Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

PARGHII ECONOMICO-FINANCIARE SPECIFICE ECONOMIEI DE PIATA

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
PARGHII ECONOMICO-FINANCIARE SPECIFICE ECONOMIEI DE PIATA

A)   Tipuri de instrumente financiare
B)   Parghiile economico – financiare, ca mijloace de stimulare a interesului economic al colectivitatilor si membrilor acestora

C)  Parghiile economice, ca mijloace de sanctionare materiala

D)  Particularitatile instrumentelor folosite in tarile cu economie de piata, dezvoltate si in curs de dezvoltare, precum si in Romania.

A) Tipuri de instrumente financiare

In practica tarilor cu economie de piata, dezvoltate si in curs de dezvoltare, in activitatea de conducere se utilizeaza multiple si variate instrumente de natura fiscala, bugetara, monetara, valutara, denumite generic instrumente financiare, de credit sau economico-financiare.

Tipuri de instrumente financiare si scopurile

in care acestea sunt  folosite

1. Instrumente utilizate pentru estimarea necesarului de resurse financiare publice (cererea de resurse) si a posibilitatilor de procurare a acestora (oferta de resurse) la nivelul intregii societati, precum si la nivelul autoritatilor publice centrale, al unitatilor administrativ-teritoriale si al altor entitati publice;

2. Instrumente utilizate pentru estimarea necesarului de resurse financiare si a posibilitatilor de procurare a acestora la nivel microeconomic (intreprinderi de Stat, private si mixte, institutii publice, organizatii fara scop lucrativ);

Aceste instrumente imbraca forma previziunilor, programelor si planurilor financiare, poarta denumirea de bugete de Stat, bugete locale, si ofera organelor competente informatiile necesare pentru aprecierea potentialului financiar al societatii, al sectorului public, al celui privat, al unitatilor administrativ-teritoriale sau al agentilor economici si sociali luati in mod individual.

Instrumente utilizate pentru determinarea efortului financiar reclamat de realizarea unor obiective sau actiuni, a efectelor scontate de pe urma acestuia si a raportului dintre efect si efort;

Instrumente necesare pentru constituirea fondurilor publice de resurse financiare.

Instrumente utilizate pentru repartizarea si dirijarea resurselor financiare de la fondurile publice catre diversi beneficiari;

Aceste instrumente reprezinta metode de prelevare a unor resurse la fondurile publice (impozite, taxe, venituri nefiscale, imprumuturi), respectiv, metode de dirijare a acestora catre diversi beneficiari (alocatii, subventii, si transferuri bugetare, credite);

6. Instrumente utilizate pentru influentarea proceselor economice, a actiunilor sociale, a fenomenelor demografice, in directia indicata de autoritatile publice in vederea armonizarii intereselor generale si individuale, nationale si locale, a rationalitatilor pe termen scurt si a celor de perspectiva.

Acestea sunt instrumente cu dubla functiune – de prelevare – dirijare si de influentare a proceselor economice, sociale si de alta natura.B) Parghiile economico-financiare, ca mijloace de stimulare a interesului economic al colectivitatilor si membrilor acestora

La instituirea unui impozit, acesta poate fi astfel conceput incat sa serveasca nu numai ca sursa de venit bugetar, dar si ca mijloc de stimulare sau restrangere a productiei, investitiilor, consumului, schimburilor comerciale, de redistribuire sau de reglare a veniturilor unor categorii sociale, de stabilizare economica si inlaturare a dezechilibrelor.

La fel, la realizarea unor obiective sau actiuni pe seama fondurilor publice se pot avea in vedere asemenea metode de finantare incat sa incurajeze dezvoltarea anumitor ramuri, subramuri ori zone geografice, sa stimuleze cresterea eficientei economice, sa favorizeze progresul tehnico-stiintific.

Instrumentele cu dubla functiune – de repartizare a resurselor financiare si de influentare a proceselor economice, sociale – mai sunt denumite parghii economice sau economico-financiare.

Unele dintre parghiile cel mai frecvent folosite in economia de piata sunt legate de functia de repartitie a finantelor (impozitele, taxele, imprumuturile, subventiile, transferurile), in timp ce altele (preturile, tarifele, cursul de schimb) nu sunt legate nemijlocit de aceasta functie. Cu ajutorul parghiilor economice Statul actioneaza asupra interesului economic al unei colectivitati determinate (ramura sau subramura economica, grup socioprofesional, zona geografica) sau al membrilor acesteia luati in mod individual (producatori, consumatori, salariati, locuitori ai unei regiuni) pentru realizarea anumitor obiective.

Aceste obiective difera de la un grup de tari la altul, de la o tara la alta si de la o perioada la alta.

C) Parghiile economice, ca mijloace de sanctionare materiala

Acestea sunt utilizate nu numai pentru trezirea interesului economic al unei colectivitati determinate ori a membrilor acesteia, in realizarea anumitor obiective, dar si pentru sanctionarea materiala a acestora, in cazul nerespectarii unor obligatii legale sau contractuale.

Este vorba de: suportarea din profit a penalitatilor si majorarilor datorate pentru neindeplinirea obligatiilor fata de buget, banci, furnizori, retragerea anticipata a creditelor in cazul schimbarii destinatiei pentru care au fost acordate; aplicarea de dobanzi majorate de catre bancile finantatoare pentru credite nerambursate la scadenta.

Daca valorificarea interesului economic provocat de actiunea unei parghii economico-financiare conduce la realizarea unor avantaje materiale suplimentare, in schimb, sanctiunea economica determina o anumita diminuare a avantajelor la care ar fi avut dreptul in cazul in care nu s-ar fi produs fenomenul generator de sanctiuni. Cu alte cuvinte, sanctiunea economica echivaleaza cu o ,, cointeresare negativa’’.

Unele parghii sunt astfel concepute incat sa actioneze in mod automat cand sunt reunite conditiile cerute pentru aceasta.

Iata cateva exemple: incasarile din impozitele pe venit cresc sau scad, dupa caz in functie de evolutia venitului national si a veniturilor contribuabililor; plata ajutorului de somaj, din fondul special constituit in acest scop, se declanseaza de indata ce salariatul care si-a pierdut locul de munca indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de ajutor. In tarile in care Statul s-a angajat sa garanteze mentinerea preturilor agricole la un anumit nivel, de indata ce preturile pe piata au scazut sub limita stabilita, se declanseaza mecanismul de preluare de catre agentiile guvernamentale specializate a surplusului de produse agricole. Pe masura valorificarii stocurilor achizitionate, Statul isi recupereaza o parte mai mare sau mai mica din cheltuielile efectuate cu preluarea produselor respective.

In asemenea situatii, impozitele, indemnizatiile de somaj, cheltuielile pentru sprijinirea fermierilor, joaca rolul unor instrumente de stabilizare automata a pietei, de inlaturare a unor dezechilibre inregistrate in activitatea economica.Alte parghii intra in actiune numai in urma unei decizii exprese, luate de autoritatile publice competente. Astfel, pentru absorbirea unei parti a somerilor, organele de decizie adopta un program de investitii cuprinzand obiective de utilitate publica, finantat din resurse publice. Sau pentru protejarea unor categorii sociale defavorizate, autoritatea competenta aproba un program de asistenta sociala a batranilor si handicapatilor, a copiilor orfani, a vaduvelor, invalizilor si veteranilor de razboi. In perioadele nefavorabile ale ciclului economic, parlamentul modifica sarcinile fiscale la care sunt supuse anumite categorii sociale (salariati cu venituri mici) sau reconsidera nivelul pensiilor de asigurari sociale si de asistenta sociala suportate din fondurile publice.

D) Particularitatile instrumentelor folosite in tarile cu economie de piata, dezvoltate si in curs de dezvoltare, precum si in Romania

Instrumentele financiare folosite in tari dezvoltate si in curs de dezvoltare: impozite pe veniturile persoanelor fizice, impozite pe profitul societatilor, impozite pe consum, taxe vamale, alocatii bugetare, subventii, transferuri.

O serie de tari dezvoltate cu economie de piata folosesc parghia impozitelor si a taxelor pentru a influenta schimburile comerciale cu strainatatea , in functie de natura, gradul de prelucrare, provenienta si destinatia produselor. Astfel, taxele vamale de import si taxele de consumatie stabilite asupra produselor de baza pentru care sunt tributare strainatatii, sunt astfel dimensionate incat sa produca venituri bugetare, fara sa urmareasca prohibarea importului. In schimb, impozitele si taxele percepute asupra produselor de baza, avand o dubla sursa de aprovizionare – din intern si din import – sunt sensibil mai ridicate pentru a impiedica accesul produselor straine.

Metodele de dirijare a fondurilor publice de resurse financiare catre diversi beneficiari sunt de asemenea folosite de Stat ca parghii de influentare a proceselor economice. Astfel, prin achizitionarea de bunuri si servicii pentru apararea nationala, mentinerea ordinii interne, securitatea civila, functionarea scolilor, spitalelor, Statul influenteaza nemijlocit conditiile in care se desfasoara productia si repartitia. Prin salariile, pensiile, ajutoarele si indemnizatiile suportate de la buget, Statul influenteaza insasi conditiile redistribuirii unei importante parti a produsului intern brut.

Prin finantarea de la fondurile publice a intreprinderilor economice de Stat sau private, cu titlu de subventie Statul influenteaza conditiile de desfasurare a productiei, investitiile brute de capital si schimburile comerciale cu strainatatea.

De exemplu subventiile acordate de tarile membre ale Uniunii Europene, de S.U.A., Japonia, Canada producatorilor agricoli, servesc drept parghie de sustinere a preturilor si programelor conexe ale unor produse importante: laptele, zaharul, graul, orezul, porumbul s.a.

Optiunea pentru o parghie sau alta ori pentru un complex de parghii depinde de politica urmarita de guvern in domeniul cresterii economice, veniturilor, preturilor, emisiunii monetare, bugetului de Stat, ca si de faza ciclului economic.

Particularitati ale folosirii instrumentelor financiare in tara noastra: impozitele; creditele bancare si dobanda; preturile si tarifele; subventiile si transferurile bugetare. Obiectivele urmarite in perioada de tranzitie: productia, schimbul, consumul, repartitia.

Parghiile economico – financiare actioneaza fiecare separat sau in mod grupat (de exemplu: impozite si preturi; alocatii bugetare si credite bancare; impozite, curs de schimb si preturi).

Parghiile la care ne referim se instituie si se utilizeaza, dupa caz, de autoritatile publice competente (impozite, taxe, imprumuturi de Stat, alocatii bugetare, preturi si tarife la produsele si serviciile ce constituie monopol de Stat), de catre autoritatea monetara (taxa scontului), de banci (credite, dobanzi, cursul de schimb valutar), de agentii economici (preturi, salarii, profit).

Unele parghii economice sunt folosite de autoritatile publice si de cele monetare pentru a stimula productia si exportul, pentru a accelera unele procese economice sau pentru a corecta unele actiuni (de investitii sau economisire) ale agentilor economici sau ale unor persoane fizice.

De exemplu, Statul acorda facilitati fiscale pentru stimularea procesului investitional, sporirea eforturilor financiare legate de cercetare – dezvoltare; acorda prime pentru stimularea sporirii productiei la unele produse agricole cu caracter strategic si contractarea livrarii acestora catre intreprinderile de colectare si industrializare; suporta de la buget o parte din salariile cuvenite absolventilor de facultate sau liceu pentru stimularea agentilor economici sa-i angajeze pe posturile vacante; acorda facilitati fiscale intreprinderilor care angajeaza persoane cu capacitate de munca redusa.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2472
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site