Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

DANEMARCA

geografie+ Font mai mare | - Font mai micDANEMARCA

Asezarile si activitatile umane au individualizat doua mari regiuni: vestul Jutlandei, cu unele diferentieri pe cele doua laturi (vestica si estica) si Arhipelagul Danez (Sjaelland, Fуn, Lolland).Regiunea Jutlandei se caracterizeaza prin asocierea activitatilor industriale cu cele agricole, de transport si comerciale. Orasele sunt dispuse pe doua aliniamente, vestic si estic, cu activitati preponderent industriale al celor din est si cu activitati comerciale, agricole si pescaresti, al celor din vest. Orasele au un numar redus de locuitori (Hirtshals, Hanstholm, Hvide Sande) chiar si cel mai important de pe aceasta latura, Esbjerg (cca 83 mii loc.). Este un centru metalurgic, al industriei energetice, un foarte activ port.

Ca subunitatea estica, si centrele de pe litoralul vestic sunt legate prin cai de comunicatie feroviara si rutiera, de la nord la sud, dar si cu centrele din est.

Fatada estica, mult mai populata cu orase ca Ålborg, Århus, Horsens, se remarca prin activitati industriale complexe, industrie energetica (termocentrale), Ålborg, Århus, Kolding, Apenrade, industrie textila (Silkeborg, Århus, Vejle), industrie alimentara (Ålborg, Århus, Kolding, Randers), prin legaturi si comunicatii

active, strans dependente de principala cale feroviara care strabate peninsula de la nord catre sud, trecand si pe teritoriul Germaniei. Agricultura are caracter intensiv nelipsind din culturi graul, orzul, plantele tehnice, dar nici fermele pentru cresterea porcilor.

Regiunea arhipelagului danez. Cuprinde principalele insule Sjaelland, Fуn, Lolland, in care se gasesc orase importante ale tarii (Odense, Nakskov), inclusiv Copenhaga. Subregiunea Copenhaga sau, impreuna cu alte centre, Marea Copenhaga concentreaza aproape jumatate din productia industriala a tarii, (industria constructiilor navale), cea mai mare parte a traficului comercial cu rol major in schimburile nord-europene, dar si locale (traficul peste stramtoarea Oresund intre Copenhaga si Malm, intre Helsingǿr si Kelsingborg).

A doua subregiune este formata din orasele Nakskov, Odense din insuele Fуn si Lolland s.a cu functii portuar-industriale (industria constructiilor de masini, nave, energetica, electrotehnica, alimentara) si comerciale, cu arii de influente in spatiul insular in care se gasesc. Exista o agricultura intensiva, bazata pe cerealicultura si cresterea porcilor.

Insula Orase

Sjaelland Copenhaga

Fÿn Odense

Lolland Nykøping

Culturi

Cresterea animalelor

Sfecla de zahar

Legumicultura

Bovine

Porcine 

 


Copenhaga


Doua dintre simbolurile Danemarcei, Mica Sirena si LegolandPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2227
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved