Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Rolul Bursei de Valori in Economie

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Rolul Bursei de Valori in Economie

referat pentru disciplina

Piete de Capital

Facultatea de Stiinte Economice

Cuprins

1.Bursa in contextul pietei de capital

Piata capitalului cunoaste doua forme: piata primara si piata secundara.

Piata primara a capitalurilor are ca scop emisiunea si plasarea de titluri de valoare noi. Pe aceasta piata se intalnesc, in calitate de vanzatori, cei care emit titlurile de valoare si urmaresc obtinerea unui capital banesc, cu cei care detin economii, cumparatorii, care urmaresc plasarea acestora in diferite investitii.
Piata primara a capitalurilor este deci segmentul prin care se realizeaza functia de finantare a activitatii economice de catre piata capitalurilor, prin mobilizarea economiilor celor care le detin si transformarea lor in investitii de capital.

Piata secundara (caracterizata de bursa de valori)a capitalurilor are ca scop vanzarea si cumpararea titlurilor de valoare emise anterior, tranzactii care se efectueaza prin intermediari, brokeri, la bursa de valori.
Piata secundara este deci un mijloc de evaluare a investitiilor initiale si un mediu de transfer prin vanzare-cumparare a capitalului la pretul format in baza raportului dintre cererea si oferta de astfel de titluri in cadrul acestui segment. Piata secundara asigura un grad ridicat de lichiditate a investitiei initiale si mobilitatea capitalurilor, intr-un mediu organizat si reglementat.

In afara pietei primare si a celei secundare se mai pot forma si alte piete ca:

- piata tertiara – este specifica titlurilor de valoare, administrate colectiv si revandute ca un mixt de actiuni si obligatiuni;
- piata gri – este specifica tranzactiilor de titluri de valoare in afara pietei oficiale;
- piata neagra – reprezinta piata titlurilor financiare vandute ilegal.

2.Definire

Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata secundara organizata, transparenta si supravegheata avand ca scop incheierea de tranzactii fara predarea, prezentarea si plata concomitenta a obiectului tranzactiei.

Termenul desemneaza o institutie cu putere de autoreglementare, specifica economiei de piata libera - bursa - ca forma organizata de schimb de marfuri si valori. In esenta, notiunea indica locul de intalnire a negustorilor si oamenilor de afaceri, in sensul unui spatiu de concentrare a cererii si ofertei. „Legea romana asupra burselor' din 1929 - „Legea Madgearu' - arata ca „bursele sunt institutii publice create in scopul de a reuni pe comercianti, industriasi, producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, productelor, inchirierii vaselor si acoperirii riscurilor de tot felul' . Prin urmare bursa este o piata, care se particularizeaza prin obiectul tranzactiilor si modul de organizare si functionare.

In domeniul dreptului se apreciaza ca bursele sunt institutii unde se negociaza (se vand si se cumpara) valori mobiliare sau marfuri, dupa o procedura anumita si numai de catre anumiti intermediari, sub supravegherea autoritatilor. Formarea si afirmarea bursei exprima insasi definirea relatiilor de schimb, a pietei ca structura de baza a economiei de piata moderne. Odata cu consacrarea bursei, relatiile de schimb ajung la deplina extindere si maturizare, primind rolul central in reglarea mecanismului de piata.

Valorile mobiliare (titlurile financiare) care constituie obiectul principal al contractelor ce se incheie la bursa de valori reprezinta economii financiare, disponibilitati neutilizate ce sunt redirijate in procesul negocierilor catre cele mai productive activitati economice. Bursa de valori apare ca un regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile.

Indiferent de forma ei juridica, care poate fi de drept public sau de drept privat, bursa de valori functioneaza sub controlul si supravegherea guvernului. Pe plan international, in cele mai multe state functioneaza burse de drept privat ca societati pe actiuni. Bursele de drept public sunt administratii ale statului cu caracter nelucrativ.

3.Functiile bursei de valori mobiliare sunt:

-concentrarea cererii si ofertei de hartii de valoare pe o anumita piata

-efectuarea tranzactiilor cu hartii de valoare-inregistrarea sistematica a cursurilor de schimb ale acestora

-reflectarea conjuncturii economice si valutare la un moment dat si intr-o anumita perspective.

4.Rolul bursei

Menirea bursei este de a pune in valoare jocul liber al fortelor pietei, excluzand orice interventie extraeconomica, precum si orice tendinta provenita din afara sau din interiorul pietei, de manipulare a variabilelor pietei, in speta a pretului.De aceea se poate afirma ca bursa este mecanismul care se apropie cel mai mult de modelul teoretic al pietei pure si perfecte, asigurand formarea preturilor pe baza raportului ce se stabileste in fiecare moment intre cerere si oferta si reflectand in permanenta realitatea economica.

In acest sens, pentru ca o marfa sau o hartie de valoare sa poata face obiectul tranzactiilor de bursa, trebuie sa fie indeplinite o serie de conditii :oferta trebuie sa fie ampla si trebuie sa provina de la un numar suficient de mare de ofertanti ;cererea trebuie sa fie sovabila si relativ constanta ;preturile nu trebuie sa faca obiectul unor masuri administrative de control ; trebuie sa fie asigurata transparenta informatiilor privind piata.

Functia centrala a bursei este tocmai de a stabili zilnic nivelul pretului, adica punctul de echilibru al pietei, acel pret care asigura volumul maxim al tranzactiilor. Prin aceasta functie a sa, bursa devine un reper al intregii activitati economice, sursa a informatiei de baza pentru agentii economici- nivelul pretului. Mai mult, prin functionarea permanenta –spre deosebire de licitatii,care au un caracter periodic- bursa exprima chiar continuitatea proceselor economice, caracterul neintrerupt al tranzactiilor comerciale si financiare. Bursa se deosebeste de tranzactiile particulare efectuate intamplator prin negocieri intre parteneri determinati, ea reprezinta tranzactia in genere, dincolo de modul particular in care aceasta se realizeaza.

In concluzie, bursele sunt piete specifice, mecanisme de concentrare a cererii si ofertei pentru anumite categorii de marfuri ori pentru valori, in scopul realizarii de tranzactii intr-un cadru oragnizat si in mod operativ, in conditii de libera concurenta.

Rolul bursei este deci foarte complex: ea asigura circulatia libera si intensa a titlurilor de valoare la un curs care reflecta interesul publicului pentru detinerea anumitor titluri, interese motivate de competivitatea economica si financiara a emitentului.

Rolul bursei de valori in viata economica a oricarei tari sunt multiple, si unele din roluri reies din insasi definitia bursei de valori. Printre rolurile sale se mai numara deci urmatoarele:

- regulator al fluxurilor financiare, un stimulator si diversificator al productiei rentabile, precum si un detector al productiei nerentabile; faciliteaza acumularea fondurilor necesare finantarii activitatii economice dirijaza fluxul fondurilor acumulate spre ramurile economice cele mai rentabile

- loc de intalnire, in sensul unui spatiu de concentrare a cererii si ofertei, deci are rolul de a reuni pe comercianti, industriasi, producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, productelor, inchirierii vaselor si acoperirii riscurilor de tot felul. Schimburi comerciale au existat din cele mai vechi timpuri, acestea fiind o conditie esentiala a dezvoltarii economice. Pe masura cresterii extensive si intensive a schimburilor comerciale era tot mai necesar ca acestea sa fie localizate in acelasi spatiu din motive lesne de inteles.

- asigura circulatia libera si intensa a titlurilor de valoare la un curs care reflecta interesul publicului pentru detinerea anumitor titluri

- ajuta piata in a se apropia mai mult de concurenta perfecta, pura.

- bursa este un centru benefic de informatie si trasparenta. Asigura un caracter public si reglementat pentru desfasurarea tranzactiilor. Pentru a nu se desfasura haotic si pentru a asigura transparenta si egalitate in tratamentul partilor implicate in tranzactii, s-a impus asigurarea unui cadru organizat si a unui sistem de reglementari.

-prin modalitatea de stabilire a cursului titlurilor de valoare, nivelul si dinamica rezulta ca bursa are rolul de a asigura transparenta factorilor ca: cererea si oferta de pe piata respectiva; marimea dividendului asigurat; dinamica preturilor; rata dobanzii; situatia politica si sociala interna; conjunctura internationala; etc, rezulta ca pe bursa se analizeaza si se obtin in mod transparent informatii despre toti acesti factori.

Din punct de vedere juridic se disting:

a) Bursa de valori oficiala este piata la care se negociaza valorile mobiliare admise la cotare. Operatiunile se desfasoara intr-un spatiu special amenajat conform unui regulament de functionare. Tranzactiile sunt centralizate si accesibile informarii continue a clientilor. Operatiunile se desfasoara cu exclusivitate in cadrul unui mecanism, folosindu-se un personal specializat in negocierea tranzactiilor si un personal tehnic care se ocupa de pregatirea negocierilor, evidenta contractelor si urmarirea realizarii lor. Accesul in bursa este restrictiv.

b) Bursa de valori neoficiala este o bursa cu un acces mai putin restrictiv. Pe aceasta piata se negociaza valorile mobiliare neinscrise la cotarea oficiala. Este vorba de societati mici si mijlocii care doresc sa obtina fonduri pentru dezvoltare dar nu pot indeplini conditiile severe de admitere la piata oficiala.

Pe langa acestea, la Bursa neoficiala mai apar:

-societatile radiate de la cotatia oficiala;

-societatile in dificultate, cum sunt cele in curs de dizolvare si lichidare etc.

Aceasta bursa fost conceputa si ca o solutie pentru intreprinderile de talie mica si medie. In multe tari, societatile comerciale si industriale au cautat sa lupte contra slabiciunilor fondurilor lor proprii, aceasta lupta devenind si mai dramatica in anii 1980 cu ridicarea ratelor dobanzii si cresterea cheltuielilor cu imprumuturile. Asadar, se ridica intrebarea cum sa procure capitaluri cu risc pentru a’si asigura dezvoltarea la un cost cat mai mic, cand esti o intreprindere mica sau medie.

Pana recent IMM’urile nu aveau decat doua mijloace la dispozitie pe principalele piete financiare: fie intrarea la cotarea oficiala, dar aceasta procedura este in mod esential destinata marilor intreprinderi. Trebuia intr’devar pus la dispozitia publicului un procent ridicat de capital( cu riscul pentru conducatori de a pierde controlul intreprinderii lor), sa aiba o capitalizare bursiera suficienta, sa plateasca costuri de admitere importante, sa publice numeroase documente financiare; si fie recursul la ‘hors-cote’; dar daca aici dispar toate constrangerile, in schimb absenta reglementarilor nu este deloc satisfacatoare; cei ce economisesc estimeaza ca ei nu sunt asigurati sufficient, ca piata nu este destul de lichida.

Astfel s’a gasit solutia printr-o a treia cale. Instaurarea a ceea ce se numeste Piata Secundara, a permis sa se gaseasca un mijloc just si, in primul caz, sa se deschida bursa intreprinderilor medii fara riscul de a le afecta autonomia, in al doilea caz, de a permite introducerea la bursa a societatilor recente, chiar noi. REglementarile nu sunt excessive ,dar suficiente pentru a oferi fiecarei parti garantii necesare( minim de informatii, lichiditatea pietei, cost de intrare scazut). Este vorba mai intai de o veritabila structura de primire bursiera care permite sa se testeze reactiile publicului fata de o intreprindere si aceasta din urma, odata aclimatizata la acest mediu, va putea in cunostinta de cauza si daca doreste, sa se orienteze mai tarziu spre piata oficiala.c) Piata la ghiseu (OTC - Over The Counter) este piata organizata direct intre operatori, in afara burselor organizate si care se deruleaza printr-o retea de telecomunicatii. Pe aceasta piata se pot vinde si cumpara valori mobiliare in cantitati oricat de mici si nu numai pachete de actiuni care sa aiba la baza o unitate de masura. Preturile, desi se formeaza pe baza cursurilor cotate la Bursa oficiala, sunt diferite, variind de la o firma la alta.

La bursa de valori se negociaza:

a) Valori mobiliare (titluri financiare): actiuni, obligatiuni, bonuri si bilete de tezaur, titluri de renta, etc.

b) Valute selective.

c) Produse bursiere derivate: contracte futures, optiuni pe marfa, optiuni pe titluri financiare, optiuni pe valute, optiuni pe indici de bursa, optiuni pe rata dobanzii, etc.

Exista burse la care obiectul principal al negocierilor il constituie actiunile. Aceste burse se mai numesc si burse de actiuni. Unele burse de valori au ca obiect de activitate tranzactionarea valorilor mobiliare pe plan local si acestea sunt burse locale, necaracteristice in comertul bursier international, altele au un obiect extins la un numar mare de valori mobiliare admise la cotare, indiferent de tara emitenta. Acestea sunt burse caracteristice, de reputatie internationala, detinand un rol conducator in tranzactiile bursiere generale.

Ca si o concluzie spunem ca, bursa de valori are rolul principal de a facilita acumularea fondurilor necesare finantarii activitatii economice si de a dirija fluxul fondurilor acumulate spre ramurile economice cele mai rentabile. Ea isi indeplineste acest rol mai ales prin operatiunile de vanzare si cumparare de actiuni si obligatiuni emise de societatile pe actiuni.

Dar, intr-o economie de piata o societate pe actiuni devine importanta daca actiunile si obligatiunile ei sunt admise sa fie cotate la bursa. Asadar, putem privi rolul, functiile bursei de valori si prin prisma motivatiilor care stau la baza deciziei managementului de a cota la bursa respectiva firma, mai exact rolul pe care bursa il detine si influenta care o poate avea asupra activitatii managementului:

a) Prin Cotarea la bursa, societatea comerciala poate sa-si mareasca capitalul aditional pe termen lung.Societatea cotata la bursa beneficiaza de un circuit financiar suplimentar. Sursa potentiala de finantare este enorma, fiind constituita din marele public investitor. Autonomia financiara a societatii este astfel considerabil mai mare decat cea a unei intreprinderi similare, necotate.

b) Pentru societate este mai putin oneros sa-si sporeasca potentialul financiar pe calea valorificarii la bursa a actiunilor, decat pe calea imprumuturilor.

c) Prezenta la bursa a societatii ii imbunatateste imaginea fata de creditorii potentiali.

d) Prin Cotarea la bursa creste notorietatea publica a societatii producatoare in cauza, fapt ce ii inlesneste desfacerea productiei.

e) Potentialul societatii se confrunta cu potentialul altor societati cotate la bursa, astfel incat valoarea actiunilor este determinata de cererea si oferta pietei si nu de judecata subiectiva a unor consultanti in materie. Societatea cotata la bursa isi cunoaste in permanenta valoarea reala atribuita de piata bursiera.

f) Din necesitati de lichiditate, detinatorii de actiuni sau de obligatiuni simt nevoia unei piete organizate (bursa), unde sa le transfonne in bani lichizi.

g) Detinatorii de actiuni sau obligatiuni doresc accesul la o piata organizata unde sa le poata comercializa cu profit sau unde sa aiba posibilitatea retragerii banilor investiti spre a-i plasa in investitii din sectoare economice mai rentabile.

h) Prin Cotarea la bursa, schema de atragere a angajalilor societatii, cu deosebire a muncitorilor, pentru cumpararea de actiuni si obligatiuni ale societatii in care lucreaza, devine mai atractiva, titlurile respective sunt producatoare de venituri suplimentare iar pe de alta parte pot fi transformate in bani lichizi, in orice moment dorit.

i) Cotarea la bursa inlesneste privatizarea societatilor de stat.

j) Prin Cotarea la bursa statul poate usor sa cumpere actiuni si sa le distribuie muncitorilor in procesul de ocrotire si democratizare a capitalului.

Bursa de valori, prin activitatile pe care le desfasoara : negocierea titlurilor de valoare, a contractelor la termen, gestionarea conturilor clientilor, ca si a portofoliilor, precum si prin modul de functionare, dupa reguli clare si obligatorii se apropie si ajuta piata in a se apropia mai mult de concurenta perfecta, pura.

Ca un titlu de valoare sa fie admis a fi tranzactionat la bursa trebuie sa indeplineasca anumite conditii, respectiv emitentul sa se inscrie in anumiti parametrii: sa dispuna de un anumit volum de capital propriu, sa se inscrie intr-un nivel de rentabilitate, sa aiba obiective strategice precise, sa ofere publicului informatii privind activitatea economico-financiara desfasurata. Bursa asadar este un centru benefic de informatie si trasparenta , si deoarece stabilirea cursului titlurilor de valoare, nivelul si dinamica lui se stabileste pe baza unor factori generali si anume: cererea si oferta de pe piata respectiva; marimea dividendului asigurat; dinamica preturilor; rata dobanzii; situatia politica si sociala interna; conjunctura internationala; etc, rezulta ca pe bursa se analizeaza si se obtin in mod transparent informatii despre toti acesti factori.

Privind lucrurile poate dintr’o alta pespectiva, si fara a exagera, bursa de valori asigura surse de finantare indispensabile pentru economie.

In foarte multe cazuri afacerile pe care le gestionam pot lua o intorsatura proasta din cauza, spre exemplu unor calamitati sau prejudicii, care pot duce la urmatoarea situatie nedorita: sa spunem ca avem afacerea construita pe un imprumut din banca. Datorita pierderilor datorate unor calamitati nu vom putea reconstrui afacerea niciodata pentru a returna datoria fata de banca. Banca se va face stapana, va recupera ce se va putea si intr’un caz fericit, va pastra afacerea mai departe dar luandu’ne orice drept de initiati’va. Lucrurile pot capata desigur diferite aspecte pana sa se ajunga la aceasta situatie extrema, dar foarte adesea bancherul devine partener in intreprindere, un partener din ce in ce mai separator, pretinzand in calitatea lui de furnizor de fonduri sa fie consultat in cazult deciziilor importante.

Vanzarea publica de actiuni prin intermediul bursei este una din modalitatile prin care se evita crearea acestei dependente fata de banca. Ea da intreprinderii posibilitatea de a obtine bani fara a’si pierde autonomia. Daca spre exemplu 2 asociati, care dispun de un total de 100 actiuni, pun in vanzare 40, ei pot sa mentina controlul asupra intregii afaceri, avand inca 60% din capital in mainile lor, obtinand in acelasi timp lichiditati prin cedarea celorlalte 40%. Daca ulterior au nevoie din nou de fonduri, pot recurge si la alte posibilitati oferite de piata bursiera, vanzand inca o parte din actiunile lor, recurgand la o majorare de capital sau lansand un imprumut public.Adesea cotarea unei intreprinderi la bursa are meritul transparentei, oferind in permanenta o evaluare a situatie economice a intreprinderii si a perspectivelor ei de dezvoltare. Acest lucru permite eventualilor investitori sa aiba o imagine clara asupra rentabilitatii intreprinderii prin stabilirea unui pręt exact al intregii societati. Oricine poate deci sa vanda sau sa cumpere titluri in functie de aceste date concrete. Daca intreprinderea e axata pe imprumuturile din banca si unul din asociati decide sa se retraga, cu ce pret isi va ceda partea? Daca retragerea se face de comun acord asociatii bineinteles vor cadea la o intelegere. Dar daca rupture intervine pe fundalul unui conflict, nu e nici o indoiala ca valorile estimate vor fi divergente.

Totodata, bursa aduce pe langa comparator si vanzator si observatori, consilieri analisti si numerosi intermediari, care s’au inmultit o data cu dezvoltarea ei. Este o lume in adevaratul sens al cuvantului, care are propriile sale reguli si o politie care supravegheaza aplicarea acestora si valideaza corectitudinea tranzactiilor.

Daca e sa privim pe situl bursei de valori din Bucuresti, putem vedea si acolo care este rolul bursei. Acest rol este definit in modul urmator: furnizarea unei piete organizate pentru tranzactionarea valorilor mobiliare, contribuirea la cresterea lichiditatii valorilor mobiliare prin concentrarea in piata a unui volum cat mai mare de valori mobiliare, contribuirea la formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta si de a disemina aceste preturi catre public. 

De asemenea, misiunea bursei este definita ca fiind cea de a asigura si a promova o piata eficienta, cu reguli corecte, atractiva si compatibila cu standardele europene, care sa devina un factor de influenta a tendintelor economice si institutionale si sa se constituie intr-un mediu de dezvoltare si initiativa antreprenoriala prin oferirea de servicii, mecanisme si norme pentru mobilizarea, atragerea si alocarea eficienta a resurselor financiare, in conditii de transparenta si siguranta.

5.Bibliografie:

Ion Stoian

Emilia Dragne

Mihai Stoian

COMERT INTERNATIONAL – Tehnici, strategii, elemente de baza ale comertului

- Volumul II, Editura Caraiman, 2000.

Claude Dufloux

Piete Financiare edit. Economica

Dominique Gallois

Bursa: Origine si evolutie edit. Teora

Nicolae Dardac, Ioan Stancu

Piete de capital si burse de valori editor SOCIETATEA ‘Adevarul’ Bucuresti 1992

5)

https://facultate.regielive.ro/referate/economie/rolul_bursei_de_valori-10401.html

https://www.wikipedia.org

www.brb.roPolitica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4408
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site