Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

SISTEMELE EXPERT - INTELIGENTA ARTIFICIALE

finante+ Font mai mare | - Font mai micSISTEMELE EXPERT - INTELIGENTA ARTIFICIALE

"sistemele expert suntprograme concepute pentru a rationa

in scopul rezolvarii problemelor

pentru care in mod obisnuit se cere

o expertiza umana considerabila"

- Edward Feigenbaum - Stanford Univerity

Sistemele expert sunt produse ale inteligentei artificiale, ramura a stiintei calculatoarelor ce urmareste dezvoltarea de programe inteligente. Ceea ce este remarcabil pentru sistemele expert, este aria de aplicabilitate ce a cuprins multe domenii de activitate de la arhitectura, arheologie, banci, comert, educatie, pana la ingineria sistemelor si medicina (CARSTOIU 1997, 6).

Un sistem expert (SE) este un program care urmareste un grup de cunostinte pentru obtinerea in acelasi mod ca si expertii umani a rezultatelor despre activitati dificil de examinat. Principala caracteristica a sistemelor expert este derivata din baza de cunostinte impreuna cu un algoritm de cautare specific metodei de rationare. Un sistem expert trateaza cu succes probleme pentru care o solutie algoritmica clara nu exista.

Cronologic, primele aplicatii ale inteligentei artificiale le-au constituit sistemele expert. Acestea emuleaza rationamentul uman pentru sarcini specifice si in domenii restranse si au fost foarte bine primite de companii.

Primele sisteme expert dezvoltate in domenii aplicative au fost DENDRAL, destinat analizei structurilor moleculare, MYCIN, un sistem expert pentru diagnosticul si tratamentul infectiilor sanguine, sistemele EMYCIN, HEADMED, CASNET si INTERNIST pentru domeniul medical, PROSPECTOR pentru evaluarea prospectiunilor si forajelor geologice, sau TEIRESIAS pentru achizitia inteligenta a cunoasterii.

La inceputul anilor 1980 apar si primele aplicatii comerciale ale sistemelor expert (XCON, XSEL sau CATS-1), care au cunoscut apoi o explozie la inceputul anilor 1990. Sistemele expert bazate pe reguli se dezvolta si se implementeaza in multe domenii de activitate, inclusiv in cel financiar-contabil: control intern, audit, planificarea impozitelor, diagnostic financiar, raportare financiara, contabilitate manageriala, analiza credite, analiza riscului, planificare investitii, etc. Marile firme de contabilitate si audit isi realizeaza propriile sisteme expert in domeniului controlului intern si al auditului: ExpertTAX, Risk Advisor (Coopers & Lybrand), Loan Probe, Peat/1040 (KPMG), VATIA, Flow Eval (Ernst & Young), Planet, Compas, Comet (Price Waterhouse), Rice (Arthur Andersen), Audit Planning Advisor, World Tax Planner (Deloitte Touche).

Un sistem expert este format din cinci componente:

A    Baza de cunostinte serveste pentru stocarea tuturor pieselor de cunoastere (fapte, reguli, metode de rezolvare, euristici) specifice domeniului aplicativ, preluate de la expertii umani sau din alte surse.

A    Motorul de inferente este un program care contine cunoasterea de control, procedurala sau operatorie, cu ajutorul caruia se exploateaza baza de cunostinte pentru efectuarea de rationamente in vederea obtinerii de solutii, recomandari sau concluzii.

A    Interfata de dialog permite dialogul cu utilizatorii in timpul sesiunilor de consultare, precum si accesul utilizatorilor la faptele si cunostintele din baza pentru adaugarea sau actualizarea cunoasterii.

A    Modulul de achizitie a cunoasterii ajuta utilizatorul expert sa introduca cunostinte intr-o forma recunoscuta de sistem si sa actualizeze baza de cunostinte.

A    Modulul explicativ are rolul de a explica utilizatorilor atat cunoasterea de care dispune sistemul, cat si procesul de rationament pe care il desfasoara sau solutiile obtinute in sesiunile de consultare. Explicatiile intr-un astfel de sistem, atunci cand sunt proiectate corespunzator, imbunatatesc modul in care utilizatorul percepe si accepta sistemul.

Spre deosebire de majoritatea programelor de calcul, care cer informatii complete pentru luarea deciziilor, sistemele expert sunt proiectate sa gaseasca solutia optima pe baza datelor disponibile, la fel cum ar face un expert uman.

Un sistem expert reprezinta un program alcatuit din doua componente: o baza larga de date, respectiv un set de reguli de cautare in aceasta baza, cu scopul gasirii solutiei optime pentru o problema data. Baza de date si setul de reguli sunt dezvoltate prin chestionarea expertilor in problema data.

Un sistem expert este un program care analizeaza cunostintele si rationeaza pentru obtinerea rezultatelor intr-o activitate dificila intreprinsa uzual doar de experti umani. Din punct de vedere functional un sistem expert este un program a carui principala caracteristica este derivata din baza de cunostinte, impreuna cu un algoritm de cautare specific metodei de rationare.

Un sistem expert se bazeaza pe doua componente distincte si complementare:

a.       tehnologii de programare ce permit utilizarea unui volum mare de cunostinte, precum si modul de inferentiere cu acestea.

b.      constructii si metodologii dezvoltate, ce permit utilizarea efectiva a acestor tehnologii.

Intr-un sistem expert rationarea si cunostintele nu trebuie tratate separat deoarece un astfel de sistem presupune o armonizare a lor.

Expertul care intelege necesitatea utilizarii unui sistem expert in domeniul sau de activitate poate obtine ajutor de la inginerul de cunostinte (specialistul in calculatoare) deoarece in urma discutiilor cu acesta anumite cunostinte vor fi reformulate astfel incat sa poata fi aplicabile pe un calculator.

Intre instrumentele de lucru ale sistemelor expert se iau in considerare modelele prin care o baza de cunostinte poate fi afisata, captata si reprezentata. Principala calitate a calculatoarelor o reprezinta capacitatea de realizare a unei viteze mari de calcul. Fiecare limbaj de programare incearca sa faca calculatorul cat mai eficient din punct de vedere al puterii de calcul. In realizarea unui program ce rationeaza se porneste de la ideea ca simbolurile de prelucrare pot fi numere, texte sau alte concepte. Acestea sunt considerate "simboluri fizice" iar calculatorul poate manipula astfel de simboluri. Un sistem expert viabil, dublat de viteza de lucru a unui calculator, poate eficientiza un anumit domeniu de lucru.

Componentele sistemelor expert

a. Componente principale

a.1. Baza de cunostinte este reprezentata ca o structura de date ce contine ansamblul cunostintelor specializate introduse de catre expertul uman. Cunostintele stocate aici sunt in principal descrierile obiectelor si ale relatiilor dintre acesea. Forma de stocare trebuie sa asigure cautarea pieselor de cunoastere specificate direct prin simboluri identificatoare sau indirect, prin proprietatile asociate. Baza de cunostinte face parte din sistemul cognitiv, cunoasterea fiind memorata intr-un spatiu special organizat.

a.2. Mecanismul (sau motorul) de inferenta preia cunostintele din baza de cunostinte ce sunt utilizate pentru construirea rationamentului, elaboreaza planul de rezolvare al problemei si executa actiunile prevazute in planul de rezolvare. Mecanismul de inferenta este constituit dintr-un asamblu de proceduri, modul in care utilizeaza cunostintele nu este prevazut prin program, ci depinde de cunostintele pe care le are la dispozitie. Mecanismul de inferenta urmarette o serie de obiective majore, cum ar fi: alegerea strategiei de control in functie de problema curenta, elaborarea planului de rezolvare a problemei dupa necesitati, comutarea de la o strategie de control la alta, executarea actiunilor prevazute in planul de rezolvare.

a.3. Baza de fapte este reprezentata de o memorie auxiliara ce contine toate datele utilizatorului (faptele initiale ce descriu enuntul problemei de rezolvat) si rezultatele intermediare produse in cursul procedurii de deductie.

b. Componente secundare

b.1. Interfata utilizator este cea care asigura dialogul dintre utilizator si sistem.

b.2. Modulul de achizitie al cunostintelor preia cunostintele specializate furnizate de expertul uman sau inginerul de cunostinte intr-o forma ce nu este specifica reprezentarii interne (fisiere).

b.3. Modulul de explicatii permite trasarea drumului de urmat in rationare de catre sistemul rezolutiv si emiterea justificarilor pentru solutiile obtinute, evidentiindu-se in acest mod cauza greselilor sau motivul esecurilor.

Caracterisitici ale sistemelor expert:

A    din punct de vedere conceptual, sistemele expert vizeaza reconstituirea rationamentului uman pe baza expertizei obtinute de la experti;

A    sistemele expert dispun si de cunostinte si de capacitatea de a desfasura activitati intelectuale umane;

A    sunt organizate pentru achizitia si exploatarea cunoasterii dintr-un domeniu particular numit domeniul problemei;

A    dispun de metode de invocare a cunoasterii si exprimarea expertizei comportandu-se ca un "sistem inteligent"

A    la nivel de realizare informatica, sistemele expert se bazeaza pe principiul separarii cunoasterii de programul care o trateaza;

A    sunt capabile sa memoreze cunoasterea, sa stabileasca legaturile intre cunostinte si sa traga concluzii, sa propuna solutii, recomandari, sa determine cauzele unor fenomene.

Cunoasterea intr-un sistem expert este organizata intr-o maniera care separa cunostintele despre domeniul problemei de alte tipuri de cunostinte, precum cele despre rezolvarea problemei si cele despre interactiunea cu utilizatorul.

Sistemele expert sunt programe care inmagazineaza cunostinte specializate, introduse de experti. Aceste sisteme se folosesc deseori in situatii in care nu exista o solutie algoritmica clara. Principala caracteristica a acestora este prezenta unei baze de cunostinte impreuna cu un algoritm de cautare adecvat tipului de rationament. De cele mai multe ori, baza de cunostinte este foarte mare, de aceea este foarte importanta modalitatea de reprezentare a cunoasterii. Baza de cunostinte a sistemului trebuie separata de program, care la randul sau trebuie sa fie cat mai stabil.

Sistemele expert pot fi folosite de sine statator sau pot fi integrate in alte sisteme informatice in functtie de necesitati. O clasa speciala de sisteme informatice, in care sistemele expert pot fi integrate mai usor din punct de vedere functional sunt sistemele interactive a deciziilor (SIAD).

Din punct de vedere operational, un sistem informatic de asistare a deciziei poate fi definit ca un sistem interactiv si flexibil care are drept obiectiv asistarea managerului in adoptarea unei hotarari atunci cand reprezentarea unei probleme organizationale nu poate fi complet formalizata de algoritmi. (I. Ionescu p.55 R nr. 10 - 2005).

Intre caracteristicile de baza ale unui SIAD, cele mai importante sunt:

A        facilitatea de a rezolva problemele, datorita asocierii rationamentului decidentului cu un sistem informatic;

A        adaptabilitatea in timp, utilizatorii pot adauga, combina, modifica si sterge elemente constitutive;

A        accesul la o mare varietate de surse de date organizationale sau din mediul exterior;

A        asigurarea eficacitatii procesului decizional in ceea ce priveste acuratetea, calitatea, finalitatea etc;

A        asistarea deciziilor la nivel individual sau la nivel de grup de decidenti;

A        asistarea deciziei pe niveluri manageriale diferite intr-o structura ierarhica ce porneste de la top manageri catre nivelurile inferioare.

Aria de cuprindere in care se utilizeaza sistemele expert este determinata in principal de functiile pe care le indeplinesc sistemele expert.

Rol si aria de cuprindere

Functii

De control si monitorizare

Controlul inteligent al sistemelor

De depanare si reparare

Recomanda corectii ale deficientelor functionarii sistemelor

De proiectare

Proiectarea produselor si sitemelor

De diagnostic si intretinere

Localizeaza erorile de functionare si recomanda corectiile necesare

De instruire

Imbunatateste performantele celor care invata folosind strategiile CAI - Computer Asisted Instruction

De interpretare

Clarificarea unor situatii, inferarea situatiilor noi pe baza semnalelor de la senzori

De planificare

Dezvolta scheme de activitate orientate spre scop (obiective)

De predictie

Inferarea unor situatii probabile pe baza informatiilor deja cunoscute

De simulare

Deducerea consecintelor actiunilor sau a evenimentelor decalsate de catre sistemul insusi

De clasificare

Organizarea entitatilor (obiectivelor) pe clase / categorii

De selectie

Identificarea celei mai bune alternative dintr-o lista de posibilitati

Activitatile mai importante unde sistemele expert isi gasesc aplicabilitatea in domeniul economic si financiar contabil sunt:

In productie

In domeniul finantelor

Pentru gestiunea resurselor

In marketing

In domeniul asigurarilor

In activitatea bancara

In activitatea de brokeraj

In domeniul financiar - contabil

Conducerea robotilor industriali si a atelierelor flexibile

Diagnostic si intretinerea sistemelor

Controlul calitatii

Controlul proceselor in timp real

Consiliere plasamentele financiare

Gestiunea impozitelor

Marketing financiar

Acordare de credite

Planificare financiara

Gestiune portofolii

Evaluarea functiilor

Stabilirea baremurilor

Selectia personalului

Deteminarea profitului

Pensionare

instruire

Evaluarea potentialului firmei

Analiza fortei si slabiciunilor concurentei

Gestiunea retelelor de distributie

Alegerea mediilor publicitare

Garantii

Vanzari

Planificare financiara

Rezolvare reclamatii

Plasamente investitionale

Gestiune portofolii

Confruntare clienti - produse

Evaluare riscuri

Acordare de credite

Comerciale

Gestiune portofolii

Audit colateral

Evaluarea creditelor

Tranzactii bancare

Planificare financiara

Prezentare incasari din vanzari

Declaratii bancare

Gestiune datorii

Schimburi cu stainatatea

Gestiune acreditive

Analize investitii

Prelucrare tranzactii

Sprijin comercial

Gestiune risc

Vanzari

Oportunitate arbitraj

Monitorizare pret - actiune

Schimburi cu strainatatea

Gestiunea ratei dobanzii

Auditing

Planificarea impozitelor intreprinderii

Determinarea impozitului pe profit

Planificarea financiara

Contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune

MS Hunedoara este o societate, ca denumire, noua in tara noastra, dar MS Hunedoara inseamna de fapt Combinatul Siderurgic Hunedoara - la momentul infiintarii oficiale se numea Uzinele de Fier Hunedoara (12.06.1884) - Siderurgica Hunedoara.

"Locations in 14 countries across 4 continents Over 58 million tons of annual steel shipments* 5,000 customers in 120 countries 164,000 employees from over 45 nationalities"

Shaping the future of steel

Mittal Steel annual report 2004

MS Hunedoara in anul 2004 devenea a 20 filiala a unui mare concern, a 13 filiala in Europa, pe langa 4 din America si alte 3 din Asia-Africa,

Activitatea firmei de baza dupa codul CAEN este inregistrata la 2710 Productia de metale  feroase sub forme primare si cea de feroaliaje
Aceasta clasa include printre altele:
-producerea de semifabricate din fier sau otel nealiat;
-producerea de lingouri, alte forme primare si semifabricate, din otel aliat si inoxidabil;
-producerea de profile din otel aliat si inoxidabil.

In cadrul societatii s-a dezvoltat prin forte proprii un sistem de DB2 sub IBM iSeries 820 (AS/400) ce acopera in mare parte necesarul de soft pentru afaceri. Dar sunt multe parti ce functioneaza individual, pentru ca nu sunt legate la sistemul intern si la cea mai mare parte a aplicatiilor ce utilizeaza interfata. Societatea a parcurs in ultimii ani mai multe faze ale privatizarii ceea ce determina acum o optimizare a fluxului de informatii pentru a servii bunei functionari a societatii.

Aplicatiile actuale utilizeaza diverse limbaje de programare pe doua platforme diferite DB2 si Wndows.

Departament

Name of application

Purpose

Programming
LanguageProcurement

Procurement Plan

Collect the sections' requirements against B P and programme the purchase terms.

VBA+EXCEL

Procurement

Scrap Procurement

Data-entry of P O and related docum. Link to MRN.

COBOL,RPG

Procurement

Scrap Reporting

Data-entry of receiving doc. and Reports

RPG

Procurement

Purchase Orders

Data-entry and printout of P O. Link to MRN.

RPG

Warehouses

MRN (NIR) for all the inputs.
Warehouses & Scrap area

Data-entry & printout of MRN. Link to P O.

COBOL

Sales

Sales Contracts
Domestic Addendums

Data-entry addendum for domestic orders, sales visa,financial visa

RPG

Sales

Sales Contracts
Export Addendums

Data-entry addendum for export orders

RPG,BASIC

Sales

Sales Plan

Cumulate Sales Orders and schedule for deliveries

VBA+EXCEL

Sales

Finished Goods Stocks

data-entry from delivery notes and output from dispatch notes- link to Dispatch Notes

SQLRPG

Sales

Production Plan Proposal

Plan of quantities for production wich inspected have to give sales plan

VBA+EXCEL

Finance

Sales invoices for domestic

link to dispatch notes, editing

RPG, SQLRPG, COBOL

Finance

Sales invoices for export

link to dispatch notes, editing

BASIC,RPG

Finance

Cash-Flow

Link to collection and payments

VBA+EXCEL

Finance

Customers balance
& Invoices tracking

Data-entry collection link to customers invoices

COBOL

Finance

Payments for suppliers

Data-entry payments link to suppliers invoices

COBOL

Finance

F G Accounting

Centralize all F G from sections & account

SQLRPG

Finance

Fixed Assets

Accounting of Fixed Assets

RPG,
COBOL

Finance

Materials Accounting

Accounting of materials

RPG,
COBOL

Finance

Investments Accounting

Accounting of investments

RPG,
COBOL

Finance

Balance

Company Balance

RPG,
COBOL

Finance

Suppliers balance

Data-entry invoices from suplliers

COBOL

Finance

Company's balance US GAAP balance, Profit and loose accounts

Create reporting package for corporate and local requirements

COBOL, VBA + EXCEL

Finance

Consulting

Consulting of data by managers

VBA+EXCEL

Finance

Cost on company's level

Centralize/ Checking of the costs
from all sections

VBA+EXCEL

Production

Production Costs on Plants

Section wise controlling of costs against consum. Norms.

VBA+EXCEL

Production

Dispatch Notes

Data-entry ,editing,link to addendum

RPG

Production

Sections' Purch. Requests

Indents for raw-materials and spare parts from sections. Link to P O

RPG

Production

Transportation evidences

Transp. data, incl. wagons demurrage. Data-entry and reports.

RPG

Utilities

Utilities Accounting & Costs

link to Material Accounts,sallaries

COBOL

Finance

Sallaries

Data-entry all sallaries documents, calculation and reports

COBOL,RPG

H R

Personnel evidence -
labor books

data entry for labour books
and reports

BASIC,RPG

H R

Usage of work time

Checking the personnel norms

COBOL,RPG

H R

Safety tracking

The evidence of safety tracking

Visual Fox

Managers

Operational Daily Report

Synthesis and detailed reports for the management level

VBA+EXCEL

All

Tabloul de bord

Operational reports with history records for top management level

RPG,COBOL,
VBA,
Visual Fox

All

Intranet site.

Management of documents

php, Interbase

Schema logica urmatoare reda in mare parte ordinea aplicatiilor utilizate de MS Hunedoara pentru gestionarea departamentului comercial a societatii.

Exista o anumite dificultate in utilizarea diferitelor programe, aceasta este:

pentru cea mai mare parte a utilizatorilor modele nu sunt automatizate si informatiile oferite nu sunt in timp real.

Financiar si Contabilitate

Datele referitoare la plati sunt introduse La Magazia Centrala pe baza comenzilor emise si a marfurilor intrate in magazie.

Materiale sunt transferate in magaziile intermediare pe baza bonurilor de transfer si date in consum pe baza bonurilor de consum, inregistrarile se fac in fiecare sectie in parte.

Verificarea efectuarii platilor se face de catre departamentul financiar prin verificarea notelor introduse in ziua anterioara la magazia centrala. Introducerea datelor se face in fisiere Excel si este greoaie datorita numeroaselor pagini utilizate si a datelor care nu sunt sistematizate.

Emiterea comenzilor de aprovizionare cu materiale si materii prime

Urmatoarea schema descrie fluxul de achizitie a articolelor necesare pentru functionare, intretinerea utilajelor productive.

Productia, planificarea productiei

Productia, planificarea productiei este urmarita prin programul Excel si informatiile sunt introduse manual de departamentul de vanzari pe baza comenzilor clientilor. Deoarece nu toate sectiile productive dispun de sisteme informatice planificarea productiei se face prin transmiterea informatiilor telefonic sau pe suport scris.

Bibliografie:

"Sisteme informatice de asistare a deciziei financiare" - Cornel Nicolae Jucan, Sorin Ciontu

"Sisteme expert in modelarea deciziilor financiare" - Concepte si aplicatii - vol II - Editura "Alma Mater" - Sibiu - Cornel Nicolae Jucan

Introducere in Arheologia Informatizata" - Bibliotheca Historica et Archaeologica Universitatis Timisiensis, 2001 - Gh. Lazarovici, D. Micle.

"Inteligenta artificiala" - 4. Sisteme informatice bazate pe cunostinte - Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iasi - Facultatea de Automatica si Calculatoare - Dan Galea, Florin Leon - https://eureka.cs.tuiasi.ro/~fleon/curs_ia.htm

https://www.inteligenta-artificiala.ro/document5.html - De la Wikipedia, enciclopedia libera

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistem_expert
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4179
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved