Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Statistica

Sistemul bugetar componenta esentiala a sistemului financiar public

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Impozitul pe teren
Taxele locale
Functiunea financiara a intreprinderii
AUDITUL FISCAL AL SOCIETATILOR COMERCIALE
ANALIZA SERVICIILOR FINANCIAR BANCARE IN ROMANIA: Structura sistemului bancar romanesc
BANCA COMERCIALA ROMANA - CERERE DE CREDIT- ANEXA nr. 1
ELEMENTE ALE MANAGEMENTULUI BANCAR
Analiza SWOT San Paolo IMI Bank
Costul capitalurilor
Mecanismul taxei pe valoarea adaugata (TVA)Sistemul bugetar componenta esentiala a sistemului financiar public

Finantele publice din Romania genereaza un sistem de relatii economice exprimate in forma baneasca prin intermediul carora se asigura formarea, repartizarea si utilizarea fondurilor de resurse financiare publice necesare statului si organismelor sale pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii. Aceste relatii economice iau nastere in cadrul sistemului bugetar din Romania, care potrivit reglementarilor legale actuale[1] cuprinde:

- bugetul de stat;

- bugetul asigurarilor sociale de stat;

- bugetele locale;

- bugetele fondurilor speciale;

- bugetul trezoreriei statului;

- bugetele institutiilor publice autonome;

- bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale;

- bugetele institutiilor publice finantate integral din fonduri proprii;

- bugetele fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice;

- bugetul fondurilor externe nerambursabile.

In continuare prezentam succint principalele componente ale sistemului bugetar.

Bugetul de stat este principalul instrument financiar al statului si prin intermediul sau se constituie si se utilizeaza cele mai importante resurse financiare publice. La elaborarea si executia bugetului de stat participa un numar insemnat de factori, in randul carora un rol important il au Ministerul Finantelor Publice si Guvernul, iar aprobarea si rectificarea sa se face prin lege de catre Parlament, acestuia fiindu-i prezentat spre aprobare, la sfarsitul exercitiului bugetar si contul general anual de executie.

In cadrul bugetului de stat se constituie resursele financiare publice formate din impozite si taxe (impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxe pe valoare adaugata, accize, taxe vamale, etc.), varsaminte din profitul net al regiilor autonome, varsaminte ale institutiilor publice, venituri din valorificarea unor bunuri ale statului, donatii, incasari din rambursarea imprumuturilor acordate s.a.

Aceste resurse au ca destinatie finantarea autoritatilor publice, apararea nationala ordinea publica si siguranta nationala, educatie (in special invatamantul superior), sanatatea (doar anumite categorii de cheltuieli) cultura, religie, activitati sportive si de tineret, asistenta sociala, alocatii, pensii (fara cele de asigurari sociale) ajutoare, cheltuieli pentru servicii si dezvoltare publica precum si mediu si ape, industrie, agricultura, silvicultura, transporturi, comunicatii, cercetare stiintifica, transferuri, imprumuturi si dobanzi aferente datoriei publice.

Conform reglementarilor legale romanesti, bugetul de stat este singurul buget care se poate intocmi, aproba si executa cu deficit bugetar.

Bugetul asigurarilor sociale de stat este destinat constituirii resurselor financiare necesare finantarii pensiilor de asigurari sociale de stat, pensiilor pentru agricultori, indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, din cauza de boala sau accident, concedii de maternitate si ingrijirea copiilor, pana la varste de doi ani, ajutoare de deces, tratament balnear, etc. Resursele financiare publice se constituie mai ales din contributiile obligatorii pe care le platesc institutiile publice si agentii economici si alte persoane juridice si fizice ce folosesc munca salariata, precum si salariatii insasi.In procesul de elaborare, aprobare si executare a acestui buget sunt implicate in special Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, Ministerul Finantelor Publice si Guvernul. Iar aprobarea bugetului asigurarilor sociale de stat si a contului de executie al acestuia se face de Parlament.

Bugetele locale reprezinta principalele instrumente financiare prin care autoritatile locale isi procura fondurile necesare in vederea finantarii actiunilor si obiectivelor de interes local si judetean. In ultimii ani, in contextul descentralizarii administrative si financiare din tara noastra, rolul acestor bugete a crescut foarte mult in sarcina lor fiind trecute noi responsabilitati.

Resursele financiare sunt constituite din venituri proprii formate din impozitul pe profit datorat de regiile autonome de interes local, impozite datorate bugetelor locale de persoane fizice si juridice (impozitele pe cladiri si terenuri, taxe asupra mijloacelor de transport, impozitul pe spectacole, taxa hoteliera s.a.) varsaminte de la institutiile publice, venituri din concesiuni si inchirieri, venituri din valorificarea unor bunuri ale statului si cote defalcate din impozitul pe venit. La acestea se adauga pentru echilibrare si sumele primite de la bugetul de stat sub forma sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat (impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata) si subventii. Totodata bugetele locale mai pot beneficia de resurse de finantare sub forma imprumuturilor pentru investitii si a imprumuturilor temporare de la Trezoreria Statului pentru acoperirea golurilor de casa si pot primi donatii si sponsorizari.

Cheltuielile care se finanteaza din aceste bugete sunt cele pentru intretinerea autoritatilor locale precum si o serie de  cheltuieli social culturale (invatamantul preuniversitar, anumite cheltuieli pentru sanatate, asistenta sociala, cultura, religie, etc.) altele decat cele finantate din bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, la care se adauga cheltuielile privind gospodaria comunala si locuintele si unele actiuni si activitati privind agricultura, transporturi, comunicatii si alte actiuni economice. De asemenea bugetele locale suporta dobanzile pentru datoria publica locala si rambursarea imprumuturilor.

Elaborarea si executia acestor bugete se realizeaza de catre ordonatorii principali de Credite: Primarul si Presedintele Consiliului Judetean, iar aprobarea si rectificarea lor se face de consiliile locale si judetene.

Bugetele fondurilor speciale se intocmesc si se aproba in fiecare an de Parlament si veniturile constituite prin acestea se utilizeaza exclusiv pentru finantarea obiectivelor aprobate prin legile de instituire a acestora. Principalele fonduri speciale care functioneaza in Romania in prezent sunt Fondul de asigurari sociale de sanatate, care se aproba ca anexa la bugetul de stat, si Fondul pentru plata ajutorului de somaj, care se aproba ca anexa la bugetul asigurarilor sociale de stat. Aceste fonduri sunt constituite din contributii platite atat de persoanele juridice si fizice ce angajeaza personal salariat cat si de persoanele fizice asigurate.Legea nr. 500/2002 privind finantele publice publicata in M.O. nr. 597 din 13 august 2002Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 638
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site