Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Arhipeleagul Britanic - Marea Britanie, Irlanda

geografie+ Font mai mare | - Font mai micArhipeleagul Britanic:

Reprezinta teritoriul european aflat in piln Ocean Atlantic, ale carui influente climatice, se rasfrang atat in peisaj, cat si in integrarea activitatii socio-economice cat si turistice.Situate in vestul continetului si separat de acesta prin stramtoarea Calais (32km) din Marea Manecii, Insulele Britanice reprezinta o unitate turistica distincta. Sunt peste 1000 de insule componente, dintre care Marea Britanie si Irlanda sunt cele mai importante ca suprafata, celelalte fiind grupate in mici arhipeleaguri: Shetland, Orkney, Hebride Islay, Man, Wight si Normande.

Legaturile continentale se fac pe caile maritime si aeriene cu ferry-boat-ul sau prin tunelul submarin din Marea Manecii- Eurotunelul- rutier si ferovial intre Dover si Calais lung de 51,7 km si deschis in 1994.

Se diferentiaza: Anglia, Scotia, Wales (Tara Galilor) si Irlanda de Nord.

A.)     Marea Britanie (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord):

Tara insulara situat in partea de vest al Europei cu o suprafata de 244136 kmp.

Teritoriul Marii Britanii este alcatuit din varietate si complexe unitati naturale, inalte si joase, modelate de glaciatiunea cuaternara, care se impune in peisaj prin circuri si vai glaciare, morene etc. De la N la S se individualizeaza: muntii inalti, dinte cei mai vechi din Europa: Caledonici, Grampiani- 1343m, Scotiei si Masivul Cumberland.

Varietatea reliefului se regaseste intr-o diversitate de aspect peisagistice de mare atractie turistica.

Tarmuri variate cu fiorduri, cu riass, estuare si cu golfuri mai mari dau un peisaj inedit.

Climatul temperat-oceanic cu amplitudini termice reduse si cu ploi abundente favorizeaza prezenta unor intinse pasuni si fanete.

Reteaua hidrografica este bogata, formata din numeroase rauri scurte (cu debit mare si legat prin canale) si o serie de lacuri glaciare sau tectonice de mare frumusete.

Populatia de peste 58 milioane locuitori, concentrata in partea central-sudica traiesc cu mici exceptii in mediul urban (peste 92%). Capitala este Londra (London), limba oficiala: engleza, religia: protestanta si catolica.

O industrie puternic dezvoltata, o agricultura intensiva, o densa retea de comunicatie (rutier, feroviare, fluviale, aeriene) care favorizeaza si circulatia turistica.

1. Anglia de est si sud-est: un areal cu relief de campie deluroasa cu sectoare de plaja si cu economie caracterizata printr-un grad ridicat de dezvoltare a industriei si a serviciilor. Reprezinta o arie turistica importanta, legata de prezenta oraselor cu rezonanta istorica si culturala. Ca centre turistice se remarca: Londra, Oxford, Cambridge, Winchester, Canterbury, Brighton etc.

1. a.) Londra: reprezinta o destinatie turistica de prima importanta europeana. Situat in partea superioara a estului Tamisa, este cel mai mare port al tarii si unul dintre cele mai mari din lume.

Orasul cuprinde: City of London, Royal Boroughs si Metropolitan Boroughs. In inima orasului se afla celebrul centru al afacerilor "City" si Turnul Londrei.

In Londra functioneaza cel mai vechi metrou din Europa (1861) care insumeaza azi 400km. Orasul concentreaza peste 70 de obiective turistice, monumente arhitectonice, istorice si de arta, muzee, teatre, parcuri, piete si o puternica retea de servicii turistice. Dintre acestea amintim: Catedrala Saint Pauls, Palatul Eltham, Palatul Buckingham, Palatul Parlamentului, Turnul Victoria, Orologiul Big-Ben, British Museum, Observatorul Astronomic, podurile de pe Tamisa, Hyde Park etc.

b.) Oxford: important centru universitar cu numeroase si vechi colegii si universitati. Universitatea (1168), Catedrala Gotica

c.) Cambridge: vechi centru universitar cu numeroase colegii (30) din sec. XV-XVI si o renumita universitate din sec.al XIII-lea.

Demne de vizitat sunt castelele medievale: Winchester, Sussex, Kent, Windor etc. de o mare valoare arhitecturala, renumite catedrale de la Canterbury, Ely, Winchester, vestigiile romanice sau medievale. Un interes turistic reprezinta Marele Muzeu al Cailor Ferate vestice de la Swindon.

1. d.) Plajele marine: de la Great Yarmouth, Southend si Brighton absoarb in fiecare vara milioane de turisti, iar pe Tamisa si canalele fluviale se fac croaziere cu vase confortabile.

Forme de turism: turism de circulatie cu valente culturale si stiintifice, turism de tranzit, odihna si cura heliomarina, de croaziera.

2. Anglia de sud-vest: acest areal se remarca prin resurse turistice importante ca: pitorescul peisajelor montane Muntii Cornwall- Devon 500-600m si marine, cu plaje bine amenajate de o mare atractie: Torquay, Plymouth precum si obiective cultural- istorice: vestigii romane, castre Bath, catedrale, vestigii medievale Exeter, Bristol. Cel mai important centru turistic: Bristol, Plymouth, Exeter.

Forme de turism: odihna, cura heliomarina, turism de circulatie cu valente culturale, de tranzit, de croaziera.

3. Middlands: cuprinde partea centrala a Angliei cu o varietate de peisaje data de lantul Muntilor Penini in centru si partea de V, de podisuri si campie inalta in partea de E. Un areal puternic industrializat pe baza carbunelui si a minereurilor de fier.

Alaturi de apectele peisagistice montane, deluroase si de campie, parcuri nationale, zestrea turistica este completa cu numeroase monumente istorice si de arta, de arhitectura, vestigii medievale si preistorice, muzee si case memoriale.

Ca centre turistice amintim: Birmingham - centru industrial, economic si turistic cu numeroase cladiri medievale, teatre, muzee, catedrale; Coventry - oras medieval cu parcuri, plate, catedrale si biserici; Leicester - centru industrial si universitar, cu numeroase monumente din sec. XVI.; Nottingham - centru industrial si universitar, cu numeroase monumente istorice, biserici, castele, teatre, universitate (1948); Stratford- Upon- Avon - orasul in care s-a nascut dramaturgul si poetul englez William Shakespeare (1564-1616).

Catedrale deosebite si vestigii medievale se gasesc si in localitatile Worcester, Derby, Dudley, Walsall.

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale si turism de tranzit.

4. Anglia de nord: ocupa sectorul de insula situat la N de Golful Wash, prezinta un relief variat: montan, de podis, de campii inalte sau joase si de litoral cu plaje intinse, numeroase canale, lacuri.

Resursele turistice naturale prezente prin aspecte peisagistice si parcuri nationale, sunt completate de zestre culturale de mare valoare artistica si istorica.

Cele mai importante centre turistice sunt: York - oras multimilenar, cu vestigii arhelologice romane, nomande, scandinave, cu multe catedrale (XIII-XVI), biserici si manastiri (St. Marys- 1089); Lincoln - oras medieval cu vestigii romane, Castelul Lincoln (1068), biserici, poduri, muzee.

Vestigii medievale sau romane, cladiri de epoca, muzee, biserici, catedrale se afla si in centrele urbane: Leeds, Lancaster, Newcastle- Upon- Tyne, Durham etc.

De mare atractie se bucura si plajele litorale de la Blackpool (6,5 milioane turisti) pe tirmul Marii Irlandei si Skegness la Marea Nordului.

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale- stiintifice, turism de tranyit, odhnita si cura heliomarina.

5. Tara Galilor (Wales): tinut muntos cu variate aspecte peisagistice, mai ales glaciare si de litoral. Sub aspect turistic, pe langa pitorescul cadrului natural, plaja multe centre urbane detin si numeroase monumente istorice si de arta, cladiri medievale, biserici, catedrale: Gloucester, Worcester, Swansea, Cardiff.

Orasul Cardiff - este capitala provinciei si principalul centru economic si turistic: Muzeul Tarii Galilor, Universitatea, castele.

Forme de turism: turism de circuit, turism de tranzit, odihna si cura heliomatina.

6. Scotia: constituie partea cea mai inalta , mai accidentata si valurita din Insula Britanica, fiind si cea mai pitorasca din toate regiunile sale. Predomina un peisaj straniu, in care muntii cu pasuni intinse se intretaie cu vai glaciare adanci, in care se afla lacuri glaciare ("loch"). Cel mai mare este Loch Lamond (71 kmp), presarat cu numeroase insule mici. Lacul "Loch Ness" este celebru atat prin originea lui tectonica, situat intr-o vale adanca, izolata intre dealuri nu prea inalte si stancoase, a caror culoare rosie contrasteaza cu verdele padurilor si albastrul inchis al apei, cat si prin legenda legata de monstrul supravietuitor al epocilor glaciare, care s-ar adaposti in adancurile lacului, unde apa nu ingheta niciodata.

Scotia are si cele mai frumoase si vechi castele, adevarate bijuterii de arta, fiecare avand legenda sa si o istorie deosebit de bogata- Castelul Balmoral, Castelul Holyrood, Castelul din Duenfermline (celebru prin istoria sa de 9 secole si catedrala cea mai mare din Scotia, unde au fost inmormantati numerosi regi).

Glasgow - 850 de mii de locuitori, capitala constructiilor de nave, aici s-a lansat transatlanticele "Quinn Mary" si "Quinn Elisabeth", un mare centru comercial, industrial si turistic.

Alte centre turistice sunt: Dundee, Aberdeen, Clydeside.

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale, de tranzit, odihna si recreere.

7. Irlanda de nord: areal predominat montan, cu peisaje pitoresti legate de glaciatiunea cuaternara, rauri scurte cu cascade, lacuri glaciare - Loch Neagh: cel mai mare 295 kmp si 15 m adancime. Cel mai important centru economic si turistic este Belfast - capitala provinciei.

Forme de turism: turism de circulatie si turism de tranzit.

B.) Irlanda:

Eire (Insula apuseana) este situat in vestul Europei, in apele Oceanului Atlantic si ocupa o surafata de 70283 kmp. Capitala Dublin, limba oficiala: irlandeza.

Cadrul natural este alcatuit din Campia Centrala a Irlandei - 100m altitudine- ondulata, incadrata de coline si masive vechi, intens modelate de glaciatiune de o mare frumusete - Lacurile Mosc, Corrib, Rec, Derg - legat printr-o serie de canale.

Clima temperat- oceanica influentata de curentul cald al Golfului favorizeaza dezvoltarea pasunilor si fanetelor care dau nota dominanta a peisajului.

Populatia (peste 3,5 milioane locuitori) este concentrata indeosebi in centrele urbane din estuare sau golfuri; religia fiind catolicismul.

Cadrul natural deosebit de pitoresc, ca si unele marturii ale trecutului istoric dau vocatia turistica a Irlandei, turismul compenseaza o parte din deficientul balanta de plati a acesteia.

Pe coasta de NV se afla faimoasa "Sosea a Ursilor" pavata cu circa 40 de mii de coloane bazaltice, terenul fiind in general acoperit cu turbarii.

Principalele orase detin si importante obiective turistice, precum Deblin (700 de mii de locuitori), capitala Irlandei, centru industrial, comercial si financiar. Se remarca ca obiective turistice: Catedrala, muzee, 2 universitati.

Bushmil - oras renumit prin cea mai veche distilerie a whisky-ului (1608) si Castelul Dunluce (construit in anul 1300)

Forme de turism: de circulatie cu valente culturale.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6914
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved