Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

ASPECTE INTERNATIONALE ALE IMPOZITULUI PE PROFIT

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
ASPECTE INTERNATIONALE ALE IMPOZITULUI PE PROFIT

Persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania au obligatia de a plati impozitul pe profit pentru profitul impozabil care este atribuibil sediului permanent.

Profitul impozabil se determina ca si la persoanele juridice romane: ca diferenta intre suma veniturilor si suma cheltuielilor , din care se scad veniturile neimpozabile si se aduna cheltuielile nedeductibile.

Pi = ( ∑V - ∑C ) VN + CN , cu respectarea urmatoarelor conditii:

● numai veniturile ce sunt atribuibile sediului permanent se includ in veniturile impozabile;

● numai cheltuielile efectuate in scopul obtinerii acestor venituri se includ in cheltuieli deductibile.

Profitul impozabil al sediului permanent se determina prin tratarea acestuia ca persoana separata si prin utilizarea regulilor preturilor de transfer la stabilirea pretului de piata al unui transfer facut intre persoana juridica straina si sediul sau permanent. Atunci cand sediul permanent nu detine o factura pentru cheltuielile alocate lui de catre sediul sau principal, celelalte documente justificative trebuie sa includa dovezi privind suportarea efectiva a costurilor si alocarea responsabila a acestor costuri de catre sediul permanent utilizand regulile preturilor de transfer.

Inainte de a desfasura activitatea printr-un sediu permanent in Romania, reprezentantul legal al persoanei juridice straine trebuie sa inregistreze sediul permanent la autoritatea fiscala competenta.

Venituri obtinute de persoanele juridice straine din proprietati imobiliare si din vanzarea cesionarea titlurilor de participare.

Persoanele juridice straine care obtin venituri din proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana au obligatia de a plati impozit pe profit pentru profitul impozabil aferent acestor venituri.[1]

Veniturile din proprietatile imobiliare situate in Romania includ:

● venituri din inchirierea sau cedarea folosintei proprietatii imobiliare situate in Romania;

● castigul din vanzarea cesionarea drepturilor de proprietate sau al oricaror drepturi legate de proprietatea imobiliara situata in Romania;

● castigul din vanzarea cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica , daca minimum 50% din valoarea mijloacelor fixe ale persoanei juridice sunt , fie direct, fie prin intermediul mai multor persoane juridice, proprietati imobiliare situate in Romania;

● venituri obtinute din exploatarea resurselor naturale situate in Romania , inclusiv castigul din vanzarea cesionarea oricarui drept aferent acestor resurse naturale.

Orice persoana juridica straina care obtine venituri dintr-o proprietate imobiliara situata in Romania sau din vanzarea cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana are obligatia de a plati impozit pe profit si de a depune declaratii de impozit pe profit. Orice persoana juridica straina poate desemna un reprezentant fiscal pentru a indeplinii aceste obligatii.Orice persoana juridica romana sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania , care plateste venituri din proprietati imobiliare, catre o persoana juridica straina , are obligatia de a retine impozitul calculat din veniturile platite si de a vira impozitul retinut la bugetul de stat.

In cazul castigurilor rezultate din vanzarea cesionarea proprietatilor imobiliare sau ale titlurilor de participare, impozitul care trebuie retinut se stabileste prin aplicarea unei cote de impozitare de 10% la castigul rezultat din aceasta.

Credit fiscal

Daca o persoana juridica romana obtine venituri dintr-un stat strain prin intermediul unui sediu permanent sau venituri supuse impozitului cu retinere la sursa si veniturile sunt impozitate atat in Romania , cat si in statul strain , atunci impozitul platit catre statul strain , fie direct, fie indirect prin retinerea si virarea de o alta persoana , se deduce din impozitul pe profit ce se determina potrivit prevederilor prezentului titlu.

Deducerea pentru impozitele platite catre un stat strain intr-un an fiscal nu poate depasi impozitul pe profit , calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit la profitul impozabil obtinut in statul strain  sau la venitul obtinut din statul strain.

Pierderi fiscale externe

Orice pierdere realizata printr-un sediu permanent din strainatate este deductibila doar din veniturile obtinuta in strainatate.

Pierderile realizate printr-un sediu permanent din strainatate se deduc numai din aceste venituri, separat, pe fiecare sursa de venit. Pierderile neacoperite se reporteaza si se recupereaza in urmatorii 5 ani fiscali consecutivi.H.G. nr. 44 din 2004, pentru aprobareaa Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571 privind Codul fiscal, publicata in M.O. nr. 112 din februarie 2004Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 719
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site