Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Razboiul Ruso - Japonez - Primele batalii

geografie+ Font mai mare | - Font mai micRazboiul Ruso - JaponezRazboiul ruso-japonez a avut loc in anii 1904-1905. Cauza sa a fost ca expansiunea Rusiei in estul Asiei afecta planurile Japoniei de a castiga un punct strategic important pentru expansiunea catre Asia Continentala. In 1898 Rusia cocesionase de la China Portul Arthur, cu intentia de a-l face un mare port asiatic si baza navala principala din Oceanul Pacific. Ea avea trupe slabe in Manciuria in timpul rebeliunii boxerilor din 1900, dar datorita aliantei anglo-japoneze din 1902, a promis sa paraseasca teritoriul chinez. Promisiunea nu a fost tinuta. si in iunie 1903 Japonia a propus o intelegere cu Rusia pentru recunoasterea intereselor japoneze in Coreea si a celor rusesti in Manciuria. Aceasta a refuzat. In noaptea de 8 februarie 1904 fortele navale japoneze au lansat un atac surpriza asupra Portului Arthur si apoi a blocat si avariat flota ruseasca.

Primele batalii

In martie 1904, prima armata japoneza a debarcat la Chemulp'o (acum Inch'on) si la Namp'o, care i-a intalnit pe rusi pe raul Yalu in aprile. Conducatorul rus, generalul Aleksey Nikolayevich Kuropatkin, a decis sa mentina o pozitie defensiva pe Peninsula Liaodong pana la sosirea destulor intariri pentru a porni o miscare ofensiva. Fortele sale erau dispuse pe o distanta de 24 km. Conducatorul japonez, generalul Tamemoto Tamesada Kuroki, a creat o superioritate numerica a trupelor de 4-1 in dreptul oraaului Uiju si a fortat un culoar de trecere de-a lungul raului Yalu la 1 mai. Pierderile japonezilor au fost de 1 100 de oameni din 40 000, iar rusii au pierdut 2 300 din 7 000.

Tot in mai o a doua armata japoneza sub conducerea generalului Yasukata Oku a dabarcat pe Peninsula Liaodong, a ingreunat comunicatiile intre Portul Arthur si principalele trupe rusesti din Manciuria, a ocupat Kinchow (acum Jing Xian, sau CHing Hsien), a castigat batalia de la Nanshan (30 mai) si a inconjurat Portul Arthur. A treia armata sub comanda generalului Maresuke Nogilanded de pe coasta de est a Coreei si a patra armata sub comanda generalului Michitsura Nodzu au debarcat la Gushan (Kushan) pe coasta Manciuriei. Lui Kuropatkin i se ordonase de insusi imparatul Rusiei, Nicolae al II-lea, sa pastreze Portul Arthur dar el si-a mutat grosul armatei la Liaoyang. Dupa infrangerea rusilor in numar de 25 000 la Wafangdian (Wafangtien) pe14 iunie, japonezii s-au indreptat spre Liaoyang. Kuropatkin a atacat armat lui Kuroki la sfarsitul lui iulie dar a fost impins inapoi. Intre 25 august si 4 septembrie s-a dat Batalia de la Liaoyang. Desi japonezii erau mai putini la numar 130 000 fata de rusi 180 000, ei i-au invins pe acestia care s-au retras la Shenyang (Mukden).

Campania japoneza avusese succes dar rezevele de oameni bine antrenati se terminau rapid. De cealalta parte armata lui Kuropatkin era intarita cu aproximativv 30 000 pe luna cu ajutorul Trans-Siberianului iar acesta a decis sa atace. Prima ofensiva ruseasca a avut loc pe raul Sha HE (Sha Ho), din 5 pana in 17 octombrie si a doua la Sandepu pe 26-27 ianuarie. Amandoua atacurile au esuat.

Victoriile japonezilor

Trecerea timpului era in favoarea Rusiei, iar japonezii care inconjurasera Portul Arthur din mai, incercau inca o data sa-l cucereasca. Dupa un asalt sangeros care a durat zece zile, in care au pierdut 10 000 de oameni, japonezii au ocupat o pozitie cheie in 5 decembrie, generalul rus Anatoly Mikhailovich Stsel a capitulat la 2 ianuarie 1905.

Acum atat Kuropatkin, cat si conducatorul japonez maresalul Iwao Oyama puteau sa-si construiasca fortele in jurul Shenyang-ului. Intre 19 februarie si 10 martie japonezii au preluat ofensiva. Desi trupele lor erau in inferioritate numerica 270 000 fata de 300 000 si in artilerie, ei i-au fortat pe rusi sa predea Shenzang-ul si sa se retraga in nord. Acestia au pierdut 90 000 de oameni iar japonezii 50 000. Aceasta batalie a pus capat ostilitatilor din zona dar Japonia trebuia sa faca fata si amenintarii fortelor navale rusesti.

Datorita fortelor navale pe care le detineau japonezii, rusii au fost nevoiti sa trimita flota Baltica. Aceasta, formata din 45 de nave, au plecat pe 15 octombrie 1904, sub comanda amiralului Zinovy Petrovich Rozhestvensky. Flota a ajuns in Marea Chinei la inceputul lui mai 1905 si s-a indreptat spre Vladivostok. Japonezii, sub conducerea lui Heihachiro Togo au interceptat-o intre 27 si 29 mai, in stramtoarea Tsushima, intre Coreea si Japonia. Flota japoneza, care era superioara in viteza si armament a scufundat, capturat sau distrus 8 nave de lupta, 9 crucisatoare, 6 nave speciale cu aburi si alte cateva nave din flota Baltica. Au fost omorati aproximativ 4000 de rusi, din care trei amirali, au fost capturati 7300 de marinari. Japonezii au pierdut trei nave lansatoare de rachete, 116 oameni si au avut 538 raniti.

Rezultatele razboiului

Dupa piederea Portului Arthur si infrangerile de la Shenyang si Tsushima, imparatul a acceptat oferta de mediere exprimata de Theodore Roosevelt, presedintele Statelor Unite. Japonezii care au iesit victoriosi dar epuizati financiar, au fost de acord cu negocierile. La 5 septembrie 1905, a fost semnat tratatul de la Portsmouth. Rusia a cedat concesiunea pentru Liaoyang si Port Arthur, a cedat jumatatea sudica Sahalin, a evacuat Manciuria si a recunoscut Corea ca fiind in sfera de influenta japoneza.

Manciuria Mare, Manciuria Ruseasca (Exterioara) in dreapta sus, cu rosu deschis. Peninsula Liaodong este limba de pamant care se intinde in Marea Galbena.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2734
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved