Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


VIOLENTA SI AGRESIVITATEA IN FAMILIE

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micVIOLENTA SI AGRESIVITATEA IN FAMILIEDEFINITII ALE VIOLENTEI IN FAMILIE

Exista numeroase definitii pentru violenta in familie , care reflecta atat definitii legale , stipulate de lege , cat si descrierile relevante cu privire la rolurile specifice ale persoanelor desemnate pentru identificarea formelor de abuz , incluzand sprijinirea victimelor , personalul medical specializat si persoanele care ofera servicii de asistare a victimelor .

O definitie generala a violentei in familie ar fi urmatoarea :

VIOLENTA IN FAMILIE reprezinta orice agresiune fizica sau psihica , bataie , agresiune sexuala , suferinta sexuala sau orice delict criminal , savarsit cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii , care locuieste sau a locuit in aceeasi locuinta cu persoana vatamata .

" Familia sau membrul unei familii " inseamna sotul , fostul sot , persoanele inrudite prin sange sau prin casatorie , persoanele care locuiesc impreuna ca o familie sau cele care au locuit impreuna ca o familie , precum si persoanele care au un copil impreuna , indiferent daca au fost casatorite sau nu au trait doar o perioada impreuna .

Violenta in familie reprezinta o actiune violenta , dusa la indeplinire de unul dintre membrii familiei , cu rol marital , parental , sau de ingrijire catre altii cu roluri reciproce . Abuzul in interiorul unei familii poate lua multe forme : abuzul verbal , refuzul accesului la resurse financiare , izolarea de prieteni si familie , amenintari si atacuri care , in unele cazuri , pot duce la moartea unuia dintre parteneri . Astfel , putem vorbi despre " abuzul de copii '' care poate fi realizat de parinti , frati , parinti vitregi sau alt membru al familiei , sau de " abuzul be batrani " efectuat de membrii familiei care ii au in ingrijire .

Violenta in familie a devenit un lucru din ce in ce mai frecvent in zilele noastre .

Poate ca nu esti in aceasta situatie , poate ca partenerul tau s-a dovedit a fi ceea ce ti-ai dorit intotdeauna , insa majoritatea femeilor au fost cel putin o data in viata abuzate de parteneri . Cum s-a ajuns in aceasta situatie ?

Motivul nu este unul tocmai complicat . O mare influenta a avut-o mediul familial . Daca a trait intr-o familie in care violenta era ceva normal , acelasi lucru se va reflecta si asupra relatiei lui . In general ne cautam parteneri care sa se asemene cu noi sau cu familia in care am trait si asta din simplul motiv " tiparele " ni se par familiare si pentru ca avem speranta sa schimbam ceea ce parintii nostri nu au putut face.

Desi partenerul tau are toate semnele ca sa-r da pe brazda , atitudinea ta calma , iubitoare si iertaoare lasa loc unui nou val de agresiuni . Si uite asa lantul se repeta . Asa ca nu te mai gandi ca se va schimba ci incearca sa apelezi la persoane care te pot ajuta sa scapi din aceasta situatie . La urma urmei se poate intampla si la case mai mari.

Este interesant de remarcat faptul ca majoritatea femeilor implicate intr-o relatie violenta constientizeaza amploarea pericolului violentei pe care o suporta , abia in momentul in care manifestarile copiilor le trezesc sentimentul responsabilitatii parentale .

Principala functie a familiei si a parintelui izolat - protejarea copiilor- este cel mai adesea neglijata in cazul familiilor violente . Cu toate acestea , unul dintre cele mai frecvente argumente ale femeilor care raman in relatie cu un partener violent este : in momentele bune , el stie sa fie un tata bun , iar copii au nevoie de amandoi parintii.Ideea ca familia repezinta celula e baza a societatii apare in mod implicit in dezvoltarea masurilor de protectie in cazul violentei in familie . Agresivitatea in cuplu conduce la stabilirea unui raport de forte . Cand avem de-a face cu niste cupluri egalitare , in care puterea de decizie apartine ambilor parteneri , dandu-le sentimentul de satisfactie , riscul de violenta domestica e foarte scazut.

In raporturile de dominare-supunere , violenta ia o forma punitiva . Cel care domina se bucura de o judecata morala , imatura in majoritatea cazurilor , raportul de putere il desemneaza pe barbat ca fiind pe pozitia dominanta , iar femeia supusa .

Parintii violenti vor expune copiii la riscuri fizice , fie prin tintirea lor in timpul incidentelor de violenta fie prin neglijarea lor.

In familiile violente stabilitatea si regularitatea vietii e intrerupta de evenimente violente si nu exista o preocupare speciala pentru a procura copilului experientele de care are nevoie , in acord cu varsta si particularitatile ei .

Responsabilitatile acordata copiilor depasesc de regula capacitatile lor , devenind abuzuri . Intrebata asupra dorintei ei de a avea copii atunci cand va fi mare , o fetita provenind dintr-un cuplu violent , raspunde : " da , vreau sa am copii pentru ca vreau sa ma ingrijeasca si pe mine cineva , ca am obosit tot avand grija de parintii mei.

Regula existentei familiilor violente este marginalizarea lor in comunitate . Ca o consecinta a acestei marginalizari , din randurile familiilor violente provin cei mai multi copii analfabeti sau cu anandon scolar .

Cat despre viitor , unul din semnele distincte ale victimelor violentei domestice e absenta planurilor de viitor , asa cum capacitatea femeii victima de a-si construi un plan de viitor de a-l urmari cu consecventa o consideram a fi semnul reabilitarii ei , dupa convietuirea cu un partener violent .

CITATE DESPRE VIOLENTA:

O familie este un loc unde principiile sunt ciocanite si ascutite pe nicovala vietii de zi cu zi

Charles Swindoll

Familia este nucleul civilizatiei

Will Durant

Familia este baza ordinii sociale si de stat

Victor Braniste

Violenta este arma celor slabi!

Violenta este replica incultului!

Violenta este ultimul refugiu al incompetentei!

Violenta domestica : Exemple de violenta si agresivitate

Alina si Cristina sunt in plina cearta . Alina devine din ce in ce mai furioasa pana cand o i-a Cistina si o tranteste de perete . Mai tarziu , Cristina isi cere iertare spunand : " Nu sunt mandra ca mi-am pierdut cumpatul , dar chiar mi-am iesit din minti . Ar trebui sa stii cand ma vezi asa sa nu aprinzi paie peste foc , pentru ca imi pierd controlul !". Mesajul imbranceala si jignirea sunt niste comportamente violente ; scuzele fara sens . Trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru comportamentele si izbucnirle noastre .Cristi si Madalina ies impreuna de cateva saptamani , iar ea a spus foarte clar ca se limiteaza pentru inceput doar la saruturi , imbratisari si nimic mai mult . Cristi devine din ce in ce mai agresiv , neluand in seama dorinta ei . Intr-o buna zi , Cristi a incercat sa o forteze , motivand ca ea a cerut acest lucru . Mesaj : Nu te face ca stii ce gandeste partenerul , ia-te dupa ce spune si nu dupa ce crede . A nu lua in seama dorinta partenerului si a-l forta sa faca ceva ce nu-I convine este o forma de violenta .

Cateodata dezaprobam un act violent doar prin simpla observare , concluzionand : '' Nu-i mare lucru ! " . A umili pe cineva , este totusi un lucru foarte important , la fel si violul , posesivitatea exagerata .

Tristul adevar : Exista multe mituri si neintelegeri ale starilor in ceea ce priveste violenta domestica , sunt cateva situatii reale din care poti invata ceva si care te pot ajuta sa ai o viata libera , fara frica si violenta.

Cei care locuiesc impreuna si care duc o viata in care exista violenta nu sunt priviti bine de cei din jur . Spre exemplu , ceilalti gandesc.

Pentru a putea discuta acesta problema , tinerii au nevoie de anumite puncte de sprijin din partea adultilor . Adolescentii sunt expusi violentei prin programele de televiziune , jocuri video , filme si chiar in cadrul familiei . Copii au nevoie de asistenta adultilor pentru a invata si dezvolta comportamente non - violente . Stoparea pornirilor violenta in realtiile cu tineri este o sarcina a intregii societati . Amicii , prietenii , parintii , profesorii , consilierii , oamenii de stat - toti poarta responsibilitatea luptei contra acestei violente si sa preintampine aparatia ei . Trebuie discutat cu tinerii despre cat de important este bunul simt in dragoste si intr-o realatie .

Familia trebuie sa se asigure ca tinerii stiu sa faca fata unei probleme ce apare intr-o relatie de dragoste .

Intr-o familie crestina echilibrata puterea trebuie sa fie egal distribuita : nu barbatul conduce familia si nici femeia , doar impreuna sunt cautate solutiile cele mai potrivite pentru rezolvarea problemelor .

Comunicarea in familie - bazata pe ascultare , acceptare , intrajutorare si iubire - conduce la o adevarata unire casatoreasca si contribuie , la evitarea conflictelor , violentelor . Fiecare dintre noi se misca intr-un univers propriu ( sperante , dorinte , proiecte etc .) , iar atunci cand unul dintre membrii familiei nu se impartaseste cu ceilalti se indeparteaza de ei din toate punctele de vedere : afectiv , spirirual , fizic . Nu cred ca asa ceva ne dorim in familiile noastre .

In toate cazurile violenta produce victime si lasa urme greu de vindecat atat asupra lor, cat si asupra celui violent. Cazurile atat de numeroase de violenta in familie si consecintele ei atat de grave obliga la luarea unor decizii serioase pentru a venii in sprijinul familiilor cu astfel de probleme si a crea un climat social normal, pentru ca familia sa fie respectata, iar integritatea si demnitatea membrilor ei sa fie protejata.
Cea mai sigura arma impotriva violentei in familie este educarea mentalitatilor pentru prevenirea ei. Este ceea ce Biserica face prin predici si prin materiale tiparite, menite sa atraga atentia asupra pericolelor la care violenta expune fiinta umana.
Educarea deopotriva a parintilor si copiilor in spiritul responsabilitatii, iubirii si pacii este cea mai mare sansa pe care o are societatea in fata framantarilor care izbucnesc sub forma violentei de orice tip. Este nevoie insa si de actiuni concrete de asistenta materiala si spirituala a celor afectati si amenintati de violenta. Din acest motiv Biserica a demarat mai multe programe de ajutorare a persoanelor aflate in dificultate prin Sectorul pentru opera de caritate 'Diaconia', dar si prin Biroul pentru Asistenta Sociala de la 'Biserica si Societatea'.

In final , concluzia la toate aceste afirmatii este ca violenta in familie se afla la originea celor mai dificile probleme sociale ale comunitarilor.

Pare de necrezut faptul ca atentia publica si a specialistilor pentru aceasta maladie sociala dateaza de putin timp .

Atata vreme cat violenta e ignorata , lasata sa isi continue existenta secreta si devastatoare , nu putem vorbi de o reala politica sociala , tinzand spre o buna calitate a vietii individului si a familiei .

Cuvant cheie :

declinul violentei, despre violenta, mitul violentei, violenta, violenta ascensiune, violenta domestica, violenta fizica, violenta in declin, violenta in societate, violenta sociala, violenta statistici

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2161
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved