Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

PREZENTARE GENERALA A IMPOZITELOR

finante

+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTARE GENERALA A IMPOZITELOR

Impozitele reprezinta o forma de prelevare a unei parti din veniturile si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului in vederea acoperirii cheltuielilor publice . Aceasta prelevare se face in mod obligatoriu , cu titlu definitiv ( nerambursabil) si fara contraprestatie directa din partea statului .1)Dupa trasaturile de forma si fond , impozitele pot fi grupate in impozite directe si indirecte .

Dinamica si structura impozitelor directe

Impozitele directe sunt impozitele suportate direct de catre cei ce le platesc si care nu se transfera asupra preturilor , reprezentand forma cea mai veche de impozitare. Acestea pot fi pe profit , pe veniturile microintreprinderilor , pe dividende , pe avere , etc.

Impozitele directe au caracteristic faptul ca se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice , in functie de veniturile sau averea acestora , pe baza cotelor de impozit prevazute in lege .

2. Evolutia impozitelor directe in veniturile bugetare

Pentru a avea o imagine despre modul cum sunt repartizate veniturile fiscale , prezint la anexe , in tabelul 1 structura veniturilor fiscale ale bugetului Romaniei , in perioada 2002-2007 (in procente ) , iar in tabelul 2 sunt prezentate date referitoare la perioada 2008-2010( in procente) .2)

Din datele prezentate in tabel se observa ca ponderea veniturilor

Iulian Vacarel ,Finante Publice ,Editia a IV-a , Editura Didactica si Pedagogica ,R.A., Buc.,p.358

www.mfinante.ro

bugetului general consolidat in PIB a inregistrat fluctuatii , observandu-se o crestere usoara de la 29,2% in 2005 la 29,7% in 2007 .Ponderea impozitelor directe in total venituri va inregistra o scadere catre orizontul prognozei ( de la 15,8% in anul 2005 , la 15,5% in ultimii ani de prognoza) , evolutie menita sa impulsioneze cresterea economica , urmare a incurajarii muncii si investitorilor.

Estimarile privind impozitul pe profit releva o pondere relativ constanta a acestuia in PIB (2,3 2,4) pe intraga perioada prognozata, legislatia in domeniu aprobata asigura un sistem unitar pe facilitati pentru toate categoriile de contribuabili , platitori de impozit pe profit .


Evolutia impozitului pe profit in PIB

Sursa: realizat pe baza datelor prezentate in tabel 1 si tabel 2 din anexa

In anul 2007 politica fiscala , componenta a mix-ului de politica macroeconomica,care va sprijini mediul de afaceri si procesul inflationist , are in vedere in ceea ce priveste impozitul pe profit :

__________ ______ ____ _____ _______ ______ _______________

3) www.mfinante.ro

- extinderea bazei de impozitare , simplificarea sistemului de impunere si preluarea reglementarilor comunitare prin introducerea sistemului de plati anticipate pentru sectorul bancar si prin restrangerea categoriilor de rezerve deductibile .

Incepand cu anul 2008 se propune plata anuala a impozitului pe profit cu plati anticipate reprezentand ¼ din impozitul anual precedent , pentru toti agentii economici .

Nivelul impozitului pe profit va cunoaste o stabilizare ca pondere in PIB , dupa ce va inregistra o scadere usoara in 2008 ca urmare a introducerii platilor anticipate in sistemul bancar .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1073
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site