Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


STRATEGII IN PREVENIREA CONSUMURILOR DE DROGURI

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micSTRATEGII IN PREVENIREA CONSUMURILOR DE DROGURIFenomenul drogurilor este unul din subiectele cele mei complicate cu care se confrunta umanitatea datorita legaturilor cu chimia ,biologia, psihologia,istoria,filozofia, arta etc.Consumatorul de droguri este privit de unii oameni ca un vicios iresponsabil iar de altii ca o persoana care isi traieste viata din putin.Pentru unii sunt bolnavi care au nevoie de tratament in timp ce pentru altii sunt doar niste persoane imature care se vor schimba cu varsta.Exista unele opinii potrivit carora drogurile reprezinta o amenintare sigura in ceea ce priveste aparitia dependentei in timp ce potrivit altora consumul de droguri reprezinta o culminare a libertatii individuale.Consumul de droguri afecteaza un numar din ce in ce mai mare de tineri din tara noastra si ca urmare primul pas care ar trebui facut in prevenirea debutului consumului de droguri este informarea.

Informatia reprezinta puterea de a decide.cea ce putem face noi toti,cei care ne simtim implicati in aceasta problema ,este sa oferim o informare corecta si la timp de la o varsta la care persoanele pot intelege ce pericol reprezinta drogurile pentru sanatatea si viata lor.

Informatia este un factor necesar in luarea hotararilor intelepte,independente fata de orice provocare(cea a drogurilor in cazul nostru).Riscurile reale isi au originea in ignorant deoarece nu poate exista o alegere libera fara o cunoastere adecvata a subiectului.

Drogul ,in sens larg ,semnifica o substanta cu proprietati curative,un medicament. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii,drogul este substanta care fiind absorbita de un organism viu, ii modifica acestuia una sau mai multe functii.In sens farmacologic, drogul este o substanta utilizata sau nu in medicina, a carei folosire abuziva poate crea dependenta fizica sau psihica (tulburari grave ale activitatii mentale,ale perceptiei si ale comportamentului).

In clasificarea drogurilor se afla si alcoolul.In domeniul traficului si consumului de droguri se constata tendinta crearii unei piete locale prin atragerea tinerilor din mediul scolar si studentesc dar mai ales a tinerilor ce migreaza la sfarsit de saptamana catre locatiile de petrecere a timpului liber.

Consumul de droguri creeaza pentru individ probleme deosebite(fizice,psihice si sociale) care prin extrapolare afecteaza comunitatea prin cresterea nesigurantei civice,prin fapte comise cu violent si nu numai, savarsite pentru procurarea de droguri , in beneficial manipulatorilor de constiinte,a mafiei drogurilor.

Activitati de prevenire a consumului de droguri:

-Necunoasterea de catre marea majoritate a populatiei si in mod deosebit de catre tineri a prevederilor legale care reglementeaza regimul juridic al drogurilor

-Necunoasterea riscurilor la care se expun consumatorii de droguri si a urmarilor consumului de droguri sau substante anabolizante.

-Traficantii si dealerii de droguri se orienteaza in general spre tineri-elevi sau studenti pentru plasarea drogurilor , vizand scoli,licee, facultati, baruri, discoteci, locuri de distractie frecventate de tineri.

-Institutele statului,abilitate conform reglementarilor legale cu atributii in acest domeniu sunt insuficient pregatite si dotate logistic pentru a tine sub control aceasta problematica.

TIPURI DE PREVENIRE:

In prevenirea consumului de droguri se contureaza programe in functie de caracteristicile grupului tinta.

Prevenirea primara se refera la actiuni de informare a grupului tinta cu privire la efectele nocive ale drogurilor, formarea de abilitati de autoafirmarea personala, avand drept grup tinta persoane ,in special tineri, ce nu au fost expuse consumului de droguri.

Prevenirea secundara se adreseaza grupurilor/ persoanelor ce prezinta un risc crescut pentru consumul de droguri ,cei care,fie au experimentat deja, fie datorita particularitatilor socio-economice si cultural ale mediului, sunt mai expusi fenomenului(exemplu: copii consumatorilor de droguri).

Prevenirea tertiara se adreseaza consumatorilor de droguri si are ca scop diminuarea riscurilor asociata consumului de droguri precum infestarea cu hiv, hepatita b si c si alte boli cu transmitere parental.

SCOPUL STRATEGIEI:

Scopul strategiei consta in prevenirea ,reducerea consumului si a cererii de droguri, cu implicarea institutiilor publice si private locale.

PRINCIPALELE STRATEGII DE PREVENIRE/PRIORITATI STRATEGICE:

1)Reducerea cererii care se refera la dezvoltarea de competente individuale si sociale utile pentru dezvoltarea unei vieti fara o problematica legata de droguri (cresterea stimei de sine,informatii corespunzatoare despre droguri si formele de consum, clarificarea valorilor, luarea deciziilor, generare de alternative etc).Astfel de actiuni sunt orientate spre imbunatatirea posibilitatilor de dezvoltare a unor stiluri de viata pozitive, sanatoase si autonome, care sa faciliteze diferite cai de consolidare a propriei identitati psiho-sociale,in care drogul sa nu formeze un pilon important.

Sensibilizarea si implicarea opiniei publice,a factorilor cu putere de decizie si a societatii civile.

Cooperarea cu mass-media pentru mediatizarea prin articole de presa si emisiuni radio si tv a actiunilor si programelor preventive desfasurate de Centru, a rezultatelor obtinute si a greutatilor intampinate.2)Reducerea riscurilor asociate consumului de droguri care se face prin prevenirea drogodependentei.Va fi orientata atat catre evitarea dependentei cat si a altor tulburari asociate.In acest sens trebuie incluse activitatile de depistare si control a patologiei organice si psihologice asociate consumului dar si cele orientate catre prevenirea infectarii si transmiterii de boli infectioase .

3)Reducerea ofertei de droguri si a promovarii drogurilor prin scaderea disponibilitatii si accesului drogurilor pe piata de consum .Cercetarile au demonstrat ca exista o corelatie intre cresterea disponibilitatii, cresterea consumului si multiplicarea problemelor asociate.

Prevenirea se poate face in scoala,in familie si in comunitate.

Prevenirea in scoala are ca obiective specifice :

-dezvoltarea unor atitudini si practice la nivelul intregii populatii aflate intr-o forma de invatamant prin intermediul programelor scolare si de petrecere a timpului liber,in scopul adoptarii unui stil de viata sanatos, fara tutun,alcool si droguri.

-cresterea influientei factorilor de protectie la varste mici pentru evitarea sau cel putin intarzierea debutului consumului de alcool,tutun si droguri.

-sensibilizarea si educarea populatiei scolare in scopul evitarii consumului experimental / reactional de droguri si trecerii de la acesta la cel regulat.

Prevenirea in familie are ca obiecte specifice :

-sensibilizarea ,constientizarea si motivarea parintilor in vederea implicarii active , obiective si corelate a acestora cu celelalte arii de interventie preventive.

-oferirea de programe de prevenire care sa permita parintilor sa devina active in prevenirea consumului de droguri in cadrul familiei.

-dezvoltarea unor programe de formare a parintilor in vederea cresterii influientei factorilor de protectie si scaderii celor de risc in consumul de droguri.

Prevenirea in comunitate are obiective specifice:

-initierea si derularea de catre autoritatile administratiei publice locale a unor proiecte in parteneriat cu sprijinul centrelor judetene de prevenire , evaluare si consiliere antidrog si a Autoritatii Nationale pentru Tineret .

-stimularea si sprijinirea ,inclusive financiar,a initiativelor organizatiilor neguvernamentale ce desfasoara activitati de prevenire a consumului de droguri in comunitatile locale.

-asistenta medicala,psihologica si sociala

-dezvoltarea retelei de prevenire a consumului de droguri

-dezvoltarea de programe adresate familiilor ,in special celor cu risc

-informarea si educarea tinerilor

-crearea si promovarea de alternative pentru petrecerea timpului liber in randul populatiei

-implicarea unitatilor de invatamant in programele de prevenire

-sensibilizarea si implicarea factorilor de decizie locali

-implicarea societatii civile,a organizatiilor neguvernamentale

-reinsertia sociala

Trebui stiut ca abuzul de droguri are consecinta daunatoare atat pentru subiectul care la consuma cat si pentru comunitatea in care acesta traieste.El creeaza consumatorilor probleme fizice ,psihologice si afective, de comportament si de ordin financiar adesea de nedepasit. Poate , de asemenea, sa compromita situatia scolara ,activitatea profesionala, sa provoace tensiuni sau rupturi in in relatiile sociale, mai ales in cadrul familiei.Informatia este o busola capabila sa orienteze luarea unor decizii in legatura cu consumul de droguri, subiect asupra caruia fiecare trebuie sa ia mai devreme sau mai tarziu propriile hotarari.

BIBLIOGRAFIE:

1)CURS : TOXICODEPENDENTA DINCOLO DE CUVINTE –O DRAMA (CURS DE LA OAMMR BUCURESTI)

2)CURS : CONSUMUL DE DROGURI –SIMPTOMATOLOGIE SI EFECTE DE DR.ALINA GHIDION(AGENTIA NATIONALA ANTIDROG)

3)CURS: LEGISLATIE SANITARA (CURS DE LA OAMMR BUCURESTI)


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1170
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site