Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Judetul Harghita - Atractii turistice si repere istorice

geografie

+ Font mai mare | - Font mai micJudetul Harghita

Numele 'Harghita' este de origine necunoscuta. Specialistii in lingvistica nu au fost capabili sa dea o explicatie stiintifica privind originea sa, dar in datinile locale traieste legenda, conform careia este numele unei fete a unei capetenii a hunilor. Muntele vulcanic, unul din cele mai importante masive din Carpatii Orientali, paralel cu Muntii Ciucului, care e vizibil aproape de pe tot cuprinsul judetului, poarta acest nume din vremuri arhaice. Judetul nostru a fost denumit dupa acest masiv muntos, muntele legendar al secuilor. Varful cel mai inalt este Varful Harghita-Madaras de 1801 m.In anul 1876 cele trei scaune secuiesti - Ciuc, Gheorgheni, Casin - s-au unit formand jud. Harghita cu resedinta la Miercurea Ciuc.

Este situat in partea centrala a tarii, in estul Transilvaniei. Se invecineaza la est cu judetele Neamt si Bacau la sud cu Covasna si Brasov , la vest cu Mures , iar la nord cu Suceava. Suprafata : 6.639 kmp, reprezentind 2,8% din teritoriul tarii.

Localitati: Patru municipii: M.Ciuc , Gheorgheni , Odorheiu Secuiesc , Toplita. Cinci orase: Balan, Baile Tusnad, Borsec, Cristuru Secuiesc, Vlahita. 58 de comune cu 235 de sate.

Structura populatiei: Total locuitori - 326.347 mii din care: populatie urbana - 144.154 , populatie rurala - 182.193. Densitate - 49 loc/kmp.

Populatie stabila pe orase: mun. M. Ciuc - 42.085 , mun. Gheorgheni - 19.750 , mun.Odorheiu Secuiesc - 36.426 , mun.Toplita - 15.926 , Or. Baile Tusnad - 1.698 , Or. Balan - 8.025 , Or.Borsec - 2.820 Or.Cristuru Secuiesc - 10.394 , Or.Vlahita - 7.030.

Structura etnica a populatiei: Maghiari - 84,61% , Romani - 14,06% , Romi - 1,17% , Alte nationalitati - 0,16%.

Structura populatiei dupa religie: Romano-catolici - 65,27% , Ortodocsi - 13,26% , Reformati - 12,65% , Unitarieni - 7,11% , Alte religii - 1,71%

Relieful. Este format din munti , dealuri , depresiuni intramontane.La est se afla muntii Giurgeului, Hasmasului si Ciucului. In partea centrala sunt situate lanturile vulcanice ale muntilor Gurghiului si Harghitei.Intre aceste doua masive muntoase se intind depresiunile Giurgeului si Ciucului

Clima. Este caracteristica zonelor intramontane , cu ierni geroase , de durata mai lunga si veri relativ calde

Turismul. Judetul dispune de regiuni pitoresti propice turismului , de statiuni climaterice si balneoclimaterice.
Functia cea mai importanta este cea balneoclimaterica , facilitata de abundenta izvoarelor de ape
minerale cu o mare valoare terapeutica.Pe langa cele trei statiuni balneare si climaterice :
Borsec , Baile Tusnad si Lacul Rosu mai functioneaza alte 20 de statiuni locale , cum sunt : Baile Harghita , Baile Jigodin , Baile Homorod , Praid , Baile Miercurea-Ciuc , Baile Bradul din Toplita . Baile Harghita , Pucioasa Sintimbru-Ciuc , Baile Tusnad se evidentiaza prin mofete si solfatare. Namolurile si turba terapeutica constituie bogatii de mare valoare. Un admirabil punct turistic il constituie Lacul 'Sf.Ana' .La fel de frumoasa este zona Oltului superior cu barajul 'Mesteacanului', din imediata apropiere a Muntilor Hasmasului . Muntii Harghita constituie o vasta regiune pitoreasca propice drumetiilor si practicarii sporturilor de iarna.La altitudinea de 1.721m se afla cabana Madaras care , ca si cabanele din muntii Gurghiului ofera conditii de gazduire.La Lacul Rosu , Bradul din Toplita , Baile Tusnad si in alte locuri sunt amenajate campinguri si terenuri pentru instalarea corturilor.

Atractii turistice si repere istorice.

Miercurea Ciuc: Situat la punctul de intalnire a pitorestilor depresiuni ale Ciucului de Jos si de Sus , Miercurea-Ciuc este orasul resedinta al judetului Harghita. Datorita asezarii sale geografice , orasul s-a dezvoltat ca centru economic si cultural al acestei regiuni spre care graviteaza localitatile din imprejurimi. Primul document pastrat , care atesta existenta sa ca oras dateaza din anul 1558. *Monumentele de arhitectura Complexul baroc de la Sumuleu si Cetatea Miko prezinta importanta nu numai prin particularitatile de constructie ci si din punctul de vedere al istoriei locale. Castelul Mik, azi isi are sediul aici Muzeul Judetean.Se afla vis-a-vis de cladirea Primariei.
* Biserica romano-catolica Sfanta Cruce, construita in 1758 in stil baroc.
* Biserica ortodoxa Sfintii Apostoli Petru, Pavel si Andrei, construita in 1936, Biserica de langa parc.
* Muzeul Oltului si Muresului Superior, sectie a Muzeului National al Carpatilor Rasariteni, cu sediul in strada Petfi Sndor nr. 23. Muzeul gazduieste o expozitie permanenta de etnografie 'Interior Taranesc' precum si alte expozitii tematico-itinerante.
* Fosta cladire a Consiliului Judetean, construita in 1886 in stil eclectic.
* Palatul Justitiei, construit in 1892 in stil eclectic.
* Biserica ortodoxa, construita intre anii 1929 si 1935 in stil neobizantin.
* Liceul Mrton ron, construit intre anii 1909 si 1911, in stil secesionist. Numit initial Liceu Romano-Catolic, iar in anii comunismului Liceul de Matematica-Fizica, poarta in prezent numele fostului sau elev, episcop de Alba Iulia intre 1938-1980.
* Cimitirul Eroilor. A fost creat dupa Primul Razboi Mondial pe trei terase, in apropierea Corpului Batalionului 2 Pionieri. Numarul total al celor inhumati a fost de 1077. Initial, aici au fost ingropati 422 soldati de diverse nationalitati (romani, italieni, germani, maghiari, austrieci, polonezi, cehi si rusi). "Societatea Cultul Eroilor" a reorganizat cimitirul, centralizand in perioada 1927-1928 un numar de 655 eroi. Evidenta acestora a fost tinuta in ordine alfabetica. In prezent, cimitirul nu mai are insemne de capatai.
* Monumentul Eroului Roman. Monumentul, opera a sculptorului Marius Butunoiu, este amplasat in centrul orasului. Dezvelirea acestuia a avut loc la 19 august 1974. Baza monumentului, un piedestal de forma unei prisme dreptunghiulare, din beton placat cu marmura alba, sustine statuia ronde-bosse din bronz a unui infanterist, inalta de cca. 4 m. Ostasul este echipat de lupta si tine deasupra capului, cu ambele maini, o arma si un drapel de lupta. In spatele statuii se inalta un obelisc placat cu marmura alba. Pe fatada principala a piedestalului este montata o placa metalica cromata pe care este scris: "Glorie eterna ostasilor romani care s-au jertfit in luptele pentru eliberarea patriei".
* Noua biserica romano-catolica, langa Biserica romano-catolica Sfanta Cruce, proiectata de renumitul arhitect maghiar Makovecz Imre.
* Cele trei stranduri cu apa minerala: din cartierul Patinoar, din Baile Jigodin, Baile Miercurea.Sumuleu Ciuc: Este situat in partea de nord a mun. M.Ciuc. Este centrul spiritual al Secuimii, loc de pelerinaj vestit pe plan mondial, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj romano-catolic.De peste 550 ani este locul in care credinciosii catolici vin cu miile cu ocazia pelerinajului de Rusalii. Mai nou, din 1931 este locul, unde se tin intalnirile anuale cunoscute sub denumirea de Festivalul celor 1000 de fete secuience, sediul Ordinului Franciscanilor din Romania. Trecutul istoric, tezaurul arhitectonic, viata spirituala de aici fac din Sumuleu un obiectiv turistic de prim rang. Azi apartine orasului Miecurea-Ciuc, aflandu-se la 3 km de centru, in valea paraului Sumuleu, la poalele varfurilor Sumuleul Mare (1033 m) si Sumuleul Mic (834 m). Pe virful Sumuleul Mare se afla ruinele Cetatii Sarii.
* Biserica si Manastirea Franciscanilor, biserica fiind un loc de pelerinaj pentru romano-catolici.Se afla la aproximativ 3 km nord de mun.M.Ciuc.
* Capela Salvator din secolul al XV-lea.
* Capela 'Iisus in Chinuri', datand probabil din secolele XV-XVII.
* Capela 'Sf.Anton', construita intre 1750 si 1773.
* Langa manastire se afla fostul sediu al Ciucului, construit intre anii 1825 si 1841, azi spital de boli contagioase si clinica TBC.
* Fostul Liceu romano-catolic, construit in 1727, unde au invatat multe persoane celebre, azi orfelinat.
* Izvorul de apa minerala.

Baile Tusnad (Tusndfrdő) . Are o populatie de 1.728 locuitori, fiind orasul cu cel mai mic numar de locuitori din Romania. Este situat in partea sudica a depresiunii Ciucului, la 35 km de M.Ciuc pe D.N. ce leaga M.Ciuc de Brasov, in cheiurile Oltului, la o altitudine de 650 m. Este o importanta statiune balneo-climaterica. Imprejurimi, atractii turistice . Lacul Sf. Ana (950 m) situat la 25 de km de statiune, lac de origine vulcanica, unicat in Europa centrala si de Est. . Tinovul Mohos (1056 m) situat langa Lacul Sf. Ana, declarat rezervatie naturala, adaposteste specii rare de plante;

Salina Praid: Localitatea Praid este cea mai mare comuna din Harghita. De comuna Praid apartin 5 asezari: Praid, Ocna de Jos, Ocna de Sus, Bucin si Becas. Satul Praid se afla la 8 km de Sovata, 62 km de Targu Mures, 38 km de Odorheiu Secuiesc si 51 km de Gheorgheni. Muntele de sare a Praidului a fost, secole de-a randul 'painea' localnicilor, principalul mijloc de subzistenta a intregii zone. Pe vremuri se zicea, ca oamenii 'Tinutului Sarii' isi cladesc viitorul din sare. Masivul de sare de la Praid, de forma unei paini are cam 3 miliarde de tone de sare, intr-o grosime de 1600 m, rezerva salina de aici fiind o raritate geologica.

Orasul Balan: este situat pe DJ 125 la distante aproximativ egale de Miercurea Ciuc si Gheorgheni ( 35 km ) cele mai apropiate statii de tren fiind la Izvorul Olt si Izvorul Mures. Turistic Balanul este cunoscut iubitorilor de munte ca punct de plecare in expeditiile spre Piatra Singuratica (1587 m), Hasmasul Mare (1793 m), Hasmasul Mic (1767 m), precum si spre Lacul Rosu si Cheile Bicazului.

Orasul Borsec: se afla la 26 km de Toplita pe drumul national 15 care duce spre Piatra Neamt. Inconjurat de Muntii Bistrita, Muntii Calimani, Muntii Gurghiu si Masivul Ceahlau, orasul este situat la o altitudine de 900 m. Este o veche statiune (cunoscuta din 1804), deschisa tot timpul anului, cu numeroase izvoare de ape minerale carbo-gazoase, sau continand calciu, magneziu.

Baile Homorod (Homordfrdő): Mica localitate balneara se afla in valea Homorodului Mare si a paraului Bailor, la o altitudine de 740-760 m, la 18 km de Odorheiu Secuiesc, 34 km de Miercurea-Ciuc si 6 km de Vlahita, de care apartine din punct de vedere administrativ. Localitate subalpina veche, cu bai de interes local de apa minerala, azi tabara de tineret de interes national, cu mai multe izvoare de apa minerala vestite.

Corund (Korond): Corund se situeaza langa drumul national 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc si 80 km de Miercurea-Ciuc. Numele de Corund e inseparabil de ceramica populara, fiind unul din centrele olaritului popular din Transilvania.

Harghita-Bai (Hargitafrdő): Azi parte a orasului Miercurea-Ciuc, localitate balneo-climaterica la altitudinea medie de 1300-1400 m, odinioara proprietatea Ciceului. Se poate accesa din intersectia de la Pasul Vlahita de pe DN 13 A, pe DJ 138A la 7 km de la intersectie. Drumul a fost construit in 1942. Distanta de la Miercurea-Ciuc este de 23 km, de la Odorhei 46 km, de la Siculeni, prin drum forestier 18 km.

Izvorul Muresului (Marosfő): Izvorul Muresului este o localitate montana la poalele Hasmasului Mare (1793 m), pe versantul sudic al Muntelui Negru (1538 m) statiune recreativa ce si-a primit numele de la izvoarele raului Mures, aflate pe teritoriul localitatii. Statia de cale ferata reprezinta punctul cel mai inalt (850 m) a caii ferate circulare ce strabate Secuimea. Pe DN 12 se afla la 45 km de Miercurea-Ciuc si 23 km de Gheorgheni, la cumpana apelor dintre bazinul hidrografic al Muresului si Oltului. Din 1999 in Izvorul Muresului exista si manastire si biserica ortodoxa sfintita de P.S. Ioan Selejan episcopul Covasnei si Harghitei.

Lazarea (Szrhegy) Se afla la 5 km nord de Gheorgheni, la poalele muntelui Szrmny (967 m), la o altitudine de 770 m. Este accesibil prin calea ferata - linia 400 Brasov - Deda respectiv pe DN 12 si spre Joseni, pe DJ 126A. Distanta pana la Toplita este de 31 km. Manastirea si biserica franciscana se gaseste pe versantul sudic al muntelui Szrmny, la altitudinea de 808 m. Construit intre anii 1669 si 1752 pe locul donat ordinului franciscan de catre judecatorul regal Lzr Istvn este centrul cel mai important al franciscanilor in depresiune. Dispune de un zid fortificat. Monument istoric conform registrului monumentelor judetului Harghita (1992).

Ditrau (Gyergyditr): Se afla la 13 km nord de Gheorgheni, si la 23 km sud de Toplita pe traseul DN 12. Satul este strabatut pe directia est-vest de DJ 153, care leaga Remetea cu Tulghes prin pasul Tengheler. Biserica romano-catolica veche(biserica Ecaterina sau biserica mica) se afla in centrul asezarii. Biserica este monument arhitectural, conform registrului monumentelor judetului Harghita (1992). A fost construita intre anii 1546-1557 cu o capacitate de numai 5-600 de credinciosi, numar depasit rapid de localitatea care a cunoscut o crestere fara precedent. A fost construita ca o biserica-cetate, portiuni din zidul de aparare putand fi observate si astazi. Marea fereastra gotica din peretele sudic ulterior a fost astupata. Usa de intrare de asemenea contine elemente sculptate din usa gotica originala. Biserica a cazut victima flacarilor de mai multe ori, ultima data in 1714. Interiorul are ornamente de stil baroc. Tabloul votiv, care este datat din anul 1600 probabil, este din altarul original al primei biserici.

RARITATI ALE NATURII:
LACUL SF. ANA:  Este singurul lac din Europa Centrala asezat intr-un crater vulcanic care s-a pastrat intact. Constituie o raritate a naturii,fiind declara rezervatie naturala.Este situat in amonte de statiunea  Baile Tusnad ,la o altitudine de 950m, ocupind zona centrala a masivului vulcanic Ciomatu.

LACUL ROSU : Localitatea se gaseste pe marginea DN 12C, in valea paraului Bicazului, la distanta de 29 km de Gheorgheni, 33 km de orasul Bicaz. Statiunea Lacu Rosu este un adevarat paradis pentru cei care cauta recreere si odihna. Situata in partea de est a Transilvaniei in Carpatii Orientali, Lacu Rosu si Cheile Bicazului este o regiune de unica frumusete in lume. Lacul se gaseste in Masivul Hasmasul Mare, la est de Gheorgheni, aproape de drumul national Gheorgheni-Bicaz-Piatra Neamt. Este un lac de baraj natural, care s-a format in anul 1837. O caracteristica a lacului sunt cioturile copacilor ce acopereau odinioara coasta muntelui, strapungind acum oglinda de apa cu reflexe rosiatice. Lacul se afla la o altitudine de 983 m. Dimensiunile acestuia sunt: perimetrul-3.090 m, suprafata -126.340 m2, volumul-680.000 m3, adincimea medie -5,4 m, adincimea maxima,in extremitatea din aval - 10,5 m, suprafata ocupata de rocile prabusite - 26.720 m2, din care o suprafata de aproape 10.000 m2 este impadurita. Piraiele care curg in lac au un debit total de 1-1 m3 de apa pe secunda.Cel mai vestit  reprezentant al faunei lacului este pastravul de munte care atinge marimi de-a dreptul impresionante(7-8 kg, 85 cm lungime).
CHEILE BICAZULUI: Pe cursul superior al Bicazului,in continuarea Lacului Rosu, se gaseste cel mai cunoscut si mai frumos defileu al Carpatilor Orientali, Cheile Bicazului, care strabate dinspre sud-vest spre nord-est muntii alcatuiti din cuverturi de calcare mezozoice, triasice si jurasice. Virfurile muntilor intre care se afla cheile au o inaltime medie de 1.300 m:Suhardul-1.352m,Virful Fagetul Ciucului -1.267m,Virful Surduc -1.250m. In chei, peretii verticali ai muntilor sunt foarte apropiati si ating inaltimea de 200-300m de la albia piriului. La gurile de revarsare ale piraielor s-au format stinci aparte, dintre care cea mai vestita este Piatra Altarului, de 1.154m inaltime. La confluenta Bicajelului cu Bicazul se afla cea mai impresionanta si mai salbatica portiune a cheilor,Gitul Jadului. Lungimea cheilor este de 5 km. Intre flora rara a acestui monument al naturii se afla si vestita Floare de Colt(Leontopodium alpinum).
PIATRA SINGURATICA: Face parte din masivul Hasmasul Mare si constituie virful cel mai cunoscut al inaltimilor semete ale acestor munti. El ne ofera o frumoasa priveliste spre depresiunea Ciucului,fiind despartit printr-o sa de pereti stincosi ai virfurilor Hasmasului Mare (1.793 m) si Ecem (1.708 m). Este alcatuit, asemenea muntilor Hasmasul Mare si celor din jurul Lacului Rosu,din roci de calcare jurasice. Stincile sale, aidoma unor turnuri, au fost modelate de actiunea ploilor si gerului. Un povirnis format din sfarimaturi de piatra inconjoara partea inferioara a Pietrei Singuratice.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2346
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved