Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Scurt istoric cu privire la populatia de etnie rroma

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micSCURT ISTORIC CU PRIVIRE LA POPULATIA DE ETNIE RROMA

Ipotezele si teoriile asupra originii rromilor constituie prin ele insele subiect de cercetare. multa vreme s-a crezut ca rromii isi au originile din Egipt. au existat ipoteze care afirmau ca rromii sunt persani, fenicieni, tatari, turci, romanii sau chiar stravechi locuitori ai Daciei care pastreaza cu inconstienta, sfintenie elementele de limba, obiceiuri, traditii, etc.
Explicatia stiintifica a origini rromilor si a datei cand a inceput migratia a fost elaborata pe baza analizei comparate, a limbajului. astfel s-a ajuns la concluzia ca rromii au populat nord-vestul Indiei (pandjabul) si au parasit aceste tinuturi in jurul anului 1000 in urma ocupatiei musulmane a acestor teritorii.

Limba rromilor este foarte asemanatoare cu limba vorbita si in prezent de anumite grupuri ce se intalnesc in aceste tinuturi.

Lingvistii sunt de acord ca in ciuda dialectizarii acestei limbi ea ramane totusi unitara avand o radacina indica. exista un consens intre specialisti in istoria rromilor care afirma ca rromii sunt originali din India de unde au plecat nu mai tarziu de sec.al- X-lea.

Momentul exact al aparitiei rromilor pe teritoriul Romaniei este imposibil de stabilit cu acuratete. primele mentiuni documentare ale inrobirii rromilor in provinciile Muntenia si Moldova dateaza de la mijlocul sec.al- XIV-lea iar robia sistematica este atestata incepand cu sec. al XV-lea conform sistemului juridic al vremi.

Rromii erau nascuti robii, ei erau cumparati si vanduti de catre stapanii lor. uniunea legata intre oamenii liberi si robi inclusiv casatoria era interzisa ( se interzicea clericilor sa casatoreasca robi fara incuviintarea stapanilor iar capeteniile trebuiau sa vegheze si sa ia masuri impotriva concubinajului pentru a nu exista neintelegeri cu privire la situatia copiilor robilor.

Robii rromi erau supusi executiilor in masa precum si formulelor extreme de pedeapsa cum ar fi tragerea in teapa. in ciuda studiilor recente care prezinta o viziune mai nuantata asupra sclaviei in Romania, bazata pe dovezi atestand un tratament mai bland al unor grupuri de robii, rromi, inrobirea fundamental dezumanizata ramane o trasatura definitorie a vietii rromilor in Muntenia si Moldova pana in a doua jum.a sec.al -XIX-lea.

Cum au ajuns rromi in Romania?

Exista doua explicatii care se refera la modul in care au ajuns rromii in Romania.

Prima are in vedere aparitia rromilor odata cu invazia mongola (tatara) la jumatatea secolului al XII-lea, iar cea de-a doua se refera la venirea din sud, prin nomadism. Primul document care atesta existenta tiganilor/ rromilor in Tarile Romane este de la Dan Voda ( 1384-1386 ), emis in anul 1385. Conform acestuia, domnitorul dona manastirii Vodita 40 de salase de tigani. De-a lungul timpului apar si alte documente care atesta prezenta tiganilor pe teritoriul tarii noastre.

Populatia de etnie rroma a fost inca de la inceput inrobita. In functie de criteriile utilizate, au existat mai multe categorii de robi rromi. Primul criteriu este cel al apartenentei la stapan. Conform acestuia au existat trei categorii: domnesti, manastiresti si boieresti. Mihail Kogalniceanu, in secolul al XIX-lea imparte robii domnesti in patru categorii:

a. rudari sau aurari: care adunau aurul din nisipul raurilor;b. ursari: care colindau tara plimband ursul pe care il indemnau sa joace;

c. lingurari: care confectionau linguri din lemn, albii, fuse si alte obiecte casnice;

d. laiesi: care se ocupau cu fieraria, zidaria si confectionarea de piepteni. Dupa Kogalniceanu, robii manastiresti si boieresti erau laiesi si vatrasi.

Un alt criteriu este cel al stabilitatii domiciliului. Potrivit acestui principiu au existat rromi sedentari si rromi nomazi care ratacesc prin tara.

Populatia de rromi s-a diferentiat intotdeauna cu claritate in raport cu restul intregii celeilalte populatii, mai ales la nivelul opozitiei sedentar/nomad. Rromii au reprezentat in Europa singura populatie nomada importanta, dezvoltand un mod de viata specific acestei optiuni strategice de viata. In societatile actuale, in linii generale, populatia de rromi s-a sedentarizat, mentinandu-si totusi un grad ridicat de distinctivitate fata de restul populatiei. Acest grad de diferentiere continua sa se pastreze, avand in vedere faptul ca populatia majoritara adopta un mod modem european de viata care consta in orientarea spre o activitate constanta ( de regula salariala ), in obtinerea resurselor financiare prin incadrarea intr-o activitate economica reglementata, in orientarea spre o locuinta ca un cadru confortabil de viata in care se fac investitii economice si emotionale, in dimensiuni relativ restranse ale familiei, in orientarea spre participarea scolara a copiilor.

Modul de viata reprezinta insa cea mai importanta componenta a profilului etnic al populatiei de rromi, fiind punctul culminant in care rromii tind sa se diferentieze in raport cu celelalte populatii incepand cu locuinta si imbracamintea si sfarsind cu modul de a obtine resursele necesare vietii. Modul de viata traditional al populatiei de etnie rroma constituie o strategie de viata de tip simbiotic, care pare a reprezenta produsul unei dezvoltari culturale originare, al unor optiuni culturale distincte, dar mai ales rezultatul sedimentat al unei situatii de exceptie caracterizata prin marginalizare, oprimare, mentinere in functii marginale, discriminare, saracie. Originar, populatia de etnie rroma a fost caracterizata printr-o specializare in anumite tipuri de mestesuguri, complementare, traditionale, care implicau un caracter migrator.

S-au remarcat indeosebi prin urmatoarele meserii:

- muzicanti: muzica pe care o canta rromii pentru rromi, in romani poate fi considerata, in general, cu adevarat tiganeasca. Dansul si muzica tiganeasca autentica sintetizeaza un stil de viata si reprezinta rromii, istoria si cultura romani.

-crescatori si vanzatori de cai: rromii au fost cunoscuti ca vanzatori si crescatori de cai din vremuri stravechi. Caii au fost intotdeauna un important factor economic in viata rromi lor, esentiali pentru stilul de viata nomadic, fiind ingrijiti si tratati ca atare.

-ghicitul: este si a fost intotdeauna asociat cu rromii. Exista mai multe motive pentru care aceasta activitate i-a atras pe acestia.

-aurari si argintari;-caldarari;

Conditiile sociale si economice ale Europei medievale i-au transformat insa pe rromi intr-o populatie marginalizata. Atitudinea de superioritate a populatiilor europene fata de o populatie venita in conditii de dependenta cu valurile migratoare, de la inceput a impins pe rromi la marginea comunitatilor europene. Faptul ca rromii au fost foarte mult timp in robie a reprezentat, cu siguranta, o sursa a statutului lor social scazut. Profesiile de tip complementar celor agricole si modul lor de participare migrator au reprezentat un factor determinant al 'resurselor economice modeste si al nivelului lor de trai scazut.

Actul originar - Inrobirea rromilor - derulat probabil in prelungirea unor premise istorice, a fost un act masiv de exprimare, marginalizare si discriminare cu consecinte extrem de durabile pe termen lung. Dezrobirea ( incepand cu 1831 si incheindu-se in perioada 1885-1886 ), in loc sa faciliteze stergerea diferentelor, le-a perpetuat intr-o alta forma: in contextul unei societati traditional agrare, prin faptul ca nu au fost improprietariti, eliberarea lor din robie a consfintit separarea lor de populatia majoritara. Activitatile specifice care le-au fost atribuite in robie, asociate cu statutul social scazut au reprezentat premisa culturala a noii vieti libere. Comunitatea de rromi a dezvoltat o strategie activa de supravietuire la marginea societatii, in conditii de saracie si autoizolare. Transformata intr-un mod de viata, o asemenea strategie a devenit, la randul sau, un factor extrem de important al mentinerii marginalizarii, fiind o strategie a auto-marginalizarii, auto-discriminarii, a perpetuarii saraciei.

Multe dintre componentele modului de viata traditional al grupurilor de rromi s-au cristalizat exprimand situatia sociala a acestora. Ele sunt patern-uri culturale ale saraciei, marginalizarii, discriminarii. Comunitatea de rromi a fost, in intregime si timp de secole, mentinuta intr-o situatie de marginalizare/excluziune. Aceasta situatie a fost insotita structural, in strategia de viata a comunitatii, fapt care a prezentat avantajul de a oferi sansa supravietuirii secolelor de discriminare, marginalizare si chiar prigoana, dar totodata a devenit o bariera in calea modernizarii.

Istoria rromilor este un incredibil sir de discriminari. Cauzele care au dus la situatia economica si sociala a rromilor din ziua de azi, precum si cele care au condus la discriminarea cu care ei se confrunta sunt extrem de complexe. Un lucru foarte important este faptul ca populatia de etnie rroma face pasi importanti spre a deveni o minoritate etnica in sensul modem al cuvantului, nu doar ca grup tolerat ci si ca membrii ai societatii.

Un prim pas in aceasta directie poate fi considerat primul Congres Mondial al Rromilor in anul 1971, cand comunitatea de rromi a inceput sa se organizeze la nivel international si unde s-a adoptat un steag ca simbol al unitatii etnice. Steagul este format din doua benzi longitudinale verde si albastru, iar in centru se afla o roata cu spite rosii. Verdele semnifica pamantul- mama, albastrul simbolizeaza cerul- tata si Dumnezeu, iar roata reprezinta simbolul peregrinarii milenare a acestui popor. S-au adoptat, de asemenea, la acel moment drapelul, imnul si ziua internationala a rromilor. La nivel national, diferitele comunitati de rromi au infiintat numeroase formatii politice si organizatii civice (Partida Rromilor; Federatia Etnica a Rromilor; Partidul Democrat al Rromilor, Lautarilor si Rudarilor din Romania; Partidul Democrat Crestin al Rromilor din Romania; Asociatia Studentilor Rromi, etc ), organizatii care au menirea de a realiza si de a pune in aplicare programele de promovare a culturii si limbii precum si pe cele de imbunatatire a conditiilor social-economice.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1258
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site