Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

DEALU FRUMOS - SCHONBERG - Inceputurile localitatii

geografie+ Font mai mare | - Font mai micDEALU FRUMOS - SCHONBERG

Inceputurile localitatiiPrima atestare documentara legata de Schonberg: Gerlachus de Pulcromonte si Henrich von Agnetheln ca si fiul lui Theodoricus des Barbods cumpara jumatate dintr-o moara din Propstdorf

Document ce atesta ca Schonberg era o comunitate libera din scaunul Schenker (Cincu)

Locul cunoscut cu numele de Sonnenbergk si in acelasi timp atestata existenta morii si a 51 de locuitori

In rindul scaunului Schenker (Cincu) se numara si "Schyn bergk" cu 67 de hangii

Documentar sunt atestate urmatoarele denumiri ale localitatii:

1320: " de Pulcro mente"

1374: " DE Pulcro monte, quae vulgariter dicitur Schonberg"

1486: "villa Pulcrimontis"

1500: "Sonnenbergk"

1522: "Schonberg"

1532: "Schyn bergk"

1560: "Schoenenperg"

BISERICA

Sec. XIII.

Ridicata initial ca o bazilica romanica cu 3 nave cu stalpi si arcade din piatra bruta, fara turn clopotnita, cu un spatiu al corului patrat si absida semicirculara, biserica pastreaza acelasi amplasament pana astazi. Nava centrala a fost tavanuita iar navele laterale acoperite in bolti incrucisate. Spatiul corului era prevazut cu sistem de bolti incrucisate si prezinta inca in coltul sud estic o consola. Din structura romanica se mai pastreaza: 2 arce impreuna cu stalpii de sprijin din partea de sud de sub turnul clopotnitei, si cateva mici ferestre rotunde in podul constructiei, ce asigurau iluminarea navei principale.

Un arc de triumf si un arc de separatie desparteau spatiul corului de nave si respectiv de absida altarului.

Accesul se facea fie prin portalul de vest fie prin cele doua portale asezate vis--vis unul fata de celalalt, cel de nord (astazi amplificat si utilizat) si cel de sud, din care se mai pastreaza urmele arcadei de piatra.

Spatiul corului prezenta fresce care au disparut, pastrandu-se doar urmele unei decoratii picturale decorative in partea inferioara a peretelui de nord.

In exterior pe contrafortul de sud est al corului exista o piatra dreptunghiulara care nu se afla odinioara in acest loc dar care apartinea cu siguranta bisericii si care prezinta un basorelief reprezentand un butuc de vita de vie cu frunze, lastar si struguri.

Butucul de vita de vie aminteste de evanghelistul Ioan caruia ii era inchinata aceasta biserica, fapt consemnat de un document din 1453.

cca. 1500

Bazilica romanica este imprejmuita cu fortificatii, peretii exteriori ai navelor laterale sunt inaltati, iar absida altarului este demolata.

Boltile incrucisate din spatiul corului sunt suprainaltate, arcele arcadelor naosului sunt mult inaltate si transformate in ogive.

Partea de vest a navei de nord va fi inlocuita cu o bolta cilindrica dreapta cu lunete, si astfel nava principala va fi suprainaltata cu 10 m.

Navele laterale pastreaza boltile cilindrice incrucisate, imbogatite cu retele de nervuri ornamentale.

Nervurile celor 5 bolti ale navei sunt facute din argila. Partea superioara de zid a navelor laterale pastreaza ferestrele-luneta.

Micile ferestre romanice de pe parter ale navelor laterale vor fi suprainaltate si incheiate printr-un arc plat. Pe peretele de nord al corului va fi construita o sacristie.

In nava centrala va fi construit turnul clopotnita ca un turn de fortificare. Peretele de est, gros de 2 m va fi asezat transversal in nava centrala. Primele doua niveluri ale turnului clopotnitei raman fara ferestre si pastreaza acoperirea cu bolta cilindrica.

Al treilea etaj va fi prevazut pentru arcasi cu nise de tragere, care se aratau in exterior doar ca niste inguste fante (metereze). La al 4-lea nivel se deschid nise in arc in plin cintru cu 3 metereze de tragere. Al 5-lea si al 6-lea nivel prezinta de asemenea deschideri pentru trageri.

Turnul-clopotnita va primi un acoperis piramidal.

Acesta ajunge la cornisa pana la o inaltime de aproape 23,00 m. Portalul de vest va fi pictat. Fatada de vest de odinioara a bisericii va deveni doar peretele de vest al turnului-clopotnita prin demolarea primelor 2 deschideri ale colateralelor dinspre vest..

Va fi ridicat un turn peste cor, ca un turn de aparare, cu un etaj mai mic decat turnul-clopotnita. Ambele turnuri au insa acelasi galerie de straja cu parapet de tip fachwerk si acelasi acoperis piramidal.

Cele 2 etaje ale turnului corului sunt prevazute si ele cu metereze de tragere. In interiorul bisericii, intre cele doua pile de est ale navei centrale va fi sapata o fantana care in 1981 era inca in functiune.

Intrarea de est in turnul-clopotnita din interiorul navei principale a bisericii este prevazuta cu usa cu toc de lemn care preia forma unui arc si inscriptionata cu anul 1586.

Incorporata in peretele de nord al corului exista o nisa sacramentala apartinind goticului tarziu si care este inchisa cu un grilaj de otel.

Secolul 17

Pe partea estica a navei laterale de sud, va fi montata o usa gotica cu inscriptia: "G. H. R. 1611".

Pe clopotul cel mare se afla inscriptia: "GEORGIUS WENNING VON WIEN. IN DER HERMANNSTADT GOS MICE ANNO 1628 N IER EHRE GOTTES", iar in arcuire - "RENOVATA AUTEM AUXILIO ET OPE G.P. ET G.D.COLMAN: GOTZMEISTER I: RI CIB: PASTORE ANTHO VEHNERO VIL. GEORG: ? EXISTENT,?D.1628". Este prezentata in relief pajura familiei patriciene Gotzmeister din Hermannstadt constand dintr-un leu stand in picioare si un pelican carandu-si puii.

Deasupra sunt scrise literele K. G..In afara de acestea sunt reliefati si cei 4 evanghelisti.

Clopotul a fost turnat in 1596, dar a necesitat o returnare in 1628, costurile fiind suportate partial de catre contele saxon Koloman Gotzmeister.

Clopotul din mijloc arata urmatoarea inscriptie. "Georgius WENNING VON WIEN. IN DIE HERMANNSTADT GOS MICHDVRCH DAS FEVER FLOS ICH". Si aici se gasesc cei 4 evanghelisti in relief impreuna cu numarul anului 1628. Sub simbolurile evanghelistilor putem citi: "S. MATTHEUS, S. MARCUS, S. LUCAS, S. JOHANNES". Cel mai mic clopot este si cel mai vechi si poarta inscriptia"ANNO SALUTIS 1538". Pe turnul corului exista un mic clopot de scoala care a fost facut prin 1350. Are o forma lunguiata, este taiat drept la partea inferioara si prezinta inscriptia circulara "SZYKVNFRQDONMILKIHGFRD", acesta fiind alfabetul in forma inversa. Ca sa fie ingreunata descifrarea(explicarea) literele A B C au fost omise.

Va fi adusa pe peretele de nord al corului o tabla dreptunghiulara inscriptionata pe care, in litere de piatra se poate citi :"Vivax in solo fundata eclesia Christo verbo audax ua sceptra vibrat plutonia vincens."

Secolul XVIII

Cristelnita de lemn in forma de potir cu capac in stil clasicist purtand inscriptia: "1734 Impensis D. Michaelis Wolfii hae forma donabat"

1740 - Registrul de facturi consemneaza plata unui ceasornicar.

In 1795 vor fi platiti 1,50 Guldeni pentru un ceasornic cu clopot (registrul de facturi al bisericii).

Secolul XIX

Este introdusa o fereastra ovala in peretele de est al corului, noul amvon in stil clasicist este achizitionat in 1856

ORGA

1819 comunitatea bisericeasca Schonberg vinde pentru 100 de Guldeni o orga cu 8 registre comunitatii bisericii din Neudorf.

Orga de azi este construita in 1820 de Samuel Matz din Birthalm (Biertan). Aceasta este construita conform sistemului mecanic si 12 registre muzicale, avind o cutie (casa) a ei lucrata in stil clasicist.

Ani de reparatii: 1837, 1853, 1871,1893.

FORTIFICATIA

Curtea bisericii va fi inconjurata de un zid de fortificatie inalt de 4, 5 m, care inchide astfel o suprafata dreptunghiulara, pastrat pe partile de est si vest, zid imprejmuitor echipat cu un rand de locuri de tragere.

La cele 4 colturi ale zidului de fortificatie sunt construite turnuri de aparare iesite in consola, o parte din acestea pe plan dreptunghiular, altele pe plan patrat, prevazute cu locuri de tragere, si acoperite intr-o singura panta, panta care coboara in directia curtii (pupitru).

In parterul turnului de nord va fi prevazuta o intrare carosabila in arc in plin cintru, care acum este zidita. Turnurile sunt echipate cu jgheaburi iesite in consola, de unde se turna smoala clocotita.

Zidul imprejmuitor de sud va fi daramat, pentru a fi ridicate mai la sud cu 10 m. noi ziduri de fortificatie pentru a mari curtea cetatii. In coltul de sud est al curtii marite, va fi construit un turn de aparare pentagonal.

Traditia povesteste ca turnul pe plan pentagonal cu zidul de inchidere de sud ar fi fost construite de comunitatea din Cincu la ordinele judelui din vremea aceea.

Alaturi de turnul de nord est a fost facut un turnulet de intrare pe doua etaje - intrare care azi exista si este inchisa cu o usa din feronerie.

Pentru intrare este cunoscuta data care dovedeste anul de terminare a lucrarilor de fortificare.

Zidul de fortificatie de nord va fi mutat cu 5 m in afara. Pe aceasta parte va fi prevazuta o constructie rectangulara de aparare, prevazuta cu 2 randuri de locuri de tragere si care era incalzita si locuibila, lucru dovedit de existenta unui cos de fum. Acestei cladiri ii va fi adaugat pe nord un turn in pupitru pe plan patrat.

"Va fi permis oamenilor sa construiasca camere cu conditia de a fi acoperite cu tigla".

Acest an inscriptionat pe partea exterioara a turnului de nord est se refera la o reparatie. Pe vremea aceea exista in loc de un acoperis intr-o singura panta, un acoperis piramidal abrupt.

In turnul pe plan pentagonal este construita o casa a comunitatii bisericii. Cu ocazia construirii salii au fost desgropate multe schelete umane si apoi mutate si ingropate in cimitirul de azi.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1893
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved