Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

ASPECTE FISCALE PRIVIND IMPOZITUL PE PROFIT LA SC SAKITA IMPEX SRL BAIA MARE

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
ASPECTE FISCALE PRIVIND IMPOZITUL PE PROFIT LA SC SAKITA IMPEX SRL BAIA MARE

1. Prezentare generala a SC SAKITA IMPEX SRL- Baia Mare
SC SAKITA IMPEX SRL este o fima ce comercializeaza materiale de constructii, en-gros si en-detail, fiind distribuitor autorizat RIGIPS, Onduline, Velux, Lindab, vopsele MICCAROM, Baumit, Bardoline, caramizi sticla Vitrablock, vata minerala, accesorii RIGIPS.

Firma are un depozit central si doua puncte de desfacere:

- Depozit central: Baia Mare, B-dul Unirii, nr. 19, jud. Maraures;

- Magazin 1: Baia Mare, Str. Closca, nr. 31, jud. Maramures;

- Magazin 2: Baia Sprie, Str. Vasile Lucaciu, nr. 52, jud. Maramures.

1.1. Date de identificare SC SAKITA IMPEX SRL

Denumire firma: SC SAKITA IMPEX SRL

Adresa sediului social: Baia Mare, B-dul Unirii, nr. 19, jud. Maramures

Activitatea principala: comert cu ridicata al materialului lemnos si de constructii- cod CAEN 5131

Cod Unic de Inregistrare: RO8395542

Nr. de ordine in Registrul Comertului: J24/1067/1996

1.2. Domeniul de activitate

Domeniul de activitate: comert cu ridicata al materialului lemnos si de constructii:

- vanzarile cu ridicata ale lemnului neprelucrat;
- vanzarile cu ridicata ale produselor rezultate din prelucrarea primara a lemnului;
- vanzarile cu ridicata de vopsele, lacuri si emailuri;
- vanzarile cu ridicata de materiale de constructii:

- nisip si pietris;
- vanzarile cu ridicata de geamuri;
- vanzarile cu ridicata ale obiectelor sanitare din portelan:

- cazi, chiuvete etc.

Principalele materiale de constructie comercializate de firma:

Produse metalurgice: structuri si confectii metalice, teava, tabla, invelitori, profile laminate, profile economice, cornier, organe de asamblare, grinzi metalice, armaturi industriale, gratare metalice, materiale otel-inox, otel beton, plase sudate, sarma, cuie.

Materiale de constructii: beton armat, agregate minerale, sape, agregate de balastiera, materiale de zidarie (caramida, BCA, BCU, nisip, pietris, ciment, adezivi), prefabricate din beton (casete prefabricate, placi, tuburi canalizare, ziduri de sprijin, spalieri, stalpi).

Materiale de finisaj pentru amenajari: marmura, granit, calcar, travertin, andezit, pavaje, placaje, pardoseli, faianta, gresie, mortare, ipsos, var, tapet, lambriuri, gips-carton, teracota etc.).

Grafice privind evolutia cifrei de afaceri

Fig. 1.3.1. Evolutia cifrei de afaceri pe perioada 2000- 2007 a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Contul de profit si pierdere al S.C. Sakita Impex S.R.L. din perioada 2000- 2007

Cifra de afaceri reprezinta suma totala a veniturilor din operatiuni comerciale efectuate de firma intr-o perioada de timp determinata, respectiv ansamblul incasarilor agentului economic intr-o perioada (in cazul de fata: un an), pe baza actelor de comert, rezultate din vanzari exprimate in preturile pietei. Reflecta performantele financiare brute, acest indicator asigurand compararea cheltuielilor efectuate cu profitul realizat. Nu include veniturile financiare si exceptionale.

Din analiza cifrei de afaceri se desprinde concluzia ca principala sursa de venit o reprezinta activitatea de exploatare, respectiv comertul cu ridicata a materialului lemnos si de constructii.

In perioada 2000-2007, firma S.C. Sakita Impex S.R.L. a avut o cifra de afaceri ascendenta, fapt ce arata ca intreprinderea dispune de potential care ii permite consolidarea pe piata. Aceasta crestere este datorata, in principal, extinderii activitatii intreprinderii, prin deschiderea a noi puncte de luncru din anul 2004, cifra de afaceri fiind influentata de volumul fizic al vanzarilor si de pretul mediu de vanzare.

Cifra de afaceri evidentiaza dimensiunea portofoliului de efaceri realizate de intreprindere in relatie cu partenerii acesteia, reflectand volumul activitatii desfasurate prin desfacerile de marfuri.

Cel mai ridicat nivel al cifrei de afaceri a fost inregistrat in anul 2006, iar scaderea inregistrata in anul 2007 poate fi explicata prin armonizarea politicilor intreprinderii cu normele europene si cu noile reglementari, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Evolutia profitului

Fig. 1.3.2. Evolutia profitului pe perioada 2000- 2007 a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Contul de profit si pierdere al S.C. Sakita Impex S.R.L. din perioada 2000- 2007

Profitul (rezultatul) brut reprezinta rezultatul obtinut din operatiunile normale, obisnuite, ale intreprinderii, calculat ca diferenta intre veniturile curente (venituri din exploatare, plus venituri financiare) si cheltuieli curente (cheltuieli de exploatare, plus cheltuieli financiare); evidentiaza performantele economice ale intreprinderii pe plan comercial.

Profitul (rezultatul) net corespunde sintezei rezultatului curent si exceptional, corectat cu urmatoarele elemente:

participarea salariatiilor la rezultate;

impozitul pe profit.

Situatia generala pe baza contului de profit si pierdere urmareste evolutia profitului pe categorii de activitati, punandu-se in evidenta modificarile intervenite in structura lor.

In perioada 2000- 2007, S.C. Sakita Impex S.R.L. a inregistrat o evolutie crescatoare a profitului (brut si net), cresterea fiind mai evidenta incepand cu anul 2004, ca efect al extinderii activitatii, prin deschiderea punctelor de lucru (cele doua magazine de desfacere).

Factorii care influenteaza evolutia profitului sunt:

structura si marimea veniturilor si cheltuielilor aferente exercitiului financiar;

cotele de impozite si taxe aplicate conform legislatiei in vigoare;

politicile contabile practicate de firma;

presiunea fiscala;

preturile de vanzare-cumparare;

etc.

Evolutia activelor imobilizate

Fig. 1.3.3. Evolutia activelor imobilizate pe perioada 2000- 2007 a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Bilantul contabil al S.C. Sakita Impex S.R.L. din perioada 2000- 2007

Activele imobilizate se compun din:

- imobilizari necorporale;

- imobilizari corporale

- imobilizari financiare.

Imobilizarile necorporale cuprind: cheltuielile de constituire a societatii, programele informatice, marci de fabrica, fondul comercial (clientela, vadul comercial, reputatia), etc.

Ponderea imobilizarilor necorporale este relativ mica in totalul activelor patrimoniale.

Imobilizarile corporale: terenuri, mijloace fixe (cladiri, masini, unelte si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura), mijloace de trensport.

Cresterea valorii imobilizarilor corporale de la o perioada la alta refelcta orientarea intreprinderii spre retehnologizare, imbunatatirea performantei.

Imobilizarile financiare sunt formate din: titluri de participare, titluri imobilizate aale activitatii de portofoli si alte titluri si creante imobilizate.

Cresterea valorii imobilizarilor financiare de la un an la altul reflecta orientarea politicii firmei spre investitii de capital pe termen lung.

Structura furnizorilor

Fig. 1.3.4. Structura furnizorilor la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Situatia relatiilor cu tertii din evidenta S.C. Sakita Impex S.R.L.

Furnizorii reflecta datoriile agentului economic fata de furnizorii de bunuri, lucrari sau servicii rezultate din activitatea de exploatare. O datorie reprezinta un angajament sau o responsabilitate de a actiona intr-un anumit fel. Stingerea datoriilor se poate realiza prin utilizarea efectelor de comert (cambia, biletul la ordin, CEC-ul etc,).

In alegerea principalilor furnizori, firma se ghideaza dupa calitatea marfurilor oferite, preturile practicate, periodicitatea furnizarilor, conditiile de transport si plata, eventuale bonificatii etc.

Se remarca faptul ca ponderea cea mai mare in total furnizori o are SC Rigips Romania SRL urmata de SC Menat SRL, care furnizeaza cea mai mare cantitate de marfa necesara intreprinderii pentru a-si desfasura activitatea comerciala, acest lucru fiind datorat in principal calitatii si preturilor asigurate pentru SC Sakita Impex SRL.

In categoria alti furnizori sunt inclusi si cei din afara tarii, respectiv importurile, asigurandu-se astfel o varietate de produse (material lemnos, materiale de constructii).

Structura clientilor

Fig. 1.3. Structura clientilor la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Situatia relatiilor cu tertii din evidenta S.C. Sakita Impex S.R.L.

Clientii sunt evidentiati in contabilitate sub forma creantelor fata de terti, generate de vanzarea pe credit commercial a bunurilor materiale rezultate din activitatea intreprinderii.

Principalii clienti ai SC Sakita Impex SRL sunt firmele de constructii, renovari, persoanele fizice care realizeaza lucrari de renovare a locuintelor sau chiar constructia de cladiri, locuinte, anexe etc.

Structura clientilor:

Tabelul: 1.7.

Structura clientilor SC Sakita Impex SRL

Nr. crt.

Denumire

Suma

Pondere in total clienti

1.

SC IMI SRL

53812

15%

2.

SC Gerasa SRL

19800

5%

3.

SC AMB SRL

56680

16%

4.

SC Petrut Construct SRL

49550

14%

Persoane fizice

120000

32%

6.

Alti clienti- personae juridice

63778

18%

TOTAL Clienti

100%

Sursa: Baza de date Clienti a SC Sakita Impex SRL

Evolutia numarului de personal

Fig. 1.3.6. Evolutia numarului de personal la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Departament resurse umane S.C. Sakita Impex S.R.L., din perioada 2000- 2007

Factorul uman are o mare importanta, deoarece omul este creatorul tuturor bunurilormateriale, precum si a celorlalti factpri de productie, in acelasi timp el fiind si beneficiarul rezultatelor productiei.

Munca este activitatea umana constienta bazata pe utilizarea capacitatii de munca in vederea folosirii eficiente si a perfectionarii sale si a celorlalti factori de productie.

In figura de mai sus este evidentiat numarul scriptic de salariati la S.C. Sakita Impex S.R.L., care cuprinde totalitatea personalului existent in evidenta unitatii, in baza unui contract de munca sau a unui alt document generator de drepturi si obligatii pentru ambele parti.

Numarul de personal al intreprinderii este corelat cu volumul si structura activitatii desfasurate. Dimensiunea efectivului de personal depinde atat de volumul de activitate ce urmeaza a se desfasura, cat si de nivelul productivitatii muncii, observandu-se astfel o crestere a numarului de personal (incepand cu 2004) ca urmare a extinderii activitatii.

Intreprinderea isi asigura forta de munca atat sub aspect cantitativ cat si sub aspect calitativ, urmarind:

asigurarea cu personal pe total categorii;

fluctuatia si stabilitatea porsonalului;

calificarea si repartizarea corespunzatoare a personalului;

capacitatea de munca;

cantitatea si calitatea muncii.

Organigrama firmei

Organization Chart

Fig. 1.3.7. Organigrama S.C. Sakita Impex S.R.L.

Sursa: Actul constitutive a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Directorul general este cel ce coordoneaza si asigura buna fonctionare si organizare in cadrul intreprinderii.

Personalul de administratie si conducere sau functional reuneste ansamblul persoanelor necesare desfasurarii procesului managerial si a proceselor de executie, contribuie la stabilirea obiectivelor firmei prin fundamentarea deciziilor adoptate si asigura asistenta tehnica, juridica, economica, etc., tuturor compartimentelor intreprinderii.

Personalul operativ sau productive este reprezentat de ansamblul persoanelor care contribuie direct la realizarea obiectului de activitate al intreprinderii, respective comertul materialelor de constructii.

CALCULUL PROFITULUI IMPOZABIL

Profitul impozabil se determina cu urmatoarea formula:

Profit Impozabil= Total venituri – Total cheltuieli – Venituri neimpozabile +

Cheltuieli nedeductibile fiscal

Totalul veniturilor este dat de veniturile din exploatare si cele financiare; totalul cheltuielilor este format din cheltuielile de exploatare (aferente veniturilor din exploatare) si veniturile finaciare.

Firma SC Sakita Impex SRL nu a inregistrat venituri neimpozabile in anul fiscal 2007.

Cheltuielile nedeductibile fiscal sunt reprezentate de donatii (peste limitele admise), amenyi (nedeductibile in totalitate), asigurarile de viata (ce depasesc 200 Euro), tichete de masa cadou (nedeductibile), cheltuieli de protocol (ce depasesc limitele admise)

Situatia trimestriala a SC SAKITA IMPEX SRL, Baia Mare, se prezinta astfel:

*      Trimestrul I:

Tabelul 2.1.

Indicatori economici la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Nr. crt.

Specificatie

Valoare (lei)

1.

Venituri din vanzarea marfurilor

307244,8

2.

Alte venituri din exploatare (vanzari active)

110551

3.

Venituri financiare

803,2

4.

A. Venituri totale

418599

Cheltuieli din exploatare

408558,4

6.

Cheltuieli financiare

2182

7.

B. Total cheltuieli

410740,4

8.

C. Rezultatul brut (A- B)

7858,6

9.

Donatii

600

10.

Amenzi, penalitatii

562,8

11.

Cheltuieli cu asigurarile de viata580

12.

Tichte de masa nedeductibile (tichete de masa cadou)

618,6

13.

Cheltuieli de protocol

702,8

14.

D. Total cheltuieli nedeductibile

3064,2

1

E. Profit impozabil ( C+D)

10922,8

16.

F. Impozit pe profit (E X 16%)

1747

17.

G. Donatii (deductibile)

349

18.

Impozit de plata (F-G)

1398

Sursa: Registrul de evidenta fiscala a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Profitul contabil= total venituri- total cheltuieli

= - =

= lei

Profit impozabil= total venituri - total cheltuieli – venituri neimpozabile + cheltuieli

nedeductibile fiscal

Cheltuielile nedeductibil fiscal:

- donatii: 600 lei;

- amenzi, penalitati: 562,8 lei;

- cheltuieli cu asigurarile de viata nedeductibile: 580 lei;

- tichete de masa cadou nedeductibile: 618,6 lei;

- cheltuieli de protocol: 702.8 lei.

è cheltuieli nedeductibile: 3064,2 lei.

è profit impozabil= profit contabil (rezultatul brut) + cheltuieli nedeductibile fiscal- venituri neimpozabile= 7858,6 + 3064,2= 10922,8 lei;

è impozit pe profit= profit impozabil X 16%

= 10922,8 X 16%= 1747 lei

Din profitul impozabil se scad cheltuielile privind donatiile si sponsorizarile acordate pentru a determina impozitul de plata, dupa cum urmeaza:

Ø      Calculul cheltuielilor de protocol deductibile:

Cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Rezultatul brut (profitul contabil): 7858,6 lei;

Cheltuieli de protocol: 702,8 lei;

è 7858,6 + 702,8 = 8561,4 lei

è protocol deductibil: 8561,4 X 2% = 171,228 lei

è cheltuieli cu protocolul nedeductibile: 702,8- 171,228 = 531,572 lei.

Ø      Calculul cheltuielilor privind donatiile- sponsorizarile:

Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, acordate potrivit legii- se scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli effectuate indeplineste urmatoarele conditii:

- este in limita a 30°/00 din cifra de afaceri;

- nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Total donatii-sponsorizari efectuate: 600 lei;

30°/00 din cifra de afaceri: X 30°/00= 1255,8 lei;

20% din impozitul pe profit datorat: 1747 X 20%= 349 lei;

è cheltuieli cu donatii-sponsorizari acordate potrivit legii: 349 lei

 • impozit de plata= 1747 - 349 =

= 1398 lei.

*      Trimestrul II:

Tabelul: 2.2.

Indicatori economici la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Nr. crt.

Specificatie

Valoare (lei)

1.

Venituri din vanzarea marfurilor

384156

2.

Alte venituri din exploatare (vanzari active)

138288,75

3.

Venituri financiare

1104

4.

A. Venituri totale

523348,75

Cheltuieli din exploatare

510798

6.

Cheltuieli financiare

2827,5

7.

B. Total cheltuieli

513525,5

8.

C. Rezultatul brut (A- B)

9923,25

9.

Donatii

850

10.

Amenzi, penalitatii

803,5

11.

Cheltuieli cu asigurarile de viata

825

12.

Tichte de masa nedeductibile (tichete de masa cadou)

873,25

13.

Cheltuieli de protocol

978,5

14.

D. Total cheltuieli nedeductibile

3930,25

1

E. Profit impozabil ( C+D)

13753,5

16.

F. Impozit pe profit (E X 16%)

2384

17.

G. Donatii (deductibile)

536

18.

Impozit de plata (F-G)

1848

Sursa: Registrul de evidenta fiscala a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Profitul contabil= total venituri- total cheltuieli

= 523348,75- 513525,5 =

= 9923,25 lei

Profit impozabil= total venituri - total cheltuieli – venituri neimpozabile + cheltuieli

nedeductibile fiscal

Cheltuielile nedeductibil fiscal:

- donatii: 850 lei;

- amenzi, penalitati: 803,5 lei;

- cheltuieli cu asigurarile de viata nedeductibile: 825 lei;

- tichete de masa cadou nedeductibile: 873,25 lei;

- cheltuieli de protocol: 978,5 lei.

è cheltuieli nedeductibile: 3930,25 lei.

è profit impozabil= profit contabil (rezultatul brut)+ cheltuieli nedeductibile fiscal- venituri neimpozabile= 9923,25- 3930,25= 13753,5 lei;

è impozit pe profit= 13753,5 X 16%

= 2384 lei

Din profitul impozabil se scad cheltuielile privind donatiile si sponsorizarile acordate pentru a determina impozitul de plata, dupa cum urmeaza:

Calculul cheltuielilor de protocol deductibile:

o    Rezultatul brut (profitul contabil): 9923,25 lei;

o    Cheltuieli de protocol: 978,5 lei;

è 9923,25+ 978,5 = 10801,75 lei

è protocol deductibil: 10801,75 X 2% = 216,035 lei

è cheltuieli cu protocolul nedeductibile: 978,5- 216,035= 764,45 lei.

Calculul cheltuielilor privind donatiile- sponsorizarile:

Total donatii-sponsorizari efectuate: 536 lei;

30°/00 din cifra de afaceri: 523348,75 X 30°/00=1570,05 lei;

20% din impozitul pe profit datorat: 2284 X 20%= 536,75 lei;

è cheltuieli cu donatii-sponsorizari acordate potrivit legii: 536 lei

 • impozit de plata= 2384- 536=

= 1848 lei.

*      Trimestrul III:

Tabelul: 2.3.

Indicatori economici la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Nr. crt.

Specificatie

Valoare (lei)

1.

Venituri din vanzarea marfurilor

460867,2

2.

Alte venituri din exploatare (vanzari active)

165826,5

3.

Venituri financiare

1204,8

4.

A. Venituri totale

627898,5

Cheltuieli din exploatare

612837,6

6.

Cheltuieli financiare

3273

7.

B. Total cheltuieli

616110,68.

C. Rezultatul brut (A- B)

11787,9

9.

Donatii

900

10.

Amenzi, penalitatii

844,2

11.

Cheltuieli cu asigurarile de viata

870

12.

Tichte de masa nedeductibile (tichete de masa cadou)

927,9

13.

Cheltuieli de protocol

1054,2

14.

D. Total cheltuieli nedeductibile

4596,3

1

E. Profit impozabil ( C+D)

16384,2

16.

F. Impozit pe profit (E X 16%)

2621

17.

G. Donatii (deductibile)

524

18.

Impozit de plata (F-G)

2097

Sursa: Registrul de evidenta fiscala a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Profitul contabil= total venituri- total cheltuieli

= 627898,5- 61611=,6

= 11787,9 lei

Profit impozabil= total venituri - total cheltuieli – venituri neimpozabile + cheltuieli

nedeductibile fiscal

Cheltuielile nedeductibil fiscal:

- donatii: 900 lei;

- amenzi, penalitati: 844,2 lei;

- cheltuieli ci asigurarile de viata nedeductibile: 870 lei;

- tichete de masa cadou nedeductibile: 927,9 lei;

- cheltuieli de protocol: 1054,2 lei.

è cheltuieli nedeductibile: 4596,3 lei.

è profit impozabil= profit contabil (rezultatul brut)+ cheltuieli nedeductibile fiscal- venituri neimpozabile= 11787,9+ 4596,3= 16384,2 lei;

è impozit pe profit= profit impozabil X 16%

= 16384,2 X 16%= 2621 lei

Din profitul impozabil se scad cheltuielile privind donatiile si sponsorizarile acordate pentru a determina impozitul de plata, dupa cum urmeaza:

Calculul cheltuielilor de protocol deductibile:

o       Rezultatul brut (profitul contabil): 16384,2 lei;

o       Cheltuieli de protocol: 1054,2 lei;

è 16384,2- 1054,2= 15330 lei

è protocol deductibil: 15330 X 2% = 306,6 lei

è cheltuieli cu protocolul nedeductibile: 1054,2- 306,6= 747,6 lei.

Calculul cheltuielilor privind donatiile- sponsorizarile:

Total donatii-sponsorizari efectuate: 900 lei;

30°/00 din cifra de afaceri: X 30°/00=1883,7 lei;

20% din impozitul pe profit datorat: 2621 X 20%= 524 lei;

è cheltuieli cu donatii-sponsorizari acordate potrivit legii: 524 lei

 • impozit de plata= 2621- 524=

= 2097 lei.

*      Trimestrul IV:

Tabelul: 2.4.

Indicatori economici la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Nr. crt.

Specificatie

Valoare (lei)

1.

Venituri din vanzarea marfurilor

383956

2.

Alte venituri din exploatare (vanzari active)

138088,75

3.

Venituri financiare

904

4.

A. Venituri totale

523148,75

Cheltuieli din exploatare

510598

6.

Cheltuieli financiare

2627,5

7.

B. Total cheltuieli

513325,5

8.

C. Rezultatul brut (A- B)

9723,25

9.

Donatii

650

10.

Amenzi, penalitatii

603,5

11.

Cheltuieli cu asigurarile de viata (ce depasesc 200 Euro)

625

12.

Tichte de masa nedeductibile (tichete de masa cadou)

673,25

13.

Cheltuieli de protocol

678,5

14.

D. Total cheltuieli nedeductibile

3730,25

1

E. Profit impozabil ( C+D)

13553,5

16.

F. Impozit pe profit (E X 16%)

2084

17.

G. Donatii (deductibile)

336

18.

Impozit de plata (F-G)

1648

Sursa: Registrul de evidenta fiscala a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Profitul contabil= total venituri- total cheltuieli

= 523148,75- 513325,5 =

= 9723,25 lei

Profit impozabil= total venituri - total cheltuieli – venituri neimpozabile + cheltuieli

nedeductibile fiscal

Cheltuielile nedeductibil fiscal:

- donatii: 650 lei;

- amenzi, penalitati: 603,5 lei;

- cheltuieli cu asigurarile de viata nedeductibile: 625 lei;

- tichete de masa cadou nedeductibile: 673,25 lei;

- cheltuieli de protocol: 678,5 lei.

è cheltuieli nedeductibile: 3730,25 lei.

è profit impozabil= profit contabil (rezultatul brut)+ cheltuieli nedeductibile fiscal- venituri neimpozabile= 9723,25- 3730,25= 13553,5 lei;

è impozit pe profit= 13553,5 X 16%

= 2084 lei

Din profitul impozabil se scad cheltuielile privind donatiile si sponsorizarile acordate pentru a determina impozitul de plata, dupa cum urmeaza:

Calculul cheltuielilor de protocol deductibile:

o    Rezultatul brut (profitul contabil): 9723,25 lei;

o    Cheltuieli de protocol: 678,5 lei;

è 9723,25+ 678,5 = 10601,75 lei

è protocol deductibil: 10601,75 X 2% = 312,035 lei

è cheltuieli cu protocolul nedeductibile: 678,5- 312,035=366 lei.

Calculul cheltuielilor privind donatiile- sponsorizarile:

Total donatii-sponsorizari efectuate: 336 lei;

30°/00 din cifra de afaceri: X 30°/00=1469,75 lei;

20% din impozitul pe profit datorat: 2084 X 20%= 416,95 lei;

è cheltuieli cu donatii-sponsorizari acordate potrivit legii: 416,95 lei

 • impozit de plata= 2184- 416=

= 1648 lei.

*      La sfarsitul anului 2007, SC SAKITA IMPEX SRL prezinta urmatoarea situatie financiara:

Tabelul: 2.

Indicatori economici la S.C. Sakita Impex S.R.L.

Nr. Crt.

Specificatie

Valoare (lei)

1.

Venituri din vanzarea marfurilor

1536224

2.Alte venituri din exploatare (vanzari active)

552755

3.

Venituri financiare

4016 

4.

A. Venituri totale

2092995

Cheltuieli din exploatare

2042792

6.

Cheltuieli financiare

10910

7.

B. Total cheltuieli

2053702

8.

C. Rezultatul brut (A- B)

39293

9.

Donatii

3000

Amenzi, penalitatii

Cheltuieli cu asigurarile de viata (ce depasesc 200 Euro)

Tichte de masa nedeductibile (tichete de masa cadou)

Cheltuieli de protocol

14.

D. Total cheltuieli nedeductibile

15312

E. Profit impozabil ( C+D)

F. Impozit pe profit (E X 16%)

E. Donatii (deductibile)

18.

Impozit de plata (E-F)

6991

Sursa: Registrul de evidenta fiscala a S.C. Sakita Impex S.R.L.

Profitul contabil= total venituri- total cheltuieli

= 2092995- 2053702=

= 39293 lei

Profit impozabil= total venituri - total cheltuieli – venituri neimpozabile + cheltuieli

nedeductibile fiscal

Cheltuielile nedeductibile fiscal:

- donatii: 3000 lei;

- amenzi, penalitati: 2814 lei;

- cheltuieli ci asigurarile de viata nedeductibile (depasesc 200 euro): 2900 lei;

- tichete de masa cadou nedeductibile: 3093 lei;

- cheltuieli de protocol: 3514 lei.

è cheltuieli nedeductibile: 15321 lei.

è profit impozabil= profit contabil (rezultatul brut)+ cheltuieli nedeductibile fiscal- venituri neimpozabile= 39293+ 15321= 54614 lei;

è impozit pe profit= profit impozabil X 16%

= 54614 X 16%=

= 8738 lei

Din profitul impozabil se scad cheltuielile privind donatiile si sponsorizarile acordate pentru a determina impozitul de plata, dupa cu urmeaza:

Calculul cheltuielilor de protocol deductibile:

Cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Rezultatul brut (profitul contabil): 39293 lei;

Cheltuieli de protocol: 4388 lei;

è 39293+4388 = 43681 lei

è protocol deductibil: 43681 X 2% = 874 lei

è cheltuieli cu protocolul nedeductibile: 4388- 874= 3514 lei.

Calculul cheltuielilor privind donatiile- sponsorizarile:

Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, acordate potrivit legii- se scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste ffectuate urmatoarele conditii:

- este in limita a 30°/00 din cifra de afaceri;

- nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Total donatii-sponsorizari efectuate: 3000 lei;

30°/00 din cifra de afaceri: 1536224 X 30°/00=4608 lei;

20% din impozitul pe profit datorat: 8738 X 20%= 1747 lei;

è cheltuieli cu donatii-sponsorizari acordate potrivit legii: 1747 lei

 • impozit de plata= 8738- 1747=

= 6991 lei.

PLAPA IMPOZITULUI SI DEPUNEREA DECLARATIILOR FISCALE

Contribuabilii, persoane juridice romane, au obligatia de a plati impozit pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial. Termenul pana la care se efectueaza plata impozitului anual este termenul de depunere a declaratiei privind impozitul pe profit, respective 15 aprilie inclusiv a anului urmator.

Impozitul pe profit se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea cotelor de impozit stabilite legal , asupra profitului impozabil determinat pe baza cotelor inscrise lunar in contabilitate.

Calculul se face lunar , cumulat de la inceputul anului calendaristic.

Cota de impunere este o cota procentuala proportionala de 16 % din profit.

Trimestrial se face calcularea impozitului pe profit, se depune Declaratia 100 si se plateste impozitul aferent trimestrului respectiv.

Pana la data de 15 aprilie 2008 se depune declaratia finala: Declatata 101 privind impozitul pe profit aferent anului fiscal si se plateste impozitul pe profit aferent trimestrului IV.

SC SAKITA IMPEX SRL a platit impozitul pe profit si a depus trimestrial declaratiile fiscale, respectand astfel prevederile legale.

CONCLUZII SI PROPUNERI

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile persoanelor fizice sau juridice, cu caracter obligatoriu si cu titlu nerambursabil, la dispozitia statului si care nu presupune o contraprestatie din partea acestuia.

Impozitul pe profit este un impozit personal iar in cadrul reformei fiscale din Romania , impozitul pe profit ocupa un rol imortant atat in prisma contributiei sale la formarea veniturilor bugetare cat si prin influentarea activitatilor generatoare de profit.

Impozitul pe profit este un impozit direct care se aplica beneficiului obtinut din desfasurarea unei activitati economice. El reprezinta una din principalele surse de venituri ale bugetului de stat.

Realizarea activitatii economice in conditiile caracterului limitat al resurselor economice, aflate in relatie cu nevoile economice caracterizate prin tendinta lor de crestere si diversificare, impune tratarea eficientei economice ca problema economica majora.

Eficienta pune in corelatie directa efectele (rezultatele) unei activitati cu eforturile (cheltuielile) depuse la un moment dat.

Platitorii impozitului pe profit impozabil sunt incluse urmatoarele categorii:

persoane juridice romane pentru profitul impozabil obtinut atat in Romania cat si in strainatate.

persoane juridice straine ce-si desfasoara activitatea intr-un sediu permanent in Romania.

Profitul impozabil reprezinta diferenta intre veniturile obtinute si cheltuielile aferente acstor venituri cu exceptia cheltuielilor nedeductibile. De asemenea reprezinta baza pentru calcularea , recalcularea si regularizarea impozitului pe profit cu bugetul statului.

Impozitul pe profit se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea cotelor de impozit stabilite legal, asupra profitului impozabil determinat pe baza cotelor inscrise lunar in contabilitate.

Calculul se face lunar , cumulat de la inceputul anului calendaristic.

Cota de impunere este o cota procentuala proportionala de 16 % din profit.

Lucrarea este structurata pe 5 capitole, dupa cum urmeaza:

Capitolul 1, in care sunt prezentate notiuni generale cu privire la fiscalitate, principiile acesteia, sistemul de impozite si taxe aplicat in Romania si presiunea fiscala exercitata de reglementarile in vigoare;

Implicatiile fiscale se manifesta, de regula, prin intermediul impozitelor si taxelor. La nivelul unei tari, ansamblul impozitelor si taxelor provenite de la persoane fizice si de la cele juridice, formeaza sistemul fiscal. Asezarea si perceperea impozitelor se realizeaza prin crearea si mentinerea in stare de functionare a unui mecanism fiscal, in conditiile respectarii principiilor fiscale.

Principiile ce se manifesta in domeniul fiscal sunt: principiul randamentului, principiul simplicitatii, principiul flexibilitatii, principiul stabilitatii, principiul echivalentei, principiul neutralitatii, principiul echitatii, principiul legalitatii.

Sistemul de impozite si taxe aplicat in Romaniacuprinde: impozitul pe profit; impozitul pe venit (platit de inteprinderi dar suportat de beneficiarii veniturilor); impozitul pe dividende; impozitul pe profitul obtinut din activitati comerciale ilicite sau din nerespectarea legii privind protectia consumatorilor; taxa pe valoare adaugata; accizele si impozitul pe titeiul si gazele din productia interna; taxa pe jocurile de noroc; taxe vamale; taxe pentru eliberari de licente si autorizatii de functionare; taxa pe activitatea de exploatare a resurselor minerale; taxa asupta tranzactiilor cu valori mobiliare; taxa asupra folosirii terenurilor proprietate de stat; impozit pe cladiri si impozite pe terenuri; taxa asupra mijloacelor de transport; impozitul pe venitul agricol; taxe de timbru; alte impozite directe si alte impozite indirecte; contributia unitatii la asigurarile sociale; contributia unitatii si a personalului pentru pensia suplimentara; contributia la fondul special al drumurilor publice; contribitia la fondul special pentru modernizarea punctelor de trecere a frontierei, precum si a celorlalte unitati vamale; contributia la fondul special de risc si accident pentru protectia persoanelor cu handicap; contributia la fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic; contributia la fondul special pentru protejarea asiguratilor; contributia la fondul cultural national; contributia la fondul pentru modernizarea turismului contributia la fondul special al aviatiei; contributia la fondul cinematografic national; contributia la fondul la fondul special pentru sustinerea invatamantului de stat; comisionul platit inspectoratului teritorial de munca.

Atunci cand presiunea fiscala depaseste anumite limite, randamentul impozitelor si taxelor poate deveni mai mic, deoarece se vor manifesta fenomene de rezistenta la impozite din partea contribuabililor. In conditiile unei presiuni fiscale mari, contribuabilii pot ajunge sa deruleze operasiuni care sa nu respecte normele fiscale, contabile sau de alta natura, intrand in stare de evaziune fiscala. Evaziunea fiscala se manifesta atat in interiorul unei tari, cat si la nivel international si, pe linga mecanismele necesare pentru buna stabilire si colectare a impozitelor, statele trebuie sa se doteze si cu mecanisme si cu instrumente de lupta impotriva acestor fenomene.

Capitolul 2, cu privire la principiile contabile si regulile fiscale;

In capitolul 3 sunt precizate impozitele si taxele reglementate de codul fiscal precuzm si interpretarea codului fiscal.

Codul fiscal stabileste cadrul legal pentru impozitele si taxele care constituie venituri la bugetul de stat si bugetele locale, precizeaza contribuabilii care trebuie sa plateasca aceste impozite si taxe, precum si modul de calcul si de plata al acestora.

Capitolul 4 ofera o prezentare ampla a impozitului pe profit: definirea acestuia, modul de calcul, aspectele internationale;

La capitolul 5 este inclus un studiu de caz la societatea SC SAKITA IMPEX SRL- Baia Mare, ce cuprinde prezentarea generala a intreprinderii, evolutia principalilor indicatori economici, modul de calcul si de plata a im pozitului pe profit.

SC SAKITA IMPEX SRL este o fima ce comercializeaza materiale de constructii, en-gros si en-detail, avand sediul in Baia Mare, judetul Maramures.

Principalii indicatori evidentiati sunt: cifra de afaceri, profitul, activele imobilizate, tertii (furnizorii, clientii), forta de munca (structuta si numarul personalului).

Cifra de afaceri reprezinta suma totala a veniturilor din operatiuni comerciale efectuate de firma intr-o perioada de timp determinata. In perioada 2000-2007, firma S.C. Sakita Impex S.R.L. a avut o cifra de afaceri ascendenta, fapt ce arata ca intreprinderea dispune de potential care ii permite consolidarea pe piata.

Profitul reprezinta rezultatul obtinut din operatiunile normale, obisnuite, ale intreprinderii, calculat ca diferenta intre veniturile si cheltuieli intreprinderii din care se scad dedurecile acordate de lege; evidentiaza performantele economice ale intreprinderii pe plan comercial.

Activele imobilizate se compun din: imobilizari necorporale, imobilizari corporale imobilizari financiare, necesare desfasurarii activitatii intreprinderii (cladiri, masini, utilaje,terenuri etc.). Furnizorii reflecta datoriile agentului economic fata de furnizorii de bunuri, lucrari sau servicii rezultate din activitatea de exploatare.

Clientii sunt evidentiati in contabilitate sub forma creantelor fata de terti, generate de vanzarea pe credit commercial a bunurilor materiale rezultate din activitatea intreprinderii.

Factorul uman are o mare importanta, deoarece omul este creatorul tuturor bunurilormateriale, precum si a celorlalti factpri de productie, in acelasi timp el fiind si beneficiarul rezultatelor productiei. Numarul scriptic de salariati la S.C. Sakita Impex S.R.L. cuprinde totalitatea personalului existent in evidenta unitatii, in baza unui contract de munca sau a unui alt document generator de drepturi si obligatii pentru ambele parti.

Personalul de administratie si conducere sau functional, personalul operativ sau productive reuneste ansamblul persoanelor necesare desfasurarii obiectului de activitate al SC Sakita Impex SRL, respective comertul cu material lemons si de constructie.

Profitul contabil este dat de diferenta dintre totalul veniturilos si totalul cheltuielilor afferent activitatii desfasurate de firma.

Profit impozabil determinat de formula: profit impozanil= total venituri - total cheltuieli – venituri neimpozabile+ cheltuieli nedeductibile fiscal.

Din profitul impozabil se scad cheltuielile privind donatiile si sponsorizarile acordate pentru a determina impozitul de plata.

Cheltuielile de protocol sunt deductibile in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

Cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat, acordate potrivit legii- se scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli effectuate indeplineste urmatoarele conditii:

- este in limita a 30°/00 din cifra de afaceri;

- nu depaseste mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

In urma analizei efectuate, firma calculeaza si evidentiaza corect in contabilitate impozitul pe profit.

BIBLIOGRAFIE

 1. Anamaria Tohatan “Analiza economico- financiara si strategica a intreprinderii”, Editura Risoprint, Cluj- Napoca, 2006
 2. Anamaria Tohatan “Analiza si situatia financiara a intreprinderilor”, Editura Risoprint, Cluj- Napoca, 2005
 3. C. Cucosel Note de curs – “Control financiar si expertiza contabila”
 4. Codul fiscal, Norme de aplicare. Procedura fiscala.
 5. Felicia Sabou “Note de curs”
 6. Grigore N. Lacrita “Fiscalitate: controverse si solutii”, Editura Irescon, Bucuresti, 2007
 7. Grigore N. Lacrita Impozitul pe profit si pe dividende”, Editura Tribuna Economica, Bucuresti, 2006
 8. Grigore N. Lacrita “Fiscalitate practica”, Editura Tribuna economica, Bucuresti, 2006
 9. Mates Dorel Contabilitatea financiara a intreprinderii”, Editura Mirton, Timisoara, 2003
 10. Mates Dorel “Normalizarea contabilitatii si fiscalitatea intreprinderii”, Editura Mirton, Timisoara, 2003
 11. MFP “Reglementari contabile pentru agentii economici”, Editura Economica, Bucuresti, 2002
 12. Walter Goode “Dictionar explicativ de termeni comerciali”, Editura Irecson, Bucuresti, 2007

*** Legea nr. 571 din 22 decembrie 2003, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003

*** Hotararea Guvernului nr. 44, din 22 ianuarie 2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 112 din 6 februarie 2004

*** OG nr. 92 din 24 decembrie 2003 si republicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 863 din 9 septembrie 2005

*** Legea Contabilitatii nr. 82/1991 modificata si completata

*** OMFP nr. 94/2001, pentru aprobarea Reglementarilor contabile armoniyate cu Directiva a IV-a a CEE si Standardele Internationale de Contabilitate

*** Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale

*** www.mfinante.ro


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1436
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site