Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

PROIECTUL DE INVESTITII. FAZELE ACESTUIA

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Proiectul de investitii. Fazele acestuia

1. Definire
Def.

Proiectul de investitii = ansamblu de masuri cu caracter investitional prin care se aloca resurse materiale, banesti, informationale si umane, cu scopul de a obtine un produs tehnic, insotit de profit.

Exemple de produs tehnic: energie electrica, energie termica.

Obs.: Tot ca o investitie pot fi privite si operatiunile financiare prin care se utilizeaza resursele prezente cu scopul de a obtine un profit in viitor, prin dobanda (investitii financiare)

Profit: banesc si social (electrificarea zonelor rurale dispersate)

Conceptul general de investitii poate fi usor adaptabil proiectelor privind conservarea energiei, rezultatul realizarii unor studii sau audituri in domeniul energiei poate consta in faptul ca, pentru a obtine posibile reduceri in consumul de energie, va fi poate necesara achizitionarea de echipamente noi sau alte materiale. Din punct de vedere al utilizatorului, reducerea facturii la energie s-ar putea sa nu constituie un argument convingator pentru a-l determina sa faca investitia. Beneficiile, in asemenea cazuri, apar mai tarziu, in timp ce investitia trebuie facuta acum.

Figura 1. ilustreaza problema investitiei in general, asa cum trebuie ea privita in cazul unui proiect, premergator deciziei investitionale. In mod normal, in cazul unei companii, apar mai multe oportunitati de investitie si atunci se pune mai intai problema identificarii celui mai atractiv mod de a investi resursele existente.

Adesea, proiectele se exclud unele pe altele si atunci prioritatile trebuie stabilite comparand costul si beneficiul fiecarui proiect in parte (Figura 2.). Factorul de baza care conduce la necesitatea evaluarii investitiilor este caracterul limitat al resurselor (in cadrul companiei sau industriei). Daca nu ar exista acest factor, evaluarea investitiilor si analiza economica nu si-ar mai avea rostul. Evaluarile investitionale sunt necesare pentru a garanta cea mai buna utilizare a resurselor limitate. Limitarea este conceptul da baza in economie, aceasta stiinta putand fi definita ca fiind 'stiinta de a alege'. Ne intereseaza eficienta economica a unui proiect de investitii.

Eficienta tehnica: in cazul unui proces de conversie energetica, randamentul nu este niciodata de 100% datorita pierderilor energetice caracteristice unui asemenea proces.

Eficienta economica: in general, este de asteptat sa se obtina la finalul proiectului mai mult decat s-a investit la inceputul acestuia, adica sa se obtina profit. Aceasta insa depinde foarte mult de conditiile si locul in care se deruleaza proiectul datorita faptului ca preturile pe piata (care reflecta fie caracterul limitat al resurselor necesare, fie rezultatele obtinute pe piata locala) sunt diferite.

Un studiu de proiect constituie un instrument prin care se furnizeaza informatia necesara potentialilor investitori, sustinatori ai proiectului sau reprezentanti ai bancilor pentru a decide daca trebuie sa-si asume responsabilitatea acestei investitii, daca si cum sa finanteze un asemenea proiect.

Activitatile de evaluare a proiectului se regasesc in primele doua etape din sirul de etape ce alcatuiesc asa numitul 'ciclu al proiectului' (vezi figura ).

2. Fazele proiectului de investitie

Primele trei faze (identificare, pregatire, decizie) corespund perioadei de dezvoltare a proiectului.

Este extrem de important sa mentionam faptul ca aceste faze sunt interdependente, iar de modul in care ele au fost pregatite depinde rezultatul deciziei finale.

2.1. Faza preinvestitionala (de conceptie)

Obiective:

Sa se determine cea mai atractiva dintre solutiile posibile in conditiile unui anumit grad de incertitudine;

Sa se identifice variabilele critice si posibilele strategii de management si control al riscurilor;

Sa se specifice fluxul resurselor financiare necesare in timpul efectuarii investitiei, pentru fazele de inceput si cele de functionare si sa se identifice acele resurse financiare ce pot fi disponibile cu costuri minime si la momentul oportun.

In procesul de identificare, selectie si decizie finala a proiectului, se disting mai multe tipuri de studii de proiect.

Studii de oportunitate: identifica solutiile de realizare a proiectului. Principalul scop al unui studiu de oportunitate este acela de a prezenta idea de baza, de a aduce argumente pro sau contra diferitelor propuneri si de a furniza estimari referitoare la costurile si beneficiile scontate, respectiv la profitabilitatea proiectului.

Studii de pre-fezabilitate: in aceasta faza sunt incluse detalii tehnice pentru a demonstra utilitatea tehnica a proiectului si de a permite realizarea unor estimari corecte asupra costului acestuia. Aceste studii constituie baza, functie de care se decide daca trebuie sau nu alocate mai multe resurse financiare pentru realizarea studiilor de detaliu. Evaluarea economica este mult mai amanuntita si, in aceasta faza, ar trebui identificate posibilele riscuri pe care le implica realizarea proiectului. Se identifica solutii posibile, se analizeaza si se compara intre ele tehnic si economic.

Studii de fezabilitate: se bazeaza pe studii tehnice de detaliu pentru echipament, iar baza de date este astfel elaborata incat sa confere cat mai multa siguranta. Studiul de fezabilitate constituie fundamentul pe baza caruia se va decide daca proiectul va fi sau nu realizat. Principalele capitole ale studiului sunt prezente in figura 4.

Faza de evaluare si aprobare: beneficiarul proiectului face un raport in care isi exprima concluziile. Pe baza acestui raport se ia decizia de aprobare sau nu a proiectului.

Cereri pro - forma de acordare a imprumutului si planul proiectului pentru negocierea imprumutului sau pentru tratativele cu potentialii sponsori.

2.2. Faza investitionala

Se deruleaza din momentul acceptarii proiectului pana la punerea sa in functiune.

Studiile de implementare: pregatesc implementarea proiectului si constituie o baza pentru licitatii sau pentru contractarea finala in vederea realizarii proiectului.

Componentele acestei faze:

realizarea proiectului tehnic

obtinerea terenului

organizarea licitatiilor pentru echipamente, tehnologii etc.

evaluarea si negocierea efectelor;

organizarea santierelor;

recrutarea fortei de munca pentru intretinere si exploatare;

constructie;

punerea in functiune (PIF).

2. Faza operationala (de exploatare)

Se deruleaza dupa punerea in functiune (PIF) a obiectivului de investitii, pana la dezafectare.

Obs.:

Executia proiectului se poate izbi de dificultati neprevazute care obliga la schimbarea unor elemente ale proiectului si la evaluarea incidentelor acestor remanieri, a influentei acestora asupra avantajelor generale ale proiectului.

Planul de investitii al unei companii trebuie sa aiba o functie obiectiv si o serie de restrictii.

Exemplu: Planul de investitii al unui producator de energie:

Functia obiectiv - livrarea de energie la costuri minime si realizarea unui profit rezonabil

Restrictii:

Asigurarea in totalitate a cererilor de energie electrica si termica;

Asigurarea calitatii energiei electrice si termice;

Continuitatea alimentarii;

Rentabilitatea companiei (existenta unui profit).

Partile interesate intr-un proiect de investitie, figura 5.Figura 1. PROBLEMA INVESTITIILOR


Intrebari cheie:

Aceste alternative reprezinta investitii viabile din punct de vedere financiar?

Care din aceste proiecte ar trebui realizat primul?

Care sunt posibilitatile de finantare a proiectului selectat?

Figura 2. Audit energetic intr-o fabrica de ceramica

Propunere de investitie

Investitie

UM

Economii

MWh/an

A

Managementul energetic:

Aceasta posibilitate de economisire a energiei poate fi realizata prin introducerea unor masuri de gospodarire in interiorul companiei: aproximativ 4% din consumul energetic total poate fi economisit. Investitia va prezenta un set de instrumente iar un expert in energie va fi angajat pentru supravegherea masurilor.

B

Sistemul de Supraveghere si Identificare (S&I):

Introducerea unui sistem S&I va conduce la economii suplimentare de aproximativ 5%, dar vor fi necesare eforturi si costuri mai mari: instalarea aparatelor de masura, colectarea datelor si prelucrarea lor precum si personal suplimentar pentru exploatarea zilnica a sistemului. Introducerea sistemului necesita o anumita perioada de timp.

C

Reabilitarea sistemului de abur:

Aceasta actiune este formata din diferite masuri, cum ar fi izolarea conductelor de abur, aparate de masura a aburului si o exploatare superioara a cazanului. Consumul de energie poate fi redus cu 5%. Costurile sunt in principal costuri de investitii, iar pentru viitor se vor considera costuri mai mari de intretinere pentru a putea mentine castigurile de eficienta obtinute.

D

Recuperarea caldurii:

Instalarea sistemului de recuperare a caldurii in procesul de uscare. Aceasta masura necesita costuri de investitie mari precum si eforturi suplimentare de intretinere, necesare la fiecare 5 ani. Prin aceasta masura, poate fi economisit suplimentar 8% din consumul total de energie.

E

Inlocuirea echipamentului de productie invechit:

Aceasta masura consta in inlocuirea inainte de termen a echipamentului de productie. Pentru analiza masurilor de economisire a energiei sunt luate in considerare numai costurile ridicate pentru aceasta inlocuire inainte de termen. In acest fel poate fi economisit aproximativ 8% din consumul de energie. O valoare de recuperare trebuie considerata la sfarsitul celor 15 ani care constituie perioada de analiza.

F

Izolarea termica a fabricii

Izolarea termica superioara a fabricii ar economisii suplimentar 8% din consumul de energie. Masura consta numai dintr-o investitie initiala, fara ca alte costuri sa fie necesare in viitor.

G

Inlocuirea motoarelor electrice prin motoare cu eficienta ridicata

Dupa o perioada de 3 ani unele motoare din fabrica sunt inlocuite in cadrul procesului normal de inlocuire. Costurile O&M nu sunt prevazute pentru viitor. Aceasta masura ar putea economisii 2% din energia consumata in fabrica.

Figura Fazele proiectului de investitiiFaze

Ani

Dezvoltarea proiectului / Faza Preinvestitionala

Aproximativ

3 ani

Identificare / Studiu de oportunitate

Pregatire

Studiu de pre-fezabilitate

Studiu de fezabilitate

Raport de evaluare

Decizie

Implementare / Faza investitionala

Negociere si contractare

Proiectare

Constructie

Instruire, punere in functiune

< 2 ani

Exploatare

15-20 ani

Dezafectare / demontare

1 an

Figura 4. Principalele aspecte ce trebuie abordate in cadrul unui studiu de fezabilitate

Capitolul

Continut

Scop si principalele concluzii

Contextul si istoria proiectului

Analiza pietei si conceptul de marketing

Resurse necesare

Solutii tehnice

Programul de implementare

Analiza economica si financiara

Costuri totale de investitii

Cost de productie

Surse pentru finantarea proiectului

Evaluare financiara

Evaluarea impactului la nivelul economiei nationale

Figura 5. Partile interesate intr-un proiect de investitie

Partea

Domenii de interes

Proprietarul

companiei

Interesat de o investitie profitabila care va creste dividendele in viitor

Conducerea

companiei

Cresterea performantei procesului de productie, calitate superioara a produsului, piete noi, costuri reduse, implementare lina.

Inginerii din sectorul energiei

Reducerea costurilor energiei, imbunatatirea conditiilor de alimentare cu energie, cresterea sigurantei in alimentarea cu energie.

Bancile

Profitabilitatea investitiei, utilitatea creditarii companiei, rambursarea creditelor.

Furnizorii

Posibilitatea de a vinde echipament, conditiile de pret si finantare, servicii post-vanzare.

Consultantul

Dezvoltarea propunerilor privind proiectul.

Guvernul

Respectarea reglementarilor de mediu, politica de economisire a energiei, etc..


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1063
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site