Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


DROGURILE SAU MOARTEA ALBA

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDROGURILE SAU MOARTEA ALBA
Stop drogului!,Stop mortii!


,,Cea mai mare teama a oricarui parinte este legata de posibilitatea ca propriul copil sa fie tentat de consumul de droguri si sa devina dependent”

Un inamic al omului modern este drogul.

Daca in trecut, prin notiunea de drog se intelegea orice substanta farmaceutica de origine vegetala, animala , minerala sau de sinteza, care se vindea in asa - numitele ,,drogherii” sau „spiterii”, in prezent, cand ne referim la drog, droguri sau la drogare, avem imediat in imagine, vizual sau mental, substantele nocive, periculoase, care distrug zeci sau sute de mii de vieti, in special tinere.

Dobandite pe cale naturala sau artificiala, substantele care ,,fabrica visuri” sau care ,,aduc fericirea”, fac an de an mai multe victime decat armele de distrugere in masa. Nici o statistica nu poate spune care este numarul exact al consumatorilor de droguri, el poate fi decat estimat. Fenomenul este foarte greu de controlat. Desi interzise, drogurile tind sa patrunda tot mai mult pe piata mondiala, numarul persoanelor care isi gasesc refugiul injectandu-si ,,iluzii” este in crestere.

Termeni care se refera la droguri


Drogul este substanta care, consumata, modifica functionarea organismului, constiinta , comportamentul.

Supradoza este doza de drog care, introdusa in organism, produce efecte adverse imediate si vizibile, adesea mai mari decat poate suporta acesta si care poate duce la moarte.

Toxicomania este intoxicatia cronica voluntara, cu dependenta, provocata de consumul repetat al unui drog.

Dependenta este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasa sau persistenta de a continua utilizarea drogului, ignorand consecintele in plan fizic, psihologic si

social, in scopul obtinerii unei stari de bine sau pentru a evita starea generala de disconfort generata de intreruperea consumului substantei respective.

Dependenta fizica se caracterizeaza prin aparitia starilor de rau la incetarea efectelor drogului consumat, insotite de necesitatea organica de a folosi droguri, pentru a evita aceste tulburari care apar la incetarea utilizarii.

Dependenta psihica este starea mentala particulara insotita de necesitatea de a consuma drog resimtita numai la nivel psihologic, pentru a diminua disconfortul psihic sau pentru a crea o stare reprezentata la nivel mintal, ca una mai buna, de confort.

Sevrajul denumit si ,,sindrom de abstinenta” este reactia organismului la absenta brusca a drogului cu care este obisnuit. Simptomele care apar in sevraj sunt: tremuraturi, dureri articulare, in muschi sau dureri abdominale insotite de simptome specifice starii de gripa.

Toleranta este necesitatea de a consuma o cantitate tot mai mare de drog pentru a se obtine acelasi efect.

https://www.esmas.com/salud/saludfamiliar/adicciones/450524.html

Cele mai

utilizate
droguri


alcoholAlcoolul, un produs obtinut prin fermentatia cerealelor si a fructelor, este foarte mult utilizat, chiar si in randul adolescentilor, fapt extrem de ingrijorator. Este un drog legal care schimba reactiile chimice din creier, avand efect depresiv asupra sistemului nervos central, adica ii incetineste functiile, cum ar fi: memoria, perceptia vizuala si vorbirea, diminuand capacitatea de functionare a intregului organism.

Deci, efectele alcoolului asupra organismului sunt periculoase, putand fi uneori chiar fatale.

Tutunul obtinut prin uscarea plantei denumita Nicotiana tabacum, are o compozitie chimica complexa, la care se adauga produsele de combustie existente in fumul de tigara. Fumul de tigara contine aproximativ 4000 de substante chimice, din care mai mult de 40 sunt cancerigene, riscul de a face cancer pulmonar fiind de 10 ori mai mare la un fumator decat la un nefumator.

Go to fullsize imagePe langa efectele produse la nivelul sistemului respirator, tutunul produce numeroase efecte negative si asupra intregului organism.

Cafeaua consumata in exces, reprezinta un drog agresiv si formeaza impreuna cu tutunul si alcoolul un trio malefic. Cafeina, un alcaloid de baza din structura chimica a cafelei, are efecte pozitive si efecte negative asupra organismului, in functie de dozele baute si de frecventa acestora. Bautul cafelei in cantitati mici are efecte fizico-psihice care se manifesta prin: imbunatatirea randamentului fizic, stimularea functiilor psihice, usurinta in efortul intelectual si in asocierea ideilor. Consumata in cantitati mari, insa, produce efecte negative, cum ar fi: nervozitate, excitabilitate, insomnie, tremuraturi ale membrelor, agitatie, convulsii, respiratie accelerata.https://www.saanichpolice.ca/crimewatch/media/grow_operation.html Canepa, specia Cannabis indica, originara din Asia Centrala este diferita de planta cu utilizare in industria textila care se cultiva si la noi in tara.

Datorita faptului ca sunt considerate droguri usoare si se ignora riscurile asociate consumului, produsele din canabis sunt cele mai cautate droguri.

Ca drog ilegal, cannabisul este folosit sub trei forme

Iarba sau Marihuana obtinuta din inflorescentele si frunzele plantei uscate, tocate marunt, amestecate cu tutunul si fumate.

Hasisul rezulta din prelucrarea inflorescentelor din care se extrage rasina si se vinde sub forma unor placute de culoare verde-cenusiu sau maro care se fragmenteaza, se amesteca cu tutunul si se fumeaza.

Uleiul de cannabis rezulta din prelucrarea rasinei si are un aspect asemanator cu al uleiului ars de la motor. Tigarile sunt impregnate cu acest produs si apoi sunt fumate.

Organele cele mai afectate in urma utilizarii indelungate a cannabisului sunt creierul , organele sexuale si sistemul ganglionar-limfatic. Asocierea cu tutunul creste riscul aparitiei bolilor pulmonare si cardiovasculare cronice, mai ales a cancerului pulmonar.

Opiaceele sunt droguri care diminueaza sensibilitatea fizica si capacitatea de a raspunde la stimuli, prin inhibarea sistemului nervos central.

Image PreviewHeroina se obtine prin procesarea extractului de opiu din mac, se prezinta sub forma de pulbere de culoare galbuie pana la maro inchis, cu gust amar si miros de otet.

Este folosita in mai multe moduri: se prizeaza (se inspira pe nas), se fumeaza, se injecteaza intravenos si intramuscular sau se inhaleaza vaporii obtinuti prin incalzire pe o folie de aluminiu. Dupa ce intra in sistemul circulator si ajunge la creier, heroina se transforma in morfina si mimeaza actiunea endorfinelor, hormonii fericirii. Este un drog care determina instalarea rapida a dependentei si tolerantei.

Din punct de vedere psihic, consumatorii devin indiferenti fata de familie, slujba sau societate.

Opiul este sucul solidificat al macului opiaceu, Papaver somniferum ce contine morfina si codeina. Este o substanta toxica, cu proprietati narcotice care se intrebuinteaza, mai ales, ca somnifer, analgezic, dar si ca stupefiant. Se fumeaza in pipe.

Cocaina se extrage din frunzele arbustului Erythroxilon coca ce creste salbatic in America de Sud. Cocaina pura este o pudra alba, cristalina, cu gust amar si miros slab de benzina. Sub aceasta forma este consumata prin aspirare pe nas cu ajutorul unui tub subtire de plastic sau dizolvata in apa si injectata.

Actioneaza ca stimulent al sistemului nervos si creeaza o dependenta puternica. Efectul unei doze dureaza 20-30 de minute, iar upradozele sunt fatale, deoarece acest drog se fixeaza pe muschiul inimii, blocandu-i activitatea, astfel incat persoana moare prin stop cardiac.

LSD powder and capsules L.S.D - Acid lisergic dietilamid se obtine prin prelucrarea chimica a Ergotului, o ciuperca parazita a orezului si a altor cereale sau prin sinteza chimica. Apare ca o pudra alba amestecata cu alte substante, prelucrata in tablete sau capsule de dimensiuni foarte mici, iar administrarea lui este orala. Mai poate fi gasit si ca solutie incolora, absorbita pe hartie sau sub alte ,,ambalaje mai atractive

Consumat in doze prea mari poate provoca halucinatii sau schimbari majore in personalitatea consumatorului.

Ecstacy PhotoEcstasy – MDMA sau metilen-dioximetamfetamina este un drog ilegal, de origine sintetica, despre care utilizatorii spun ca are un efect calmant, insotit de o perceptie mai accentuata a culorilor si a sunetelor. La doze mai mari, apar anxietatea si starea de confuzie. Efectele sale apar la aproximativ 20 de minute de la ingerare si dureaza cateva ore. Se administreaza de obicei pe cale orala, sub forma de tablete sau capsule, diferit colorate, unele avand pe ele imagini ca din desene animate.

Daca drogul este luat in mod regulat cateva zile, utilizatorul poate suferi crize temporare de paranoia si insomnie.

Ca si alte droguri stimulante, se pare ca MDMA are capacitatea de a da dependenta.      Nimeni nu stie de cate ori o persoana trebuie sa foloseasca drogul inainte de a deveni dependenta. Bagajul genetic, mediul in care traieste persoana si alti factori joaca probabil un rol in acest sens.

Se consuma cel mai frecvent in cluburi, de aceea Ecstazy mai este numit si ,,drog de club.

Taria de a spune ,,NU' drogurilor


Motivele care duc la consumul de droguri sunt

*      curiozitatea

Nu inseamna ca devii dependent doar pentru ca ai incercat, dar nu continua – utilizarea sistematica duce la dependenta, iar in cazul drogurilor puternice, prima doza poate fi fatala (heroina, cocaina, L.S.D., ecstazy, amfetamine).

*      teribilismul

Consumul de droguri poate fi vazut ca excitant si provocator. Unii sunt tentati sa infrunte riscurile fara a fi opriti de cuvinte precum ,,pericol sau risc”. Poti sa iesi in evidenta si in mod pozitiv, fara sa consumi droguri!

*      presiunea grupului

Este important sa spui “NU” asta dovedeste ca ai o personalitate puternica. Incearca sa fii tu insuti, chiar daca cei din jurul tau gandesc diferit.

*      probleme in familie, la scoala, cu prietenii

Unii tineri consuma droguri doar pentru a ascunde sau a depasi unele probleme pe care le au, cum ar fi divortul sau indiferenta parintilor, abuzul, alte nemultumiri legate de scoala, etc.Trebuie inteles ca folosirea drogurilor rezolva doar aparent si temporar problemele, ele continuand sa existe si sa se agraveze.

*      neintegrarea in colectivitate si in societate

Consumul de droguri poate fi un raspuns la singuratate, la problemele privind integrarea in colectivitate sau la dispretul de sine. Este important sa va ajutati unii pe altii, sa treceti peste probleme fara sa recurgeti la droguri.

Depistarea consumatorilor de droguri


Indicii care sugereaza consumul

 • schimbarea brusca a comportamentului
 • treceri fara motiv de la veselie la tristete, uneori chiar agresivitate neobisnuita si de la agresiune la liniste si delasare;
 • pierderea apetitului alimentar, ochi injectati;
 • pierderea interesului pentru scoala, munca, hobby-uri, sporturi, familie, prieteni;
 • stari de somnolenta si apatie necaracteristice, oboseala excesiva fara o cauza aparenta;
 • cheltuieli excesive, disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
 • pete neobisnuite, mirosuri ciudate pe piele sau imbracaminte;
 • schimbarea grupului de prieteni, tendinta de tainuire a acestora, folosirea unui limbaj diferit de cel anterior.

Familia si scoala trebuie sa se implice in prevenirea consumului de droguri care a luat amploare si in tara noastra.

Un rol foarte important in aceasta problema il au parintii care trebuie sa-si educe copiii corespunzator din punct de vedere moral si spiritual, pregatindu-i pentru a face fata realitatilor dure ale vietii.

Argou folosit in lumea drogurilor

Dealerii si consumatorii de droguri au un limbaj propriu. Iata cateva din cuvintele folosite de drogati

 • a trage la galere – expresie utilizata de consumatorii aflati in cautarea drogului de care au nevoie;
 • artilerie –,,necesarul” pentru a face o injectie;
 • bastard – hasis de proasta calitate;
 • bautura ingerului – un amestec de alcaloizi (obtinuti din marihuana) cu vin;
 • betie rece – expresie metaforica prin care este desemnata, in mijloacele de informare in masa, toxicomania, deosebind-o de betia clasica, prin alcool. Are menirea sa evidenteze efectele si implicatiile drogului asupra individului, dar si asupra societatii;
 • bucatar-sef – ,,conducatorul” unui laborator clandestin de preparare a drogurilor, ajutat de doi ,,ucenici”;
 • mojo, mud (engl.) – morfina;
 • aroma, skag, cal, zahar maro, Henri, ,,H heroina;
 • calatorie – a fi sub influenta unui drog;
 • calatorie proasta – decesul unui consumator de droguri, ca urmare a supradozarii;
 • sampanie – exuberanta produsa de cocaina;
 • imbratisare, claritate, Adam, ,,X” - ecstazy
 • joint – tigara cu marijuana;
 • zapada, chang, crack, shirt, snow – cocaina;
 • acid, timbru, microdot – L.S.D.

Image Preview


In Romania, media de varsta a consumatorilor de droguri ilegale a scazut in ultimii ani de la 20-25 ani la 15 ani.

„NU CONSUMA DROGURI!” este un sfat bun. Dincolo de fericirea efemera provocata de praful alb se intinde haosul social si, in cele din urma, ,,MOARTEA”.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1892
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site