Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Rolul asistentului social in consilierea si planificarea familiala

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micRolul asistentului social in consilierea si planificarea familiala

Nasterea unui copil reprezinta un eveniment care provoaca schimbari in viata viitoarei mamici, in relatiile maritale, in mediul familiei. Decizia favorabila aparitiei unui copil implica semnificatii sociale importante. Astfel, dificultatile de natura emotionala, familiala, financiara intampinate de viitorii parinti pot fi identificate de practicienii in domeniul asistentei sociale, in scopul sprijinirii acestora si depasirii situatiilor dificile.
Contextul social actual nu reuseste sa incurajeze natalitatea, luand in considerare numarul foarte mare de copii abandonati, precum si starea material-financiara precara a multora dintre viitoarele mamici. In aceste conditii asistenta sociala se impune ca necesitate. Asistentul social reprezinta astfel, persoana care ofera sprijin moral, informatii privind alternativele valabile si potrivite fiecarui caz in parte.

De asemenea, rolul asistentului social este de a conecata persoana aflata in dificultate la resursele comunitare in vederea obtinerii sprijinului necesar.Clienta -viitoare mama, trebuie sa fie corect informata cu privire la drepturile legale pe care le are si trebuie sa fie sprijinita pentru a le obtine. De multe ori asistentul social este liantul intre client si mediul sau familial sau chiar comunitatea din care face parte. Dincolo de suportul moral acordat femeii gravide, asistentul social trebuie sa creeze o adaptare a resurselor comunitare la nevoile clientei. Asistentul social poate sprijini ca tanara mama sa beneficieze de anumite servicii ale unor organizatii, institutii in domeniu. Realizarea unei recomandari, sprijinirea in obtinerea actelor necesare sunt un real suport pentru o femeie aflata in situatie de dificultate. Sintetizand aspectele privind interventia specializata in problematica graviditatii si a tinerelor mame, asistentul social :

Ofera sprijin moral in depasirea situatiilor dificile determinate de o sarcina nedorita/neplanificata.

Identifica originea problemelor clientei.

Ofera consiliere.

Acorda sustinere in realizarea planului de viitor pentru mama si copil.

Ajuta clienta sa identifice resurse pentru depasirea situatiei de criza.

Informeaza clienta cu privire la alternativele existente privind protectia sociala a mamei si copilului (ex. plasament in centrul maternal, includerea clientei intr-un program local de sprijinire a mamei singure).

Ofera intelegere si sprijin in vederea medierii eventualelor conflicte intre clienta si partener/familia extinsa.

Informeaza si sustine clienta in vederea obtinerii drepturilor legale (drepturi banesti-alocatia de stat a copilului, indemnizatia de nastere, plata concediului de maternitate, dreptul la asistenta medicala).

Colaboreaza cu specialisti din alte domenii (unitati medicale, unitati de invatamant, biserica) si indruma clienta spre alte servicii specializate.Ofera informatii cu privire la planificarea familiala.

In acest sens se impune existenta unor cabinete de asistenta sociala in maternitati, spitale, astfel incat asistentul social sa poata identifica situatiile problematice determinate de sarcini nedorite, mamici singure fara sprijinul familiei. Preluarea timpurie a unui caz si interventia asistentului social ar putea asigura o evitare a abandonului copiilor nedoriti si realizarea unor planuri de viitor pentru copii si mame, astfel incat fiecare copil sa se bucure de caldura unui camin.

Informatii utile in consilierea gravidei si a tinerei mame. Femeia se relizeaza prin casatorie si devine fericita prin maternitate. Garantia pentru o evolutie normala a sarcinii si pentru dezvoltarea unui copil sanatos este constituita nu numai de sanatatea biologica a parintilor si de conditiile materiale oferite de societate, ci si de comunitatea de idealuri (sociale, morale, profesionale) ale familiei. Oricare ar fi pregatirea intelectuala, comportamentul social si intregul ansamblu de idealuri ale femeii, trairile sufletesti legate de maternitate trec pe primul plan. De o importanta deosebita sunt reactiile sufletesti ale mamei in ceea ce priveste dorinta, sperantele si teama cu care asteapta copilul.

Orice gravida oricat de echilibrata ar fi, traieste o perioada de asteptare cu o multime de semne de intrebare, care duc la o anumita starede neliniste. Exista pe de o parte, dorinta de a avea un copil si un sintamant de implinire, iar pe de alta parte, teama de dureri, teama de implicatiile de ordin material, de plusul de munca, de incomoditati legate de venirea copilului, de limitarea propriei libertati. In casatoria precoce, unele femei sant inca atat de copilaroase si au nevoie sa fie iubite si tratate ca un copil, incat nu se simt capabile de a deveni mame.Unele regreta ca, odata cu venirea copilului, propria persoana va trebui sa treaca pe un plan secundar.

De cele mai multe ori, toate aceste atitudini se rezolva odata cu nastera copilului. Se intalnesc si gravide la care dorinta de a avea un copil este generate de o viata nesatisfacute datorita unei casnicii nereusite. Asemenea femei doresc copilul ca un fel de compensatie, sperand sa gaseasca o mangaiere in singuratatea lor. Copilul ar reprezenta mijlocul prin care s-ar consolida casnicia. Mai tarziu, copilul ar urma sa-si insuseasca si sa-si duca la indeplinire toate visurile nerealizate ale mamei. Aceste asteptari poarta in ele germenii viitoarelor dificultati in relatiile mama-copil. Adesea apare deziluzia, deoarece copilul care a fost adus pe lume in vederea atingerii unui anumit scop, nu rezolva neintelegerile din casnicie. Asteptarea unui copil prin prisma unor calcule reprezinta o atitudine necorespunzatoere din partea mamei. Asupra acestor pericole, greseli, trebuie sa insiste familia, medicul, asistentul social si terapeutul in munca de consiliere a gravidei.

Planificarea familiala. Exista mai multe moduri de a defini planificarea familiala.

Dupa V. Trebici planificarea familiala inseamna “determinarea constienta, libera, de catre cuplu a numarului de copii si a esalonarii in timp a nasterilor, tinand seama de modelele si valorile existente in societate, de dezvoltarea armonioasa a familiei si ridicarii bunastarii acesteia, de asigurare a sanatatii si educatiei copiilor”.

Dr. Vinti Ioan intelege prin planificarea familiala “o igienizare a reproducerii”, cu efortul de a limita avortul, nasterea prematura, ereditatile disgenice. M.Mincu considera ca planificarea familiala reprezinta “alegerea momentului potrivit pentru o nastere, reglementarea ei”.

De asemenea planificarea familiala este o notiune generica, care cuprinde “multiple forme ale comportamentului uman, raportat la asigurarea constienta si planificata a succesorilor”.[2]

Exista din pacate, multe persoane care nu detin inca cunostinte privind metodele de planificare familiala. Cei care nu au astfel de cunostinte, nu stiu la ce servicii sa apeleze sau care din aceste servicii sunt accesibile, care sunt metodele oferite si cat costa aceste servicii. Lipsa de informatii in problema metodelor contraceptive – unde se pot gasi si cum pot fi utilizate – ii face pe oameni sa fie rezervati in a incerca ceva despre care stiu putine lucruri. Cei care nu au cunostinte despre planificarea familiala si vor sa contacteze astfel de servicii, nu initiaza de regula discutii cu medical de familie. Pe de alta parte cei care ofera astfel de servicii, presupun ca daca acesti clienti doresc astfel de servicii, le vor solicita. Acest lucru nu se intampla intodeauna. De aceea, posibilitatea de a contacta astfel de servicii este deseori ratata.Lipsa de informare, mentalitatile gresit transmise din generatie in generatie, informarea incorecta in ceea ce priveste contraceptia si planificarea familiala conduc la consecinte grave: creste numarul copiilor nedoriti, abandonul/institutionalizarea acestora, apar comportamente sexuale deviante, boli cu transmitere sexuala, malformatii congenitale la copii nou-nascuti, etc. Asistentul social poate sa-si ajute clientii cu care colaboreaza si in ceea ce priveste planificarea familiala, oferind informatii de specialitate si consiliere. Este foarte important sa avem o colaborare buna cu medicii, sa cunoastem care sunt serviciile la care clientii pot apela, care sunt adresele cabinetelor de planificare familiala. Nu este suficient sa informam clientul despre planificarea familiala, contraceptie, ci sa-l determinam sa constientizeze importanta acestor aspecte, astfel incat sa utilizeze o metoda de contraceptie.

Un asistent social care ofera servicii de planificare familiala trebuie sa aiba o pregatire specifica si competenta pentru counseling. In afara de a fi foarte bine informat in privinta contraceptiei, sarcinii, bolilor cu transmitere sexuala, consilierul trebuie sa aiba resurse pentru exploatare unor atitudini, a unor fapte, precum si o viziune de ansamblu a acestora, in conexiune cu factorii determinanti, favorizanti, contexte. [3]

Metode contraceptive naturale

Metodele naturale de planificare familiala se bazeaza pe recunoasterea de catre client a fazelor fertile si infertile. Contraceptia naturala presupune prevenirea sarcinilor prin abstinenta sexuala in timpul fazei fertile al ciclului menstrual.

Metoda calendarului: consta in evitarea actului sexual in perioada de evolutie.

Metoda temperaturii bazale: consta in evitarea contactului sexual in perioada de ovulatie si trebuie respectate o serie de reguli.

Metoda mucusului cervical: se bazeaza pe urmarirea zilnica a mucusului cervical si pe notarea modificarilor mucusului in functie de diferitele faze ale ciclului menstrual.

Asistentul social trebuie sa fie informat si in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala. Cunoasterea, depistarea si tratarea din timp a acestor boli contribuie la starea de sanatate a clientului.S., Cojocaru, D,.Tabusca, D., Stan, V., Bruma, I., Zagan, E., Mocanu, Consilierea gravidei si a tinerelor mame, Ed. Lumen, Iasi, 2002, pag. 41

I., Marginean., Proiectarea cercetarii sociologice, Ed. Polirom, Iasi, 2000, pag. 60

E., P., Serban, Asistenta sociala a mamelor adolescente, Ed. Lumen, 2005, pag


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3634
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site