Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

PREZENTAREA GENERALA A ALPHA BANK ROMANIA

finante+ Font mai mare | - Font mai micPREZENTAREA GENERALA A ALPHA BANK ROMANIA

1. Istoric si date generale privind Alpha Bank RomaniaGrupul multifunctional ALPHA BANK

ALPHA BANK Group este cel mai mare grup financiar bancar privat din Grecia care detine o pozitie de frunte intre institutiile bancare ale Uniunii Europene, cu un total al activelor de 30.2 miliarde Euro. O adevarata forta pe piata serviciilor financiare, ALPHA BANK Group a trecut la implementarea unei strategii ambitioase la nivel international pentru sud-estul Europei, menita a pozitiona grupul drept unul dintre cei mai importanti actori europeni in aceasta regiune.

Fondata in 1879, ALPHA BANK este prima banca a sectorului privat din Grecia si a doua banca comerciala in ordinea marimii. Listata la Bursa de Valori din Atena in 1925, ALPHA BANK a realizat un profit de 254 milioane Euro in 200, devenind astfel cea mai profitabila banca de pe piata. Dupa achizitionarea Bancii Populare Ioniene, cea de a patra banca din Grecia din punct de vedere al marimii sale, ALPHA BANK controleaza 1/5 din piata bancara a Greciei. Integrarea celor doua banci a dus la o imbunatatire a productivitatii, la reducerea costurilor si la o imbunatatire generala a performantelor in domeniu. Cu o istorie de succes a dezvoltarii continue si a profitabilitatii consistente, ALPHA BANK Group se afla in postura de a oferi corporatiilor si intreprinzatorilor o intreaga serie de beneficii si avantaje prin reteaua sa existenta de sucursale din Grecia, Marea Britanie, S.U.A, Cipru, Albania, Macedonia, Bulgaria si Romania.

Componenta grupului

ALPHA BANK a fost infiintata in 1879 si de atunci s-a dezvoltat continuu devenind cea mai mare banca a sectorului privat din Grecia. Profitul bancii in 2000, dupa impozitare, a fost de 338 milioane Euro, mentinand banca printre cele mai profitabile companii de pe piata.Capitalul social al bancii se ridica la 745 milioane de Euro. In martie 1999 banca a achizitionat 51% din Ionian Bank, realizand astfel cea mai mare privatizare care s-a facut vreodata in Grecia. Odata cu definitivarea fuziunii in anul 2000, noua banca a obtinut 20% din piata si o retea de peste 440 de sucursale in toata Grecia.

Investment banking

ALPHA FINANCE detine o pozitie de frunte in sectorul serviciilor de consultanta, avand o cota de 25% in Grecia. In conformitate cu noua structura administrativa a Grupului, Alpha Finance conduce activitatea Unitatii de Investment Banking, incluzand toate serviciile de consultanta pe care le ofera clientilor greci si internationali in domenii cum ar fi restructurarea corporatista, fuziuni si achizitii, oferte publice intrenationale, chestiuni legate de datorii si cresteri de capital. Ionian Finance era in 1999 deja activa in sectorul serviciilor de consultanta oferind sfaturi marilor corporatii. De asemenea, pana in anul 2000 a finalizat o serie de proiecte pentru listarea companiilor la Bursa de la Atena. Alte proiecte au fost deja contractate pentru anii urmatori. Alpha Brokerage castiga o cota in crestere in fiecare an, din piata serviciilor bursiere, mentinandu-si un loc de frunte printre competitori din punct de vedere la cifrei de afaceri si al profitabilitatii. In anul 1999 detinea una dintre primele pozitii avand o cota de piata de 5,75%. Pe langa brokerajul obisnuit, printre activitatile companiei se numara si managementul de portofoliu, servicii de subscriere si fiduciare si de asemenea, consultanta pentru majorarea capitalului companiilor prin plasamente private paralele. Compania este activa si pe piata instrumentelor derivative. Alpha Finance US Corporations este o companie privata, infiintata pentru a oferi servicii de consultanta si vanzarea de actiuni. Compania prezinta o intreaga gama de produse pentru institutiile, clientii si investitorii calificati de pe piata Statelor Unite ale Americii. Alpha Ventures investeste in capitalul social al firmelor dinamice aflate in proces de dezvoltare si care nu sunt listate la bursa. In 1999, dupa o majorare de capital de 1 miliard Drahme, a plasat 1,09 miliarde Drahme in doua noi investitii si in majorarea de capital a 7 investitii existente. La inchiderea anului financiar 1999, compania avea 15 participari la capital si un profit net de 1,89 de miliarde Drahme, fara a lua nici un credit. Ionian Securities, la nivelul anului 1999, toti indicatorii sai indicau o crestere considerabila. Volumul total al tranzactiilor se ridicase la 1.600 miliarde Drahme, o crestere de 369.8%. Procedura de fuziune cu Alpha Brokerage s-a incheiat deja.

Asset management

Alpha Mutual Fund Management Company detinea in 1999 o pozitie de frunte in sectorul sau, detinand 15% din piata, cu trei procente mai jos decat firma care ocupa locul doi. Compania gestiona in 1999 fonduri in valoare de 1.800 miliarde Drahme. Ionian Mutual Funds, inca de la infiintare, a demonstrat un curs ascendent in sectorul competitiv al fondurilor mutuale de investitii. Cu o profitabilitate mereu in crestere, compania detinea in 1999, 8% din piata respectiva si locul 6 in ceea ce priveste activele.

Alpha Insurance Company

Premiile din asigurari au totalizat 25 miliarde Drahme si venitul din investitii a fost in 1999 de 5,6 miliarde Drahme. Bazandu-se pe un program desfasurat in colaborare si prin sucursalele bancii, cooperarea societatii de asigurari cu banca a contribuit intr-o masura de 30% la atingerea rezultatelor mentionate. Programul este o varianta a sistemului de asigurari bancare, fiind aplicat pentru prima data pa piata Greciei, inregistrand totodata rezultate extrem de bune. Asociatii companiei de asigurari au reprezentat o importanta forta pentru dezvoltare si au oferit produse de asigurare specializate clientilor bancii. Extinderea sucursalelor companiei, ca urmare a incorporarii punctelor de lucru ale Ionian Bank creeaza posibilitatea unei cresteri si mai mari in viitor. Alpha Insurance ofera produse moderne si flexibile care sunt imbunatatite constant cu ultimele noutati de pe piata. De exemplu, in octombrie 1999 compania a lansat un produs nou, numit Alpha Unit Linked, care este legat de fondurile mutuale ajutate prin Alpha Mutual Fund Management, dovedindu-se a fi unul dintre cele mai interesante produse de acest gen de pe piata cu privire la beneficiile pe care le ofera. Incepand din mai 1999, asociatii companiei de asigurari ofera actiuni in fondurile Alpha Fund Management, in special in fondurile bursiere, a caror vanzari se ridica la peste 50 miliarde Drahme. Compania Alpha Insurance a cumparat majoritatea actiunilor firmei Metropolitan din Cipru care a fost deja redenumita Alpha Insurance si care va colabora cu Alpha Limited pe baza aceluiasi model de cooperare existent in Grecia. In anul 2000, compania a deschis o agentie in Albania, unde s-a obtinut deja o licenta si in Germania, in special pentru a oferi servicii rezidentilor greci din aceasta tara. Strategia companiei include oferirea tuturor produselor acolo unde exista sucursale sau agentii Alpha Bank.

Alpha Leasing-Ionian Leasing

Prin activitatea sa pe piata leasingului imobiliar, Alpha Leasing si-a mentinut pozitia de frunte in acest sector si si-a marit cota de piata, in profida intensificarii concurentei. Compania esta activa in intreaga Grecie si a implementat cu succes un program de restructurare organizationala. Birourile sale au fost mutate la o alta adresa, intr-o cladire al carei singur proprietar este doar Alpha Leasing. De asemenea, a achizitionat un nou sistem pentru operatiunile pe computer. In 1999 cifra de afaceri a firmei Ionian Leasing a fost de 103 miliarde Drahme. Compania opereaza peste tot in Grecia prin reteaua sucursalelor Ionian Bank. Are o sucursala si in Salonic.

Pozitia grupului ALPHA BANK in lume:

~ Grecia. Cu cea de a doua retea de distributie din Grecia, constand in peste 440 de sucursale, 720 de ATM-uri si alte canale de distributie, ALPHA BANK ofera acces pe intreg teritoriul tarii unei clientele ce detinea peste 2,7 milioane de conturi.

~ Marea Britanie. ALPHA BANK Londra are doua sucursale operationale in City si Mayfair si ofera facilitati de retail banking si servicii financiare private.

~ Statele Unite ale Americii. Alpha Finance US Corporation, stabilita in New York, are o licenta de brokeraj pentru vanzarea obligatiunilor si actiunilor grecesti catre investitorii straini.

~ Cipru. ALPHA BANK limited are 24 de sucursale si ofera servicii de retail si corporate banking.

~ Albania. ALPHA BANK opereaza o sucursala in tirania si planifica sa deschida alte trei sucursale in viitor.

~ Macedonia. Kreditna Banka din Skoplje este cea de a patra banca in ordinea marimii din fosta republica iugoslava a Macedoniei. In cele trei sucursale ale ei, banca desfasoara servicii de retail banking.

~ Bulgaria. ALPHA BANK opereaza o sucursala in Sofia.

~ Romania. ALPHA BANK Romania ofera o intreaga gama de servicii retail prin cele 18 sucursale ale ei din Bucuresti (6), Otopeni, Arad, Baia Mare, Oradea, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Pitesti, Ploiesti, Sibiu,Timisoara plus o agentie in Portul Constanta si printr-un grup al companiilor afiliate, ofera servicii de consultanta, investitii, leasing si brokeraj.

Consolidarea prezentei Grupului si a bancii pe pietele internationale continua in mod sistematic prin intermediul unui program coordonat, dinamic, incluzand operatiunile Alpha Finance USA din New York pentru vanzarea obligatiunilor si actiunilor grecesti.

ALPHA BANK ROMANIA S.A.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor care a avut loc pe 28 martie 2000 a aprobat decizia Comitetului de Directie pentru schimbarea numelui bancii in ALPHA BANK. Noul nume incorporeaza valorile Alpha Credit Bank si ale Ionian and Popular Bank din Grecia, banca care a fost achizitionata in 1999 si absorbita in aprilie 2000.

Figura nr. 5. Sediul central si logo-ul ALPHA BANK ROMANIA

Logo-ul ALPHA BANK ROMANIA isi are originea in istoria antica a Greciei, asa cum reiese de pe reversul unei medalii din insula Aegina, datand din 485 i.e.n. Culorile sale, bleumarin si alb sunt de fapt culorile Greciei.

Scurt istoric al ALPHA BANK ROMANIA

Alpha Bank Group si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare au infiintat Banca Bucuresti S.A. in 1993 ca banca comerciala universala. Banca a devenit operationala la 11 august 1994. In viziunea actionarilor au stat doua prioritati: crearea unei echipe de experti care sa includa profesionisti din sistemul bancar si dezvoltarea unor tehnologii specifice sectorului bancar pentru a livra clientilor produse financiare de cea mai inalta calitate.

In prima parte a anului 2000, banca si-a schimbat numele in ALPHA BANK ROMANIA pentru a accentua legaturile cu grupul-mama din Grecia si angajamentul acestuia de a sprijini economia romaneasca. Pe langa oferta variata de servicii bancare de prim rang, investitii si servicii de consultanta pentru antreprenori si clienti corporate, ALPHA BANK ROMANIA a  participat si la imprumuturi sindicalizate menite a sustine proiecte guvernamentale. Ulterior, actionariatul de invidiat al bancii a fost mai departe imbogatit si prin decizia bancii Monte dei Paschi di Siena de a participa la o marire a capitalului social contribuind cu 5% la acesta. Dupa cum este bine cunoscut, Banca Monte dei Paschi di Siena este cea mai veche banca din lume (infiintata in 1472) si una dintre cele mai mari banci italiene.Aceasta prezenta importanta va contibui la intarirea si dezvoltarea bancii ALPHA BANK ROMANIA si din perspectiva faptului ca Italia este unul dintre cei mai mari investitori in Romania.ALPHA BANK ROMANIA a decis, de asemenea, sa cumpere o cota de 12,5% din Victoria Bank, cea mai mare banca privata din Republica Moldova.

Cu un personal de peste 600 de angajati, banca ofera un spectru variat de produse si servicii pentru sectorul corporatist si cel de retail prin reteaua sa de 18 sucursale din Bucuresti, Otopeni, Arad, Baia Mare, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si o agentie in Portul Constanta. Alte sucursale vor deveni operationele in anii urmatori.

Strategia Alpha Bank cu privire la oferta de servicii on-line s-a materializat inca de la inceput prin implementarea sistemului Midas - folosit in noua dintre primele zece banci ale lumii. 

Sistem care ofera o legatura directa si performanta pentru efectuarea operatiunilor in timp real.

Sistemele Leo pentru managementul tranzactiilor documentare si Alliance, cel mai nou si mai competitiv software folosit de bancile care sunt menbre Swift, cat si un sistem de contabilitate multibranch/multicurrency, completeaza cu succes tehnologia prelucrarii datelor operationale in banca. Angajamentul bancii de a transpune ultimele noutati din lumea sistemelor bancare nu se opreste aici: recent a fost implementat sistemul Alphaline, un modul modern mai sigur si foarte usor de utilizat, aflat printre cele mai bune produse de home-banking din aceasta categorie. Urmand linia vizionara a grupului elen, ALPHA BANK ROMANIA va continua sa-si dezvolte oferta de produse introducand Intrnet baking in mediul sigur si stabil existent deja, sa-si dezvolte reteaua de automate bancare si celelalte canale alternative.

In acelasi timp cu permanenta preocupare pentru asigurarea calitatii serviciilor si sistemelor sale, banca a facut eforturi considerabile pentru imbunatatirea calificarii profesionale a personalului sau. Institutul Bancar din Romania, Institutul Bancar din Grecia precum si ALPHA BANK Grecia, au oferit angajatilor bancii cursuri de specializare de inalta calitate pe segmentul deservirii exemplare a clientului, marketingului avansat, gestiunii riscurilor, pentru mai mult de o cincime din personal.

ALPHA BANK ROMANIA a avut total active in valoare de 498.568.000 USD si profit net de 30.002.000 USD la sfarsitul anului 2004. La sfarsitul lui mai 2005, banca a inregistrat inca o data cresteri constante si sanatoase marindu-si atat numarul de operatiuni, clientela cat si pozitiile din activul bilantier. In acest sens, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, profitul net a crescut cu mai mult de 34%, portofoliul de credite s-a extins cu mai mult de 30%, in timp ce valoarea creditelor neperformante a scazut. In acord cu politica de dezvoltare a bancii, promovata in Grecia, aceea de " one stop banking", ALPHA BANK a promovat in Romania aceeasi sinergie a grupului aducand alaturi de banca afiliatele sale, Alpha Finance, Alpha Advisory, Alpha Leasing, Danude Fund si ultima dar nu cea din urma, Alpha Insurance, toate companii de frunte in domeniile de activitate pe care la reprezinta.

Prezenta in Romania inca din 1994, ALPHA BANK ROMANIA este astazi una din cele mai puternice banci din sectorul bancar cu capital integral strain si privat. Face parte din Alpha Bank group, prima institutie financiara a sectorului privat din Grecia. Filosofia Alpha Bank se intemeiaza pe oferirea de solutii complexe, moderne si eficiente care vin in intampinarea solicitarilor clientilor intr-o maniera prompta, prietenoasa si personalizata.

In prezent, ALPHA BANK ROMANIA:

~ are o importanta retea de sucursale in intreaga tara;

~ ofera o gama variata de servicii bancare;

~ are o insemnata si diversificata baza clientelara;

~ investeste in cele mai noi tehnologii;

~ angajeaza personal tanar cu inalta calificare;

~ are o buna cunoastere a pietei romanesti si internationale;

~ are suportul Alpha Bank Group;

Structura actionariatului si organizarea administrativa a ALPHA BANK ROMANIA

Capitalul social al Alpha Bank Romania S.A. la nivelul lunii decembrie 2007 este de 32,999,990 USD si 122,659,357,90 RON si 65,999,976.88. Acesta este detinut de 4 mari companii, cat si de alti actionari minoritari.Structura actionariatului este urmatoarea:

~ ALPHA BANK AE ( 95,451085% );

~ ALPHA FINANCE AE ( 0,95237% );

~ S.C. ALPHA ADVISORY S.R.L ( 0.00035% )

~ BANCA MONTE DEI PASCHI DI SIENA ( 3,50098% );

~ alti actionari minoritari ( 0,09523% ).

Figura nr. 6. Structura actionariatului ALPHA BANK ROMANIA

 

Consiliul de administratie al ALPHA BANK ROMANIA este format din

~ DL. SPYRIDON FILARETOS Presedinte al Consiliului de Administratie

~ DL. CHRISTOS GIAMPANAS Membru si Presedinte Executiv

~ DL. RADU GRATIAN GHETEA Membru si Prim Vice-Presedinte Executiv

~ DL. SERGIU BOGDAN OPRESCU Membru si Vice-Presedinte Executiv

~ DL. EVANGELOS KALAMAKIS Membru si Vice-Presedinte Executiv

~ DL. VASILIOS KARAINDROS Membru

~ DL. GEORGIOS GEORGIOU Membru

~ DL. GEORGIOS KONTOS Membru

~ DL. SPYRIDON ANDRONIKAKIS Membru

Comitetul Executiv al ALPHA BANK ROMANIA era compus la nivelul lunii decembrie 2005 din urmatorii:

~ presedinte executiv Christos Giampanas;

~ prim vicepresedinte executiv Radu Gratian Ghetea;

~ vicepresedinte executiv Sergiu Oprescu;

vicepresedinte executiv Evangelos Kalamakis.

Figura nr 7 Reteaua de sucursale a Alpha Bank Romania

Reteaua de sucursale a Alpha Bank Romania este compusa din:

~ Bucuresti: Sucursala Unirii (bd. Unirii nr. 68), Sucursala Libertatii (bd. Libertatii nr. 20), Sucursala Dorobanti (ale. Dorobanti nr 237B), Sucursala Iancului (str. Avrig nr. 63), Sucursala Marriott (cal. 13 Septembrie nr. 90), Sucursala Militari (bd. Iuliu Maniu nr. 14);

~ Sucursala Otopeni (sos. Bucuresti-Ploiesti nr. 86, tronson E+F, ILFOV);

~ Sucursala Oradea (str. Vasile Alecsandri nr. 2, jud. Bihor);

~ Sucursala Pitesti (bd. I.C.Bratianu, jud.Arges);

~ Sucursala Ploiesti (str. Constantin Dobrogeanu Gherea, jud.Prahova);

~ Sucursala Cluj-Napoca (str. Memorandumului nr.1, jud.Cluj);

~ Constanta: Sucursala Constanta (str. Avram Iancu nr.69, jud.Constanta), Agentia Port Constanta (incinta Portului);

~ Sucursala Iasi (str. Independentei nr.7, jud.Iasi);

~ Sucursala Baia Mare (bd. Traian nr.1, jud Mramures);

~ Sucursala Sibiu (str. Aurel Vlaicu nr.1, jud.Sibiu);

~ Sucursala Arad (str. Horia nr.2, jud.Arad);

~ Sucursala Timisoara (str. Popa Sapca nr.1, jud. Timis);

~ Sucursala Brasov (bd. Mihail Kogalniceanu nr.15, jud.Brasov).

Structura organizatorica a ALPHA BANK ROMANIA (directii si departamente centrale)


II.3.Produsele si serviciile oferite de Alpha Bank Romania

Obiectul de activitate al bancii este cel autorizat de Banca Nationala a Romaniei pentru ALPHA BANK ROMANIA S.A., in baza Ordinului B.N.R. nr. 1/21.01.1999 si anexei la acesta, dat in conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 58/1998- o lege bancara. Obiectul de activitate cuprinde intreaga gama de activitati si servicii bancare, in principal activitati de intermediere monetara (CAEN 6512), dar si cele specifice grupelor 6521, 6522, 6523, 6720 - activitati auxiliare ale caselor de asigurari si de pensii (agenti de asigurare, care negociaza si incheie contracte de asigurare) si include:

a) acceptarea de depozite in lei si valuta de la persoane fizice si juridice romane si straine;

b) contractarea de credite in lei si valuta, operatiuni de factoring si scontarea efectelor de comert, inclusiv forfetarea;

c) emiterea si gestiunea instrumentelor de plata si de credit;

d) plati si decontari;

e) emiterea de garantii si asumarea de angajamente;

f) tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu valuta;

g) tranzactii in contul propriu sau in contul clientlor cu instrumente monetare negociabile;

h) tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu metale pretioase si obiecte confectionate din acestea;

i) tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu titluri de stat;

j) distribuirea de actiuni ale societatilor pe actiuni si obligatiuni emise de persoane juridice cu capital public sau privat;

k) inchirierea de casete de siguranta;

l) consultanta financiar-bancara;

m) operatiuni de mandat: participarea la emiterea imprumuturilor de stat si medierea in incheierea imprumuturilor intre state sau imprumuturilor organizatiilor intrenationale; desfasurarea de activitati in calitate de agent de asigurare;

n) actionarea ca agent custode pentru valori mobiliare;

l)        tranzactii in cont propriu sau in contul clientilor cu instrumente financiare derivate, respectiv: forward pe cursul de schimb si swap pe devize.

Produse si servicii pentru persoane fizice:

a)      Conturi bancare

Conturi curente in valuta si in lei. In fiecare luna sau la cerere, banca va pune la dispozitie extrase de cont. Sunt, de asemenea, disponibile copii ale unor extrase de cont vechi, la cerere. Dobanda se plateste trimestrial pentru soldul debitor ce depaseste o anumita limita. Soldurile debitoare nu sunt permise.

Conturi de salarii. Aceste conturi sunt destinate angajatilor, clientilor corporatisti ai bancii.Conturile pot avea atasate carduri de debit VISA Electron in lei pentru a permite clientilor accesul rapid la numerar. Sunt mentinute toate celelalte trasaturi ale contului curent.

Contul de depozit la termen. Disponibilul este depus pe o perioada de timp predefinita. Standardele sunt: 1 saptamana, 1, 2, 3, 6, 9 luni si un an. Rata dobanzii este mai mare in functie de suma si durata depozitului. Pentru sume mari, in functie de politica bancii, ALPHA BANK ROMANIA poare oferi rate ale dobanzii negociate si scadente nespecifice.

Operatiuni cu numerar.Depuneri si retrageri de numerar in valuta si in lei.Retragerea de numerar se face oricand, fara notificare, pentru sume mai mici de 10.000 USD.

Figura nr 9 Graficul evolutiei conturilor bancare deschise la Alpha Bank Romania

Sursa: bilantul contabil al ALPHA BANK ROMANIA pe anii 2004-2007

b) Servicii de schimb valutar

Se pot cumpara si vinde bancnote in toate valutele importante. Valuta se poate vinde/cumpara la rate de schimb si forward. De asemenea, se pot realiza tranzactii de schimb in cruce (cross currency)

c)  Servicii de trezorerie

Money Market. ALPHA BANK ROMANIA face plasamente si preia depozite de pe piata interbancara din Romania si din Strainatate (depozite overnight, 2DN, depozite la termen cu scadenta negociata).

Vanzare/Cumparare de T-Bills. ALPHA BANK ROMANIA asigura investitii in bonuri de tezaur emise de Ministerul Finantelor Publice prin Banca Nationala a Romaniei. Prin urmare, clientii pot achizitiona sau vinde prin ALPHA BANK ROMANIA oricare dintre emisiunile de bonuri (noile emisiuni ca si cele anterioare, inainte de scadenta).

REPO (acorduri de rascumparare). Banca ofera acest produs in conexiune cu bonurile de tezaur. REPO sunt contracte de vanzare bonuri de tezaur incheiate intre ALPHA BANK ROMANIA si client cu decontare in viitor. Banca poate vinde bonurile de tezaur catre un client sau acesta poate vinde bonuri de tezaur bancii, la un pret si la o data anume, agreate la semnarea contractului.

d)  Transfer fonduri in valuta si lei

Ordine de plata. Platile si incasarile in lei (inclusiv cele pentru bugetul de stat) se opereaza prin intermediul TRANSFOND, conform reglementarile in vigoare. ALPHA BANK ROMANIA poate avaliza cec-uri sau bilete la ordin, pentru clientii sai. Platile si incasarile sunt operate electronic in timp real de la oricare sucursala utilizand sistemul informatic al bancii, prin Swift. Sunt disponibile, deasemenea, viramente prin telex sau postale. La cerere, platile prin Swift pot fi executate mai repede decat standardul international (doua zile) pe baza unei instructiuni de plata in regim de urgenta.

Cec-uri, bilete la ordin si cambii (in valuta). Banca remite la incasare instrumente in valuta si lei.

e) Credite

La ALPHA BANK ROMANIA, clientii persoane fizice pot beneficia de facilitati care sa raspunda necesitatilor acestora. Credite care sa ii ajute sa-si atinga scopurile propuse.

Credite pentru locuinte in valuta. Oricine castiga un salariu indexat in valuta poate sa solicite un credit pentru achizitionarea, construirea sau renovarea propriei case. Creditul este cunoscut sub numele ALPHA 810 Housing.

Creditul pe termen lung. Banca va finanta pana la 70% din valoarea achizitiei constructiei. Dobanda plus rata nu va depasi 50% din venitul net al solicitantului

Figura nr. 1O. Graficul evolutiei creditelor acodate de ALPHA BANK (mii)

Sursa: bilantul contabil al ALPHA BANK ROMANIA pe anii 2004-2007

f)  Carduri bancare

F1) ALPHACARD VISA

Alphacard VISA este un card de debit oferir de ALPHA BANK ROMANIA, care poate fi utilizat oriunde este afisata marca in Romania si in strainatate. Motto-ul bancii, referitor la acest card suna astfel: " Iesiti din rutina cotidianului, a conventiilor si a limitelor impuse. Alegeti un nou stil de viata cu Alphacard VISA, cardul care va da prestigiu si dinamism". Acest produs garanteaza accesul la peste 1300 de ATM-uri in Romania la un tarif unic, minim pe piata de carduri romaneasca. Accesul la conturile de card este asigurat 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. La calatoriile in strainatate, acest card poate fi folosit la peste 600.000 de ATM-uri din intreaga lume. In plus, cardul poate fi utilizat la cele peste 16.000.000 de magazine, hoteluri si restaurante din Romania si din intreaga lume. Alphacard Visa ofera acces la doua conturi, unul in lei si unul in valuta alease de client (USD/EUR). In functie de valuta tranczactiei, se va debita unul din cele doua conturi, astfel:

~ pentru tranzactii efectuate in Romania se va debita contul in lei;

~ pentru tranzactii efectuate in afara Romaniei se va debita contul in valuta.

Banca gestioneaza conturile persoanelor fizice astfel incat, in cazul in care unul dintre conturi nu prezinta suficiente fonduri, disponibilul necesar va fi asigurat prin insumarea disponibilitatilor existente in ambele conturi, printr-un schimb valutar automat. Conturile de card sunt purtatoare de dobanda, iar soldurile pentru conturile personale se pot afla de la orice automat bancar al Alpha Bank Romania. Extrasul de cont cuprinde toate debitarile efectuate in cont si este pus la dispozitia clientului lunar. Alimentarea conturilor de card se poate face prin depuneri de numerar sau transfer bancar, la oricare dintre sucursalele bancii. Soldurile conturilor de card se pot obtine de la orice automat bancar Alpha Bank Romania sau de la alte automate care poarta sigla Alpha Bank. Alphacard VISA se adreseaza si persoanelor juridice pentru obtinerea de numerar sau cumparari de bunuri si servicii. Se poate tine controlul cheltuielilor efectuate de catre angajatii firmei cu ajutarul cardului, care ofera o magine fidela a tuturor tranzactiilor.

F2) ALPHACARD VISA ELECTRON

Alphacard Visa Electron este un card de debit, care poate fi utilizat oriunde este afisata marca in Romania si in strainatete. Cardul permite accesarea contului persoanei fizice, verificarea soldului existent si retragerea de numerar oricand se doreste aceasta. Acest produs garanteaza accesul la peste 800 de ATM-uri in Romania la un tarif unic, minim pe piata de carduri romaneasca. Accesul la conturile de card este asigurat 24 ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Alphacard Visa Elactron ofera la un cont in lei, tranzactiile efectuate in strainatate fiind convertite pe baza cursului de vanzare al bancii din ziua debitarii. Contuirle de card sunt purtatoare de dobanda, iar soldurile pentru conturile persoanelor fizice se por afla de la orice automat bancar al Alpha Bank Romania. Extrasul de cont cuprinde toate debitarile efectuate in cont si este pus la dizpozitie lunar. Alimentarea conturilor de card se poate face prin depuneri de numerar sau transfer bancar, la oricare dintre sucursalele bancii.

Daca persoana fizica este angajat al unei companii care a incheiat cu Alpha Bank Romania o conventie de plata a salariului, aceasta poate beneficia de facilitatea unui descoperit de cont de 70% din salariul net. Salariul este alimentat in contul persoanei fizice prin transfer electronic.

Pentru cei apropiati, sot - sotie - copil major, se poate solicita emiterea unui card suplimentar Alphacard Visa Elctron.

Blocarea cardurilor in caz de pierdere sau furt de face imediat, la primirea masajului, la unul din numerele de telefon puse la dispozitie. Apeland unul din numerele de telefon din afara Romaniei se beneficiaza de convorbire gratuita. Cardurile au valabilitate de 2 ani si se reannoiesc automat, daca clientul - persoana fizica nu solicita renuntarea la card inainte de acest termen.

Figura nr 11.Graficul evolutiei ardurilor bancare oferite de ALPHA BANK (bucati)

Sursa: bilantul contabil al ALPHA BANK ROMANIA pe anii 2002-2005

g)  Certificate nominative de depozit

Certificatul de depozit nominativ este un titlu de valoare in numele personal si reprezinta o modalitate avantajoasa de economisire in lei si valuta, propusa de Alpha Bank Romania.

Tabel nr 3. Ratele dobanzilor practicate de ALPHA BANK ROMANIA pentru personae juridice, incepand cu 22/03/2006

Valuta

RATA DOBANZII

1 sapt

2 sapt

1 luna

2 luni

3 luni

6 luni

9 luni

1 an

1 an*

RON

USD

EUR

GBP

Suma minima pentru depozitele la vedere de la care se bonifica dobanda este de: USD10.000, EUR10.000, GBP10.000, SEK100.000 sau 9000 RON. Taxa pentru deschidere de cont este de 20 RON. Pentru retragerile din conturile curente in RON, comisionul este de 0.5%. Pentru retragerile din conturile curente in valuta comisionul este de 0.5%, minim 5 EUR.

* reprezinta depozite pe termen de 1 an cu plata lunara a dobanzii (dobanda compusa este de 6.40% p.a.)

Sursa www.alphabank.ro

Tabel nr.4. Ratele dobanzilor practicate de ALPHA BANK ROMANIA pentru persoane fizice, incepand cu 22/03/2006

Valuta

RATA DOBANZII

1 sapt

2 sapt

1 luna

2 luni

3 luni

6 luni

9 luni

1 an

1 an*

RON

USD

EUR

GBP

Suma minima pentru depozitele la vedere de la care se bonifica dobanda este de: USD500, EUR500, GBP500, SEK5.000 sau 200 RON. Nu se percep comisioane pentru deschidere de cont. Pentru retragerile din conturile curente in RON, comisionul este de 0.35% minim 2,50 RON. Pentru retragerile din conturile curente in valuta comisionul este de 0.5%, minim 5 EUR.

*reprezinta depozite pe termen de 1 an cu plata lunara a dobanzii (dobanda compusa este de 7.50% p.a.)

Sursa: www.alphabank.ro

Scadentele certificatelor de depozit sunt de 3 , 6 , 9 sau 12 luni. Achizitionarea certificatelor de depozit se poate face in lei sau valuta. Plata dobanzii se face la scadenta, in valuta in care a fost emis certificatul. Certificatul se poate rascumpara inainte de expirarea scadentei asigurand depunatorilor astfel, lichiditatea necesara. In aceasta situatie, banca bonifica dobanda de cont curent pentru perioada scursa de la data emiterii pana la data rascumpararii.

Certificatul de depozit nominativ ofera:

~ dobanzi foarte atractive si ferme pe toata perioada care a fost emis;

~ vanzarea si rascumpararea certificatului la oricare dintre sucursalele Alpha Bank Romania, fara percepere de comisioane;

~ pentru certificatul in valuta, rascumpararea in valuta in care a fost emis sau in alta, la alegere;

~ confidentialitatea si siguranta economiilor depunatorilor.

In plus, sumele inscrise in certificatul de depozit nominativ sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor in conformitate cu prevederile Legii nr 88/1997. Oricine poate solicita certificate de depozit la oricare dintre sucursalele bancii. Personalul bancii va sta la dispozitie cu intreaga oferta de produse si servicii ale ALPHA BSNK ROMANIA.

Produse si servicii pentru companii:

a)  Operatii cu numerar

Depuneri si retrageri de numerar si lei ( " pick up service" ). La dispozitia clientilor sunt puse trei variante ale serviciului de preluare a numerarului de la sediul firmelor si anume:

~ Servise I - blindata cu sofer;

~ Service II - blindata cu sofer si paza;

~ Service III - blindata cu sofer, paza si casier bancar.

Alternativ, clientul poate asigura ofiterul de paza si casierul. Serviciul minim este de o ora, inregistrat de la plecarea blindatei din fata sediului sucursalei pana la intoarcerea aceteia.

b)  Conturi bancare

Conturi curente in valuta si lei. In fiecare luna sau la cerere, banca pune la dispozitie extrase de cont. Acestea sunt disponibile si la fiecare operatiune efectuata pe cont. Sunt, deasemenea, disponibile copii ale unor extrase de cont vechi , la cerere. Dobanda se plateste trimestrial pentru soldul debitor ce depaseste o anumita limita. Soldurile debitoare nu sunt permise.

2ND (notificare 2 zile). Acest cont este un hibrid intre contul curent si depozitul la termen. Dobanda este chiar mai avantajoasa decat cea de cont curent si este creditata trimestrial. Nu exista o scadenta predefinita. Titularul contului trebuie sa notifice banca cu doua zile inaintea oricarei plati. Extrasele sunt aceleasi ca si pentru contul curent.

Contul de depozit la termen. Disponibilul este depus pe o perioada de timp predefinita. Standardele sunt: 1 saptamana, 1, 2, 3, 6, 9 luni si un an. Rata dobanzii este mai mare in functie de suma si durata depozitului. Pentru sume mari, in functie de politica bancii, Alpha Bank Romania poate oferi rate ale dobanzii negociate si scadente nespecifice. Detinatorilor de depozite la termen le sunt oferite trei alternative: prima este plata la scadenta a depozitului plus dobanda acumulata in contul curent. Alternativ, banca poate sa reannoiasca depozitul automat si sa crediteze dobanda la fiecare scadenta in contul curent sau sa adauge dobanda la fiecare scadenta la capital si sa reannoiasca depozitul pana la primirea unor noi instructiuni din partea clientului. Rata dobanzii la inceputul fiecarei perioade ramane neschimbata pana la prima scadenta independent de fluctuatiile pietei. Dupa aceea, in cazul prelungirilor automate, banca plateste pentru fiecare noua perioada dobanda valabila la inceput.

c)  Credite

Creditele in valuta si lei. Facilitatea de overdraft de tip multicurrency, multioption si multicustomer - acestea sunt optiuni de finantare in principalele valute acceptate de banca. Optiunea multicurrency permite clientului schimbarea valutei in cadrul aceleiasi facilitati. Optiunea multioption permite clientului utilizarea aceleiasi finantari pentru mai multe scopuri (emitere scrisori de garantie, deschiderea de acreditive sau un aval pe linia de credit) plafonul initial diminuandu-se corespunzator de fiecare data. Optiunea multicustomer este accesibila clientilor organizati in grup de firme. Finantarea este acordata grupului care decide cum vor fi utilizati banii intre membri grupului in limita plafonului aprobat.

Facilitatile de credite pe termen - credite pentru finantarea investitiilor destinate clientilor activi pe diferite industrii inclusiv celor de pe piata imobiliara.

Scrisorile de garantie. Banca emite scrisori de garantie pentru clientii sai catre terti. Scrisorile emise pot fi in lei si valuta pentru importuri, exporturi, participari la licitatii, de buna executie, incasare de a prepayment, vama, plata ratelor, subcontractari, etc.

Incasso - urile sunt derulate in conformitate cu "publicatia 522" si se refera la:

~ acceptarea la plata a documentelor;

~ inmanarea documentelor comerciale contra plata si/sau acceptare;

~ inmanarea documentelor comerciale contra in conformitate cu alte instructiuni specifice.

Documentele catre pot fi prezentate sub un incasso sunt documente financiare (trase, ordine de plata, cec -uri, avize de debit/credit) si hartii comerciale (facturi, documente de imbarcare).

Acreditive de import/export. Acest produs este destinat celor implicati in importuri si exporturi de marfuri. La primirea documentelor care certifica trimiterea marfurilor de la vanzator la cumparator, banca plateste vanzatorului valoarea marfii. Companiei implicate in operatiunea de comert, i se poate acorda o facilitate de credit cu titlu permanent, pana la o limita agreata de importator.

Scontarea documentelor de export ajuta companiile exportatoare prin finantarea unui procent al valorii de factura a marfurilor exportate. Companiile implicate in activitati de comert pot beneficia de o linie de credit in mod constant.

d) Servicii de trezorerie

Money Market. Alpha Bank Romania face plasamente si preia depozitele de pe piata interbancara din Romania si din strainatate (depozite overnight, 2ND, depozite la termen cu scadenta negociata).

Vanzare/cumparare de T - Bills. Alpha Bank Romania asigura investitii in bonuri de tezaur emise de Ministerul Finantelor Publice prin Banca Nationala a Romaniei. Prin urmare, clientii pot achizitiona sau vinde prin Alpha Bank Romania oricare dintre emisiunile de bonuri (noile emisiuni ca si cele anterioare, inainte de scadenta).

REPO (acorduri de rascumparare). Banca ofera acest produs in conexiune cu bonurile de tezaur. REPO sunt contracte de vanzare bonuri de tezaur incheiate intre Alpha Bank Romania si client, cu decontare in viitor. Banca poate vinde bonurile de tezaur catre un client sau acesta poate vinde bonurile de tezaur bancii, la un pret si la o data anume, agreata la semnarea contractului.

e)  Transfer transfrontailer.

Alpha Bank impreuna cu reteaua sa de banci corespondente ofera transferul transfrontailer prin care clientii sai au posibilitatea de a efectua atat plati cat si incasari ce indeplinesc urmatoarele conditii:

~ sunt realizate in Romania si statele membre ale Uniunii Europene si celelalte state apartinand Spatiului Ecomomic European, prin intermediul Alpha Bank la ordinul clientilor;

~ sunt denominate in moneda nationala (RON), in moneda unui stat membru sau in Euro;

~ valoarea transferului nu este mai mare decat echivalentul a 50.000 Euro.

Transferul transfrontailer este revocabil pana la executare, repectiv inainte de incasarea sumei de catre beneficiar sau de data avizarii baneficiarului.

f) Transfer fonduri in valute si lei

Ordine de plata. Platile si incasarile in lei (inclusiv cele pentru bugetul de stat) se opereaza prin intermediul Transfond, conform reglementarilor in vigoare.Instrumentele de plata disponibile sunt: ordinele de plata, cec - urile, biletele la ordin. Alpha Bank Romania poate avaliza cec - uri sau bilete la ordin, pentru clientii sai. Platile si incasarile interbancare sunt operate electronic in timp real de la oricare sucursala utilizand sistemul informatic al bancii prin Swift. Sunt disponibile, de asemenea, viramente prin telex sau postale. La cerere, platile prin Swift pot fi executate mai repede decat standardul international (doua zile bancare) pe baza unei instructiuni de plata in regim de urgenta.

Cec - uri, bilete la ordin si cambii (in valuta). Banca remite la incasare instrumente in valuta si lei.

g) E - banking

Alphaline este produsul de home banking oferit de Alpha Bank Romania clientilor sai persoane juridice. Produsul poate fi instalat pe propriul PC la locul de munca. Sunt oferite urmatoarele facilitati: ordine pentru transfer de fonduri intre conturile proprii sau la terti; interogari ale bazei de date pentru miscarile din cont sau soldurile curente: obtinerea de informatii legate de ratele de schimb valutar, etc.

h)  Furnizare de informatii

~ CIP (Centrul Incidentelor de Plati);

~ CRB (Centrala Riscurilor Bancare);

~ emitere scrisori de bonitate;

~ transmiterea prin fax a cursurilor valutare;

~ rapoarte de confirmare pentru audit.

4. Rolul si locul ALPHA BANK ROMANIA in sistemul bancar romanesc

Imaginea (locul in cadrul pietei) unei banci reprezinta reputatia acestei institutii, a serviciilor sale, modul cum aceasta este privita in masa clientior, a publicului larg, este oglinda activitatii sale, dar si rezultatul comunicatiilor, in ambele sensuri, dintre institutie si mediu (piata, clienti, opinie publica). Ea se formeaza treptat si se modifica neantrerupt in functie de modul de adaptare a acesteia la mediu.

Crearea identitatii si a unei imagini distincte pentru Alpha Bank Romania a avut in vedere o serie de pasi:

a)  Selectarea unui nume si a unei identitati vizuale. Studierea si proiectarea unui nume si a unei identitati vizuale este un proces complex, cu colaborari intre managerii superiori, sefii de servicii si personalul de marketing. Scopul este elaborarea pentru companie a unei identitati distincte, usor de recunoscut in multime, prefacandu-se un nume obisnuit, "accesibil pentru utilizator", avand in vedere si specificul activitatii acestei institutii.

Un astfel de nume confera companiei o imagine mai putin prozaica, diferentiind-o in acelasi timp de concurenta. Analizand siglele unor competitori actuali si viitori, s-a ajuns la o concluzie similara. Competitorii cheie din acelasi domeniu de activitate folosesc sigle pe rosu, gri si negru. Pentru a iesi in evidenta fata de concurenta Alpha Bank Romania a luat decizia de a se folosi de o culoare reprezentativa: albastru.

Iar termanul de ROMANIA asociat denumirii originale ii confera acesteia un statut aparte intre calelalte banci, in mod special intre cele cu capital partial sau integral strain. Si aici nu se face referire la bancile cu renume pe piata internationala, cum este VolskBank sau B.C. Ion Tiriac, ci la bancile mai mici care incearca si ele sa cucereasca noi segmente de piata, cum este UniCredit. Termenul de ROMANIA atrage dupa sine increderea in special a firmelor de talie medie , in consecinta se ajuta reciproc: firmele oferindu-i increderea si apeland la serviciile acesteia, iar banca, la randul ei, cautand noi moduri de a-i atrage, de a-i fideliza. Astfel, numele ales reprezinta in mod clar un avantaj pentru aceasta institutie.

In cele din urma, au fost identificate doua tipuri de asocieri si imagini pentru companie: oportune si inoportune.

Imaginea se infatiseaza in tonuri clare. Atat pe plan intern cat si pe plan extern imaginea reda distinctia, modul de diferentiere ale institutiilor de cele cu activitati similare. Mecanismul crearii imaginii publice este simplu deoarece elementele alese: imagine, limbaj, grafica, componente psihologice au posibilitatea de a produce un impact direct, cu maximum de putere de explozie.

b)  Lansarea numelui si siglei. Numele trebuie sa sugereze ceva. In cazul Alpha Bank aceasta trimite cu gandul la comert, la afaceri. Sigla sugereaza o gandire clara, inteligenta si energie. Noul si indraznetul simbol sugereaza dinamism si plenitudine. Suprapuse peste textul acestui mesaj sunt cuvinte precum: "inovatie", "simplitate", "intuitie", "creativitate", "miscare".Identitatea adauga imaginii existente flexibilitate pentru viitor.

c)  Campania publicitara. Campania publicitara insoteste intotdeauna lansarea unei noi sigle. Pornind de le interviuri minutioase cu clientii unor firme mari si mici, cu analisti, angajati, investitori si consumatori se poate identifica grupul tinta al "scepticilor". Scepticismul diferitelor persoane fata de companie se explica printr-o serie de intrebari, cum ar fi: "Cine sunteti?, Ce puteti oferi? Care este potentialul vostru pe piata?, Ce ati realizat?, Oare as vrea sa lucrez pentru voi?".Obiectivul publicitatii este acela de a-i transforma pe "sceptici" in "adepti".Agentiile de publicitate care concep campania publicitara transforma noua identitate in centrul de greutate al campaniei tiparite si foloseste conceptele de substrat ale identitatii vizuale, drept argumente comerciale in reclamele televizate. Primul pas este acela de informare a publicului despre noua imagine a firmei. Pentru a realiza acest lucru se concep sloganuri care apar atat in reclamele televizate cat si in cele tiparite.In cazul Aplha Bank Romania s-a pus serios problema cunoasterii si a dobandirii unui procent de notorietate in randurile populatiei. Este cea mai mare banca greceasca, dar in Romania ofera servicii si produse bancare de putin timp. (5 ani, excuzand perioada Bancii Bucuresti S.A.). In acest context, un element important al campaniei de promovare a fost crearea unui numar cat mai mare de sucursale, in cat mai multe locatii din Bucuresti si in cele mai importante municipii din tara.

d) Pagina web. Web site-ul Alpha Bank Romania foloseste cu preponderenta numele, sigla si materialele publicitare si este din ce in ce mai utilizat si de catre firmele autohtone. Contine informatii despre produsele si serviciile oferite de banca (separat, pe clienti - persoane fizice si clienti - companii), reteaua de sucursale a bancii, stiri bancare, produse noi, etc. Este placut de navigat prin acest site insa este destul de sarac in spectaculozitate (resurse web) si mai ales neactualizat de cca 3 ani in partea de istoric si prezentare (numai cei din Departamentul Cercetare, Marketig si Relatii Publice s-ar putea sa cunoasca motivele unei astfel de lacune).Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5053
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved