Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Importanta politicii sociale

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Creierul ne poate da de gol: iubim sau nu cu adevarat?
AGRESIVITATE
BORCANUL
SOCIALIZAREA NATIUNILOR
ANALIZA FUNCTIONALA IN SOCIOLOGIE
Francofonia - Situatia Francofoniei in Romania
UTOPIE
METODA OBSERVATIEI - Regulile observarii sociologice
Intrebari pentru examen Politici Sociale
Persuasiunea si manipularea - Manipularea comportamentala – analiza conceptuala


Importanta politicii sociale

Politica sociala poate fi studiata in diverse moduri, in functie de interesul celui care doreste sa cunoasca:suprafata de acoperire a problematicii politicilor sociale;

modul de organizare a derularii obiectivelor, in functie de scopurile perioadei de analiza;

cadrul administrativ in care se materializeaza decizia socio-economica.

Principalele preocupari sunt canalizate insa in directia ariei de actiune a politicii sociale: - care este suprafata de acoperire cu protectie sociala; - sistemul de siguranta sociala cuprinde intreaga populatie sau doar segmentele cele mai defavorizate; - in ce masura statul poate si trebuie sa intervina in politica de locuinte etc. La acestea se pot adauga intrebari similare privind organizarea si administrarea serviciilor.

Cea mai simpla studiere a politicii sociale se realizeaza prin intermediul descrierii politicilor componente si a institutiilor care deservesc si formeaza sistemul serviciilor sociale.

Studiul politicilor sociale poate merge spre zona politicului sau a eticii urmarindu-se explicatia atitudinii factorului politic in fata conflictelor sociale, dar si cautarea cauzelor inegalitatii in societatile evaluate economic.

In general, concluzia celor care studiaza politica sociala este unanim formulata: politica sociala se concentreaza asupra „ calmarii suferintelor sociale”, obiectivele sale sunt acceptate ca valori indraznete; ele sunt analizate in termenii succesului privind realizarea unor scopuri propuse si gandite in termeni politici.

Intre oamenii de stiinta care s-au ocupat si au scris despre politica sociala s-a purtat o vie dezbatere privind masura in care analiza societatii si a institutiilor sociale are sau nu valoare pentru elaborarea politicilor sociale.

Concluzia generala este ca, daca aceste analize sunt facute prin prisma convingerilor politice si etice personale, ele nu sunt de nici un folos pentru corpul stiintific al domeniului respectiv aducand serioase prejudicii obiectivitatii.Studiul politicilor sociale ofera o vedere mai larga asupra conexiunilor dintre politici (in general) si societate. Elaborarea politicii sociale este un proces politic, deoarece aceasta zona nu poate fi analizata independent, fara a face referiri la alte activitati publice. Politicile trebuie sa fie intelese ca produse ale altor politici. Acesta este un proces cumulativ, care trebuie inteles nu doar prin faptul ca o politica creeaza oportunitati pentru o alta politica, dar si pentru ca solicita si alte raspunsuri politice.

Pentru a intelege cat mai corect politica sociala trebuie acordata o atentie deosebita constatarilor stiintei politice.

Un aspect important in studiul politicii sociale il reprezinta examinarea implementarii sale. Impactul actual al oricarei politici asupra publicului depinde de modul cum ea este interpretata si pusa in practica.

Interpretarea politicii respective evidentiaza atat continutul, cat si limitele sale. O caracteristica particulara in acest sens este existenta stocului birocratic. Complexitatea, greutatea functionarii, complicata miscare a instrumentelor de punere in practica a obiectivelor de politica sociala, precum si intarzierea lor aduc aprecieri negative si chiar se transforma in acumulari de tensiuni sociale (spre exemplu, intarzierea indexarii cand inflatia este galopanta, nerealizarea la timp a bugetului pentru sanatate etc.).

In acest sens, elucidarea raportului de determinare dintre conditiile socio-economice si politica sociala este deosebit de importanta.

Studiul politicilor sociale pune in discutie aria activitatii sociale intr-un mod care incalca hotarele subiectului, insa daca intelegerea efectelor si descifrarea lor in practica are o maxima importanta, iar preocuparea diversilor autori se concentreaza in special asupra complexitatii acestor efecte, trebuie acceptat si faptul ca studierea nu se poate face fara a privi si spre alte domenii conexe.

Multi dintre cei ce solicita studierea politicii sociale sunt, sau asteapta sa fie atrasi in domeniul social. In plus, studiul mai poate contribui la intelegerea deciziilor si actiunilor altor sectoare care se inrudesc cu departamentul politicilor sociale (exemplu, protectia copiilor abandonati, sustinerea varstei a treia etc.).

Cea mai evidenta necesitate a celui ce studiaza politicile sociale consta in cunoasterea si intelegerea sistemului cu care acestea opereaza. Caracteristic persoanelor atrase sa lucreze in domeniul serviciilor sociale este puternica lor angajare in acest domeniu de activitate. Poate si pentru acest motiv studiul „administratiei sociale” este adanc ancorat in problematica politicilor sociale de care se simte uneori raspunzator atunci cand realitatea afirma esecul unora dintre politicile sociale.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1254
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site