Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PLAN DE DEZVOLTARE PERSONALA

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micPLAN DE DEZVOLTARE PERSONALAIntroducere

Ti s-a intamplat vreodata ca in preajma Revelionului sa iti propui sa schimbi multe lucruri in urmatorul an? Apoi, din pacate, dupa aproximativ o luna de zile planurile marete incep sa piarda din inertia inceputului de an si te trezesti ca ai intrat din nou in tiparele obisnuite. E important sa pui o temelie puternica, sa faci sapaturi mai adanci. Trecand prin acest document vei raspunde indirect la cateva intrebari esentiale:

  1. Cine sunt eu? Identitate
  2. De ce exist? Scop
  3. Cum sa traiesc? Valori
  4. Ce vrea Dumnezeu ca sa fac? Obiective

Aproape fiecare sectiune incepe cu "Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe".

Pentru a putea merge mai departe este foarte important sa stii unde esti. Pe de alta parte va fi foarte important sa poti evalua progresul pe care il faci.

Daca te vei dedica acestui proces nu doar in acest an ci revenind periodic la aceste intrebari, an de an vei vedea cum vei reusi sa conturezi tot mai bine implinirea planului lui Dumnezeu pentru viata ta.

E posibil ca pentru inceput sa fie cel mai bine ca sa selectezi doar cateva din domeniile prezentate. Este mult mai bine sa faci o treaba foarte buna in cateva domenii decat sa iti propui prea multe lucruri si sa nu le realizezi. Petrece un timp in rugaciune si cere-I lui Dumnezeu sa te calauzeasca pentru a te focaliza pe acele domenii care El crede ca sunt importante pentru tine in urmatoarea perioada.

Obiectivele pe care le stabilesti este bine sa fie specifice, masurabile, realiste si sa aiba termene limita. Este important sa accentuezi atat aspecte cantitative cat si calitative pentru fiecare obiectiv. Domeniile sunt orientative. Plecand de la aceasta lista poti ca sa definesti si altele care sunt importante pentru tine.

Nu uita, dusmanul lucrurilor cele mai bune sunt lucrurile bune din viata ta. Nu te multumi doar cu lucruri bune!

Cum sa beneficiezi la maxim      - varianta 1

  1. Alege doar cateva domenii din lista de pe pagina precedenta. Este important ca obiectivele pe care ti le fixezi sa le duci la bun sfarsit. (Psalmul 1:3)
  2. Completeaza "Planul meu pentru urmatorul an" apoi pune-l intr-un loc vizibil pentru a putea sa te rogi si sa realizezi ceea ce ti-ai propus.

Cum sa beneficiezi la maxim - varianta 2

  1. Fa-ti timp sa treci sistematic prin fiecare domeniu mentionat, chiar mai mult, adauga domenii care iti sunt importante. Petrece timp in rugaciune sa intelegi ceea ce vrea Domnul sa faci in fiecare domeniu.
  2. Discuta cu cei apropiati despre ceea ce ei cred ca ar trebui sa faci in domeniile esentiale si referitor la prioritatile pe care le ai. Gaseste-ti un partener de dare de socoteala care sa te ajute.
  3. Completeaza "Planul meu pentru urmatorul an" apoi pune-l intr-un loc vizibil pentru a putea sa te rogi si sa realizezi ceea ce ti-ai propus. Da o copie a planului tau si partenerului tau de dare de socoteala pentru a evalua periodic unde te afli in realizarea lucrurilor propuse.

Pietre de aducere aminte

Este bine sa incepi procesul de stabilirea a obiectivelor si de planificare prin a face o evaluare a trecutului. Care sunt lucrurile semnificative care s-au intamplat, atat pozitive cat si negative? Ce greseli ai facut? Ce anume ai invatat? Care sunt oamenii care te-au influentat cel mai mult? Ce oameni ai influentat tu cel mai mult? Care sunt pietrele tale de aducere aminte?

Roluri

Care sunt cele mai importante opt roluri pe care le ai in viata? Cateva din acestea ar putea fi: sot, sotie, tata, mama, fiu, fiica, prieten, manager, diacon, autodidact, stapan al casei, membru al familiei, membru al unui grup, iubit, gospodina, director, agent, bucatar, meserias, consultant, etc. Evalueaza calitatea si echilibrul implicarii tale in fiecare din cele opt roluri in graficul de mai jos.

Care este rolul in care ai avut cele mai mari impliniri in anul trecut si de ce?

Care este rolul in care ai avut cele mai mari neimpliniri in anul trecut si de ce?

Care este rolul cel mai important pentru tine in anul urmator si de ce?

Prioritati

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Petrece un timp semnificativ inaintea Domnului pentru a intelege care sunt prioritatile Lui pentru viata ta in anul urmator. Cel mai mare dusman al lucrurilor cele mai bune sunt lucrurile bune. Tine cont de acest principiu cand iti fixezi atat prioritatile cat si obiectivele. Sunt lucruri de care esti convins ca sunt prioritatile lui Dumnezeu pentru tine? Cum te      poti asigura ca aceste lucruri se vor intampla? Care este "minimul ireductibil" care Domnul il are pentru tine?

Planificare pe termen lung

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Fii realist in timpul de care ai nevoie in implinirea fiecarui pas al fiecarui obiectiv. Fa-ti o planificare pe termen lung a evenimentelor majore a anului urmator, respectiv a obiectivelor pe care ti le fixezi.

Planificare pe termen scurt

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Este bine ca saptamanal sa ai un timp de evaluare a saptamanii trecute si de planificare a saptamanii viitoare. Scrie mai jos modul in care vei face evaluarea si planificarea. Cand anume in timpul saptamanii vei avea acest timp?

Pasiuni, vise si dorinte

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Inainte de a muri as dori sa:

Devin

Realizez

Vizitez

Schimb

Posed

Daruiesc

Influentez

Viziunea personala

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cum se incadreaza ceea ce vei face in planul pe termen lung al vietii tale? Daca nu iti este clar la ce te cheama Dumnezeu pe termen lung si care este viziunea ta, atunci ar fi bine sa iti pui pe lista de rugaciune acest lucru si sa iti faci un plan pentru clarificarea ei in lunile urmatoare. Scrie mai jos viziunea ta asa cum o intelegi acum, respectiv pasii pe care trebuie sa ii faci pentru clarificarea ei.

Exist pentru a

Relatia de dragoste cu Domnul

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cum anume vei spune si arata Domnului ca il iubesti? Care sunt lucrurile care il incanta, ii fac placere? Cum te vei relationa Lui in lunile urmatoare? Cat timp vei petrece in inchinare, mergand in sala tronului?

Caracter

Fa o evaluare a trasaturilor de caracter din tabelul de mai jos. Poti sa completezi tabelul si cu alte trasaturi care sunt importante pentru tine. Da-ti o nota de la unu la zece pentru fiecare. Alege maxim patru trasaturi de caracter pe care sa le dezvolti in urmatoarele 12 luni. Poti sa alegi atat domenii in care esti bun cat si trasaturi de caracter in care ai lipsuri semnificative. Poti sa ii rogi pe cativa prieteni apropiati sa iti sugereze anumite trasaturi pe care sa le dezvolti. Dupa ce stabilesti trasaturile fa planificarea pe termen lung si planul de dezvoltare. De exemplu, timp de trei luni te poti focaliza pe o trasatura pentru care iti stabilesti obiective specifice, evaluezi saptamanal, dai socoteala, etc.

Trasatura de caracter

Nota

Obiectiv

Multumire

Iertare

Siguranta

Atentie

Adevar

Credinta

Ascultare

Ordine

Atentie

Reverenta

Smerenie

Rabdare

Determinare

Bucurie

Punctualitate

Cinste

Compasiune

Responsabilitate

Toleranta

Autocontrol

Loialitate

Intelepciune

DiscernamantDiscretie

Perseverenta

Initiativa

Generozitate

Sinceritate

Umilinta

Entuziasm

Creativitate

Dragoste

Hotarare

Sensibilitate

Persuasiune

Flexibilitate

Disponibilitate

Indrazneala

Ospitalitate

Conducere

Fa un plan pentru cele patru trasaturi de caracter pe care ti le-ai ales sa le dezvolti:

Roada Duhului Sfant

Evalueaza cum stai cu roada Duhului Sfant in viata ta. Dupa ce iti dai pentru fiecare roada o nota pe o scara de la unu la cinci, scrie ce anume iti propui sa se schimbe in urmatoarele luni. Alege una pe care s-o urmaresti in mod special.

Nota Obiectiv

Dragoste ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Bucurie ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Pace ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Rabdare ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Bunatate ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Fapte bune ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Credinciosie ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Blandete ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Autocontrol ______ __________ ______ ____ _____ _______ ______ ______

Alege una pe care s-o urmaresti in mod special si scrie modul in care vei face acest lucru.

Personalitate / Abilitati naturale

Personalitatea defineste felul in care gandesti, actionezi si raspunzi in mod natural la stimuli exteriori. Fa o recapitulare la testele de personalitate si lucru in echipa pe care le-ai facut. Scrie cel putin cinci aspecte pozitive si cinci domenii pe care trebuie sa le imbunatatesti. Apoi fa un plan de lucru pentru anul urmator. In cazul in care nu ai facut teste de genul acesta iti recomand urmatoarele teste: DISC, Right Path Profile, Belbin, Meyers Briggs.

Aspecte pozitive:

Aspecte ce trebuie imbunatatite:

Planul de lucru:

Daruri / Abilitati spirituale

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Care sunt darurile tale spirituale? Cum anume vei dezvolta in anul urmator ceea ce ti-a incredintat Dumnezeu?

Lectura

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Stabileste carti pe care planifici sa le citesti anul urmator. Asigura-te ca citesti carti despre fiecare domeniu important: relatia cu Dumnezeu, relatia sot-sotie, cresterea copiilor, lucrare, biografii, etc.

Cate carti ai citit in anul trecut?

Cate carti iti propui sa citesti in anul care urmeaza?

Cat timp doresti sa iti planifici pentru a lectura? Cum anume iti vei organiza acest timp?

Nr.

Titlu si domeniu

Termen

Realizat
Casatorie

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cum te pregatesti in mod practic pentru a deveni sot / sotie?

Fa profilul persoanei cu care ai dori sa te casatoresti. Care sunt, in ordinea importantei, primele zece aspecte ale viitorului tau partener pentru care te rogi? Discuta lista aceasta cu cel putin doua persoane de incredere din viata ta pentru a primii un feed-back

Nr.

Domeniu

Descriere

Rezultatele discutiei cu persoanele de incredere:

Jurnal si Aplicatii

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Este important sa iti notezi lucrurile semnificative pe care le face Domnul in viata ta. De asemenea, este important sa iti notezi aplicatiile practice in urma lecturii, predicilor sau casetelor pe care le asculti. Ce anume vei face in acest domeniu?

Citirea Scripturii si Meditare

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cat anume iti propui sa citesti in fiecare zi? La ce ora? Care este planul B in cazul in care intervine ceva in ceea ce ti-ai propus? Cat timp vei medita la ceea ce ai citit? Ce anume iti vei nota? Cum vei face aplicatiile practice?

Studiul Scripturii

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce vei studia singur si ce anume vei studia cu un grup? Ce metode de studiu biblic vei folosi? Cat timp vei acorda studiului in fiecare saptamana?

Memorare

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cate versete iti propui sa memorezi in fiecare luna? Care sunt aceste versete? Care este planul tau de a le repeta pentru a nu le uita?

Rugaciune

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cat timp vei petrece in rugaciune zilnic? Vei avea una sau mai multe perioade mai lungi de rugaciune in fiecare saptamana? Fa-ti o lista de rugaciune.

Post

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Cat iti propui sa postesti in urmatorul an? Vei posti saptamanal? In ce zile? Ce fel de post? De la ce ora pana la ce ora? Vei avea unul sau mai multe posturi mai lungi?

Mijlocitori

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Este de recomandat sa ai cel putin zece oameni care se roaga si mijlocesc pentru tine. Mijlocitorii au in principiu nevoie de doua lucruri: nevoi de rugaciune si incurajare. Fa-ti un plan de recrutare si unul de comunicare cu ei.

Fizic / Sanatate

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Scrie ce anume iti propui in domeniul fizic, al sanatatii trupului tau, greutate, alimentatie sanatoasa, sport, etc.

Evanghelizare

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Pentru cine te rogi in mod constant pentru ca sa-l accepte pe Cristos? Care sunt metodele de evanghelizare pe care le vei folosi? Cat de des vei evangheliza?

Ucenicie si Mentorare

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Pe cine vei ajuta ca sa creasca spiritual? Cum vei face acest lucru? Cat de des va veti intalni? Ce anume veti face impreuna? Cum veti evalua progresul?

Educatie formala

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce iti propui in privinta scolii? Ce cursuri de specialitate vrei sa faci?

Educatie neformala: conferinte, seminarii, cursuri

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Care sunt domeniile in care vrei sa cresti in perioada urmatoare? Cum anume vei reusi sa faci acest lucru? La ce conferinte sau seminarii ai dori sa participi? Ce organizatii ai dori sa vizitezi? Ce casete audio, video, DVD-uri iti propui sa asculti / vizionezi si cu ce frecventa?

Profesional

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui pentru anul urmator? Care sunt obiectivele cele mai importante? Cum anume le vei indeplinii?Relatia cu sotul / sotia

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui sa realizezi in anul urmator in acest domeniu (intalniri, comunicare, timp de calitate, iesiri, etc.)?

Rolurile in casnicie

Fa doua copii ale tabelului de mai jos, una pentru tine si una pentru partenerul tau. Completati rolurile fara sa va consultati. Evita sa folosesti 50% pentru oricare din roluri. Totalul pentru fiecare domeniu trebuie sa fie 100%. Dupa ce le-ati completat, rezervati-va suficient timp pentru a le discuta mai ales acolo unde sunt diferente semnificative in opiniile voastre.

Domeniu Sotul Sotia

Castigarea finantelor _________________% _________________%

Curatenia in casa _________________% _________________%

Stabilirea bugetului _________________% _________________%

Contabilitate      _________________% _________________%

Activitati spirituale - familie _________________% _________________%

Activitati legate de biserica _________________% _________________%

Intretinere, reparatii acasa _________________% _________________%

Intretinerea masinii _________________% _________________%

Cumparaturi alimente _________________% _________________%

Cumparaturi haine _________________% _________________%

Planificarea concediilor _________________% _________________%

Ingrijirea copiilor _________________% _________________%

Transport copii pt. scoala _________________% _________________%

Pregatirea copiilor pt. culcare _________________% _________________%

Altarul familiei      _________________% _________________%

Educatia copiilor _________________% _________________%

Disciplinarea copiilor _________________% _________________%

Pregatirea meselor _________________% _________________%

Spalatul vaselor _________________% _________________%

Spalatul hainelor _________________% _________________%

Calcatul hainelor _________________% _________________%

Altele      _________________% _________________%

Relatia cu copii

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui sa realizezi in anul urmator in acest domeniu (intalniri, comunicare, timp de calitate, iesiri, etc.)?

Relatia cu familia extinsa

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui sa realizezi in anul urmator in acest domeniu (intalniri, comunicare, timp de calitate, iesiri, etc.)?

Odihna - "Sabat" spiritual

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui pentru anul urmator? Care sunt obiectivele cele mai importante? Cum anume le vei indeplinii?

Financiar

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Scrie mai jos bugetul pe care il ai pentru anul urmator:

Mancare _________________

Rata credit locuinta _________________

Utilitati comune _________________

Gaz _________________

Electricitate _________________

Telefon fix _________________

Telefon mobil _________________

Cheltuieli curatenie _________________

Investitii casa _________________

Transport in comun _________________

Benzina _________________

Intretinere masina _________________

Imbracaminte, incaltaminte sot      _________________

Imbracaminte, incaltaminte sotie      _________________

Imbracaminte, incaltaminte copii      _________________

Economii _________________

Educatie formala _________________

Educatie neformala _________________

Educatie copii: scolarizare, rechizite, etc.      _________________

Recreatie sot - sotie _________________

Recreatie intreaga familie _________________

Concedii _________________

Zeciuiala _________________

Darnicie _________________

Asigurari _________________

Medicale _________________

Impozite _________________

Altele _________________

Odihna fizica, concediu

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui pentru anul urmator? Care sunt obiectivele cele mai importante? Cum anume le vei indeplinii?

Dare de socoteala

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui pentru anul urmator? Care sunt obiectivele cele mai importante? Cum anume le vei indeplinii?

Social, relatii, prietenii

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ce anume iti propui pentru anul urmator? Care sunt obiectivele cele mai importante? Cum anume le vei indeplinii?

Evaluare

Evaluarea situatiei prezente: puncte tari si slabe

Ar fi bine sa ai 30 de minute saptamanal in care sa evaluezi progresul pe care il faci. Incearca sa vezi lucrurile din viata ta din punctul lui Dumnezeu de vedere. Ce modificari ar trebui sa faci? La ce ar trebui sa renunti? Ce ar trebui sa dezvolti?

Piedici majore

Ce piedici majore anticipezi sa ai in fata ta in urmatoarea perioada?

Schimbari majore

Ce schimbari mari vei intampina in viata personala, profesionala sau de familie? Cum o sa le faci fata? Cum anume te poti pregati pentru acestea?

Alte domenii / Observatii

Felicitari pentru tot ceea ce ai reusit sa stabilesti pana acum. Ar fi bine ca esenta planului tau pentru urmatorul an sa il scrii pe o singura pagina. Pune aceasta pagina intr-un loc vizibil, ca in fiecare zi sa iti aduci aminte de ceea ce ti-ai propus sa realizezi.

Planul meu pentru urmatorul an

Viziunea mea este __________ ______ ____ __________ ______ ____ __

Rolul meu cel mai important pentru anul urmator este __________ ______ ____ _____

Prioritatile mele in urmatorul an sunt:

Relatia mea de dragoste cu Dumnezeu se va dezvolta prin      __________ ______ ____ _

Saptamanal voi avea un timp de evaluare si planificare __________ ______ ____ _____

Roada Duhului Sfant care as dori sa se dezvolte in mine este __________ ______ ____

Cele mai importante zece obiective pentru urmatorul an sunt:

Planul meu pentru darea de socoteala este __________ ______ ____ _______________

Nota autorului

Daca consideri ca acest document poate fi util prietenilor tai, poti ca sa il multiplici si / sau sa il trimiti prin e-mail.

Daca esti interesat sa primesti in viitor materiale similare sau daca ai sugestii, te rog sa le scrii pe adresa cristianv@integro.org

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1151
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved