Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Activitatea bancara din Romania, in perioada de tranzitie la economia de piata

finante+ Font mai mare | - Font mai micActivitatea bancara din Romania , in perioada de tranzitie
la economia de piata
 

Datorita evolutiei istorice si particularitatilor tranzitiei catre o economie de piata , sistemul bancar romanesc prezinta unele aspecte si probleme comune cu situatia sistemelor bancare din alte tari . Luand in considerare modelul structurii unui sistem bancar a fost creat un sistem bancar pe doua nivele : Banca Nationala a Romaniei , ca banca centrala si bancile comerciale . Legislatia bancara adoptata initial in a stimulat , intr-o prima faza , aparitia unui sistem bancar novator, fabvorabil tranzitiei la economia de piata .
In epoca contemporana locul si rolul bancilor in economie sunt strans legate de calitatea lor de intermediar principal in relatia economii-investitii , relatie hotaratoare in cresterea economica .
Locul si rolul bancilor in economie , structura lor , sunt determinate si de creatia monetara , factor specific al functionalitatii bancilor in economie .
Avand in vedere rolul si importanta pe care le au bancile la buna functionare a unitatilor economice si a economiei in ansamblu , s-a impus ca in perioada de tranzitie la economia de piata , sa se creeze un sistem modern , capabil sa ofere o gama larga de produse si servicii bancare de un nivel calitativ superior care sa satisfaca exigentele tuturor categoriilor de agenti economici ( clienti ) din economia de piata .
Exista un potential considerabil de crestere si dezvoltare a activitatii bancare , atat in domeniul clientilor persoane juridice , cat
si , pe termen lung in domeniul clientilor persoane fizice .
In acest context , imediat dupa 1989 , la inceputul perioadei de tranzitie , in activitatea bancara din Romania s-au produs o serie de schimbari esentiale :
a) Banca Nationala a Romaniei a fost reorganizata si a intra astfel , in sarcinile sale firesti de Banca Centrala , cu urmatoarele functii : emisiune monetara , asigurarea stabilitatii monetare , administrarea rezervelor valutare ale tarii , urmarirea executarii balantei de plati externe , supravegherea activitatilor bancare . Pentru acivitatile comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei a fost creata Banca Comerciala Romana S.A
Pentru mentinerea circulatiei banesti la nivel corespunzator , Bnaca Nationala a Romaniei asigura legatura dintre dimensiunile creditului si volumul masei monetare in circulatie .
b) Bancile ( Banca Romana de Comert Exterior , Banca Agricola, Banca de Investitii ) pe baza Hotararii Guvernului au fost transformate in banci comerciale , cu capital de stat si autohton privat , aprobandu-li-se si noi statute de organizare si functionare .
c) Au fost infiintate banci cu capital privat autohton si strain precum si sucursale ale unor banci straine .
Bancile constituite aveau obligatia de a deschide conturi de corespondent la Banca Nationala si crearea de rezerve minime potrivit reglementarilor date de Banca Nationala a Romaniei si alte conturi precum si sa se refinanteze de la aceasta , in conditiile stabilite .
Crearea de banci particulare contribuie , atat la o mai buna acoperire a nevoilor de capital , cat si la dezvoltarea procesului concurential cu efecte benefice pentru agentii economici , pentru economia nationala in ansamblu .
Principalul obiectiv al reformei sistemului bancar romanesc este de a se crea un sistem bancar modern , corespunzator standardelor internationale , care sa contribuie direct la dezvoltarea si stabilitatea economiei . Acest obiectiv poate fi atins prin activitatea concentrata a Bancii Nationale a Romaniei si a bancilor comerciale .
Sectorul bancar a identificat un numar de obiective pe termen scurt , mediu si lung , de natura sa intareasca si sa dezvolte infrastructura financiara .
Banca Nationala a Romaniei a stabilit prin regulamentele sale , atat nivelul minim de lichiditate , cat si modul de calcul al gradului de lichiditate al unei banci comerciale .
Intr-o economie de piata , sistemul bancar indeplineste functia de atragere si concentare a economiilor societatii si de canalizare a acestora printr-un proces obiectiv si impartial de alocare a creditului , catre cele mai eficiente investitii . Bancile asigura si faciliteaza efectuarea platilor , ofera servicii de gestionare a riscului si reprezinta principalul canal de transmisie si implementarea politicii monetare .
Avand in vedere ca in economia de piata indicatorul sintetic care reflecta eficienta economica a activitatii bancare este PROFITUL , bancile in aceasta perioada de tranzitie isi organizeaza activitatea astfel incat sa poata atrage un numar cat mai mare de clienti , care sa le asigure realizarea obiectivului propus .
Pentru alegerea clientilor , bancile trebuie sa tina seama de caracterul concurential al pietei , care este piata cumparatorului .
Bancile (Banca Romana de Comert Exterior , Banca Agricola ) , pe baza Hotararii Guvernului , au fost transformate in banci comerciale , cu capital de stat si autohton privat .
Au fost infiintate banci cu capital privat autohton si strain precum si sucursalele unor banci straine .


Sistemul bancar din Romania este format din urmatoarele banci , in mare parte consolidate:A. Societati  bancare - persoane  juridice  romane

Nr.

crt

Banca

Localitatea

Forma

juridica

Natura

capitalului

Data

autorizarii

Banca  Comerciala

Romana

Bucuresti

S.A.

stat

Banca  Agricola

Bucuresti

S.A.

stat si privat

autohton

Banca  Romana

Pentru  Dezvoltare

Bucuresti

S.A.

stat

Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa MINDBANK

Bucuresti

S.A.

privat autohton  si  strain

Banca  Comerciala

"Ion  Tiriac"

Bucuresti

S.A.

privat  autohton  si  strain

BancPost

Bucuresti

S.A.

stat

Banca  Renasterea

Creditul  Romanesc

Bucuresti

S.A.

stat si privat autohton si strain

Banca  de  Export  Import

A  Romaniei  EXIMBANK

Bucuresti

S.A.

stat

Banca  Romaneasca

Bucuresti

S.A.

privat autohton si strain

Banca  de  Credit  Industrial

Si  Comercial

Bucuresti

S.A.

stat si privat

autohton si strain

Banca  Transilvania

Bucuresti

S.A.

privat autohton si strain

Banca de Credit si Dezvoltare

ROMEXTERRA

Bucuresti

S.A.

stat si privat autohton

Banca  Turco-Romana

Bucuresti

S.A.

stat si privat strain

Banca  Bucuresti

Bucuresti

S.A.

privat autohton si strain

Banca de Credit

PATER

Bucuresti

S.A.

privat autohton si strain

Banca Comerciala

FORTUNA

Bucuresti

S.A.

privat autohton si strain

ABN  AMRO  Bank

(Romania)

Bucuresti

S.A.

privat strain

  • Sursa : Alexandru Pintea , Gheorghe Ruscanu  "Bancile in Economia Romaneasca"
  • Editura Economica , Bucuresti , 1995 ( date  actualizate )

B. Sucursalele bancilor straine

Frankfurt Bucharest Bank

Bucuresti

Sucursala

Societe Generale

Bucuresti

Sucursala

MISR Romanian Bank

Bucuresti

Sucursala

Banca Franco-Romana

Bucuresti

Sucursala

CHEMICAL BANK

Bucuresti

Sucursala

Banca Anglo-Romana

Bucuresti

Sucursala

Internationale Nederlanden

Bank Nving Bank

Bucuresti

Sucursala

  • Sursa : Alexandru Pintea , Gheorghe Ruscanu  "Bancile in Economia Romaneasca"
  • Editura Economica , Bucuresti , 1995 ( date  actualizate )

In actuala etapa a tranzitiei piata este formata din agenti economici cu capital de stat , cooperatist , privat , strain si populatia , care se vor dezvolta in continuare , ceea ce necesita o gama foarte variata de produse si servicii bancare de buna calitate , in concordanta cu cerintele si caracteristicile fiecarei grupe de clienti in parte .
Deci , in actuala etapa de tranzitie primul obiectiv al bancilor este sa ofere ' produse si servicii bancare de cea mai buna calitate ' , cu o servire exemplara , civilizata si operativa .
Crearea noului sistem bancar a urmarit realizarea unui sistem bancar modern , cu solutii de echilibrare a disponibilitatilor agentilor economici si ale populatiei , existente in banci , cu creditele necesare solicitate pe piata bancara .
In decursul anilor , activitatile bancare din Romania s-au imbunatatit permanent dupa 1989 .
Bancile , cu unele exceptii , deservesc , in continuare , clientii din aceleasi sectoare ca si pana in 1989 , astfel :
' Banca Romana de Comert Exterior - activitati de comert exterior ;
' Banca Agricola - activitate de agricultura ;
' Banca Comerciala Romana (nou infiintata ) - activitatile comerciale foste ale B.N.R. si alte activitati cu caracter comercial ;
' Bancii Romana de Dezvoltare prin H.G. nr. 1170/970 i-au fost stabilite urmatoarele obiective :
-efectuarea de servicii bancare pentru executarea proiectelor de investitii economice si financiare ale statului ;
-creditarea activitatilor de productie , investitii comerciale si prestari de servicii .
Bancile , in continuare , au actionat astfel incat pana la incheierea perioadei de tranzitie sa poata satisface cerintele si exigentele mereu crescande ale economiei de piata in domeniul bancar .
Restructurarea si dezvoltarea sistemului Bancar romanesc este un proces amplu si complex desfasurat , in principal , pe doua laturi : cea institutionala si cea functionala .
Potrivit Legii 33/1991 , activitatea bancara in Romania este organizata si se desfasoara prin :
- B.N.R. (cu rol de banca centrala ) ;
- Societatile bancare ( constituite din societati comerciale ) .
Prin noua legislatie bancara , B.N.R. a fost degrevata cu toate activitatile specifice bancilor comerciale , acestea fiind preluate de B.C.R. .
Banca Comerciala Romana a preluat de la Banca Nationala functiile de banca comerciala si , deci , conturile unitatilor deschise la sucursalele si filialele Bancii Nationale . Acest lucru a determinat necesitatea infiintarii unei retele de unitati bancare teritoriale care sa faca posibila continuarea activitatii desfasurate de unitatile teritoriale Bancii Nationale .
Dezvoltarea operatiunilor si serviciilor si instrumentelor specifice va permite , in timp , diversificarea activitatii bancare . Aceasta va conduce la accentuarea concurentei , vechea sectorizare fiind inlocuita de o reala specializare bancara , careva depinde de natura si marimea operatiunilor derulate, de categoria de clienti carora fiecare banca li se adreseaza si , nu in ultimul rand , de calitatea serviciilor oferite clientilor .
Bancile noi au posibilitatea derularii , inca de la inceput , a unei activitati bancare moderne , informatizate si atragerii celor mai profitabile companii nou infiintate , in calitate de clienti . Nu in ultimul rand au avut sansa de a decide , pe baza cadrului legal creat , al conditiilor concrete existente in economie si al studiilor de marketing efectuate , genul de operatiuni bancare , carora doresc sa le acorde o atentie deosebita , in cadrul activitatii de ansamblu a bancii .
Obiectivul principal al pietei bacare este sa ofere avantaje suplimentare clientilor bancilor , avantaje ce vor rezulta din doua considerente importante :
1) Clientul va beneficia de cresterea libertatii de alegere , prin reorientarea activitatii catre institutii care ofera preturi mai mici sau prin obtinerea unor servicii care nu erau disponibile anterior ;
2) Preturile ( tarife , comisioane ) , cele mai multe servicii financiare , ar trebui sa scada ca rezultat al pietei interne mai mari . Concurenta va fi factorul principal de reducere a preturilor , desi poate fi avuta in vedere si reducerea marjei de profit a banciiPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1952
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved