Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

DIAGNOSTICUL FINANCIAR PRIN SISTEMUL DE RATE

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DIAGNOSTICUL FINANCIAR PRIN SISTEMUL DE RATE

RATELE DE RENTABILITATE evidentiaza caracteristicile economice si financiare ale intreprinderii, pemitand compararea performantelor industriale si comerciale ale acestora. In general ratele de rentabilitate se determina ca raport intre efectele economice si financiare obtinute si eforturile depuse pentru obtinerea lor.

Ratele de rentabilitate masoara rezultatele obtinute in raport cu activitatea intreprinderii si a mijloacelor economice sau financiare. Asadar, rentabilitatea intreprinderii va fi analizata prin cele trei categorii de rate:

a)      Rata de rentabilitate comerciala

b)      Rata de rentabilitate economica

c)      Rata de rentabilitate financiara

a) Rata de rentabilitate comerciala apreciaza randamentul diferitelor stadii ale activitatatii intreprinderii la formarea rezultatului, fiind determinat ca raport intre marjele de acumulare si cifra de afaceri sau valoarea adaugata. Exista astfel:

Rata marjei comerciale, care pune in evidenta strategia comerciala a intreprinderii. Astfel, o marja comerciala redusa implica recurgerea la forme de distribuire a marfurilor care permit reducerea costurilor privind personalul si economia asupra cheltuielilor de transport, stocaj. De asemenea, rata marjei comerciale apreciaza influenta constrangerilor pietei asupra politicilor preturilor de vanzare.

Rata marjei brute de eploatare masoara nivelul excedentului brut de exploatare independent de politica financiara, de incidenta fiscalitatii si a elementelor exceptionale. Aceasta rata indica aptitudiea proprie a activitatii de exploatare de a genera profit.

Rata marjei nete exprima eficienta globala a intreprinderii, respectiv capacitatea sa de a realiza profit si de a rezista concurentei.

Rata marjei brute de autofinantare masoara surplusul de resurse de care dispune intreprinderea pentru a-si asigura dezvoltarea si remunerarea actionarilor sai.

Rata marjei asupra valorii adaugate masoara rezultatul brut de care dispune intreprinderea dupa deducerea cheltuielilor de exploatare.

b)          Rata de rentabilitate economica vizeaza in esenta eficienta capitalului economic alocat activitatii productive a intreprinderii si se exprima prin raportul:

Re = Rezultatul economic________

Activ total (sau o parte din activul total)

c)      Rata de rentabilitate financiara

Rentabilitatea financiara reflecta scopul final al actionarilor unei intreprinderi, exprimat prin rata de remunerare a investitiei de capital facuta de acestia in procurarea actiunilor ei, sau a reinvestirii totale/partiale a profitului ce la revine de drept.

Aceasta rata se calculeaza ca un raport intre capitalurile proprii sau media acestora si rezultatul net sau rezultatul curent inainte de impozitare.RATA LICHIDITATII GENERALE reprezinta un mod de exprimare relativa a fondului de rulment financiar.

Lichiditatea generala reflecta posibilitatea componentelor patrimoniale curente de a se transforma in termen scurt in lichiditati pentru a satisface obligatiile de plata exigibile.

Lichiditatea generala are insa o marja sporita de aproximare, datorita unui numar mare de variabile care o influenteaza, cum ar fi:natura sectorului de activitate, structura si rotatia actvelor circulante, s.a.

Rata lichiditatii generale compara ansamblul lichiditatilor potentiale cu exigibilitatile potentiale. Daca lichiditatile sunt mai mici decat exigibilitatile inseamna ca datoriile exigibile pe termen scurt nu sunt acoperite in principal de capitalurile circulante, astfel ca fondul de rulment financiar a devenit negativ. Aceasta situatie sesizeaza faptul ca intreprinderea a utilizat o parte din fodurile provenite din creditele bancare pe termen scurt, ceea ce contravine regulilor de finantare.

Rata lichiditatii reduse exprima capacitatea intreprinderii de a-si masura datoriile pe termen scurt din creante si disponibilitati.

Rata lichiditatii imediate caracterizeaza capacitatea de rambursare instantanee a datoriilor tinand cont de incasarile existente.

RATELE DE INDATORARE evidentiaza importanta indatorarii asupra gestiunii financiare a intreprinderii. Comparand finantarea externa prin datorii cu fondurile proprii, ratele pun in evidenta componenta datoriilor din pasiv, dar si repartitia capitalurilor permanente intre fondurile proprii si cele imrumutete pe termen mediu si lung.

Se pot stabili urmatoarele rate de indatorare:

Coeficientul total de indatorare reflecta gradul in care capitalurile proprii asigura finantarea activitatii intreprinderii.

Rata datoriilor financiare exprima gradul de indatorare pe termen lung.

Rata indepenentei financiare complementara cu rata datoriilor financiare, masoara poderea capitalurilor proprii in ansamblul resurselor permanente.

Rata capacitatii de imprumut compara resursele proprii cu imprumuturile cotractate pe termen lung.

Rata capacitatii de rambursare exprima teoretic in numar de ani, capacitatea intreprinderii de a rambursa in totalitate imprumuturile contractate pe termen lung.

Rata de prelevare a cheltuielilor financiare pune in evidenta capacitatea de plata a costului indatorarii.

Costul indatorarii sau rata medie a dobanzii poate fi exprimat astfel: Rdob Cheltuielile financiare________

Imprumuturi totale

Ponderea creditelor curente de imndatorare globala exprima alegerea realizata de intreprindere intre imprumuturile pe termen mediu si lung si creditele bancare curente.Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 681
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site