Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Ancheta factorului

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Ancheta factorului

Inainte de posibilitatea incheierii contractului de factoring si obtinerea finantarii, societatea de factoring realizeaza o ancheta in privinta vanzatorului-aderent. Aceste investigatii constau in principal in:

studiul asupra vanzatorului

In principiu, factorul nu ofera serviciile sale decat unor firme sanatoase si solide din punct de vedere economico-financiar. De aceea, sunt cerute informatii cum ar fi:

*  Natura afacerii – Indicatii precise referitoare la produsele si serviciile care constituie obiectul de activitate al vanzatorului;

*  Conditiile obisnuite de livrare - Folosirea conditiilor INCOTERMS este importanta deoarece indica partea responsabila pentru costurile implicate de transport si asigurare si, de asemenea, specifica momentul transferului responsabilitatii, dreptului de proprietate asupra bunurilor respective.

*  Cifra de afaceri – Aceasta informatie trebuie sa includa cifra totala de afaceri a vanzatorului, numarul cumparatorilor si numarul facturilor. Toate acestea, impreuna cu conditiile de plata, permit factorului sa stabileasca intinderea riscului si cantitatea de munca, determinand astfel comisionul de factoring.

*  Valuta folosita – in cazul sistemului cu doi factori este necesara cunoasterea valutei folosite in afacerile vanzatorului deoarece este posibil ca pe piata cumparatorului sa nu fie agreate anumite valute.

In timpul negocierilor dintre factor si vanzator, acesta din urma va dori sa cunoasca intinderea acoperirii creditului la care se poate astepta pe piata de export, inainte de a definitiva negocierea de factoring.

obtinerea de informatii privitoare la partenerii de afaceri ai vanzatoruluiFactorul se intereseaza, de asemenea de portofoliul creantelor, de tipul de clienti, de intarzierile de plata sau de creantele indoielnice. In cazul firmei de brokeri de factoring “The Normans”, spre exemplu, sunt cerute informatii referitoare la banca folosita atat de cumparator cat si de vanzator, aici fiind incluse adresa, numele institutiei bancare si conturile bancare deschise la aceste banci.

In ceea ce priveste vanzatorul – aderent, acesta este interesat de cateva detalii tehnice, cum ar fi clauzele ce vor fi inserate in contract. In acest sens, doua clauze retin mereu atentia vanzatorului, si anume:

Clauza de exclusivitate ( sau clauza de globalitate)- se refera la angajamentul aderentului de a furniza factorului totalitatea facturilor debitoare pe care le detine asupra clientilor sai.

Clauza de aprobare (sau clauza de intelegere)- caz in care, factorul isi rezerva dreptul de a refuza anumite creante ale anumitor clienti, cu exceptia cazului in care vanzatorul s-a inteles cu acestia in prealabil.

Sunt discutate si alte aspecte pe care factorul le-ar putea oferi prin factoring, fiind vorba despre acoperirea riscului de insolvabilitate si tinerea de catre factor a contabilitatii conturilor debitoare.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 631
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site