Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


STATUTUL SI ROLUL PERSOANEI

Sociologie+ Font mai mare | - Font mai micSTATUTUL SI ROLUL PERSOANEI

Statutul exprima faptul ca, in cadrul grupului si colectivitatii comportamentul persoanei se diferentiaza potrivit pozitiilor, functiilor si locurilor pe care le ocupa aceasta in cadrul anumitor structuri si situatii sociale.El consta intr-o colectie de reguli si obligatii care sunt desemnate, de obicei, prin termenii de "mama", "medic", "profesor",etc. (G.Lindzey)

Statutul exprima o pozitie de baza a persoanei in structura sociala, care este raportata la un rang mai inalt sau mai coborat.

J.Stoetzel definea statutul ca fiind ansamblul de comportamente la care cineva se poate astepta in mod legitim din partea altora.

Legat de fiecare statut exista un ansamblu de convingeri comune privind functiile statutului ; aceste convingeri constituie o parte a sistemului normelor de grup. In contexte sociale diferite avem de-a face cu functii foarte diferite ale unuia si aceluiasi statut.

CLASIFICARE

Statute prescrise - indivizii sunt plasati in anumite pozitii in virtutea unor factori asupra carora ei nu au nici un control ; de exemplu, varsta si sexul ;

Statute castigate - de exemplu, de conducere a unei intreprinderi, acordat pe baza reusitei individuale;

Deci, statutul exprima persoana ca membru al societatii, exprima indatoririle, drepturile si obligatiile persoanei. El prescrie cu precizie comportamenul individual in viata sociala si comportamentul altora fata de sine; ii da individului definitia lui sociala.

Studiul stiintific al statutului persoanei include:

cercetarea pozitiei economice a persoanei;

situatia politico-juridica, ca balans intre drepturile si indatoririle cetateanului ca membru al diferitelor macro si micro colective;

caracterizarea profesionala;

pozitia sociala a familiei persoanei date si pozitia ei in familie.

ROLUL

Pozitiile ocupate de persoane sunt relative. Din orice pozitie decurg relatii de reciprocitate si complementaritate. Reciprocitatea si complementaritatea relatiei sunt cuprinse in notiunea de rol care este legata de notiunea de statut si exprima, intr-un fel, reversal statutului: ansamblul comportamentelor pe care altii le asteapta in mod legitim de la noi.

De exemplu, relatiile: student-profesor; medic-pacient, etc.

Relatia de rol vizeaza comportamentul si atitudinea membrilor grupului.

Rolul poate fi : general, fundamental, particular, specific.

Pentru un rol sunt necesare urmatoarele tipuri de informatii :

o lista ampla de comportamente care pot fi facute sa intre in prescriptia de rol ;

proportia persoanei interesate care considera fiecare comportament ca oblogatoriu sau doar permis.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1331
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved