Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

APARATUL FISCAL (Functii). APARATUL CENTRAL AL MINISTERULUI DE FINANTE

finante+ Font mai mare | - Font mai micAPARATUL FISCAL (Functii). APARATUL CENTRAL AL MINISTERULUI DE FINANTEIn toate tarile, organele cu atributii in domeniul fiscal cuprind organe centrale si teritoriale de specialitate, care au in componenta directii, departamente de divizii si servicii . In raport cu normele juridice aprobate, organele Administratiei Fiscale au, in mod diferentiat, o tripla functie :

de executie a legislatiei fiscale ;

de control al modului de aplicare a normelor juridice fiscale ;

de elaborare a proiectelor legislative cu caracter special

o           urmarirea si controlul respectarii legislatiei si a indeplinirii obligatiilor fiscale ;

o           perceperea propriu-zisa a impozitelor si taxelor, incasarea si evidentierea lor in conturile bugetare . ? ? ????????

Toate categoriile de activitati sunt desfasurate de catre organe fiscale diferite .

Activitatea cu rolul cel mai concret o constituie perceperea propriu-zisa a impozitelor, iar activitatea de control impulsioneaza virarea acestora la buget .

Cele 4 categorii de activitati fiscale se afla in legatura si , prin urmare, ele trebuiesc privite ca un tot unitar, rezultand astfel ca organele care le realizeaza pot si trebuie considerate ca facand parte dintr-un aparat comun, aparatul fiscal.

In acest sens, perceperea impozitelor ( scopul final al activitatii fiscale ) este conditionata de caracteristicile legislatiei, de calitatea indrumarii si de exigenta controlului, acestea din urma fiind determinate si orientate de informatiile furnizate de organele de percepere .

Ministerul Finantelor, care cuprinde organele centrale si cele teritoriale din domeniul fiscal, asigura coordonarea unitara a acestor activitati fiscale. Celelalte institutii care desfasoara in mod adiacent si unele activitati cu caracter fiscal nu pot fi considerate ca facand parte din aparatul fiscal .

Ministerul Finantelor este organizat si functioneaza ca organ al Adinistratiei Publice, cu rol de sinteza care aplica strategia si programul guvernului in domeniul finantelor publice. Atributiile Ministerului Finantelor, ca organ central in domeniul fiscal, sunt :

stabilirea nivelului si structurii impozitelor si taxelor ;

asigurarea masurilor necesare pentru incasarea veniturilor bugetare ;

Structurile administrative

Aparatul Central al Ministerului de Finante:

Ministerul de Finante este organizat si functioneaza ca organ al Adminsitratiei publice cu rol de sinteza care aplica strategia si programele Guvernului in domeniul Finantelor Publice .

Atributiile Ministerului de Finante, ca organ central in domeniul fiscal :

stabileste nivelul si structura impozitelor si taxelor ;

asigura masurile necesare pentru incasarea veniturilor bugetare ;

elaboreaza actele monetare cu caracter fiscal ;

coordoneaza controlul fiscal al subiectilor economici .

Ministerul Finantelor este organizat pe Directii Generale, Directii si servicii, unele dintre acestea fiind implicate direct in realizarea unitara a activitatii fiscale. Astfel, compartimentele functionale din aparatul central al Ministerului Finantelor elaboreaza normele metodologice, instructiuni si precizari cu privire la modul de aplicare al actelor normative prin care sunt instituite impozitele si taxele .

Indrumarea metodologica in domeniul fiscal se realizeaza de catre aparatul central al Ministerului Finantelor prin actiuni desfasurate la sediul organelor fiscale teritoriale, precum si prin consfatuirile la care participa atat organele fiscale, cat si reprezentantii contribuabililor .

In cadrul aparatului central al Ministerului Finantelor, functioneaza urmatoarele compartimente cu atributii si competente in domeniul fiscal :

Directia Generala de Politici si Reglementari Fiscale, in cadrul careia se asigura elaborarea actelor normative fiscale, care se inainteaza Guvernului si Parlamentului pentru aprobare ; aceasta directie elaboreaza totodata si reglementarile necesare aplicarii corecte a acestor acte normative cu caracter fiscal ;

Directia Generala de Indrumare Metodologica in domeniul perceperii obligatiilor fiscale care asigura coordonarea unitara, dar si diferentiata a realizarii, de catre organele fiscale teritoriale, a incasarii efective a impozitelor si taxelor ;

Directia Generala de Control Financiar, in cadrul careia sunt compartimente specializate pentru indrumarea si orientarea metodologica a controlului fiscal ;

Garda Financiara care asigura controlul operativ in vederea respectarii legislatiei fiscale, vamale, comerciale sau de preturi de catre subiectii economici ;

Directia Generala a Vamilor, insarcinata cu aplicarea dispozitiilor legale privind taxele vamale si perceperea acestora ;

Directia Generala a Trezoreriei Publice, care are atributii in momentul incasarii veniturilor pe baza unei evidente stricte, pe fiecare platitor si , totodata, realizarea controlului financiar preventiv asupra incasarii la termen a impozitelor si taxelor .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1795
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved