Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

ACTIVITATEA BNR DUPA RESTRUCTURARE

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Taxa hoteliera
Analiza SWOT ING Bank
FINANTE PUBLICE - TESTE GRILA
Piata creditului ipotecar in Romania
BANCA CENTRALA SI INFLUENTA ACESTEIA ASUPRA MEDIULUI BANCAR
MASA MONETARA SI AGREGATELE MONETARE
DELIMITARI SI STRUCTURI PRIVIND CREANTELE
CERERE
Grile Propuse - Auditul financiar
BANCA UNIVERSALA (UNIVERSAL BANKING)ACTIVITATEA BNR DUPA RESTRUCTURARE

La data de 1 septembrie 1999 a avut loc reorganizarea Bancii Nationale a Romaniei,ca urmare a conditiilor de aderare la Uniunea Europeana.Consiliul de Administratie a decis ca un numar de 19 sucursale judetene sa devina agentii ca urmare a desfiintarii casieriilor.Activitatea de casierie a fost preluata de sucursalele cele mai apropiate , carora centrala Bancii Nationale a Romaniei le dadu-se imputernicire.

Inainte de a interveni procesul de restructurare , sucursalele BNR erau clasificate pe grade :

Tabel privind sucursalele BNR dupa restructurae

Tabel Nr. 2

Sucursale BNR de grad superior

Sucursale BNR de grad I

sucursale BNR de grad II

sucursale BNR de grad III

Bucuresti

Arges

Arad

Alba

-

Cluj

Bihor

Bacau

-

Iasi

Brasov

Buzau

-

Timis

Constanta

Gorj

-

-

Dolj

Galati

-

-

Mures

Harghita

-

-

Prahova

Hunedoara

-

-

-

Maramures

-

-

-

Sibiu

-

-

-

Suceava

Sursa : Tribuna Economica nr. 10

La data de 16 august 1999 , in sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei s-a hotarat ca anumite sucursale sa preia activitatea de casierie a agentiilor BNR.

Astfel la data de 1 septembrie 1999 , schema agentiilor BNR arondate la sucursale BNR arata astfel :

Tabel privind sucursalele BNR principale si agentiile subordonate acestora

Tabel Nr. 3

Sucursala BNR

Agentia BNR arondata

Arges

Valcea

OltBacau

Neamt

Brasov

Covasna

Buzau

Vrancea

Cluj

Salaj

Constanta

Tulcea

Dolj

Mehedinti

Galati

Braila

Iasi

Vaslui

Maramures

Satu Mare

Mures

Bistrita Nasaud

Prahova

Dambovita

Suceava

Botosani

Timis

Caras-Severin

Bucuresti

Giurgiu

Teleorman

Ialomita

Calarasi

Sursa : Tribuna Economica nr.10

O data cu preluarea agentiilor BNR , sucursalele au preluat activitatile de casierie, cu o modalitate de lucru diferita:

1. Alimentarea cu numerar a unei activitati bancare din judetul in care agentia BNR nu mai efectua operatiuni de casierie se face astfel:

- de la sucursalele bancii comerciale apartinand de aceeasi societate bancara , cu unitatea in cauza, aflata in judetul in care functioneaza sucursala BNR care a preluat activitatea de casierie;

- prin remiteri de la alte sucursale ale aceleiasi societati bancare,din alte judete;

- prin redistribuirea excedentului de numerar inregistrat la unitati apartinand altor societati bancare din judet sau din alte judete.

Tinand cont de faptul ca inainte de 1 septembrie 1999 pentru efectuarea operatiunilor privind remiterile de numerar intre unitatile aceleiasi societati bancare sau redistribuirea excedentului de numerar intre unitati bancare apartinand de societati bancare diferite era necesara obligativitatea acordului scris al sucursalelor BNR ; dupa procesul de reorganizare a activitatii casieriilor , operatiunile respective nu mai necesitau obligativitatea solicitarii acordului scris al sucursalelor BNR.

2. Excedentul de numerar inregistrat de sucursala unei banci comerciale din judetul in care agentia BNR nu mai efectua operatiuni de casierie , atunci cand nu este remis altor unitati bancare, se depune in contul sucursalei bancii comerciale apartinand aceleiasi societati bancare din judetul in care functioneaza sucursala BNR care a preluat activitatea de casierie.

Exemplu : BCR Valcea -- BCR Arges

Pentru desfasurarea acestei operatiuni este obligatoriu ca documentul de depunere - borderou insotitor - sa fie intocmit de sucursala bancii comerciale din judetul in care sucursala BNR a preluat activitatea de casierie.

3. Trezoreria judeteana din judetul in care functioneaza sucursala BNR care a preluat activitatea de casierie are obligatia de a asigura numerarul necesar efectuarii platilor catre clienti si preia excedentul de numerar si pentru Trezoreria din judetul in care agentia BNR nu mai efectua aceste operatiuni.

4. Metalele si pietrele pretioase si semipretioase si mijloacele de plata in valuta liber convertibila care se retin de organele abilitate, in vederea confiscarii si valorificarii , din judetul in care agentia BNR nu mai efectua operatiuni de casierie , se depun la sucursala BNR care a preluat aceasta activitate .

De asemenea , ca urmare a desfiintarii operatiunilor de casierie ale agentiilor BNR, sucursalele care au preluat aceste operatiuni au preluat si toate valorile existente in tezaurul agentiilor(numerar , medalii si monede din aur si argint , aur dentar , imprimate cu regim special , clestii de sigilat , alte valori ), folosind ca document scrisoarea de remitere si intocmindu-se un proces verbal in trei exemplare care trebuia sa cuprinda pe langa denumirile si cantitatile valorilor preluate din tezaur si suma propusa a fi retinuta in casieria proprie a sucursalei BNR ce prelua aceste valori ; suma ce reprezenta plafonul soldului de casa.

Cele trei exemplare ale procesului verbal incheiat aveau urmatorul circuit :

- un exemplar era remis la Directia Generala a Operatiunilor cu Numerar si Metale Pretioase , in baza caruia se emit confirmarile de remitere a valorilor ;

- un exemplar era remis , odata cu valorile , la sucursala BNR care a preluat activitatea de casierie;

- un exemplar ramanea la agentia BNR care inceteaza aceasta activitate

Alte masuri care au fost luate erau cele privind ridicarea numerarului necesar efectuarii operatiunilor interne ale agentiilor BNR , acestea facandu-se cu ajutorul cecului de numerar , iar depunerea sumelor ce depaseau plafonul soldului de casa cu foaie de varsamant cu chitanta .

Operatiunea de decontare intre cele 2 unitati BNR se face cu ajutorul avizelor OIS (de debitare sau creditare ) intocmite pe baza cecului cu numerar sau foii de varsamant cu chitanta .

In privinta intocmirii graficului preliminat al incasarilor si platilor pentru luna urmatoare , propunerile sucursalelor bancilor comerciale din judetul in care sucursala BNR a preluat operatiunile de casierie includ si datele transmise de sucursalele bancilor comerciale din judetul in care agentia BNR nu mai efectueaza aceste operatiuni.

Zilnic , Serviciul Control Operatiuni Bancare solicita fiecarei sucursale a bancilor comerciale soldurile caselor de circulatie , atat ale unitatilor bancare din judet , cat si ale unitatii bancare din judetul in care agentia BNR nu mai efectueaza operatiuni cu numerar , cumulat pe total , din care separat pentru fiecare judet.

Exemplu : BCR Arges =

din care :

BCR Arges =.

BCR Valcea =..

BCR Olt =..

In aceasta forma s-a mers pana la data de 1 septembrie 2000 cand a intervenit al doilea proces de restructurare a Bancii Nationale a Romaniei , respectiv desfiintarea celor 19 agentii BNR.

Activitatea celor 19 agentii BNR a fost preluata de catre sucursalele la care acestea erau arondate , astfel :

- activitatea de personal ;

- patrimoniu (cu ajutorul inventarierii mijloacelor fixe si a obiectelor de inventar )

- evidenta contabila ;

- predarea fondului arhivistic si a lucrarilor curente ;

- contracte (incheierea de contracte intre BNR si TransFonD , rezilierea contractelor incheiate cu diversi furnizori si incheierea de noi contracte ,preluarea contractelor de service etc) ;

- preluarea cazurilor aflate pe rol de catre juristi ;

De asemenea , in cursul anului 2000 , mai exact la 1 aprilie 2000 a fost sistata operatiunea de preschimbare a aurului dentar, aceasta fiind o decizie permanenta .

Operatiunile cu metale pretioase au cunoscut mai multe modificari in afara celei de sistare a aurului dentar.Au fost sistate si operatiunile de cumparare a bijuteriilor de la populatie, in prezent achizitionandu-se doar monede din aur (batere veche), au intervenit noi tarife pentru operatiile de analiza si marcare a bijuteriilor din aur si argint.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 716
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site