Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

OPERATIUNILE DE DECONTARE ALE TREZORERIEI STATULUI IN SISTEMUL ELECTRONIC DE PLATI (S.E.P.)

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Piete financiare - Arhitectura institutionala a pietei de capital din Romania
Proiect de absolvire BANCA S.A.
ORGANE CU ATRIBUTII SI RASPUNDERI IN DOMENIUL FINANTELOR PUBLICE
MEDIUL FINANCIAR AL SOCIETATILOR BANCARE
IMPOZITE DIRECTE
Conceptul de levier. Marimea levierului.
Sistemul informational bancar
MIJLOACE DE PLATA INTERNATIONALE
Venituri bugetare din impozite directe
Banca Centrala Europeana


OPERATIUNILE DE DECONTARE ALE TREZORERIEI STATULUI IN SISTEMUL ELECTRONIC DE PLATI (S.E.P.)
1 Definitii

 • Decontari interne ale Trezoreriei statului: decontari locale, decontari intratrezorerii si decontari intertrezorerii.
 • Decontari locale: operatiuni de decontare intre conturi deschise la aceeasi unitate a Trezoreriei statului.
 • Decontari intratrezorerii: operatiuni de decontare intre unitati operative ale Trezoreriei statului din cadrul aceluiasi judet.
 • Decontari intertrezorerii: operatiuni de decontare intre:

a)      unitati operative ale Trezoreriei Statului din judete diferite;

b)      unitati operative ale Trezoreriei Statului din cadrul unui judet si trezoreriile sectoarelor municipiului Bucuresti, Activitatea trezorerie si contabilitate publica a municipiului Bucuresti sau Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public;

c)      trezorerii ale sectoarelor municipiului Bucuresti sau intre acestea si unitati ale Trezoreriei statului din judete, Activitatea trezorerie si contabilitate publica a municipiului Bucuresti sau Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public.

Decontari interbancare: decontari intre unitati ale Trezoreriei statului (inclusiv Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public) si unitati bancare.

Instrumente de plata de credit in relatia cu Trezoreria statului: ordinele de plata pentru Trezoreria statului.

Instrumente de plata de debit in relatia cu Trezoreria statului: biletul la ordin.

Unitate a Trezoreriei statului initiatoare: unitatile operative ale Trezoreriei statului; trezoreriile sectoarelor municipiului Bucuresti; Activitatea trezorerie si contabilitate publica Activitatea trezorerie si contabilitate publica a municipiului Bucuresti, Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public, dupa caz, care initiaza operatiunea de decontare.

Unitate a Trezoreriei Statului destinatara: unitatile operative ale Trezoreriei statului; trezoreriile sectoarelor municipiului Bucuresti; Activitatea trezorerie si contabilitate publica Activitatea trezorerie si contabilitate publica a municipiului Bucuresti, Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public, dupa caz, care primeste mesajele ce contin instrumente de plata initiate de unitati ale Trezoreriei statului sau unitati bancare initiatoare, dupa caz.

2 Organizarea Activitatii de trezorerie si contabilitate publica

din cadrul directiilor generale ale finantelor publice judetene

2.1 Operatiuni de plati efectuate prin virament in cadrul

directiilor   generale ale finantelor publice judetene

Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei din cadrul D.G.F.P. judeteana –Activitatea de trezorerie si contabilitate publica are rolul de a primi fisierele ce contin instrumente de plata de la unitatile teritoriale ale trezoreriei statului din subordine si totodata de a crea fisierele pe care urmeaza sa le transmita Ministerului Finantelor Publice –Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public – Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati.

Fisierele primite, prin Lotus Notes, de la unitatile teritoriale ale trezoreriei statului din cadrul judetului de catre Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei se impart in 4 categorii: • Plati intratrezorerii initiate (mica si mare valoare) – cuprind un fisier cu operatiuni impreuna cu un fisier cu extensia ,,*.pdf” care reprezinta borderoul instrumentelor de plata cuprinse in fisierul cu operatiuni;
 • Plati intertrezorerii initiate (mica si mare valoare);
 • Plati interbancare mici initiate;
 • Plati interbancare mari initiate.

Sunt autorizate sa transmita fisierele constituite catre Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public – Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati sau catre o unitate a trezoreriei statului destinatara, din cadrul judetului, dupa caz, in baza parolelor unice proprii atribuite in acest scop si care nu sunt transmisibile, numai seful Serviciului administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei sau o alta persoana desemnata.

Borderoul cuprinde numarul total de operatiuni din fisierul cu operatiuni precum si suma totala a acestora; de exemplu in fisierul nr.6 cu operatiuni este un numar total de 20 operatiuni in valoare totala de 3.427 lei.

In cazul celor 4 categorii de plati initiate un fisier cu operatiuni care are atasat un fisier cu extensia ,,*.pdf’’ poate cuprinde mai multe operatiuni de acelasi tip.

Fisierul cu operatiuni si cel cu extensia ,,*.pdf’’ primit la Serviciului administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei va avea atribuit un numar unic de identificare.

Mesajele primite de la unitatile trezoreriei statului de catre Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei din cadrul D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica pot prezenta insa, unul din urmatoarele tipuri de erori :

s-a primit numai fisierul cu operatiuni fara borderou;

- s-a primit numai fisierul cu extensia “ *.pdf“ care reprezinta borderoul instrumentelor de plata cuprinse in fisierul cu operatiuni;

- numarul total de operatiuni existente in fisierul cu operatiuni nu coincide cu cel din fisierul cu extensia “ *.pdf “ (numar de operatiuni mai mare sau mai mic)

- suma totala a operatiunilor din fisierul cu operatiuni nu coincide cu cea din fisierul cu extensia “*.pdf “ ( suma totala mai mare sau mai mica ).

In aceasta situatie, de la Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei din cadrul D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica se transmite unitatilor teritoriale ale trezoreriei statului un fisier de erori cu extensia “*.pdf“.

Dupa transmiterea fisierului de erori catre unitatea teritoriala a trezoreriei statului, fisierul primit eronat de la aceasta se arhiveaza si se va astepta primirea fisierului corect.

Fisierele de erori transmise de la Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei din cadrul D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica cuprind numarul unic de identificare atribuit fisierului la transmiterea initiala catre acesta, astfel incat la primirea acestuia (acestora) sa se poata face identificarea.

Dupa primirea corecta a mesajelor ce contin fisiere cu instrumente de plata de la toate unitatile teritoriale ale trezoreriei statului din cadrul judetului sau pe parcursul zilei, dupa primirea fisierelor cu instrumente de plata de la o parte din unitatile teritoriale ale trezoreriei statului din cadrul judetului, seful Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei sau o alta persoana/persoane desemnata (e) de acesta, creeaza fisierele, pe categorii de plati: plati intertrezorerii initiate (mica si mare valoare); plati interbancare mici initiate; plati interbancare mari initiate) in vederea transmiterii acestora la Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati precum si fisierele cu plati intratrezorerii initiate (mica si mare valoare) in vederea transmiterii catre celelalte unitati teritoriale ale trezoreriei statului beneficiare din cadrul judetului.

Aceleasi tipuri de erori determinate de legaturile de comunicatii care apar intre unitatile teritoriale ale trezoreriei statului si D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica pot apare si la transmiterea fisierelor ce contin instrumente de plata de la D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica catre Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public - Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati.

Solutionarea acestor erori se va efectua prin retransmiterea fisierelor catre Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati pentru plati intertrezorerii initiate (mica si mare valoare); plati interbancare mici initiate; plati interbancare mari initiate.

In cazul platilor intratrezorerii initiate (mica si mare valoare) se va proceda fie la retransmiterea fisierelor catre unitatea trezoreriei statului beneficiara, in cazul in care s-au remediat liniile de comunicatii, fie la copierea fisierelor pe discheta (dischete) sau CD-uri si transportarea acestora la unitatea trezoreriei statului beneficiara de catre o persoana desemnata din cadrul D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica, fie la preluarea dischetei (dischetelor) sau CD-urilor de la D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica, de o persoana desemnata din cadrul unitatii trezoreriei statului beneficiara.

Pe parcursul unei zile se pot transmite unul sau mai multe containere ce contin mesaje, pentru fiecare categorie de plati initiate.

2.2 Operatiuni de incasari efectuate prin virament in cadrul directiilor generale ale finantelor publice judeteneServiciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei din cadrul D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica are rolul de a primi fisierele ce contin instrumente de plata de la Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati sau de la o unitate a trezoreriei statului platitoare catre o unitate a trezoreriei statului beneficiara (ambele din cadrul judetului) si totodata de a crea fisierele pe care urmeaza sa le transmita unitatilor teritoriale ale trezoreriei statului din subordine.

Fisierele primite, prin Lotus Notes, de la Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati sau de la o unitate a trezoreriei statului platitoare catre o unitate a trezoreriei statului beneficiara (ambele din cadrul judetului) de catre Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei se impart in 4 categorii:

 • incasari intratrezorerii (mica si mare valoare);
 • incasari intertrezorerii ( mica si mare valoare);
 • incasari interbancare mica valoare;
 • incasari interbancare mare valoare.

In cazul incasarilor prin virament, Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei primeste de la Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati sau de la o unitate a trezoreriei statului platitoare catre o unitate a trezoreriei statului beneficiara (ambele din cadrul judetului), prin Lotus Notes, fisierele care cuprind incasarile prin virament in conturile de venituri/cheltuieli bugetare sau de disponibilitati ale institutiilor publice sau agentilor economici.

Fisierele primite de catre D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica cuprind pe langa incasari si retururile la platile initiate de catre unitatile trezoreriei statului din subordine.

Pentru fiecare categorie de incasari se va primi:

- un fisier cu operatiuni care cuprinde toate instrumentele de plata;

- un fisier cu extensia “*.pdf“ care cuprinde un borderou al operatiunilor existente in fisierul cu operatiuni.

Borderoul cuprinde numarul total de instrumente de plata precum si suma totala a acestora, de exemplu in fisierul nr.12 cu operatiuni este un numar total de 5 operatiuni in valoare totala de 1.350 lei.

Fiecare fisier cuprinzand incasari primit de catre Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului de la Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati sau de la o unitate a trezoreriei statului platitoare catre o unitate a trezoreriei statului beneficiara (ambele din cadrul judetului) va avea atribuit un numar unic de identificare (acelasi numar unic de identificare atat pentru fisierul cu operatiuni cat si pentru fisierul cu extensia “*.pdf” atasat ).

La Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului se pot identifica aceleasi tipuri de erori ca in cazul operatiunilor de plati, fie la primirea fisierelor de la Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public - Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati, fie la transmiterea acestora catre unitatile teritoriale ale trezoreriei statului din cadrul judetului.

Astfel, fie Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului va transmite Serviciului decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati un fisier de erori cu extensia “*.pdf“, fie unitatile teritoriale ale trezoreriei statului din cadrul judetului vor transmite un fisier de erori cu extensia “*.pdf“ la Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului din cadrul D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica.

Fisierul de erori cuprinde numarul unic de identificare cu care a fost primit initial, astfel incat la primirea acestuia sa se poata identifica fisierul eronat transmis.

Dupa transmiterea mesajului de eroare, fisierul eronat se va arhiva si se va astepta primirea corecta a acestuia.

Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public - Serviciul decontari intertrezorerii si relatii cu sistemul interbancar de plati sau D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica (Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului), dupa caz, va proceda la retransmiterea fisierului care s-a primit eronat, cu acelasi numar unic de identificare cu cel transmis initial.

In situatia in care fisierele ce contin incasari sunt transmise de catre D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica la o unitate teritoriala a trezoreriei statului beneficiara si nu se primeste mesajul de confirmare a transmiterii fisierelor, se va proceda astfel:

- D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica (Serviciul administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului) va lua legatura telefonic cu unitatea teritoriala a trezorerie statului in vederea stabilirii de comun acord a modalitatii de retransmitere a fisierelor ce contin incasari;

- in situatia in care se constata ca fisierele nu au ajuns la destinatie ca urmare a liniilor de comunicatie care au fost intrerupte dar situatia s-a remediat intre timp, fisierele se retransmit;

-in situatia in care fisierele nu pot fi transmise datorita liniilor de comunicatie intrerupte sau din alte motive, acestea se vor copia pe discheta (dischete) sau CD-uri de catre salariatii din cadrul Serviciului administrarea si contabilitatea contului curent al trezoreriei statului care le vor transporta la unitatea teritoriala a trezoreriei statului sau o persoana desemnata de la unitatea teritoriala a trezoreriei statului le va prelua de la D.G.F.P. judeteana - Activitatea de trezorerie si contabilitate publica, dupa caz.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1280
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site