Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Rolul marketingului financiar – bancar

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
Rolul marketingului financiar – bancar

Marketingul serviciilor. Anii ’70 ai secolului al XX-lea au marcat adoptarea marketingului si, intr-un sens mai larg, marketingul in sectorul tertiar, este un domeniu relativ nou, dar bine delimitat si in continua crestere ca importanta in prezent acesta fiind domeniul cel mai dinamic al marketingului.
Procesul specializarii marketingului in functie de profil s-a aprofundat, insa domeniul cu cele mai pregnante adanciri, in specializarea marketingului este cel al serviciilor, ca urmare a eterogenitatii acestora si a deosebirilor insemnate intre diferitele tipuri de servicii[1].

Civilizatia financiara a ultimelor decenii ne-a situat in fata unei avalanse crescande de servicii de acest tip, care au cunoscut pe plan international o diversificare permanenta, piata acestora fiind din ce in ce mai dificil de cunoscut, anticipat si controlat.

In aceste conditii, delimitarea marketingului serviciilor financiare de cel al serviciilor in general apare firesc, ca raspuns la necesitatea de adaptare a teoriei economice la realitatea practica.

Principalul factor al aparitiei marketingului financiar a fost cresterea semnificativa in tarile dezvoltate a sectorului financiar. Desi marketingul a aparut in stransa legatura cu vanzarea bunurilor materiale, in ultima perioada s-a reorientat, pe masura ce sectorul serviciilor a inregistrat cresteri semnificative, superioare altor domenii de activitate ale economiilor nationale.

Cresterea sectorului financiar nu a fost singurul factor stimulator al dezvoltarii marketingului financiar. In prezent, in conditiile in care costurile cresc, productivitatea stagneaza, iar calitatea serviciilor tinde sa se deterioreze, un numar din ce in ce mai mare de firme apeleaza la marketing.

Dereglari in domeniul serviciilor industriale, financiare si de telecomunicatii au adus pe piata internationala noi concurenti si intensificarea competitiei in domeniul pretului. Aceasta concurenta a jucat un rol important in dezvoltarea marketingului financiar .

Fara a fi considerati factori decisivi ai delimitarii unui nou sector al marketingului, nu trebuie neglijate efectele pe care anumite evenimente stiintifice (conferinte, simpozioane ) sau publicatii, care au facut posibila aparitia unor articole referitoare la marketingul serviciilor financiare, le-au avut in sustinerea noului concept. In sfera productiva, marketingul are un rol determinant in identificarea nevoilor consumatorilor si in proiectarea produsului inaintea lansarii lui in fabricatie. In faza ulterioara productiei, rolul marketingului include, printre altele, posibilitatea testarii produsului, evidentierea calitatii acestuia, formarea unei imagini de marca si crearea fidelitatii fata de ea. Consumatorii percep calitatile reale ale produsului dupa consumarea acestuia, intarind sau reducand preferinta pentru o anumita marca in concordanta cu satisfactiile obtinute.

Rolul marketingului difera in cazul serviciilor. Cu toate ca atat marketingul serviciilor, cat si al bunurilor materiale incep cu identificarea nevoilor de consum acestea din urma sunt, in general, produse inaintea vanzarii, iar serviciile sunt in majoritatea cazurilor, vandute inainte de a fi produse. Mai mult, marketingul are o influenta mai restransa asupra deciziei de cumparare a serviciilor, decat a bunurilor materiale. In timp ce in cazul bunurilor materiale se poate orienta preferinta consumatorilor pentru o anumita marca prin ambalaj, pret, promovare etc., in cazul serviciilor acest lucru este mai dificil de realizat .

Perceperea riscului de catre consumatorii serviciilor este mai ridicata deoarece serviciile nu pot fi atinse , vazute , testate inaintea cumpararii.

Serviciile sunt dominate de experimentarea calitatii si a consistentei lor numai in timpul sau dupa procesul infaptuirii productiei si consumului lor.Prestatorii de servicii cu care consumatorii intra in relatie directa indeplinesc, in acelasi timp, rolul de personal de productie si vanzare. De modul in care ei se comporta si actioneaza depinde decizia consumatorului de a ramane fidel sau nu firmei respective.

Serviciile financiare se supun si ele principiilor de mai sus. Asadar, acestea au un marketing care le apartine si care este important prin faptul ca le asigura cresterea, dezvoltarea , raspandirea , diversificarea sau chiar supravietuirea.

Se poate afirma ca, in prezent, in sistemul bancar conceptul de marketing are unele caracteristici care actioneaza ca forme de manifestare. Astfel, marketingul reprezinta, in primul rand, reclama, promovarea vanzarilor si publicitatea.

Marketingul consta si in inovare, adica in crearea de noi produse bancare.

Marketingul se manifesta si prin pozitionare, ce reprezinta o analiza complexa si completa a pietei, o activitate de planificare, implementare si control.

Se poate afirma ca adoptarea unei politici orientate spre marketing in cadrul unei corporatii presupune urmatoarele:

sa se studieze necesitatile diferitelor categorii de clienti;

sa se identifice acele necesitati ale mediului pe care banca este capabila sa le satisfaca din propriile resurse;

sa se caute modul cel mai eficient de satisfacere a acestor nevoi din punctul de vedere al costurilor, dar si de maximizare a profitului;

sa se anticipeze si sa se reactioneze adecvat la schimbarile de mediu.Rathmell, J.M., Marketingin the Service Sector, Winthrop Publishers Inc., Cambridge, MA, 1974; Blois, K.J., The Marketing of Services. An Approach European, In Journal of Marketing nr. 8 1974; Stall, R.B., Marketing in the Service Industry, in „Atlanta Economic Review”, May – June 1978; Olteanu, V., Cetina. I., Marketingul serviciilor, Coeditie Marketer – Expert, Bucuresti, 1994; Olteanu, V., Marketingul serviciilor. Teorie si practica, Ed. Uranus, Bucuresti, 199.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 736
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site