Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


REACTII CHIMICE IN OBTINEREA DROGURILOR

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micREACTII CHIMICE IN OBTINEREA DROGURILOR

1. Compozitia chimica a cocaineiPrincipalul alcaloid din frunzele de Erythroxylon coca, un arbust originar din regiunea muntoasa a Americii de Sud, este cocaina (C17H21O4N), un dublu ester, cu alcool metilic si cu acid benzoic, al un hidro-amino-acid-ecgonina. Prin hidroliza cu apa fierbinte, cocaina trece in benzoil-ecgonina si alcool metilic. Prin hidroliza cu acizi sau alcani se formeaza ecgonina (C9H15O3N), alaturi de acool metilic si de acid benzoic.

Structura ecgoninei se bazeaza pe urmatoarele reactii de degradare: oxidarea cu acid cromic duce la un acid -cetonic, care pierde usor CO2 dand tropinona. De asemenea se obtin prin oxidare acidul tropinic si acidul ecgoninic. Formarea tropinonei dovedeste ca grupa OH in ecgonina ocupa acelas loc ca grupa OH in tropina. Formarea acizilor tropinic si ecgoninic arata ca grupa COOH a ecgoninei se afla in inelul piperidinic si nu in inelul pirolidinc al moleculei. Din aceste reactii rezulta urmatoarele formule pentru ecgonina si cocaina.

Este un produs ce provine din alcalinizarea clorhidratului de morfina. A fost descoperita in 1897, de chimistul german Dresser.
Efecte secundare: pe langa efectele sinonime cu cele provocate de morfina
o       convulsii
o       cianoze
o       sufocatii
o       intoxicatii ale hipotalamusului
o       inclinatii spre violenta
Medicamente sintetice pe baza de Heroina: Dolantin, Dolosal, Demerol, Palfium, etc.

Obtinerea cocainei: se hidrolizeaza amestecul tuturor alcaloizilor, inclusiv cocaina, pana la ecgonina; aceasta se benzoileaza apoi cu anhidrida benzoica si se esterifica prin fierbere cu alcool metilic si un acid mineral.

Exista doua forme conformationale,neizolabile ale tropanului:

Tropina trece prin oxidare in cetona corespunzatoare, tropinona. Prin hidrogenarea acesteia se obtin (in proportie inegala) tropina si un izomer al ei, pseudotropina:

Tropina si pseudotropina sunt izomeri endo-exo, datorita pozitiei diferite a grupei OH in raport cu sistemul biciclic. Ca si tropanul, tropina si pseudotropina au molecule simetrice, optic inactive.

Ecgonina deriva formal de la tropina prin introducerea unei grupe de carboxil. Prin aceasta simetria inelului tropanului si al tropinei este suprimata, asa ca ecgonina poseda patru atomi de carbon asimetrici neechivalenti. O molecula cu patru atomi asimetrici poate aparea, conform teoriei, in 16 forme optic active. In sisteme biciclice, numarul izomerilor se reduce insa la jumatate din cauza imposibilitatii sterice a existentei unora dintre formele tensionate. Sunt deci posibile opt ecgonine optic active, formand patru racemici.

Prin tratarea ecgoninei cu alcanii, se transforma in pseudoecgonina. Un asemenea tratament produce o epimerizare la carbonul de care este legata grupa carboxil. In mod similar cocaina trece, cu metoxid de sodiu diluat, in esterul metilic al pseudoecgoninei. Ecgonina si pseudoecgonina se deosebesc deci prin configuratia atomului de carbon.

Prin reducerea grupei COOH din ecgonina, cu LiAlH4, se obtine un diol, ecgoninolul. Acesta formeaza cu benzaldehida un acetal ciclic.

2. Compozitia chimica a heroinei

Heroina sau diacetilmorfina este un derivat semisintetic opioid. Heroina a fost sintetizata prima oara in 1874 de catre C.R. Alder Wright, un chimist englez care lucra la spitalul StMary. El a combinat morfina cu diferiti acizi sau derivati ai acestora, iar atunci cind a incalzit morfina in prezenta anhidridei acetice timp de mai multe ore a obtinut un produs pe care el l-a numit diacetilmorfina(heroina). Felix Hoffmann de la Bayer, a sintetizat heroina la 11 zile de la obtinerea aspirinei. Teminandu-se de eventualele efecte adverse ale aspirinei, Bayer inregistreaza compusul sub denumirea de Heroin ca trademark (marca fabricii). Din anul 1898 pina in 1910 a fost etichetata ca fiind un derivat substituit al morfinei, utilizat pentru tratarea tusei iritative la copii.

1914 Legea produselor narcotice, introdusa in Congresul American de Harrison stipuleaza ca ilegala producerea si posesia heroinei in SUA. Spre deosebire de SUA si nu numai, heroina este folosita in Marea Britanie (sub denumirea de diacetilmorfina), pentru tratarea durerilor acute, a infarctului de miocard, a edemului pulmonar si a durerii cronice.Producerea heroinei:

Ca materie prima pentru obtinerea heroinei este opiul obtinut prin procesele de rafinare. spre deosebire de LSD(diamida acidului lisergic), sinteza heroinei presupune solide cunostinte de sinteza chimica si de chimie. O heroina pura este foarte greu de obtinut in primul rind datorita faptului ca substantele care intra in sinteza heroinei sunt din ce in ce mai greu de obtinut din cauza reglementarilor drastice, dar si datorita faptului ca ultima faza din sinteza heroinei este foarte greu de produs avind si un potential periculos foarte mare.Etapele de lucru sunt:

* morfina este izolata din opiul brut (prin dizolvare in apa in prezenta de carbonat de calciu, iar precipitatul este tratat cu amoniac).
* morfina este tratata cu anhidrida acetica in cantitati egale, timp de circa 6 ore la temperatura de 850
* purificarea moderata in prezenta de apa si acid clorhidric, cu adaos de carbonat de calciu(momentul introducerii carbonatului de calciu depinde de chimistul care executa purificarea)
* incalzirea heroinei rezultate cu un amestec de alcool si carbune activat pina la evaporarea alcoolului
* acest al 5-lea pas este optional datorita periculozitatii sale. Prin acest pas se obtine o heroina foarte pura destinata uzului injectabil ( asa numita heroina nr 4). Heroina deja purificata este supusa (dupa prealabila dizolvare in alcool) actiunii unui amestec format din eter si acid clorhidric. Pericolul este dat de volatilitatea eterului si de potentialul sau exploziv.De obicei heroina pentru uz este diluata cu lactoza, amidon, pentru a creste numarul de doze.

3. Compozitia chimica a morfinei

Se prezinta sub forma unor cristale incolore, (cristalizeaza in prisme), cu punct de topire 254øC si gust amar, foarte putin solubila in apa si este levogira.

Se extrage din sucul de Mac cu alcool sau cu acid clorhidric diluat. De asemenea se mai poate extrage si din opiu. In cantitati mici este narcotica, iar in cantitati mari conduce la coma.

Efecte secundare:

- este afectat pancreasul si ficatul.

- afectarea ovarelor, duce la sterilitate.

- sunt afectati centrii nervosi si anumite glande

A fost descoperita de J.Seguin, chimist, 180Formula:

C17H19O3N. 

Termenul provine de la numele lui Morpheu, zeul visurilor in mitologia greaca. Este principalul agent activ din opiu (sub forma de meconat), concentratia sa in extractul de opiu variind intre 8 si 14%, cu o medie de 10%. Este un analgezic foarte puternic. Face parte din grupa alcaloizilor morfinanici propriu-zisi alaturi de codeina si tebaina.

Compozitia chimica a opiului

Se extrage din planta denumita 'Papaver somnifer album' sau 'macul

de opiu'. Planta contine 30 de alcaloizi, dintre care sase sunt cei mai importanti.

  • morfina, codeina, narceina --> efecte saporifice respectiv somnifere
  • thebaina, papaverina, narcotina --> efecte excitante.

Efecte secundare:

tulburari digestive cu caracter cronic

sincope, palpitatii

aparitia bronsitelor, congestii pulmonare

Opiul se extrage din seminte necoapte ale macului prin metode mecanice (centrifugare, macerare etc.).

Compozitie chimica:

10-13%alcaloizi totali, 10-15%apa, 20% zaharuri, acizi organici (meconic 5%, lactic. fumaric).

Tipul de nucleu alcaloidic

Denumirea alcaloizilor

Morfinanic

morfina, codeina, tebaina

Benzilizochinolinic

papaverina

Benziltetrahidroizochinolinic

laudanina, laudanosina, laudanidina, codamina, reticulina,

Ftalidizochinolinici

noscapina

Ftalidtetrahidroizochinolinici

narcotolina

Secoftalidizochinolinicnarceina,nornaceina,narceinimida

Aporfinic

izoboldina,

Benzofenantridinic

sanguinarina

Protopinic

protopina, criptopina

Obtinerea opiului:

Opiul se obtine numai pe cale manuala. Recoltarea are loc la circa 12 zile de la caderea petalelor florilor, atunci cind capsulele ajung la dimensiunea maxima; ea se face prin intermediul scarificarii (capsulele de mac sunt incizate cu niste lame speciale numai pina la jumatatea capsulei), operatie desfasurata numai pe timp frumos. Datorita inciziilor, latexul din capsulele de mac, alb la inceput se brunifica si se coaguleaza. Astfel coagulat, se racleaza cu ajutorul unui razuitor din lemn sau din metal. Latexul rezultat se usuca la soare cu atentie pina cind capata consistenta unei paste foarte dense si este brunifiact complet este strins in bucati de dimensiuni variabile si presat in forme variabile. Contine circa 10-12% alcaloizi, 10-15 % apa, acizi organici, rezine etc. Prin incalzirea opiului baza la temperaturi scazute se obtine o solutie de culoare maronie care supusa filtrarii pentru indepartarea reziduurilor vegetale si apoi evaporarii are loc formarea unei pudre care reprezinta forma "opiu de fumat" cu un continut mult mai mare de morfina fata de latex.

CONCLUZII

Copiii afla despre droguri mai devreme decat credem, din presa, de la prieteni sau de la copii mai mari. Este mult mai bine daca primesc informatia de la parinti, inainte de a afla de la colegii de scoala, de la prietenii de joaca sau din mass-media.

Motivele pentru care apeleaza copilul la droguri, de foarte multe ori ni se par ridicole. Il poti ajuta sa inteleaga ca drogurile sunt daunatoare pentru sanatatea sa.

Copiii care apeleaza la droguri pot fi ,,ai oricui", toti pot fi tentati sa consume droguri, indiferent din ce familie provin, la ce scoala merg sau cat sunt de inteligenti. Nu exista intotdeauna o explicatie evidenta, clara. Lucrul cel mai important este ca iti poti influenta copilul sa nu apeleze la droguri.

Trebuie sa fii capabil sa asculti, sa fii atent, sa incerci sa intelegi ceea ce iti transmite copilul tau si sa ai rabdare sa afli punctul de vedere si sentimentele lui, fara sa-l intrerupi si sa il contrazici. Respecta-i opinia, asculta ce are de spus.

Copiii de astazi sunt foarte inteligenti. Pentru a-i putea convinge de ce trebuie sa se fereasca de droguri, trebuie sa te educi pe tine in primul rand.

Este foarte important sa stie ca folosind droguri, isi va pune in pericol sanatatea, educatia, relatiile cu familia si viata sociala. Contrar celor auzite in cantece, vazute la televizor sau in filme, folosirea drogurilor nu te face mai destept sau un mare lider.

Tinerii au impresia ca se confrunta cu probleme cu care nimeni nu s-a mai confruntat pana acum. Te poate ajuta daca le arati ca intelegi prin ceea ce trec. Nu este neaparat nevoie sa le dai un raspuns la problemele lor sau sa-i plictesesti cu pildele tale de demult. Incearca sa privesti lumea prin ochii lor!

Daca afli despre copilul tau ca este deja consumator de droguri, abordeaza aceasta situatie cu calm. Nu neglija nimic si cere ajutor specializat imediat, pentru ca sansele de salvare sunt la fel ca in oricare alta afectiune, mult mai mari daca se intervine la debut.

A fi ferm nu inseamna neaparat a fi agresiv. Inseamna ca punctul tau de vedere este cunoscut si copilul tau stie ca vrea sa il respecte. .A fi consecvent inseamna a nu-ti schimba opiniile tot timpul si a nu face amenintari pe care nu poti sa le duci la capat.Daca impui limite ,copiii tai vor sti ce le oferi si la ce sa se astepte.

Prevenirea consumului de droguri nu trebuie sa se limiteze numai la casa si familia ta. Trebuie sa te asiguri ca pe strada ta, la scoala unde invata copilul, la locurile unde isi petrece timpul liber, nu se consuma droguri.

Alcoolul, tutunul si medicamentele sunt substante folosite de foarte multi oameni. Consumul oricarei astfel de substante poate duce la aparitia unor probleme ,cum este dependenta. Toate aceste substante sunt legale, dar felul in care le folosesti este un exemplu pentru copilul tau. Astfel, ii arati ce parere ai cu privire la droguri.

In final, iata cateva mituri despre droguri;

  • Drogurile nu pot atinge decat pe cei slabi....FALS!

Sunt multe situatii care favorizeaza consumul de droguri, iar unele dintre ele nu tin de tine.

  • Un drogat este un om ratat FALS!

Viitorul unui tanar depedent de drog este pus sub semnul intrebarii, dar este posibil ca el sa recapete o viata normala.

Priveste in jurul tau, rezista tentatiilor si decide singur drumul vietii tale !

BIBLIOGRAFIE

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8945
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved