Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MICROGRUPURILE SOCIALE - Coeziunea

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micMICROGRUPURILE SOCIALE

1.Grupurile sociale

A.Notiunea de grup socialGrupul social :ansamblul de persoane caracterizat de o anumita structura si care are o cultura specifica, rezultate din relatiile si procesele psihosociale dezvoltate in interiorul sau.Ca atare grupul social este ireductibil la o simpla insumare sau juxtapunere a indivizilor : grupul social este o forma de organizare care se deosebeste de grupare ( de ex. o adunare intrunita cu o anumita ocazie constituie o grupare si nu un grup).

Prin natura sa societatea umana are o organizare grupala. Un individ poate sa apartina unuia sau mai multor grupuri sociale.

Elementele caracteristice grupului social :

-intercunoasterea membrilor ;

-interactiunea : gratie scopurilor si intereselor comune grupul desfasoara o serie de activitati care necesita implicarea tuturor membrilor sai.

B.Tipologia grupurilor

I.Dupa marime :

a)gruprui mici(2-10 membri). Grupul mic este un ansamblu de persoane intre care se stabilesc relatii interindividuale directe si statornice in cadrul unor activitati similare ce conduc la realizarea scopurilor relativ comune. Caracteristica fundamentala a grupului mic este aceea ca in cadrul sau se dezvolta relatii interpersonale directe, interactiuni de tipul 'face-to-face', pe baza unor norme si a activarii unor modele proprii de comportare.Grupurile mici se disting intre ele prin scopuri,activitati si relatii. Astfel de grupuri sunt :grupurile de munca ,grupurile scolare, grupurile de creativitate , grupurile politice, etc.

b)grupuri medii(24 - 40 membrii) ex. clasa de elevi.

c)grupurile mari (ajung pana la sute de membrii). Dintre grupurile mari au fost studiate masele populare, clasele sociale, poporul si natiunea..

Cu cat grupul este mai mare, cu atat se diversifica se diversifica relatiile din interiorul sau. Diversificarea acestor relatii este insotita de diminuarea durabilitatii interactiunilor si a intensitatii comunicarii directe intre indivizi. De asemenea crste posibilitatea aparitiei unor subgrupuri . Pe de alta parte cu cat creste marimea grupului cu atat se multiplica resursele sale datoita sporirii contributiilor individuale la rezolvarea problemelor grupului.

II. Dupa modalitatea de contituire :

a)spontane : constituie pentru o perioada scurta de timp, determinata, in vederea atingerii unui scop imediat ; ex. grupul de joaca, grupul de manifestanti.

b)institutionale : grupuri cu caracter educativ, cultural, social, politic, economic, administrativ etc. carora le corespunde o activitate specifica. Au un caracter formal si o existenta de lunga durata.

Notiunea de 'institutie' desemneaza in sociologie regulile de influentare si de control social ale comportamentelor individuale , modelele specifice si stabile de organizare si desfasurare a interactiunilor dintre indivizi si respectiv grupurile sociale, orientate spre satisfacerea unor nevoi de baza, valori si interese cu importanta strategica pentru mentinerea colectivitatilor sociale.

Ex. de institutii :

1.familia si rudenia : prin reglementarile lor explicite si implicite ele influenteaza si controleaza comportamentele indivizilor : sexuale, de procreere si socializare a copiilor ; comportamentele de achizitie, folosire si transmitere a bunurilor economice, de productie si de consum ;comportamentele legate de rituri, ceremonii si credinte religioase ; uneori familia si rudenia influenteaza comportamentele si relatiile politice.

2.Alte ex. de institutii : economice, educative, politice, culturale, etc.

III.Dupa tipul de relatii ce se instituie intre membrii grupului :

a)formale : grupuri institutionalizate care functioneaza in conformitate cu norme statuate in regulamente sau legi juridice si care apartin unor organizatii. Intreprinderile economice, partidele politice, institutele de cercetare, scoala, armata, spitalele, reprezinta exemple de organizatii.

b)nonformale: constituite in vederea rezolvarii unei anumite probleme sau centrate pe realizarea unor obiective imediate - dupa care se dizolva . Ex:comisii, grupuri de lucru.

c)informale : se constituie fie ca subgrupuri in cadrul celor formale ,fie in afara unor cadre institutionalizate, in vederea atingerii unor obiective specifice. Ex : grupul de prieteni, grupul de adolescenti , grupul de petrecere a timpului liber.

IV.Dupa gradul de organizare :

a)organizate : au o structura bine definita si mecanisme de decizie colectiva. Ex. :sindicatele.

b)semiorganizate : sunt reprezentate de grupuri care exprima interesele altor grupuri. Ex : grupul de parinti - reprezentand interesele educationale ale copiilor lor.

C.Coeziunea

Situatie a unui grup care formeaza un tot unitar si ale carui componente sunt strans legate intre ele. Un grup caracterizat prin coeziune este definit printr-un grad ridicat de consens, de adeziune la obiectivele comune si prin relatii de cooperare. Coeziunea se manifesta printr-un grup.Un grup cu un grad ridicat de coeziune exercita presiuni puternice in directia rezolvarii conflictelor si tensiunilor din interiorul sau. Cu cat un grup este mai ceoziv cu atat este mai puternica presiunea de suprimare a comportamentelor care deviaza de la modelul de comportament impus de grup membrilor sai.Coeziunea asigura un grad sporit de conformism : membrii grupului tind sa-si modifice opiniile si comportamentele in acord cu normele grupului.

Ipoteze privind coeziunea :

a)cu cat numarul membrilor unui grup este mai maire cu atat coeziunea este mai mica.

b)daca pericolul extrem creste atunci coeziunea grupului creste si ea.

2.Familia si relatiile de rudenie

A.Familia si functiile sale

Familia :grup social realizat prin casatorie, alcatuit din persoane care traiesc impreuna, au o gospodarie comuna si sunt legati printr-o serie de relatii natural-biologice, psihologice, morale si juridice si care raspund una pentru alta in fata societatii.

In sens larg notiunea de familie se refera la un grup social ai cariu membri sunt legati prin raporturi de varsta ,casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub raport economic si au grija de copii. In sens restrans familia desemneaza un grup social format dintr-un cuplu casatorit si copiii acestuia.

Fiecare societatea are un anumit care un anumit sistem familial adica un sistem de reglementare a relatiilor din interiorul familiei.Sistemele familiale se diferentiaza intre ele dupa gradul de cuprindere a grupului familial, dupa modul de stabilire a rezidentei noilor cupluri si dupa modul de exercitare a autoritatii in interiorul familiei.

In functie de gradul de cuprindere familia poate fi de doua tipuri :

-familie nucleara : sot, sotie, si copii lor minori ;

-familie extinsa :cuprinde un numar mare de rude de sang.(Ex. : sot, sotie, copiilor, parintii sotilor, fratii si surorile parintilor).

In societatile contemporane fomra cea mai raspandita de familie este familia nucleara. Un individ poate face parte din doua familii nucleare :familia parintilor(familia de origine) si familia contituita de el prin casatorie (familia de procreatie).

O forma aparte de familie este familia monoparentala : se individualizeaza prin aceeea ca in acest caz copii sunt crescuti de un singur parinte.Majoritatea familiilor monoparentale sunt formate din mama si copiii ei minori. Familiile monoparentale sunt in majoritate rezultatul divortului si intr-o mai mica masura al decesului sotului ori al nasterii copiilor in afara casatoriei. Nivelul de viata al familiilor monoparentale este mai scazut decat al familiilor nucleare complete.

Structura familiei este influentata de factori : biologici (ex. fertilitatea), economico-sociali ( venituri, satisfacerea nevoilor, cresterea copiilor) si culturali (traditii, obiceiuri, prejudecati).

Functiile familiei :

1.Functia biologica :de sexualitate si de reproducere care asigura descendenta cuplurilor.

2.Functia econimica :In familia traditionala , specifica economiei naturale(inchise0 ,bunurile necesare familiei, folosite pt. Auto-consum, erau produse in gospodarie. In societatile bazate pe economia de schimb functia economica s-a schimbat : in familiile moderne din mediul urban principala functie economica este aceea de consum si mai putin cea de productie - functie care ramane apanajul familiei din mediul rural.

3.Functia de sociolizare a copiilor : familia asigura conditii pentr insusirea de catre copii si transmiterea catre acestia a valorilor sociale, asigurandu-le astfel si reproducerea culturala - in sensul ca apartenenta la o familie inseamna si dobandirea unei pozitii sociale, cuantificabila printr-o serie de variabile - avere, prestigiu, nivel de intructie, statut, traditie.

B.Casatoria - moment al intemeierii familiei

Casatoria, aranjament familial :parintii sunt cei care decid cu cine anume urmeaza sa se casatoreasca fiul sau fiica lor. Acest aranjament este conditionat de criterii precum : varsta, avere, apartenenta sociala.

Casatoria ca strategie patrimoniala ( de gestiune a averii) : datorita atentiei speciale fata de avere este institutionalizata practica nasterii unui singur copil.

Casatoria bazata pe iubire : specifica multora dintre societatile contemporane.

Noua alianta : intrebarea in viata conjugala precede casatoria.

C.Relatiile in viata de familie

Factori care influenteaza relatia dintre parteneri :

-similaritatea sistemelor de valori si a trasaturilor de personalitate ale sotilor ;

-complementaritatea nevoilor si a satisfacerii lor.

Etape ale vietii de familie :

1.viata cuplului dinaintea aparitiei copilului

2.familia cu un singur copil

3.familia cu mai multi copii

Familia ca institurie sociala se gaseste intr-o serie de relatii specifice cu alte institutii - scoala ,biserica, statul.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3342
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved