii

prsonale intimeimpersonale

comunicare

fata in fata

indirecte-telefoane,adrese

durata

permanent

temporar

coeziune

puternica in sensul loialitatii

bazata pe propriile interese

decizii

se bazeaza pe sentimente traditionale si personale

bazate pe rationalitate si reguli

structura sociala

informala

formala-titluri, sedinte etc.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1282
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved