Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Modalitati de depistare a traficantilor

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micMODALITATI DE DEPISTARE A TRAFICANTILOR

Depistarea traficantilor presupune o activitate complexa, organizata minutios si uneori de lunga durata, in care investigatiile si verificarile au o mare importanta.

Pentru depistarea traficantilor, organele de politie specializate apeleaza la mijloace diverse.
1. Metode tactice

Eficace sunt controalele efectuate la punctele de frontiera de catre lucratorii vamali, organele de politie si unii specialisti asupra : persoanelor, bagajelor, mijloacelor de transport.

Din experienta lucratorilor vamali, chiar simple discutii cu cei care trec frontiera, purtate cu abilitate, pot oferi indicii asupra unui posibil trafic.

Pentru depistarea traficantilor se apeleaza si la ceea ce se numeste urmarirea zborurilor sensibile, adica a acelora despre care se detin informatii ca sunt folosite pentru transportul unor produse si substante stupefiante, ascunse in diferite locuri in aeronave.

In aceasta situatie, controlul se va efectua atat asupra calatorilor, personalului navigant si a bagajelor acestora, cat si asupra aeronavei. Se vor verifica toate locurile posibile de ascundere a stupefiantelor, folosindu-se specialisti care cunosc caracteristicile tehnice de constructie ale aeronavei.

O alta metoda folosita de catre politisti o constituie livrarea controlata, in care drogurile sunt lasate intentionat sa treaca prin filtrele organelor de control, pentru ca prin urmarirea persoanelor care le transporta sa se ajunga in final la marii traficanti, la retelele si filierele organizate de acestia.


2. Metode tehnico-stiintifice de depistare

Drogurile si, implicit, traficantii pot fi descoperiti cu ajutorul cainelui detector de droguri. Acesti caini sunt folositi in prezent in aeroporturi, statii de cale ferata, porturi, puncte de trecere a frontierei, pe autostrazi si sunt pusi sa caute prin autovehicule, trenuri, printre marfuri si bagaje de toate felurile, in magazii, case, vapoare, etc.

Mirosul cainelui se apreciaza a fi de 100 de milioane de ori mai puternic si mai subtil decat al omului. Astfel s-au constatat urmatoarele :

cainii simt mirosul unor substante care pentru om nu au miros (chinina, solutiile diluate de acid clorhidric sau de acid sulfuric, etc.);

mirosurile de substante organice (urina, sangele, parul) sunt percepute de caine in dilutii foarte mari si indicate dupa specific (un caine simte mirosul unei picaturi de sange diluata in 5 litri de apa);

deosebesc intre ele mirosuri care pentru om sunt la fel (de exemplu deosebesc aldehida benzoica de nitrobenzol care pentru om au acelasi miros, de migdale amare);

cainele poate percepe mirosuri care in conditii normale de viata nu au pentru el nici o importanta, precum parfumul florilor, parfumul de iodoform, etc., dar daca i se cere, le sesizeaza usor chiar daca sunt in dilutii foarte mari;

acizii si in special acizii grasi sunt foarte bine perceputi de caine (si tocmai acestia sunt constituentii transpiratiei omului sau animalelor pe care cainii ii miros pe urmele lasate pe sol).Cu ajutorul cainilor de serviciu, care au fost dresati pentru depistarea stupefiantelor, nu se pot descoperi decat acelea dintre ele care au miros opiul si derivatii acestuia.

Pentru dresajul unui caine care sa depisteze stupefiantele ascunse in orice conditii de mediu este necesar un timp de 6 luni. In urma unei astfel de activitati de descoperire a stupefiantelor, unii caini devin ei insisi dependenti de droguri, cautand in permanenta stupefiante, pana si in padocurile lor.

Pentru depistarea stupefiantelor sunt folosite dispozitive cu raze X, mai ales pentru controlul bagajelor greu accesibile, ca si aparatura de examinare neutronica.

Pentru interceptarea transporturilor clandestine se foloseste tehnica avansata cum ar fi radare, nave rapide, avioane AWACS (radare cu raza foarte mare de scanare) si sateliti. Satelitii sunt folositi si pentru depistarea culturilor clandestine.


3. Identificarea toxicomanilor

Pentru identificarea toxicomanilor in mod operativ, pana la efectuarea unor investigatii medico-legale, trebuie cunoscute urmatoarele aspecte :

a) cand se apropie momentul injectarii sau ingerarii, deci nevoia de drog, la toxicomani apar simptome ca lacrimari, curgeri nazale, dureri, mancarimi, cascaturi, stari de teama, transpiratii, frisoane, dilatarea pupilei, irascibilitate, agitatie, nervozitate;

b) toxicomanii aflati sub influenta stupefiantelor sunt somnolenti, apatici, putin comunicativi, privesc in gol si se izoleaza pentru a gusta placerea stupefiantului;

c) obiectele aflate in preajma drogatului (pipe cu care s-a fumat, resturi de tigari, fiole) sau mirosurile specifice ii pot trada pe cei care au consumat stupefiante;

d) urmele lasate de instrumentele de adminstrare (intepaturi, cruste, cicatrici) pe membrele superioare sau inferioare sunt indicii ca este vorba de toxicomani.

Identificarea toxicomanilor este posibila si pe baza registrelor aflate la proprietarii de farmacii si angajatii acestora; retetele cu timbru sec onorate de policlinici, spitale si farmacii, in care, pentru aceeasi persoana, sunt trecute, la intervale de timp scurte, diagnostice diferite; carnetele de evidenta a retetelor cu timbru sec distribuite medicilor, care pot duce la descoperirea unor fictivitati si falsuri sau prescrieri de stupefiante, fara a fi necesar. Aceste nereguli pot fi depistate prin verificarea pe teren a datelor inscrise in carnetele respective.

Condicile de la camerele de garda confera indicii despre persoanele de serviciu in ale caror schimburi consumul a fost mai mare, depistandu-se bolnavii ce frecventeaza aceste locuri pentru a li se administra stupefiante, iar evidentele de la unitatile de interventie si salvare ajuta la identificarea persoanelor care solicita mai des interventia salvarii, acuzand dureri acute, urmarind sa li sa administreze stupefiante.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 157
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved