Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Factoringul international

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Factoringul international



Intr-o schema ceva mai dezvoltata, in cazul raporturilor comerciale cu elemente de extraneitate, alaturi de factorul initial opereaza un al doilea factor - rezident al unui stat strain - care dupa caz va fi factor de import (daca isi asuma riscul pe teritoriul unde rezideaza) sau factor de export, in cazul in care, cumparatorul creantelor unui aderent corezident, va transmite creantele spre incasare unui factor din tara debitorului platii, realizand prin urmare un export de risc.

La nivel international intervin doi actori:

import factor = factorul care actioneaza in tara de import si care isi asuma obligatia alaturi de client, de a onora marfurile primite de el;

export factor = factorul care actioneaza in tara exportatoare, care detine informatii asupra exportatorului pentru care va trebui sa recupereze creantele ;

lantul de factoring reteaua internationala de societati de factoring si sistemul de relatii intre ele ( exista in principiu 2 mari lanturi de factoring: --- International Factors Group --- Factors Chain International, dar fiecare grup bancar international si-a creat propria divizie de factoring).

1 Sistemul cu doi factori

Functionarea acestui sistem este prezentata schematic in cele ce urmeaza.

exportator importator

vanzator cumparator


6 3 2 4 5

2

5

In baza contractului de vanzare-cumparare, vanzatorul livreaza bunurile cumparatorului sau.

Vanzatorul inmaneaza facturile sale prin intermediul Export Factorului catre Import Factor, care isi asuma riscul de credit ( cu conditia ca acest lucru sa fi fost stabilit anterior).

Export Factorul acorda avansul stabilit vanzatorului in schimbul facturilor.

Import Factorul incaseaza facturile neachitate in conformitate cu contractul de vanzare-cumparare existent intre vanzator si cumparator.

. Cumparatorul plateste Import Factorului, care transfera suma catre Export Factor.

Export Factorul incheie operatiunea transmitand suma ramasa de plata vanzatorului mai putin taxele de factoring stabilite.

Diagrama prezentata mai sus arata mecanismul de functionare in cazul cel mai simplu cu un singur import factor si un singur importator, dar in practica sunt adesea implicati mai multi import factori, fiecare desfasurand afaceri cu mai multi importatori.

Relatia verticala existenta intre acestia este prezentata mai jos.

exportator


Export factor


Import factor Import factor Import factor

Tara A Tara B Tara C


Schema arata clar ca exportatorul are doar o relatie pentru vanzarea sa la export, si anume export factorul. Acesta este situat in tara exportatorului, ceea ce reprezinta un avantaj real pentru exportator. Export factorul ia legatura cu Import Factorii din fiecare din tarile cu care exportatorul face comert. Conturile debitoare datorate de importatori sunt transferate prin intermediul export factorului, catre import factorii care devin apoi responsabili in fata export factorului pentru incasarea banilor, transferul acestora si serviciile de acoperire a riscului din conventia de factoring.

Sistemul cu doi factori este o metoda simpla, flexibila si eficienta din punct de vedere al costurilor de a incasa conturile debitoare.

Principalele responsabilitati ale Export Factorului si Import Factorului

Export Factorul

  este responsabil cu stabilirea unei bune relatii de afaceri cu vanzatorul, astfel incat Import factorul sa fie increzator in bonitatea acestuia din urma in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor contractuale;

  trebuie sa atribuie toate facturile cumparatorului pentru care a fost aprobat creditul de catre import factor - asigura finantarea;

  garanteaza responsabilitatea cumparatorului pentru plata prevazuta;

  are obligatia de a furniza import factorului toate documentele necesare.

Import Factorul

  furnizeaza doua mari servicii: protectia impotriva riscului de neplata si incasarea conturilor debitoare;

  trebuie sa raspunda cererii de aprobare a creditului data de export factor in termen de 14 zile;

atunci cand import factorul isi asuma riscul de credit, acoperirea incepe de la data cererii si nu de la data aprobarii;

orice plata primita de import factor de la cumparator trebuie platita imediat export factorului;

  in cazul in care conturile debitoare aprobate raman neplatite pentru 90 de zile dupa data scadenta, import factorul are obligatia de a plati export factorului sub garantie;

import factorul nu are obligatia de a plati sub garantie in urmatoarele cazuri: - daca se initiaza o disputa sau un litigiu de catre cumparator

- daca import factorul poate demonstra ca export factorul a incalcat conventia impiedicand astfel evaluarea riscului de credit facuta de import factor, sau l-a impiedicat sa obtina plata de la cumparator.

Ambii participanti sunt obligati sa se informeze reciproc despre orice fapt care ar putea afecta colectarea conturilor debitoare, bonitatea oricarui cumparator sau abilitatea vanzatorului de a-si indeplini obligatiile contractuale.

2 Export si import factoring

In cazul lantului international de factoring Factors Chain International apare ideea conform careia import si export factoringul nu se direrentiaza de sistemul cu doi factori sau se incadreaza in aceeasi categorie cu acesta. Alti autori considera diferite aceste practici si le trateaza separat. In acest sens, lantul International Factors Group (IFGroup) considera export factoringul drept o categorie separata de sistemul cu doi factori.

Desi parerile sunt impartite in privinta mecanismelor de import factoring si export factoring, iar realitatea arata ca aceste metode sunt mai rar practicate intre firme, totusi consider ca este importanta mentionarea si explicarea mecanismelor de functionare ale acestor doua metode.

Import factoring

Situatia in care vanzatorul decide ca la contractul de factoring sa nu participe si factorul din tara sa, se schematizeaza in felul urmator:

Vanzator Cumparator

Tara A Tara B

   


 


Vanzatorul si cumparatorul incheie un contract de vanzare-cumparare;

Vanzatorul cere finantare de la import factor si in baza contractului de factoring cu acesta ii transmite facturile;

Import factorul furnizeaza vanzatorului finantarea promisa (pana la 90% din suma facturata) ;

La scadenta, import factorul trebuie sa colecteze banii de la cumparator;

Cumparatorul importator plateste contravaloarea bunurilor factorului din tara sa;

Import factorul returneaza vanzatorului si restul de bani minus taxele de factoring, incheind astfel operatiunea.

Vanzatorul beneficiaza de cel putin trei servicii oferite de societatea de factoring:

  • gestiunea
  • garantia
  • finantarea creantei

Trecerea peste serviciile export factorului poate avea motive precum evitarea platilor suplimentare pentru serviciile de factoring pe care le-ar implica cei doi fatori, istoria relatiilor de afaceri ale vanzatorului cu factorul de import si dorinta de a atrage cumparatorul prin faptul ca import factorul este de pe piata acestuia, mult mai familiara decat piata internationala. Totusi este destul de neobisnuita situatia in care import factorul accepta relatii de afaceri cu un partener strain de pe o piata pe care poate nu o cunoaste atat de bine.

A devenit din ce in ce mai frecventa folosirea acestei metode de tarile membre ale UE, datorita disparitiei granitelor nationale, crearii pietei unice interne si a demersurilor in ceea ce priveste uniformizarea legislatiei comunitare.

Export factoring

Si in aceasta situatie, comparativ cu sistemul cu doi factori, este scos din afacere un factor, de data asta fiind vorba despre import factor

Exportator Importator

Vanzator Cumparator

Tara A Tara B

 


Contract de vanzare-cumparare intre exportator si importator;

Solicitarea finantarii facturilor vanzatorului la un factor local;

Export factorul ii acorda vanzatorului finantarea ceruta;

Preluand asupra sa creantele vanzatorului, export factorul va incasa la scadenta suma datorata de cumparator;

Cumparatorul importator plateste factorului suma reprezentand contravaloarea bunurilor;

Factorul remite diferenta de bani ramasa de plata vanzatorului, scazand din aceasta comisionul de factoring.

Aceasta metoda este mai avantajoasa pentru vanzator deoarece ii permite acestuia sa beneficieze de serviciile specializate ale unei alte companii locale concomitent cu finantarea si eliberarea de riscul de neplata al cumparatorului.

Sistemul cu doi factori versus import/ export factoring

Asa cum am aratat si mai devreme, sistemul cu doi factori implica o cooperare permanenta intre export factor si import factor.

Avantajele sistemului cu doi factori sunt evidente. Pentru export factor are o mare importanta posibilitatea de a oferi servicii vanzatorului in multe tari fara ca acesta din urma sa fie nevoit sa cunoasca uzantele comerciale din acele tari. De asemenea, constituie un avantaj pentru export factor posibilitatea import factorului de a se ocupa de incasari in cadrul legal al cumparatorului.

In cele mai multe cazuri, vanzatorul primeste expertiza locala in fiecare din tarile unde exporta. Nu trebuie decat sa semneze o singura conventie de factoring, in limba sa natala, cu un factor din propria tara. Astfel, vanzatorul poate fi asigurat ca si cumparatorii sai lucreaza cu o companie de factoring din tara lor si in limba lor. Este de altfel si mai usor pentru cumparator sa faca plata import factorului in propria tara decat sa faca o plata la extern.

Dezavantajele acestui sistem cu doi factori sunt putine.Totusi, din cauza ca sunt implicate mai multe parti decat in factoringul simplu (direct), se poate intampla ca rapiditatea raspunsului in ce priveste liniile de credit, transferul banilor si eventualele dispute sa sufere. De asemenea, sistemul cu doi factori este considerat adesea mai scump, deoarece sunt implicati doi factori ce au nevoie sa-si acopere costurile. Cu toate acestea, beneficiile reale ale colectarii locale si ale acoperirii creditului nu trebuie uitate cand se calculeaza costul serviciului.

Export factoringul se intalneste cel mai frecvent cand este vorba despre exporturi in tarile vecine, pe care vanzatorul le considera ca si piete locale si unde este pregatit sa plateasca taxe de factoring mai mari decat in cazul factoringului intern (domestic). In multe cazuri, protectia creditului este asigurata printr-o polita de asigurare de credit, ce poate fi fie in numele factorului, fie in numele vanzatorului.

Import factoringul este mai intalnit atunci cand nu sunt necesare decat acoperirea creditului si incasarea, deoarece este neobisnuit pentru factor sa furnizeze finantare unui vanzator dintr-o tara straina. Este mai complicata stabilirea unei relatii stranse de afaceri si a unui cadru legal valid de transfer al facturilor intre tari diferite.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved